Με αμερικανικό χρώμα η εβδομάδα, που ξεκινά αύριο, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεθαύριο Τρίτη θα συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στις ΗΠΑ.
Σε ρεπορτάζ του Φίλιππου Πανταζή αναλύονται οι τέσσερις στόχοι του Ελληνα πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη, με την αγορά να περιμένει 2-3 ειδήσεις, που αφορούν και την αγορά, μετοχών, ομολόγων.
Στα της εβδομάδος, με θετικό πρόσημο για τους κύριους χρηματιστηριακούς δείκτες, με υπέρβαση σημαντικών αντιστάσεων, ειδικότερα για τον Γενικό Δείκτη (πάνω από τις 860 μονάδες) και για τον Δείκτη Τραπεζών (υψηλότερα των 810 μονάδων). Από τα κύρια χαρακτηριστικά της εβδομάδος η βελτιωμένη συναλλακτική δραστηριότητα με τον τζίρο αυξημένο κατά 48% στα 81,5 εκατ. μέσο ημερήσιο τζίρο, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο Μάνος Χατζηδάκης (ΒΕΤΑ χρηματιστηριακή). Σε αυτό βοήθησε και το rebalancing της Παρασκευής στους διεθνείς δείκτες FTSE.
Το ΧΑ φαίνεται να βρίσκει έναν βηματισμό προς τις 900 μονάδες, με τους εμπλεκόμενους στα χρηματιστηριακά δρώμενα να αναμένουν και τα αποτελέσματα των επαφών της ελληνικής πλευράς με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων, στο πλαίσιο της τέταρτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Συναντήσεις, που μας αφορούν, καθώς περιλαμβάνουν (κυρίως) την αξιολόγηση/αποτίμηση όσων έχει ήδη εξαγγείλει το οικονομικό επιτελείο, αλλά και όσων προτίθεται να υλοποιήσει.
Στην αλλαγή σκηνικού και τα νέα δεδομένα στο χρηματιστήριο, μας έχει βάλει από εχθές ο Γιώργος Α. Σαββάκης, εστιάζοντας στο Greek Risky Bet, ένα... στοίχημα στο οποίο η στήλη πρώτη ενέταξε στο ευρύτερο χρηματιστηριακό παιχνίδι, όπως αυτό εκτυλίσσεται από τις αρχές Φεβρουαρίου, με τα αποτελέσματα να είναι αρκούντως ικανοποιητικά τόσο για traders όσο και για επενδυτές.
Εκ του αποτελέσματος το Road Show της ΕΧΑΕ, στο Λονδίνο αποτιμάται θετικό, τόσο για την πειστική εικόνα που παρουσίασαν, στην πλειονότητα τους, οι εισηγμένες όσο για τον κοινό τόπο, που εξευρέθηκε όσον αφορά στην δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων των συστημικών τραπεζών.
Το ότι η Alpha Bank, θα προχωρήσει, όπως αποκαλύπτει ο Χρήστος Κίτσιος με μοντέλο Eurobank είναι από μόνο ένα θέμα όχι μόνο για την τράπεζα και την διοίκηση Ψάλτη, αλλά ευρύτερα για τον κλάδο. Εν μέρει απόρροια και των επαφών, που είχαν οι επιτελείς του ομίλου στο Λονδίνο.
Πέραν του τραπεζικού κλάδου η προσοχή της αγοράς είναι στραμμένη στην Τρίτη, καθώς για μεθαύριο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Χρήστου Κολώνα θα δημοσιευτεί η έκθεση του ορκωτού λογιστή (Ernst & Young) και θα συνοδεύει τα αποτελέσματα 6μηνου της Επιχείρησης. Η μετοχή της ΔΕΗ έχει «τρέξει» ήδη ένα 4,61% σε διάστημα εβδομάδος, απόρροια και των μέτρων της πρώτης φάσης διάσωσης.
Στο... οπλοστάσιο των long η θεαματική περαιτέρω υποχώρηση της απόδοσης των κρατικών τίτλων, σε ιστορικά χαμηλά, λόγω και της γενικότερης τάσης που έχει διαμορφωθεί στις ευρωπαϊκές αγορές αλλά και της κατ΄ αρχήν αποδοχής των πρώτων ενεργειών/μέτρων της κυβέρνησης/οικονομικού επιτελείου προς την κατεύθυνση του αυτονόητου.
Επίσης οι υψηλές μερισματικές αποδόσεις, ορισμένοι κάνουν λόγο για οικονομική χρήση ρεκόρ, εκτίμηση που μένει να επιβεβαιωθεί ή όχι. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση η εστίαση αρκετών fund managers γίνεται και βάσει αυτού του κριτηρίου. ΟΠΑΠ, Aegean, Motor Oil, Autohellas, OTE, Jumbo, ΑΔΜΗΕ, Mytilineos, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ/Ενεργειακή, Τράπεζα της Ελλάδος, ΟΛΠ, ΟΛΘ κ.α. είναι περιπτώσεις ενδεικτικές αυτής της πολιτικής που ακολουθούν οι διοικήσεις τους.
Τεχνικά στα διαγράμματα, που ακολουθούν έχουμε σαφή εικόνα για τα περιθώρια κίνησης των τριών βασικών δεικτών (Γενικού Δείκτη, Δείκτη Τραπεζών και FTSE25) σε "μέτρηση" του Ηλία Ζαχαράκη (Fast Finance)
ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
FTSE
ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Οσον αφορά στην εβδομαδιαία τάση των μετοχών του δείκτη, αυτή είναι long για: TITC (στα 19,16 ευρώ, αρχίζει να βρίσκει τα... πατήματα του), Alpha Bank (στα 1,718 ευρώ, να δούμε πως θα αποτιμήσει η αγορά της ενέργειες της διοίκησης στο πρόβλημα των NPLs/NPEs), Aegean (στα 8,20 και λόγω υψηλού μερίσματος), Viohalco (στα 3,93 με βλέψεις για υπέρβαση των 4 ευρώ. πάνω από το όριο του 1 δισ. η αποτίμηση), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (στα 6,51 και με κλείσιμο της «ψαλίδας» σε σχέση με την Ενεργειακή), ΔΕΗ (στα 2,906 ευρώ και στο επίκεντρο των εξελίξεων), Coca Cola (στα 29,94, θα υπερβεί τα 30 εάν βοηθήσει το arbitrage Λονδίνου-Αθηνών).
Τα ΕΛΠΕ είναι στα 8,68 ευρώ (παρά το ότι το ΤΑΙΠΕΔ φαίνεται να χαμηλώνει σημαντικά τον πήχη, όσον αφορά στην πρόθεση διάθεσης μέρους του ποσοστού του στο μετοχικό κεφάλαιο), η Εθνική (στα 2,765, με τη μεγαλύτερη απόδοση από τις συστημικές), η Eurobank (στα 0,872 ευρώ), η ΕΧΑΕ (στα 4,80 επωφελείται της αύξησης συναλλαγών/τζίρου), η Motor Oil (στα 21,86 με υψηλό μέρισμα και πρόβλεψη για καλό τρίτο και τέταρτο τρίμηνο), η Mytilineos (στα 10,17 ευρώ και βλέψεις προς το υψηλό των 11,43 ευρώ), ο ΟΛΠ (στα 23,75, με αγορές από πανίσχυρα ασφαλιστικά/συνταξιοδοτικά funds/Norges Bank), ο ΟΤΕ (στα 12,85 και βλέψεις προς το υψηλό των 13,10 ), η Τέρνα Ενεργειακή (στα 7,50 και νέες κινήσεις από την πλευρά του βασικού μετόχου), η Fourlis (στα 5,38 με βλέψεις για το υψηλό των 5,80 ευρώ).
Στα συν της εβδομάδος, η συντήρηση του καλού κλίματος στη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία, με πλειάδα μετοχών να υπεραποδίδει διατηρώντας έτσι το ενδιαφέρον κυρίως εγχώριων επενδυτικών δυνάμεων, που έχουν επαναδραστηριοποιηθεί στο χρηματιστήριο. Σημαντική άνοδος, με τις ανάλογες συναλλαγές/τζίρο, σε Forthnet (στα 0,464 ευρώ, με 65,71% εβδομαδιαία απόδοση, μετά τις κινήσεις Μαρινάκη), Alumil (στα 1,42 με 22,20%), ΑΒΑΞ (στα 0,625 με στόχο μία αποτίμηση στα 60 εκατ.), Κτήμα Λαζαρίδη (στα 1,60 με συσσώρευση πέριξ των 1,50 για εβδομάδες), Πανγαία (πλέον Prodea, στα 5,75 ευρώ, ανακοινώνει αποτελέσματα αύριο Δευτέρα), Ικτίνος (στα 1,038 με συναλλαγές αξίας 633.154 ευρώ), Ευρωπαική Πίστη (στα 4,71 με καλά αποτελέσματα), ΕΥΔΑΠ (στα 8,18 με αυξημένο τζίρο 374.934 και αποτίμηση στα 871,17 υψηλότερη αρκετών μετοχών του FTSE25).
Στα μείον της εβδομάδος, η Lamda Development, με απώλειες 6,10% (οι μεγαλύτερες από τις μετοχές του δείκτη) καθώς η διοίκηση ανακοίνωσε την πρόθεση της για ΑΜΚ έως 650 εκατ. (στα 601 εκατ. η αποτίμηση), χωρίς έκτοτε να αναφερθεί σε συγκεκριμένους όρους.