Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διστακτική άνοδος στο Χρηματιστήριο

Χωρίς ιδιαίτερο νεύρο συνεχίζει να κινείται η εγχώρια αγορά. Στις 868 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με στήριξη κυρίως από τον τραπεζικό κλάδο και τις Εθνική και Eurobank. Αρνητικά πρόσημα για Ελληνικά Πετρέλαια και Aegean.

Διστακτική άνοδος στο Χρηματιστήριο

Συνεδρίαση διαδικαστικού χαρακτήρα και μειωμένου ενδιαφέροντος, για το μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ, η δεύτερη της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται σε ένα εύρος οριακά μεγαλύτερο των έξι μονάδων, σε μία Αγορά που έδειξε διαθέσεις διακράτησης των πρόσφατα κεκτημένων, όμως, από την άλλη, δεν έχει την απαιτούμενη δυναμική, προκειμένου να διεκδικήσει κάτι εντυπωσιακά καλύτερο.

Από την άλλη, οι πρωτοβουλίες που πήραν οι αγοραστές, κατά την τελευταία ώρα των συναλλαγών, στον Τραπεζικό κλάδο, είχε σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο των βασικών δεικτών κοντά στα υψηλά ημέρας και την σχετική ενίσχυση του τζίρου, με τις βοήθειες και των προσυμφωνημένων συναλλαγών.

Την ώρα που το συνεχιζόμενο “rotation” στα Δεικτοβαρή “χαρτιά”, συντηρεί την πλάγια κίνηση των βασικών δεικτών, αργά αλλά σταθερά μειώνεται η κινητικότητα για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το μειωμένο ενδιαφέρον, σε όλο το εύρος του ταμπλώ.

Με τα παραπάνω δεδομένα, όλο και περισσότεροι Αναλυτές, σπεύδουν να επισημάνουν ότι “το Χ.Α. θα συνεχίσει να αναζητά τάση από τις Διεθνείς Αγορές”.

Όσον αφορά τα επιμέρους, οι traders θα συνεχίσουν να τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας τα σημερινά αποτελέσματα της ΔΕΗ, αλλά και τις εξελίξεις όσον αφορά τα ΕΛΠΕ, με την έκδοση ομολόγου και το placement, σε δύο φάσεις, του ποσοστού που ανήκει στο Δημόσιο (περισσότερες λεπτομέρειες στην συνέχεια του σχολίου).

Να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας, από το σύνολο των μετοχών του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο μόνο οι τίτλοι των ΕΤΕ (+3,24%), ΑΔΜΗΕ (+1,20%), ΒΙΟ (+1,82%) και ΜΠΕΛΑ (0%).

Όλα τα παραπάνω, εν μέσω επιφυλακτικού κλίματος και μικτών προσήμων, όσον αφορά την εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, ενώ πλάγια κίνηση σημειώνουν οι αποδόσεις των Ελληνικών τίτλων στην Αγορά ομολόγων (στο 1,345% η απόδοση του 10ετους).

Ξεκινώντας τη σημερινή αναφορά, ως είθισται, από το Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Εθνικής (+3,24%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (+1,19%), Eurobank (+2,94%) και Πειραιώς (+1,54%).

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, η πρώτη αντίσταση εντοπίζεται στην ζώνη 1,80 – 1,88 ευρώ. Το ημερήσιο “stop long” στα 1,574 ευρώ.

Για την ΕΤΕ, οι επόμενες αντιστάσεις στα 2,84 και 2,99 ευρώ και οι πρώτες στηρίξεις στα 2,71, 2,56 και 2,483 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Για την ΕΥΡΩΒ, το κλείσιμο υψηλότερα των 0,854 ευρώ, δημιουργεί τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τα 0,90 ευρώ. Οι στηρίξεις στα 0,80 – 0,79 και 0,757 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Για την ΠΕΙΡ, το ημερήσιο “stop long” στα 2,886 ευρώ και η πρώτη, σημαντική, αντίσταση, στην ζώνη 3,07 – 3,17 ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Beta Sec., οι τελευταίες Α.Μ.Κ. στις συστημικές Τράπεζες, έγιναν σε προσαρμοσμένες τιμές ΑΛΦΑ (2,00 ευρώ), ΕΤΕ (3,00 ευρώ), ΕΥΡΩΒ (1,00 ευρώ) και ΠΕΙΡ (6,00 ευρώ).

Ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινήθηκε μεταξύ 801,88 (-0,39%) και 823,63 μονάδων (+2,31%), στις 17.00 βρέθηκε στις 823,63 (+2,31%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 822,92 μονάδες με ημερήσια κέρδη 2,22% και σε υψηλά δύο μηνών (το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 31/7, 828,24 μονάδες).

Παραμένει η πρώτη αντίσταση στις 847 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Επ. Κεφαλαιαγοράς, η Oceanwood Capital μείωσε στο 1,77% την καθαρή αρνητική της θέση στην Εθνική, από 1,85% προηγουμένως και την καθαρή αρνητική της θέση στην Eurobank στο 0,89%, από 0,99% προηγουμένως.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “σε δύο φάσεις αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πώληση μέσω placements του ποσοστού 35% που κατέχει το Δημόσιο στα Ελληνικά Πετρέλαια. Ασφαλείς πληροφορίες του ‘Euro2day.gr’ αναφέρουν ότι με βάση τον συγκεκριμένο σχεδιασμό, στην πρώτη φάση, η οποία αναμένεται να τρέξει άμεσα, θα δοθεί στους Επενδυτές, μέσω placement, ποσοστό της τάξης του 15% - 20% και σε δεύτερη φάση, όχι στο μακρινό μέλλον, το υπόλοιπο. Πηγές με γνώση της διαδικασίας υποστηρίζουν ότι η διάθεση των μετοχών μέσω του Χρηματιστηρίου θα γίνει με discount, όπως συνηθίζεται στα placements. Το ύψος του στην πρώτη φάση της Αποκρατικοποίησης εκτιμάται από τις ίδιες, στην περιοχή του 5%, έως και 10%”.

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε στην αρχή του σχολίου, την στάση αναμονής επέλεξαν οι traders, περιμένοντας τα σημερινά αποτελέσματα της ΔΕΗ (0%) και την έκθεση της Ε.Υ.

Ο τίτλος έχει επιδοθεί σε πλάγια κίνηση, έχοντας σαν πρώτες αντιστάσεις τα 3,00 και 3,35 ευρώ και ημερήσιο “stop long” στα 2,714 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, σημαντική διόρθωση μετά από πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Forthnet (-14,53%, την 1η/10 ξεκινά η 12η περίοδος άσκησης δικαιώματος μετατροπής του ΜΟΔ), δεν λέει να ξεκολλήσει η Frigoglass (-0,50%), με “ανοιχτές” εντολές αγορών το σημερινό +5,93% για τον Περσέα, δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Δρομέα (+0,52%) και επτά οι συνεχόμενες πτωτικές για την Sato (-20%).

Δεν έκαναν το 10x10 οι αγοραστές στον Τζιρακιάν (-2,84%), όμως στα υψηλά 80 μηνών αγόρασε και ο βασικός Μέτοχος, αν λέει κάτι αυτό, πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Ικτίνο (+1,89%) και δύο οι ανοδικές για τον Χαϊδεμένο (+6,47%, αλλά είχαν προηγηθεί τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις).

Μετά από τρεις συνεδριάσεις υποχώρησης, σήμερα αντέδρασαν οι MLS (+2,49%) και AS Company (+2,26%), τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Ευρ. Πίστη (+6,75%), τέσσερις οι πτωτικές για MIG (-2,62%) και Τεχν. Ολυμπιακή (-0,40%), ενώ επέστρεψαν οι αγοραστές σε Mevaco (+4,88%), Quest (+1,43%) και Μουζάκη (+4,22%).

Οι σημερινές οριακές μεταβολές, ασφαλώς και δεν άλλαξαν τα δεδομένα, όσον αφορά την τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών του Χ.Α.

Ο Γενικός Δείκτης έχει σαν πρώτη αντίσταση την ζώνη 878 – 886 και ο FTSE25 τις 2172 – 2177 μονάδες.

Το ημερήσιο “stop long” για τον Γενικό Δείκτη στις 844 μονάδες και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 2089 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Περιμένουμε η Αγορά να σταθεροποιηθεί και να συσσωρεύσει γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Στη σημερινή ατζέντα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο τον ΗΠΑ κ. Τραμπ, ενώ η ΔΕΗ ανακοινώνει αποτελέσματα εξαμήνου μετά το κλείσιμο της Αγοράς”, αναφέρει η Beta Sec.

“Δεν υπάρχουν εσωτερικοί καταλύτες, οπότε αναμένουμε ότι το Χ.Α. θα συνεχίσει να κινείται σύμφωνα με τις Διεθνείς Αγορές”, αναφέρουν οι εκτιμήσεις της Merit Sec.

“Το ‘κανόνι’ της Thomas Cook, θύμα του ‘Brexit’, εύλογα προκάλεσε αναταράξεις στις Ευρωπαϊκές Αγορές και πιο μεγάλες για το Χ.Α., σε στιγμή ανάδυσης των εσωτερικών καταλυτών. Ίσως δε οδηγήσει σε εξελίξεις, σε σχέση με τα σενάρια ενός άτακτου ‘Βrexit’ τις επόμενες ημέρες. Αναπόφευκτα, οι Ευρωπαϊκές Αγορές θα παραμείνουν νευρικές, επηρεάζοντας και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, μέχρις ότου αποτυπωθεί το μέγεθος της πιθανής ζημιάς για τον Ελληνικό Τουρισμό”, επισημαίνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η Αγορά μένει και στο κανάλι συσσώρευσης 845 – 877 και όσο κινείται μέσα σε αυτό, είναι ουσιαστικά ουδέτερη. Έως τις 830 μονάδες, η τάση παραμένει θετική, χρειάζεται όμως μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα για να δούμε νέα υψηλά. Η εμπιστοσύνη στην Χώρα υπάρχει, όπως φαίνεται από την Αγορά ομολόγων (Κρατικών και Εταιρικών) και είναι θέμα χρόνου το ενδιαφέρον να εκδηλωθεί και στις μετοχές. Σήμερα στο Λονδίνο με Ελληνική συμμετοχή το “Financials CEO Conference” της Bank of America Merrill Lych το οποίο θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 26/9. Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις της Κυβέρνησης με τους Επικεφαλής των Θεσμών, στην 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση και συζητήσεις για τα επίμαχα θέματα, με σκοπό να καταλήξουν σε συμφωνία, πριν από το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, όπου θα κριθεί η εκταμίευση των κερδών από τα Ελληνικά ομόλογα”, σημειώνει η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Οι σημαντικές εισροές, που σημειώθηκαν στη διάρκεια των δημοπρασιών μετά τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, συνέβαλαν στην αναβάθμιση της επενδυτικής ψυχολογίας” αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας. Ήταν ενδεχομένως το αποτέλεσμα των εταιρικών παρουσιάσεων στο πλαίσιο του RoadShow στο Λονδίνο, με αρκετά funds να διαμορφώνουν θετική στάση για τις Ελληνικές προοπτικές. Αυτό ήταν ο συνδυασμός τριών παραγόντων: της πειστικής στάσης του Υπουργού Οικονομικών σε σχέση με τη συνέχιση της εκπλήρωσης των δημοσιονομικών στόχων (πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% για το 2019 - 20). Της επικείμενης επιτάχυνσης της εξυγίανσης των Τραπεζικών χαρτοφυλακίων από τα “κόκκινα” δάνεια, με την έγκριση της αναγκαίας Κρατικής βοήθειας από τις Βρυξέλλες. Την επίσπευση των Αποκρατικοποιήσεων με αιχμή το ποσοστό του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ και στο ΔΑΑ, αλλά και τη μεταβίβαση πλειοψηφικού ποσοστού της ΔΕΠΑ. Έτσι, ο πήχης των προσδοκιών αναρριχήθηκε και πολλοί θεώρησαν ότι η κίνηση του ΓΔ προς τις 900 μονάδες δεν θα αργήσει, στο βαθμό που οι συναλλαγές σταθεροποιηθούν πάνω από τα 80 εκατ.

Όμως, για μια ακόμη φορά, το απρόβλεπτο παραμόνευε. Ήλθε δε από τη Μ. Βρετανία, τη Χώρα που ήδη απασχολεί καθημερινά, την Επενδυτική Κοινότητα εξαιτίας του “Brexit”. Ήταν η κατάρρευση της Thomas Cook ενός κολοσσού tour operator ηλικίας 178 ετών, με κύκλο εργασιών πάνω από 11 δισ. ευρώ, που μόλις πριν λίγες εβδομάδες είχε συμφωνήσει με την Κινεζική Fosun, που της πρόσφερε σημαντική ρευστότητα.

Ανεπαρκή, ωστόσο, κατά τις Τράπεζες που αιφνιδίως απαίτησαν πρόσθετα κεφάλαια ύψους 200 εκατ. Λιρών, φοβούμενες δυσμενείς εξελίξεις στο πιθανό σενάριο ενός άτακτου “Brexit”. Οι αναταράξεις στις Αγορές ήταν αναμενόμενες, ιδιαίτερα στις Χώρες του Μεσογειακού Νότου, όπου χιλιάδες Τουρίστες ταξιδεύουν με τα πακέτα υπηρεσιών της εταιρείας. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, το 10% των Επισκεπτών (περίπου 3 εκατ.) έρχονται από την Thomas Cook, με την οικονομική συμμετοχή να είναι αισθητά ψηλότερη.

Ο πειρασμός να συσχετιστεί το “κανόνι” της Thomas Cook με εκείνο της Lehman Brs είναι εύλογος, καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρονται σε ζημιά 500 εκατ. για την Ελληνική Οικονομία. Όμως, το πιθανότερο είναι ότι οι επιπτώσεις θα αντιμετωπιστούν με μικρές σχετικά ζημιές, για την Τουριστική Βιομηχανία και ακόμη πιο μικρές για το ετήσιο ΑΕΠ. Από την άλλη πλευρά, η κατάρρευση της Thomas Cook αποτελεί το πρώτο μεγάλο θύμα της παρατεινόμενης διαδικασίας λήψης αποφάσεων για το “Brexit” και αποτελεί προάγγελο των μεγάλων αναταράξεων που θα προκληθούν, αν τελικά συντελεστεί με άτακτο τρόπο, οδηγώντας Τζόνσον και Ε.Ε. σε αναζήτηση ενός συμβιβασμού.

Ενόψει των παραπάνω, η συναλλακτική απαξίωση επανήλθε στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, παρά τη συντήρηση των εγχώριων καταλυτών και την αναγγελία Ντράγκι για μελλοντική συμμετοχή της Ελλάδος στην ποσοτική χαλάρωση, με τις αποδόσεις των 10ετων να καταγράφουν ιστορικά χαμηλές επιδόσεις στο 1,31%.

Με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να συναντά τους Τραμπ και Ερντογάν, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η ένταση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και να δρομολογηθούν επενδυτικά σχέδια από τις ΗΠΑ στη Χώρα μας. Στάση αναμονής λοιπόν στα “αβαθή” για το Ελληνικό Χρηματιστήριο μέχρι νεωτέρας, με τις Διεθνείς Αγορές να συνεχίζουν να κινούνται σε σκηνικό πολλαπλών αβεβαιοτήτων, και τους Κεντρικούς Τραπεζίτες να δηλώνουν ότι είναι σε υψηλή επαγρύπνηση, ενόσω οι Κυβερνήσεις δεν αναλαμβάνουν δημοσιονομικές δράσεις. “Εγκλωβισμένο το Χ.Α. στη ζώνη μεταξύ 850 - 880 μονάδων, με το σενάριο της προσέγγισης των 900 μονάδων να απομακρύνεται χρονικά”, σημειώνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Συγκριτικό πλεονέκτημα των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη και στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης στην Wall Street.

Πιέζεται το Πετρέλαιο, οριακά ψηλότερα το Ευρώ.

Μικρά κέρδη για τον Χρυσό, υποχωρεί το Ασήμι, δείχνει να χάνει και τα $9500 το Bitcoin.

Μικρή άνοδο σημείωσε το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο. Ο δείκτης του Γερμανικού Ινστιτούτου Ifo ανήλθε στις 94,6 μονάδες, από 94,3 τον Αύγουστο. Οι Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του FactSet ανέμεναν ότι θα φτάσει στις 94,4 μονάδες.

Ωστόσο, ο δείκτης που αφορά τις προσδοκίες υποχώρησε στο πιο χαμηλό σημείο από το 2009, στις 90,8 μονάδες, έναντι πρόβλεψης για 91,8.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε σήμερα ότι η απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει την λειτουργία του Κοινοβουλίου πριν από το “Brexit”, ήταν παράνομη.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η Κυβέρνηση δεν έχει εξηγήσει γιατί ήταν απαραίτητο να σταματήσει η λειτουργία του Κοινοβουλίου για πέντε εβδομάδες.

“Η ετυμηγορία του Ανώτατου Δικαστηρίου εναντίον του, βάζει εμπόδια στην προσπάθειά του να κλείσει μία συμφωνία για το ‘Brexit”, τόνισε ο Βρετανός Πρωθυπουργός. Ο Μπόρις Τζόνσον υπογράμμισε, ωστόσο, ότι έτσι όπως είναι ο Νόμος σήμερα, το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 861,83 (-0,09%) και 868,16 μονάδων (+0,65%), με το υψηλό να σημειώνεται στις 17.00. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 868,01 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,63%.

Ο τζίρος στα 64,7 εκατ., από τα οποία τα 13,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΕΛΛ, ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ), ενώ ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 62% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΕΔΜΗΕ, ΒΙΟ, ΜΠΕΛΑ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς, ΕΕΕ, ΟΤΕ, Lamda Development, Fourlis και στο χαμηλό οι Jumbo, Motor Oil.

Απλά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 64 ανοδικές μετοχές, έναντι 51 πτωτικών, ενώ οκτώ τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

---ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού με αξιοσημείωτα κέρδη και στην Αγορά Παραγώγων, όμως οι συναλλαγές υποχώρησαν σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (20.677 συμβόλαια).

Στα 15.709 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 15.823 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 703, 532 για τον Οκτώβριο, 171 για τον Νοέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.157,25) κινήθηκε μεταξύ 2.135,25 και 2.161 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (18.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.649), Alpha Bank (3.378), Πειραιώς (1.809), ΔΕΗ (2.045), Εθνική (6.201), MIG (4.256), Μυτιληναίο (136), Ελλάκτωρα (245), ΟΤΕ (106), Viohalco (102), Intralot (104), Ελ. Πετρέλαια (117), Τέρνα Ενεργειακή (104).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 38.584, Alpha Bank 55.530, Εθνική 37.715, MIG 72.974, ΔΕΗ 16.742, Ελλάκτωρα 11.133, Πειραιώς 21.112, Μυτιληναίο 10.937.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                   Name of Issuer                NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,02%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,01%

2019-08-07

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,89%

2019-09-20

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,77%

2019-09-20

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,59%

2019-09-13

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 56.088.600 τεμ., (από 56.248.600 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.901.219 τεμ. (25.901.219), ΔΕΗ 6.919.518 τεμ. (6.919.518), Eurobank 65.304.808 τεμ. (66.318.694), Εθνική 24.644.962 τεμ. (24.916.757), ΟΠΑΠ 1.279.607 τεμ. (1.279.607), Folli Follie Group 1.312.068 τεμ. (1.312.068).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v