Βαρύ το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, με αφορμή τις εξελίξεις στις ΗΠΑ. Στο μείον τα futures στη Wall Street αλλά με διόρθωση ελεγχόμενη, με ενδεικτικό το μείον 0,16% από τις 2.965 μονάδες του S&P 500. Ακόμη υψηλότερα ο VIX/CBOE, με τη σημερινή -και βλέπουμε- συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη να προοιωνίζεται πως θα έχει αυξημένη μεταβλητότητα και υψηλότερο βαθμό επενδυτικού ρίσκου. Αλλά ας περιμένουμε μέχρις ότου έχουμε σαφέστερη εικόνα για τη Wall Street, στη συνέχεια.
Χαμηλότερα τα ευρω-χρηματιστήρια, με τον DAX να διορθώνει κατά σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα, με μεγαλύτερες απώλειες για Lufthansa, Deutsche Bank, Fresenius Medical, SAP, Infineon, δηλαδή σε εύρος του χρηματιστηριακού ταμπλό.
Στα καθ' ημάς, μπορεί να επιχειρείται διαχείριση των επενεργειών της τάσης που επικρατεί διεθνώς, αλλά με τον τραπεζικό κλάδο να χάνει πάνω από 2%, το μείον 0,89% στις 860 μονάδες, για τον Γενικό Δείκτη καλό είναι. Τουλάχιστον όσο επιβεβαιώνονται οι βραχυπρόθεσμες (εβδομαδιαίες) στηρίξεις για βασικούς δείκτες και μετοχές-σηματωρούς, για αυτή την περίοδο. Τεχνικά σημεία, που θα πρέπει να προσεχθούν σε «κλείσιμο» σήμερα έχουν δοθεί από νωρίς στον Εκηβόλο.
Στην περιοχή των 865-860 μονάδων ο ΓΔ, με αναπόφευκτη τη δοκιμασία της σημαντικής στήριξης στις 860 και 857 μονάδες. Συναλλαγές και τζίρος σε υψηλότερα επίπεδα απ' ό,τι τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, αλλά χαμηλότερα σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας εβδομάδας. Στοιχείο που δείχνει ότι οι θέσεις των long που «χτίστηκαν» στη διάρκεια της τελευταίας ανοδικής αντίδρασης δεν ρευστοποιούνται στο σύνολό τους και ότι υπάρχει -μέχρι τώρα- μαγιά για μία επόμενη ανοδική κίνηση, όταν θα το επιτρέψουν οι διεθνείς αγορές, η Wall Street.
Στην περιοχή των 805 ο Δείκτης Τραπεζών, με ζητούμενο ένα «κλείσιμο» όχι χαμηλότερα των 800 μονάδων.
Το 43% της αξίας συναλλαγών πραγματοποιείται στις τραπεζικές, αλλά και ένα 20% στην κοινή ωφέλεια, δηλαδή στη μετοχή της ΔΕΗ. Εκ προοιμίου γνωστό πως η μετοχή της Επιχείρησης θα βρισκόταν σήμερα στο επίκεντρο των κινήσεων, κυρίως traders αλλά και funds που βλέπουν... φως στο τέλος της σήραγγας για τον πολύπαθο όμιλο. Η μερίδα του... λέοντος στη μετοχή που νωρίτερα ενισχυόταν κατά 5,02%, με υπέρβαση του ορίου των 3 ευρώ, σε μία λίγο ως πολύ προδιαγεγραμμένη αντίδραση, ακριβώς όπως αναλύαμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας. Με αξία συναλλαγών στα 2,4 εκατ. και την Εθνική να ακολουθεί με 1,9 εκατ., η αποτίμηση της Επιχείρησης διαμορφώνεται στα 707 εκατ. ευρώ. Καθοριστική για τον σχεδιασμό της διοίκησης μία ελάχιστη αποτίμηση στο 1 δισ. ευρώ, προϋπόθεση ικανή για τη συμμετοχή των funds στο ομόλογο που θα εκδώσει σε δεύτερο χρόνο.
Από τον τραπεζικό κλάδο, απώλειες και για τις 4 συστημικές, με την Alpha Bank να καταγράφει τις μεγαλύτερες, αδύναμη για ακόμη μία συνεδρίαση, με βάση την τεχνική ανάλυση. Με απώλειες όμως και ο ΟΤΕ, στα 12,64 ευρώ, όπως επίσης η Coca Cola αλλά με μικρότερες, στα 29,56, μακριά από τον στόχο επαναφοράς πάνω από τα 30 ευρώ.
Στον FTSE25 με θετικό πρόσημο, εκτός από τη ΔΕΗ, εύλογα ο ΑΔΜΗΕ, στα 2,13 ευρώ, ενώ με ισχνό θετικό πρόσημο είναι οι τίτλοι των ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στο 1,922 ευρώ, Lamda Develpment, στα 7,56 και εβδομαδιαίες απώλειες 5,62%, Jumbo, στα 16,88 ευρώ.
Σε γενικές γραμμές, σε αρκετά blue chips οι πωλητές επιμένουν. Στις 15/66 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με 105 αμετάβλητες.