Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κόκκινο» το ταμπλό στο Χρηματιστήριο

Στην κρίσιμη ζώνη των 855-7 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με τις εντολές πώλησης σε τράπεζες και blue chips να επιταχύνουν. Πτώση άνω του 4% για τον τραπεζικό δείκτη, ανεξαρτητοποίηση και ισχυρή κίνηση υψηλότερα για ΔΕΗ.

«Κόκκινο» το ταμπλό στο Χρηματιστήριο

Διευρύνονται οι απώλειες σε Ευρώπη και Αθήνα, με τα futures στη Wall Street να μη δικαιολογούν το εύρος τους.

Η πολιτική αβεβαιότητα στις ΗΠΑ φαίνεται να «χτυπά» περισσότερο τις ευρω-αγορές, ένδειξη του πόσο ευάλωτες είναι και θα είναι στη συνέχεια. Με υποαπόδοση η Φρανκφούρτη έναντι της Νέας Υόρκης, με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει -κατ' αρχάς- για τη βραχυπρόθεσμη τάση έως και το «κλείσιμο» της Παρασκευής.

Σταθεροί οι πωλητές, από τις πρώτες κιόλας εντολές που πέρασαν στο σύστημα μέχρι και νωρίτερα, αλλά με μία διαφορά, καθώς σταδιακά μετά τις 14:00 επιταχύνθηκε η ροή εντολών, ρευστοποιήσεων σε όλους τους κλαδικούς δείκτες, της κοινής ωφέλειας εξαιρουμένης, λόγω ΔΕΗ.

Στο μεγαλύτερο μέρος της αγοράς οι short έχουν ξεκάθαρο προβάδισμα, που έγινε ισχυρότερο από τη στιγμή που για τον Γενικό Δείκτη χάθηκαν οι 857-855 μονάδες. Πολύ πιθανό μετά την απώλεια αυτής της σημαντικής περιοχής να ενεργοποιήθηκαν... δισκέτες με εντολές πώλησης, από τραπεζικές μέχρι blue chips, με συνέπεια -νωρίτερα- να βλέπουμε τον ΓΔ να «μετρά» απώλειες σχεδόν 2%, με τον ΔΤΡ να διορθώνει 3,31% και τον FTSE25 κατά 1,98%, έχοντας χάσει και οι 3 βασικοί δείκτες τις στηρίξεις που αναφέραμε στα προηγούμενα σχόλιά μας και στη «μέτρηση» των ΓΔ και FTSE25, όπως αυτή αναρτήθηκε από νωρίς στον ΕΚΗ.

Συναλλαγές και τζίρος σε επίπεδα που μέχρι τώρα δεν παραπέμπουν σε μίνι sell off, ωστόσο μέχρι το τέλος της συνεδρίασης υπάρχει ακόμη χρόνος. Δεδομένης, μάλιστα, της επιτάχυνσης των ροών πωλήσεων, πολύ πιθανό είναι να δοκιμαστεί στη συνέχεια και η τιμή των 850 μονάδων.

Με μεγαλύτερες ή μικρότερες απώλειες για το σύνολο των τραπεζικών και μη μετοχών, με το 37% (*) να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, με τη ΔEH στην τρίτη θέση της σχετικής κατάταξης, καθώς εδώ και μία ώρα έχουν εντατικοποιηθεί οι πωλήσεις σε Εθνική και ΟΤΕ.

Απώλειες 4,36% για τη μετοχή της ΕΤΕ που διορθώνει προς τα 2,675 ευρώ, επίσης κατά 1,01% στα 12,69 ευρώ, ο ΟΤΕ.

Από τις μετοχές του δείκτη με short τάση, σχεδόν όλες -πλην ΔEH, που είναι και η μόνη από τις 25- με θετικό πρόσημο, στα 3 ευρώ.

Στις 13 προς 95 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, ίσως η χειρότερη για τον Σεπτέμβριο.

(*) Στα 36,2 εκατ. ο τζίρος στις 14:55, υπενθυμίζοντας πως μετά τις 14:00 εντάθηκαν οι πωλήσεις/πιέσεις, αν και λίγο πριν τις 15:00 καταβλήθηκε προσπάθεια να περιοριστούν οι απώλειες.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v