Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ηπια άνοδος για τον Γενικό Δείκτη

Με ιδιαίτερα χαμηλό όγκο συναλλαγών η σημερινή συνεδρίαση και με τον ΓΔ να προσπαθεί να κινηθεί προς τις 870 μονάδες. Ανοδικά συνεχίζει η ΔΕΗ, ενώ ακολουθούν Coca Cola και ΟΠΑΠ. Ελαφρύ προβάδισμα έχουν οι πωλητές στις τράπεζες.

ΧΑ: Ηπια άνοδος για τον Γενικό Δείκτη

Συντηρείται το ήπια ανοδικό κλίμα, από Φρανκφούρτη μέχρι Αθήνα. Σε θετικό «άνοιγμα»... δείχνουν τα futures στη Wall Street, με τα συμβόλαια του S&P 500 από τις 2.993 μονάδες και περαιτέρω υποχώρηση του δείκτη φόβου νωρίτερα, κατά 2,03% χαμηλότερα, στα 15,62.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, στο ΧΑ οι αγοραστές έχουν τον λόγο από τις πρώτες κιόλας εντολές που πέρασαν στο σύστημα μέχρι και νωρίτερα, που ο Γενικός Δείκτης ανερχόταν στις 866 μονάδες. Εύρος διακύμανσης από 862,60 έως 8687,33 μονάδες, διευκολύνοντας και τους μεν (αγοραστές) και τους δε (πωλητές), από τη στιγμή που η τάση δεν «δείχνει» ούτε για προσέγγιση των 880 αλλά ούτε και για διόρθωση χαμηλότερα των 850 μονάδων.

Συσσώρευση σχεδόν 2 μηνών, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη, που θα δώσει κίνηση είτε προς τη μία, είτε προς την άλλη πλευρά. Πάντως τις τελευταίες συνεδριάσεις έχουμε ανοδικές με αυξημένο και πτωτικές με μειωμένο τζίρο, τάση που συντηρεί το μικρό προβάδισμα που έχουν οι αγοραστές.

Στα ενδιαφέροντα της ημέρας, η εκτίμηση της Citi που αναφέρεται σε ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 2%, σε μία συγκυρία που ο μέσος ευρωπαϊκός όρος εκτιμάται πως θα διαμορφώνεται χαμηλότερα. Ευκαιρία για τη χώρα μας; Εάν συντρέξουν οι απαραίτητες (αυτονόητες) προϋποθέσεις, μπορεί όντως η ελληνική αγορά να είναι ελκυστικότερη από άλλες ανταγωνιστικές. Αλλά, είπαμε, να προχωρήσουν τα αυτονόητα.

Με μάλλον μέτριο τζίρο η προσπάθεια των αγοραστών να συντηρήσουν τον ΓΔ κοντά στις 870 μονάδες. Εάν το επιτύχουν, σε κλείσιμο, πιθανόν αύριο να επιχειρηθεί η προσέγγιση των 880 μονάδων, επίπεδο/αντίσταση όπου έχει... σκοντάψει η αγορά τρεις φορές.

Σταθερά υψηλότερα των 800 μονάδων ο ΔΤΡ, που όσο συντηρείται πάνω από τις 800 διατηρεί την ελαφρώς long τάση, σε εβδομαδιαία μέτρηση. Στο εύρος των 2.134-2.151 μονάδων ο FTSE25, με το 36% του τζίρου (*) να έχει γίνει στις τραπεζικές αλλά και ένα σημαντικό 13% στην κοινή ωφέλεια (ΔΕΗ) και ένα 9% στις τηλεπικοινωνίες (ΟΤΕ). Συγκριτικά ικανοποιητική η συναλλακτική δραστηριότητα σε Μytilineos, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Intralot, Viohalco, Lamda Development, Ελληνικά Πετρέλαια.

Στα 3,136 ευρώ η μετοχή της εβδομάδας, με τη ΔEH να αποδίδει ένα 8,36% και 18,25% σε διάστημα μηνός.
Στα ενθαρρυντικά της συνεδρίασης αυτό που τονίζαμε στο πρώτο σχόλιό μας, πως σήμερα θα χρειαστεί η στήριξη και μετοχών που διόρθωσαν τις τελευταίες ημέρες. Οντως σε βαριές μετοχές όπως ΟΤΕ, Mytilineos, Jumbo, Coca Cola κ.α. οι αγοραστές έχουν επανακάμψει, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις μας για εισροή αγορών στο ελληνικό... καλάθι, στο GREK/ETF.

Στις 44/60 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με... μόχλευση κυρίως σε μετοχές της μεσαίας-μικρής κεφαλαιοποίησης.

Μεγαλύτερη άνοδος για: Mevaco, Moda Bagno, Τζιρακιάν, ΕΚΤΕΡ, Frigoglass, ΕΛΑΣΤΡΟΝ, ΑΒΑΞ, Intracom κ.ά.

(* ) στις 15:25, η αξία των συναλλαγών ήταν στα 23,9 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v