Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προσπάθεια προσέγγισης των 870 μονάδων

Ελαφρά υψηλότερα κινείται η εγχώρια αγορά, ακολουθώντας τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Jumbo στους κερδισμένους της συνεδρίασης, μεικτά πρόσημα στον τραπεζικό κλάδο. Σε χαμηλά επίπεδα οι συναλλαγές.

ΧΑ: Προσπάθεια προσέγγισης των 870 μονάδων

Ηπια ανοδικό το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την προσοχή των traders στη νέα δήλωση Trump, πως ΗΠΑ και Κίνα θα μπορούσαν να κλείσουν ένα deal νωρίτερα από το αναμενόμενο. Χαμηλότερα, στα 15,84 ο δείκτης... φόβου, από οριακά θετικό το «άνοιγμα» στη Wall Street, με τον S&P 500 να «βλέπει» από τις 2.990 μονάδες.

Σημαντική και η σημερινή συνεδρίαση για την επιβεβαίωση ή όχι της βραχυπρόθεσμης τάσης, με ζητούμενο για τους long ένα κλείσιμο εβδομάδας με τον δείκτη πάνω από τις 2.980 μονάδες. Στόχος εφικτός, πάντα με βάση τα μέχρι τώρα που γνωρίζουμε.

Στο ΧΑ, οι αγοραστές έχουν αναλάβει από τις πρώτες κιόλας εντολές τους, που σημειωτέον ξεκίνησαν από τη μετοχή της ΔΕΗ, για να ακολουθήσουν τραπεζικές και άλλα blue chips, σταδιακά μετά τα πρώτα 5' της συνεδρίασης.

Εύλογα επιφυλακτικές οι κινήσεις των βραχυπρόθεσμων, με εστίαση στη ΔΕΗ αλλά και σε τίτλους που τις τελευταίες ημέρες υποχώρησαν σημαντικά. Επανενεργοποίηση των αγοραστών, θεωρώντας πως για συγκεκριμένες μετοχές-σηματωρούς οι τρέχουσες τιμές προσφέρονται για τοποθετήσεις και ότι διαφαίνονται περιθώρια μίας ανοδικής διόρθωσης ως συνέχεια της προηγηθείσας υποχώρησης της αγοράς.

Θυμίζουμε ότι από τις 876,21 μονάδες στις 20 Σεπτεμβρίου, ο Γενικός Δείκτης διόρθωσε έως τις 851,20 χθες, δοκιμάζοντας την ευρύτερη περιοχή στήριξης, που με την προϋπόθεση πως δεν θα χαθεί -σήμερα/αύριο- θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αναφοράς και στήριξη για τη συνέχεια.

Πέραν της ΔΕΗ, που ακολουθεί τον δικό της δρόμο, τοποθετήσεις γίνονται -μάλλον διερευνητικά- στον τραπεζικό κλάδο, καθώς η αγορά περιμένει την προσεχή ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα το ΟΚ της DG Comp, εξέλιξη που κατά γενική εκτίμηση θα μπορούσε να δώσει κι άλλες... ανάσες στον κλάδο.

Στην περιοχή των 815 μονάδων ο κλαδικός δείκτης, με το 37% της αξίας συναλλαγών να έχει πραγματοποιηθεί στις μετοχές των Eurobank, Εθνικής, Πειραιώς και Alpha Bank.

Ενα σημαντικό μερίδιο έχει αλλάξει χέρια στη μετοχή της ΔΕΗ (690 χιλιάδες σε σύνολο 4,8 εκατ., στις 11:15), με τον ΟΤΕ να ακολουθεί και μετοχές που διόρθωναν τις τελευταίες ημέρες -Mytilineos, Viohalco, Jumbo κ.α. από τις μετοχές του δείκτη.

Στα υπόψη ο αυξημένος τζίρος στον τίτλο της Autohellas, με τιμή στα 6,64, κοντά στα υψηλά της των 6,96 ευρώ από τη συνεδρίαση της 17ης Σεπτεμβρίου.

Στις 42/22 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με μεγαλύτερη άνοδο για μετοχές των Ελαστρον, ΕΚΤΕΡ, ΚΕΚΡΟΨ, Alumil, ABAΞ, Ευρωπαϊκή Πίστη, MIG, Intrakat, Cenergy κ.α κυρίως από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία.

Στις 11:20 η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στα 5,3 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v