Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πάνω τα blue chips, κάτω οι τράπεζες

Στα όρια των 870 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με τις πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές να αντισταθμίζονται από την άνοδο σε Coca Cola, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ και Motor Oil. Πιέσεις για Viohalco μετά τα αποτελέσματα. Περιορισμένος ο τζίρος.

ΧΑ: Πάνω τα blue chips, κάτω οι τράπεζες

Σημαντική αντίδραση στη Φρανκφούρτη, διστακτική και με διακυμάνσεις στην Αθήνα.

Η εικόνα στα futures στη Wall Street βελτιωμένη σε σχέση με το προηγούμενο σχόλιό μας και με ενδιαφέρον η επαναφορά του S&P500 προς τη ζώνη των 2.990, θυμίζοντας πως το ιστορικό υψηλό για τον δείκτη απέχει περί τις 26 μονάδες. Ακόμη χαμηλότερα ο VIX/CBOE στα 15,59 πριν λίγο, στις 14:25.

Στα καθ' ημάς, επιφυλακτικοί στην πλειονότητά τους οι traders, κάτι που αποτυπώνεται και στη μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα και στον ανάλογο τζίρο, που απέχουν αισθητά από τον μέσο όρο εβδομάδας.

Στην περιοχή των 867 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με απώλειες της τάξεως του 1% σε διάστημα εβδομάδας, μετά τα σημαντικά κέρδη της προηγούμενης. Στα 813 ο Δείκτης Τραπεζών, επίσης με απώλειες 1,04%, στις 2.151 ο FTSE25, ομοίως με διόρθωση σε διάστημα εβδομάδας.

Στα μόλις 28 εκατ. (*) ο τζίρος, με χρηματιστηριακούς παράγοντες να περίμεναν μεγαλύτερο, καθώς με τη συνεδρίαση της Δευτέρας ολοκληρώνεται όχι μόνο ο Σεπτέμβριος αλλά και το τρίτο τρίμηνο, και με τους διαχειριστές και τους traders να θέλουν να κάνουν το... ταμείο τους. Ωστόσο η αξία των συναλλαγών μέτρια και με εστίαση σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, με 0,31% και 3,90% αντίστοιχα, στα 12,84 και 3,25 ευρώ, αμφότεροι με θετικό πρόσημο και βλέψεις για υψηλότερα. Στα 12,95 μία σημαντική αντίσταση για τη μετοχή του Οργανισμού και στα 3,30 μία κρίσιμη για τον τίτλο τη Επιχείρησης.

Ακολουθούν, ΟΠΑΠ, Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς, Mytilineos, ETE, όλες με μικρότερες απώλειες (οριακά κατά 0,10% για την Αlpha Βank, στο 1,689 ευρώ) ή μεγαλύτερες (για την Εθνική, κατά 1,29% στα 2,736 ευρώ).

Μέχρι τις 20 Οκτωβρίου στη Βουλή ο νόμος για το APS, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για τον κλάδο, ενόψει Οκτωβρίου, θυμίζοντας πως στις 25 Οκτωβρίου αναμένεται η αξιολόγηση από τη Standrad & Poor's. Συνεπώς εύλογη η σπουδή του οικονομικού επιτελείου να έχει να... παρουσιάσει μία ουσιώδη θετική εξέλιξη, με τον επενδυτικό οίκο να μη δίνει... βαθμό, επικαλούμενος το πρόβλημα των τραπεζών με τα NPLs/NPEs και την καθυστέρηση που είχε σημειωθεί με την προώθηση των δύο σχεδίων, κατ' αρχάς του ΤΧΣ για το APS αλλά και της ΤτΕ. Εάν... προλάβουν Σταϊκούρας και Ζαββός, τότε δεν αποκλείεται προς τα τέλη Οκτωβρίου το σκηνικό για τον πολύπαθο κλάδο να είναι εντελώς διαφορετικό, με ό,τι αυτό ενδεχομένως να σημαίνει και για το χρηματιστήριο και τα ομόλογα, με το 10ετές νωρίτερα στο 1,348%, με ιστορικό χαμηλό το 1,308%.

Νωρίτερα υψηλή ήταν η ζήτηση για το ομόλογο των Ελληνικών Πετρελαίων, με αρχική τιμολόγηση στα 2,50% και εκτιμήσεις για τελική χαμηλότερα προς τα 2,1%, σε κάθε περίπτωση πολύ κατώτερη σε σχέση με τα επιτόκια και τα «κουπόνια» στην αρχή του έτους. Ουδεμία σχέση, απλά...

Στο 0,444 ευρώ η μετοχή της Attica Bank, με τον Χρήστο Κίτσιο να σημειώνει πως η τράπεζα «επιστρέφει» στους μηχανικούς, με το ΤΣΜΕΔΕ να ξαναγίνεται ο κύριος μέτοχος.

Στις 48/41 με αμετάβλητες 93 μετοχές. Μεγαλύτερη απόδοση για Forthnet, Τζιρακιάν, Revoil, Frigoglass, Mevaco, Centric κ.α.

(*) λίγο πριν τις 15:00.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v