Ο θετικός βηματισμός των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, δεν κατόρθωσε να αφυπνίσει τους αγοραστές στο Χ.Α., με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να αναλωθεί σε ιδιαίτερα στενή κίνηση, λίγο μεγαλύτερη των έξι μονάδων και σε συνεχείς εναλλαγές προσήμων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ήταν λίγοι οι Αναλυτές που περίμεναν κάτι καλύτερο από τη σημερινή συνεδρίαση, στην λογική της προσπάθειας “καλλωπισμού” των αποτιμήσεων, καθώς απομένει μόλις μία συνεδρίαση (Δευτέρα) για την ολοκλήρωση του χρηματιστηριακού εννεαμήνου.
Έτσι θα μπορούσε να είναι η εισαγωγή του σχολίου, αν δεν είχαν συμβεί τα “μαγικά” του τελευταίου ημιώρου, όμως το όποιο “window dressing” περιορίστηκε στα στενά όρια του FTSE25, καθώς όλα δείχνουν ότι το ενδιαφέρον των ενεργών Παικτών επικεντρώνεται στην εικόνα των βασικών δεικτών και κατ΄ επέκταση στα Δεικτοβαρή “χαρτιά” και δεν ασχολούνται με την “μεγάλη εικόνα” της Αγοράς.
Από την άλλη, το ενδιαφέρον των ενεργών traders παραμένει στραμμένο στα αποτελέσματα εξαμήνου με τη διορία δημοσίευσης να εκπνέει στο τέλος του μήνα, όμως από τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις των Εισηγμένων, δεν προκύπτουν κάποιες Εταιρείες που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν “προκλητικά φτηνές”.
Σύμφωνα με την άποψη παλαιού Παράγοντα, “στην παρούσα φάση η Εγχώρια Αγορά έχει περισσότερο ενδιαφέρον στο παρασκήνιο, παρά στο προσκήνιο, καθώς δεν είναι λίγες οι συζητήσεις για πιθανές επιχειρηματικές συμφωνίες, όμως οι περισσότερες εξ αυτών είναι σε πρώιμο στάδιο και δύσκολα θα εξαργυρωθούν’ στο ταμπλώ.”
Νεότερο ουδέν από την Αγορά ομολόγων, με τις αποδόσεις των Ελληνικών τίτλων να ακολουθούν πλάγια κίνηση, κοντά στα ιστορικά τους χαμηλά (στο 1,355% η απόδοση του 10ετους).
Μένοντας στα Κρατικά “χαρτιά”, την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 625 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 3 Απριλίου 2020.
Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, η οποία αποδείχθηκε αρνητική για τον Γενικό Δείκτη, με εβδομαδιαίες απώλειες 0,66%. Αντίθετα ο ΔΤΡ κατέγραψε εβδομαδιαία κέρδη 0,76%.
Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 41,91% και ο Τραπεζικός δείκτης κέρδη 88,51%.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ και τις Δεικτοβαρείς μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των Eurobank (+1,02%), Alpha Bank (+1,18%), Εθνικής (+0,65%) και Πειραιώς (+1,33%), ενώ η τελική εικόνα δίνει τις εντυπώσεις στους καθυστερημένους αγοραστές.
Με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, υποχωρώντας μέχρι τις 805,47 μονάδες (-1,81%). Όμως οι αγοραστές δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη και στις 17.00 βρέθηκε στο υψηλό ημέρας των 830,56 (+1,25%) για να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στις 828,75 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,03%.
Για τον εν λόγω δείκτη, τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια δεν έχουν λόγο κίνησης, όσο αυτός κινείται στο εύρος 800 – 847.
Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “σε διπλό μέτωπο ετοιμάζονται πυρετωδώς να επιχειρήσουν στην Εθνική Τράπεζα, όσον αφορά το εγχείρημα πώλησης του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής, μετά την πίεση που δέχονται από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp), με στόχο η διαδικασία να ολοκληρωθεί σύντομα. Ασφαλείς πληροφορίες του ‘Euro2day.gr’ αναφέρουν ότι η Διοίκηση της Εθνικής έχει ήδη κινήσει τη διαδικασία προς τις εξής δύο κατευθύνσεις: 1) Συντάσσεται ήδη το ενημερωτικό δελτίο για την εισαγωγή (IPO) της Εθνικής Ασφαλιστικής στο Χρηματιστήριο και πώληση του ποσοστού μέσω της Χρηματιστηριακής Αγοράς. 2) Παράλληλα, στα μέσα Οκτωβρίου οι Σύμβουλοι της Εθνικής θα καλέσουν τους υποψήφιους Επενδυτές να καταθέσουν την πρότασή τους, για την απόκτηση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής”.
Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “στα χέρια των Μηχανικών επιστρέφει, εκ νέου, ο έλεγχος της Τράπεζας Αττικής, καθώς με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, ο ΕΦΚΑ θα μεταβιβάσει το 13,82% του μετοχικού της κεφαλαίου στο Ταμείο Μηχανικών και Εργοληπτών Δημόσιων Έργων (ΤΜΕΔΕ). Η Υπουργική απόφαση ορίζει να μεταβιβαστούν από τον ΕΦΚΑ στο ΤΜΕΔΕ 63.758.540 μετοχές της Τράπεζας Αττικής, οι οποίες αντιστοιχούν στο 13,82% του μετοχικού της κεφαλαίου. Πρόκειται για μετοχές που περιήλθαν στον ΕΦΚΑ από τον Τομέα Σύνταξης Μηχανικών του ΕΤΑΑ. Εφόσον η συναλλαγή λάβει την έγκριση της Εποπτικής Αρχής, το ΤΜΕΔΕ θα μετατραπεί σε Μεγαλομέτοχο της Τράπεζας, καθώς το ποσοστό του θα ανέλθει από 32,5% σήμερα, σε 46,3%. Αντίθετα, το ποσοστό του ΕΦΚΑ θα υποχωρήσει στο 32,3%”.
Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ του ιδίου, “σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) στις μη συστημικές Εγχώριες Τράπεζες. Η άσκηση ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο και διεξάγεται από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), υπό την επίβλεψη της ΕΚΤ. Ως βάση αναφοράς λαμβάνονται τα στοιχεία τέλους χρήσης 2018. Στην άσκηση συμμετέχουν η Τρ. Αττικής, η Praxia, η Optima (πρώην Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος) και όλες οι Συνεταιριστικές Τράπεζες”.
Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, ασφαλώς το ενδιαφέρον ήταν επικεντρωμένο στα ΕΛΠΕ, όχι τόσο στην μετοχή, όσο στα μηνύματα από το ομόλογο των 500 εκατ., με πιθανή απόδοση 2,125% και με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η προσφορά κεφαλαίων έφθασε τα 1,5 δισ.
Από εκεί και πέρα, η προσπάθεια “φτιασιδώματος” είχε αποτελέσματα και έτσι με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση μόνο οι Viohalco (-5,28%), TITC (-1,47%), ΕΧΑΕ (-0,42%), Μυτιληναίος (-1,48%), ΟΛΠ (-0,83%) και ΟΠΑΠ (-1,45%).
Χρειάστηκε έξι συνεδριάσεις για να επιστρέψει υψηλότερα των 30,00 ευρώ η μετοχή της ΕΕΕ (+1,42%). Η πρώτη αντίσταση στα 31,00 ευρώ και η αμέσως επόμενη στα 31,64 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Παραμένει ισχυρή η στήριξη στα 28,96 ευρώ, με την αμέσως επόμενη να εντοπίζεται στα 28,52 ευρώ.
Από τις 19/9 έχει να “δει” αρνητικό κλείσιμο η μετοχή της ΔΕΗ (+3,01%). Ο τίτλος άφησε πίσω του την πρώτη αντίσταση στα 3,14 ευρώ, βάζοντας στόχο την αμέσως επόμενη στα 3,30 ευρώ. Οι πρώτες στηρίξεις στα 3,00, 2,83 και 2,71 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).
Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Viohalco (-5,28%), στον απόηχο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου. Η απώλεια της πρώτης στήριξης στα 3,75 ευρώ, δημιουργεί προϋποθέσεις υποχώρησης προς τα 3,56 – 3,50 και 3,20 ευρώ. Οι πρώτες αντιστάσεις στα 3,83 (gap), 4,00 και 4,25 ευρώ.
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης μετά από επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Ιντρακάτ (+0,52%, αν και τα αποτελέσματα τελικής γραμμής δεν άρεσαν στους Αναλυτές), επτά οι συνεχόμενες πτωτικές για την Intralot (-2,67%), επιμένει πλαγιοκαθοδικά από τα 1,38 ευρώ (κλείσιμο 12/9) η Μοτοδυναμική (-0,83%), ενώ πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η Centric (+2,02%).
Θα ήθελε κλείσιμο υψηλότερα των 3,30 ευρώ, για να διεκδικήσει κάτι καλύτερο η AS Company (0%)δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Mevaco (+3,36%) και Τεχν. Ολυμπιακή (+1,63%, είχαν προηγηθεί πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ η Εισηγμένη απορροφά τον Κατασκευαστικό κλάδο της Πόρτο Καρράς), επιστροφή αγοραστών στην Revoil (+17,50%) μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου, ενώ συνεχίζεται η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά στον Τζιρακιάν, κοντά στα υψηλά 8ετιας (ενδοσυνεδριακά η μετοχή αναρριχήθηκε μέχρι τα 4,60 ευρώ +9,52% και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 4,16 ευρώ -0,95%).
Συνεχίζεται η αργή αναρρίχηση της Frigoglass (+4,76%), εν μέσω πυκνών συναλλαγών, με την κίνηση να φέρνει προβληματισμό στις τάξεις των πωλητών.
Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές, τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών. Ο Γενικός Δείκτης, με κλείσιμο υψηλότερα των 879 – 882 (gap), δίνει κίνηση προς τις 886 και 890 – 894 μονάδες (gap). Οι πρώτες στηρίξεις στις 864 - 862 και 844 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 2172 - 2177 μονάδων (gap) και 2199 – 2209 μονάδες (gap). Οι πρώτες στηρίξεις στις 2117 – 2100, 2093 και 2089 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).
Τι λένε οι Αναλυτές
“Περιμένουμε κάποιες κινήσεις (window dressing), καθώς πλησιάζουμε προς το τέλος εννεαμήνου, με αύξηση του όγκου συναλλαγών” σημειώνει η Euroxx Sec.
“Η συναλλακτική απαξίωση συντηρεί την κίνηση του ΓΔ στη ζώνη 850 - 880 μονάδων με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα ‘μαύρων κύκνων’ να διατηρεί το κλίμα αβεβαιότητας. Ενόψει του τέλους του μήνα, είναι πιθανή η αυξημένη δραστηριοποίηση Θεσμικών Επενδυτών με στόχο τον ‘καλλωπισμό’ των αποτιμήσεων των χαρτοφυλακίων τους (window dressing), με τις 878 μονάδες να συνιστούν ισχυρό σημείο αντίστασης, όπως επισημαίνει η τεχνική ανάλυση”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τα εταιρικά αποτελέσματα, οι ανακοινώσεις των οποίων θα πυκνώσουν σήμερα και την Δευτέρα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η μέχρι τώρα εικόνα, κυρίως των μεγαλύτερων Εισηγμένων, συνεχίζει να βελτιώνεται, υποστηρίζοντας τις αποτιμήσεις στο ταμπλώ, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να χαρακτηριστούν ‘απαιτητικές”, τονίζει η Leon Depolas Sec.
“Το χρηματιστήριο αυτή την περίοδο έχει εγκλωβιστεί σε ένα στενό εύρος διακύμανσης και παλινδρομεί, περιμένοντας κάτι ουσιαστικό να συμβεί. Το εύρος διακύμανσης είναι οι 850 με 880 μονάδες, με ενδιάμεση στήριξη τις 865 μονάδες”, αναφέρει ο Κώστας Φέγγος.
Οι έχοντες μετοχές δεν πουλάνε, γιατί κρίνουν ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας. Οι αγοραστές περιμένουν αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων για να τοποθετηθούν. Γνωρίζουν ότι όποια Εταιρεία θέλει να διαπρέψει στο νέο σκηνικό που δημιουργείται, θα χρειαστεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου πάντα γίνεται σε χαμηλότερες τιμές από τις τιμές διαπραγμάτευσης και δίνει την ευκαιρία τους ενδιαφερόμενους να τοποθετηθούν.
Οπότε περιμένουμε.
Τέτοιες αναμονές συνήθως λήγουν με μία απότομη και σύντομη πτώση των τιμών, που ακολουθείται από τη νέα τάση της Αγοράς που θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα είναι μακροχρόνια ανοδική.
Στη διάρκεια της αναμονής, ας δούμε ένα από τα περίεργα που συνέβη την περασμένη βδομάδα.
Με την οδηγία MiFID II (Markets in Financial Instruments III) που έχει γίνει από πέρυσι Νόμος του Ελληνικού Κράτους, όποιος δίνει συμβουλές σε Πελάτες, ελέγχεται ασφυκτικά.
Για κάθε συμβουλή πρέπει να συντάσσει πολυσέλιδες αναφορές και να φροντίζει οι συμβουλές να είναι συμβατές με το επενδυτικό προφίλ του κάθε Πελάτη. Αλλιώς τα πρόστιμα είναι εξοντωτικά.
Ας πάρουμε τώρα το ομόλογο που εξέδωσε μέσα στην εβδομάδα ο ΟΤΕ και όλοι οι Ξένοι έτρεχαν να αγοράσουν, καθώς είχε θετικό επιτόκιο και τη Deutsche Telekom σαν ουσιαστικό εγγυητή.
Επειδή ο ΟΤΕ βρίσκεται στην Ελλάδα, πήρε προφανώς το θεωρητικό ρίσκο της Χώρας, δηλαδή “σκουπίδι”.
Για το λόγο αυτό το ενημερωτικό του ομολόγου έλεγε ρητά και οι Πελάτες έπρεπε να μάθουν, ότι το ομόλογο μπορούσαν να το αγοράσουν Επαγγελματίες και Θεσμικοί Πελάτες, ή Πελάτες Λιανικής που θα υπέγραφαν στον Χρηματιστή τους ότι είναι διατεθειμένοι να χάσουν το σύνολο της επένδυσής τους (to bear a loss of their entire investment).
Συνεπώς κανείς σοβαρός Έλληνας δεν έπρεπε να βάλει Πελάτες στο ομόλογο, γιατί Πελάτες που επιδιώκουν απόδοση της τάξης του 0,875%, θα έπρεπε να πουν ότι είναι οι απόλυτοι “επενδυτικοί κασκαντέρ” και να το κάνουν αυτό ενυπόγραφα.
Το γεγονός της μεγάλης επιτυχίας του ομολόγου, δείχνει το πόσο παράλογη είναι η Νομοθεσία, όπως επίσης και το πώς ελέγχεται η εφαρμογή της.
Εν αναμονή εξελίξεων λοιπόν, ίσως είναι καλή ιδέα να κάνουμε τις επενδύσεις στην Ελλάδα λιγότερο δύσκολες και περισσότερο προσιτές στον Κόσμο.
“Τεχνικά μια κίνηση πάνω από τις 880 μονάδες του Δείκτη, θα δοκιμάσει τα μέχρι τώρα απαράβατα επίπεδα των 900 μονάδων και θα δημιουργήσει αισιοδοξία για καλύτερες μέρες. Στηρίξεις παραμένουν οι 865, οι 850, οι 835 μονάδες και πάει λέγοντας”, επισημαίνει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.
“Την ερχόμενη Δευτέρα θα λύσουν τις ‘διαφορές’ τους αγοραστές και πωλητές, σε μια συνεδρίαση – ντέρμπι που θα κρίνει το πρόσημο του μήνα. Το κλείσιμο του προηγούμενου μήνα έγινε στις 868,1 μονάδες, οριακά κοντά στο κλείσιμο της Παρασκευής, γεγονός που αφήνει ανοικτούς λογαριασμούς για την τελευταία συνεδρίαση που θα διαμορφώσει και την επίδοση του εννεαμήνου”, σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης.
Ως τώρα ο Σεπτέμβριος ήταν μήνας συσσώρευσης και επιλεκτικού ενδιαφέροντος, που αντιστάθμισε επιμέρους πιέσεις σε Δεικτοβαρείς τίτλους.
Οι Επενδυτές κινήθηκαν περισσότερο με γνώμονα τα θεμελιώδη μεγέθη του εξαμήνου, τα οποία είτε δικαιολόγησαν και υποστήριξαν αποτιμήσεις, είτε έδειξαν ότι οι τιμές περιέχουν περισσότερη “αισιοδοξία”, από όσο ενδεχομένως αξίζουν.
Οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές υποχώρησαν, καθώς η Αγορά δεν έβγαλε κίνηση, μάλιστα στην τελευταία εβδομάδα του μήνα το εύρος διακύμανσης του Γενικού Δείκτη συρρικνώθηκε σε 23 μονάδες.
Τα θεμελιώδη, μετά και το ετήσιο Συνέδριο της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο ξαναμπαίνουν στο “κάδρο”, καθώς οι Εμπλεκόμενοι θα επαναξιολογήσουν την στάση τους για την πορεία των Εταιρειών του Χ.Α., έχοντας τα πρώτα συγκεντρωτικά νούμερα του 2019, αλλά και περισσότερη πληροφόρηση για τις προοπτικές τους.
Τα έως τώρα (40%) αποτελέσματα των Εισηγμένων Εταιρειών δείχνουν αύξηση στην κερδοφορία κατά 123% στα κέρδη μετά από φόρους, ενώ αν εξαιρεθούν οι Τράπεζες η καθαρή κερδοφορία παραμένει αυξημένη κατά 45%.
Ωστόσο η μεγάλη διαφορά του Κατασκευαστικού κλάδου, της ΔΕΗ και των Διυλιστηρίων, σε σχέση με την περυσινή επίδοση, δημιουργεί εσφαλμένα συμπεράσματα ως προς την δυναμική των καθαρών κερδών, δεδομένης και της φετινής μείωσης του φορολογικού συντελεστή κατά 100 μονάδες βάσης.
Σε επίπεδο λειτουργικών κερδών η βελτίωση που καταγράφεται είναι πιο ήπια (+6%), ωστόσο και εδώ υπάρχει η επίπτωση της εφαρμογής του “ΔΠΧΠ 16” το οποίο στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ενίσχυσε το λειτουργικό αποτέλεσμα, στην πρώτη χρήση εφαρμογής του προτύπου.
Ο καθαρός δανεισμός φαίνεται αυξημένος κατά 7%, ως αποτέλεσμα των προσαρμογών του “ΔΠΧΠ 16” και της διανομής μερισμάτων, τα οποία περιόρισαν τα ταμειακά διαθέσιμα.
Το πιο ενθαρρυντικό στοιχείο είναι η αναλογία κερδοφόρων – ζημιογόνων, η οποία κινείται σε αναλογία 3:1, στο καλύτερο σημείο από κάθε άλλη δημοσίευση τα τελευταία 10 χρόνια.
Το αποτέλεσμα του α’ εξαμήνου περιέχει αρκετούς έκτακτους παράγοντες και η ολοκλήρωση της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων, ενδεχομένως να απαιτήσει μια δεύτερη ανάγνωση προκειμένου να διαγνωσθεί αν υπάρχει ισχυρή, ή απλώς βελτίωση στα θεμελιώδη δεδομένα της Ελληνικής Αγοράς.
Τα τεχνικά δεδομένα του Γενικού Δείκτη δεν άλλαξαν ιδιαίτερα, καθώς η “μεγάλη εικόνα” δείχνει ανάλωση χρόνου, χωρίς να απειλούνται ευαίσθητες ζώνες τιμών. Στην ευθεία των 850 μονάδων υπάρχει μια διακριτική αγοραστική αντίδραση, που επαναφέρει το Γενικό Δείκτη σε επαφή με τα υψηλά του, χωρίς να αλλάζει η βραχυπρόθεσμη δυναμική των κινητών μέσων που παραμένει ανοδική.
Το ίδιο ισχύει και για τον MACD, ο οποίος, ωστόσο, χρονικά έχει εξαντλήσει τα όρια ανοχής και στην επόμενη απόπειρα θα μεταβάλει την τάση του σε πτωτική.
Οι ταλαντωτές παραμένουν σε ουδετερότητα, διατηρώντας το σημαντικό δυνητικό ανοδικό περιθώριο σε ισχύ, έχοντας μετριάσει εκ νέου την φορά κλίσης της καμπύλης τους.
Συμπερασματικά δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα για να αναθεωρηθεί το ανοδικό σενάριο των νέων υψηλών, η κάμψη των τζίρων δεν έφερε και κάμψη τιμών και αυτό ερμηνεύεται ως μια ακόμα υπόσχεση ανοδικής αναμονής.
Την ερχόμενη Δευτέρα ολοκληρώνονται οι ανακοινώσεις όσων Εταιρειών δημοσιεύουν εξάμηνο, με την εστίαση να γίνεται κυρίως στα “χαρτιά” της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που δεν έχουν ανακοινώσει ακόμα.
Πέρα από τα αποτελέσματα, σε μάκρο επίπεδο η κατάθεση του προσχέδιου του προϋπολογισμού του 2020 (7 Οκτωβρίου), στο οποίο αναμένονται οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών σε εταιρικά κέρδη και μερίσματα, θα έχει τις αναγνώσεις της σε όσες Εταιρείες έχουν υψηλό δείκτη πωλήσεων στην Ελληνική Οικονομία. Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο Οκτωβρίου αναμένεται και η ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου, για την δημιουργία του Ταμείου των προβληματικών δανείων των συστημικών Τραπεζών.
“Την προσεχή Τετάρτη 2 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένη ή επίσημη έναρξη των εργασιών για την κατασκευής της Μονάδας Φυσικού Αερίου της Μυτιληναίος συνολικής ισχύος 824MW, ενώ την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την άδεια του Καζίνο του Ελληνικού” υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.
Θετικός βηματισμός στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης στην Wall Street.
Ελεγχόμενες απώλειες για το Πετρέλαιο, μικρά κέρδη για το Ευρώ.
Πιέζονται Χρυσός και Ασήμι, ενώ το Bitcoin δείχνει να χάνει και τα $8000.
Το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη έκανε βουτιά τον Σεπτέμβριο. Ο μηνιαίος δείκτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το οικονομικό κλίμα στις 19 Χώρες που μοιράζονται το Ευρώ, υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στις 101,7 μονάδες, από 103,1 τον Αύγουστο. Η πτώση ήταν μεγαλύτερη από τις προβλέψεις της Αγοράς, που ανέμενε να φτάσει στις 103 μονάδες. Το αποτέλεσμα ήταν το πιο χαμηλό από τον Φεβρουάριο του 2015. Στα θετικά σημεία, το κλίμα στον κλάδο των Υπηρεσιών βελτιώθηκε, στις 9,5 μονάδες, από 9,2 τον Αύγουστο, μετά από τρεις συνεχόμενους μήνες που είχε πτώση.
“Μία μείωση επιτοκίων είναι πιθανή επιλογή για την Τράπεζα της Αγγλίας, ακόμη και αν η Βρετανία αποφύγει την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία”, σημείωσε το Μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας, Michael Saunders. Υπογράμμισε ότι “η παρατεταμένη αβεβαιότητα σχετικά με το ‘Brexit’ είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα για το Ηνωμένο Βασίλειο, προς το παρόν, το οποίο σε συνδυασμό με την απογοητευτική Παγκόσμια ανάπτυξη, μπορεί να δικαιολογεί πιο χαλαρή πολιτική”.
H Ιταλία πούλησε €7,5 δισ. νέου χρέους με ιστορικό χαμηλό κόστος, εκμεταλλευόμενη το ισχυρό ράλι στις Αγορές ομολόγων τις τελευταίες εβδομάδες.
Η Ρώμη πούλησε 5ετες χρέος με απόδοση 0,26% και 10ετες με απόδοση 0,88%.
Όπως μετέδωσαν οι Financial Times, οι δύο δημοπρασίες προσέλκυσαν ισχυρή ζήτηση από τους Επενδυτές.
Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν οριακά τον Αύγουστο στις ΗΠΑ. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, ο δείκτης προσωπικής κατανάλωσης (PCE) ενισχύθηκε 0,1% τον περασμένο μήνα. Η αύξηση αυτή οδήγησε την ετήσια άνοδο του δείκτη στο 1,4%.
Εν τω μεταξύ, οι καταναλωτικές δαπάνες, κατέγραψαν άνοδο 0,1%, ενώ το προσωπικό εισόδημα ενισχύθηκε κατά 0,4%.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στα δικά μας, μεγάλο λάθος χαρακτήρισε την καταβολή της λεγόμενης “13ης σύνταξης” από την προηγούμενη Κυβέρνηση ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ Πίτερ Ντόλμαν, σημειώνοντας ότι το μέτρο θα πρέπει κατά την εκτίμηση του Ταμείου να ανακληθεί.
Σε ερώτηση για το εάν θα χρειαστούν έξτρα κεφάλαια οι Ελληνικές Τράπεζες, είπε ότι “αυτή είναι μια ερώτηση που θα πρέπει να απαντήσουν οι Εποπτικές Αρχές, όμως οι Ελληνικές Τράπεζες βρίσκονται στις Αγορές και σηκώνουν κεφάλαια, αλλά πρέπει να ληφθούν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για να ‘καθαρίσουν’ οι ισολογισμοί τους το συντομότερο δυνατόν”.
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι με τα σημερινά δεδομένα, ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας θα κινηθεί στην περιοχή του 2%, τόσο φέτος όσο και του χρόνου, με τον Π. Ντόλμαν να επισημαίνει ότι “εάν δεν δούμε δραστική επιτάχυνση των επενδύσεων, είναι δύσκολη η επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης 3%”.
Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 865,02 (-0,13%) και 871,7 μονάδων (+0,64%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 871,16 (+0,57%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 870,35 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,48%.
Ο τζίρος στα 64,5 εκατ., από τα οποία τα 5,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ, ΕΧΑΕ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ και ΠΕΙΡ, απασχόλησαν το 64% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ και με το θετικό οι ΒΙΟ και ΟΛΠ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Πειραιώς και Fourlis και στο χαμηλό ο ΟΠΑΠ.
Απλά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 61 ανοδικές μετοχές, έναντι 39 πτωτικών, ενώ μόλις 7 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.
---ΧΠΑ
Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι συναλλαγές παρουσίασαν μικρή αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και περαιτέρω υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (15.143 συμβόλαια).
Στα 15.545 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 15.541 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.266, 996 για τον Οκτώβριο, 270 για τον Νοέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.170) κινήθηκε μεταξύ 2.145,25 και 2.172,5 μονάδων.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (20.000 Jumbo, 14.000 Intralot), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.488), Alpha Bank (2.906), Πειραιώς (1.180), ΔΕΗ (2.270), Εθνική (2.652), MIG (552), Μυτιληναίο (373), Ελλάκτωρα (601), ΟΤΕ (100), ΟΠΑΠ (119), Intralot (472), Ελ. Πετρέλαια (156), ΑΔΜΗΕ (147), Ιντρακόμ (316), Τέρνα Ενεργειακή (107), Viohalco (391).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 37.501, Alpha Bank 60.751, Εθνική 37.674, MIG 74.664, ΔΕΗ 15.389, Ελλάκτωρα 12.110, Πειραιώς 22.132, Μυτιληναίο 11.272, ΓΕΚ 10.257.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 2,83% | 2019-07-30 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 1,02% | 2019-07-30 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | PUBLIC POWER CORPORATION SA | 1,61% | 2019-08-05 |
| | | |
Oasis Investments II Master Fund LTD | FOLLI FOLLIE S.A. | 0,80% | 2018-05-17 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | ALPHA BANK S.A | 1,01% | 2019-08-07 |
Oceanwood Capital Management LTD | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 0,75% | 2019-09-24 |
Oceanwood Capital Management LTD | NATIONAL BANK OF GREECE SA | 1,57% | 2019-09-24 |
Marshall Wace LLP | NATIONAL BANK OF GREECE SA | 0,59% | 2019-09-13 |
Blackrock Investment Management UK Limited | ALPHA BANK SA | 1,01% | 2019-08-29 |
NSP: Net Short Position
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 56.088.600 τεμ., (από 56.088.600 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.023.621 τεμ. (25.971.490), ΔΕΗ 6.828.409 τεμ. (6.864.518), Eurobank 61.272.036 τεμ. (62.559.701), Εθνική 22.865.775 τεμ. (23.582.775), ΟΠΑΠ 1.279.607 τεμ. (1.279.607), Folli Follie Group 1.312.068 τεμ. (1.312.068).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.