Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ανάσες» στις 870 μονάδες στο ΧΑ

Σταθεροποιητική κίνηση για τον Γενικό Δείκτη, στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα. Μεικτά πρόσημα για τις τράπεζες, ανοδικά ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ, πιέσεις για Coca Cola, κινητικότητα σε ΔΕΗ και Μυτιληναίο.

«Ανάσες» στις 870 μονάδες στο ΧΑ

Ελαφρώς χαμηλότερα οι ευρω-αγορές, εν μέσω δημοσιευμάτων που θέλουν τις ΗΠΑ να επιβάλλουν περιορισμούς στις επενδύσεις στην Κίνα.

Χαμηλότερα στη Φρανκφούρτη ο DAX, οριακά χαμηλότερα στις 12.366 μονάδες. Σε ανοδικό ξεκίνημα παραπέμπουν τα futures στη Wall Street, με τα Συμβόλαια του S&P500 κατά 0,34% υψηλότερα από τις 2.976 μονάδες.

Σε αυτό το περιβάλλον, στο ΧΑ οι traders ακολουθούν επιφυλακτική στάση, επιχειρώντας να διασφαλίσουν αφενός τα κέρδη μηνός Σεπτεμβρίου, αφετέρου τη διαμόρφωση μίας βάσης-σημείου αναφοράς για τον δύσκολο και μεστό εξελίξεων Οκτώβριο.

Από την αρχή της συνεδρίασης είναι εμφανής η στάση (κυρίως) των βραχυπρόθεσμων παικτών με ελεγχόμενη ροή συναλλαγών σε τραπεζικές μετοχές και συγκεκριμένα blue chips.

Μέτριες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, με το σχεδόν 55% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο αλλά και με ικανοποιητική αξία συναλλαγών σε μετοχές των ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Mytilineos, Viohalco, Motor Oil και Coca Cola.

Στην περιοχή των 628 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, πέριξ των 2.162 μον. ο FTSE25. Και οι 3 κύριοι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες είναι σε διαπραγμάτευση υψηλότερα των σημαντικών/βραχυπρόθεσμων (σε εβδομαδιαίο και μηνιαίο) στηρίξεων, με τους traders να περιορίζονται σε επιλεκτικές κινήσεις, κυρίως σε μετοχές που με ένα θετικό πρόσημο σήμερα θα μπορούσαν να παρουσιάσουν ένα θετικό αποτέλεσμα σε μέτρηση μηνός Σεπτεμβρίου. Εύλογη η όποια προσπάθεια... ωραιοποίησης της τεχνικής εικόνας αλλά και των προϋποθέσεων για ένα καλό κλείσιμο του μηνός.

Από τις τραπεζικές μετοχές ξεχωρίζει -σήμερα- αυτή της Alpha Bank, με τις περισσότερες συναλλαγές/τζίρο και αντίδραση προς το 1,733 ευρώ, με τον τίτλο να αποκομίζει 6,20% σε διάστημα μηνός.

Στις μετοχές του δείκτη -μη τραπεζικών- ΔΕΗ και Mytilineos είναι για ευνόητους λόγους στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος traders αλλά και επενδυτών, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια, τις πρώτες 120 συνεδριάσεις του Οκτωβρίου.

Ωστόσο χρηματιστηριακοί παράγοντες σημείωναν πως η επικείμενη θηριώδης αμκ που θα πραγματοποιήσει η Lamda Development αποστερεί από την αγορά ρευστότητα, καθώς ορισμένα funds και ισχυροί ιδιώτες επενδυτές προχωρούν σε ρευστοποίηση μέρους της θέσεώς τους, προκειμένου να έχουν τα απαραίτητα κεφάλαια για να συμμετάσχουν στην εν λόγω διαδικασία.

Στις 37/30, με 110 μετοχές αμετάβλητες, διαμορφωνόταν η εικόνα της αγοράς, με την ολοκλήρωση της πρώτης ώρας.

Σε Revoil, Ευρωπαϊκή Πίστη, Inform Lykos, BriQ, ΑΒΑΞ, Μουζάκης, Alumil κ.α., κυρίως από τις χαμηλότερες κατηγορίες, μεταξύ των μετοχών με άνοδο μεγαλύτερη του 1%.

Στις 11:30 η αξία των συναλλαγών δεν ξεπερνούσε τα 7,5 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v