Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο νήμα κρίθηκε το πρόσημο του μήνα στο ΧΑ!

Συνεχίστηκε η στασιμότητα στο χρηματιστήριο στη σημερινή συνεδρίαση. Με κέρδη 0,04% έκλεισε ο Σεπτέμβριος για τον Γενικό Δείκτη, κέρδη 6,16 για τον τραπεζικό. Πιέσεις σήμερα στις μετοχές της ΔΕΗ, της Ελλάκτωρ και του ΟΤΕ.

Στο νήμα κρίθηκε το πρόσημο του μήνα στο ΧΑ!

Συνεδρίαση που δεν ικανοποίησε τις “επιθυμίες” των ενεργών παικτών, ή τουλάχιστον εκείνων που περίμεναν επανάληψη των φαινομένων της Παρασκευής, με ένα πιο εμφατικό “φτιασίδωμα” των αποτιμήσεων.

Αντίθετα, είδαν τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. να κινείται στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης με αρνητικό πρόσημο, να πλησιάζει απειλητικά το όριο των 860 μονάδων και τον τζίρο να παραμένει στα γνωστά χαμηλά επίπεδα (έστω και αν σήμερα ήταν ο υψηλότερος των τελευταίων 6 συνεδριάσεων), ενώ οι αγοραστές έκαναν, σχετικά, αισθητή την παρουσία τους στα τελευταία 45 λεπτά των συναλλαγών.

Έτσι όσοι Επαγγελματίες του χώρου ποντάριζαν στις ροές λόγω λήξης χρηματιστηριακού εννεαμήνου και σε βελτιωμένους όγκους συναλλαγών, μάλλον δεν ενθουσιάστηκαν από τις εξελίξεις, ενώ απόλυτα επιλεκτικές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι κινήσεις των λίγων αγοραστών, σε όλο το εύρος του χρηματιστηριακού ταμπλώ.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης και οι “τιμωρητικές διαθέσεις” που επέδειξαν οι traders για πολλές μετοχές χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, καθώς οι εν λόγω Εταιρείες δεν επιβεβαίωσαν την αισιοδοξία όσων είχαν πάρει θέσεις και σήμερα υπήρξαν περιπτώσεις που “πετάχτηκαν χαρτιά από τα παράθυρα” (!)

Από την άλλη, σήμερα ολοκληρώθηκαν οι ανακοινώσεις των Εισηγμένων για τα αποτελέσματα α' εξαμήνου, με την πρώτη ανάγνωση να φέρνει μικτές εντυπώσεις και χωρίς να ξεχωρίζουν οι “κραυγαλέες επενδυτικές ευκαιρίες”. Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι Αναλυτές, οι οποίοι σπεύδουν να επισημάνουν ότι “ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων δεν αυξάνει την υφιστάμενη αισιοδοξία, καθώς η βελτίωση των λειτουργικών κερδών είναι μικρή”. Επίσης είναι επί θύραις αυξήσεις κεφαλαίου και ομολογιακές εκδόσεις που θα τραβήξουν ρευστότητα από την Αγορά και αυτό χρήζει προσοχής.

Εν τω μεταξύ, η απόλυτη σύγχυση δείχνει να επικρατεί στην συνεχιζόμενη εμπορική “κόντρα” μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με την κάθε είδηση να διαψεύδει την αμέσως προηγούμενη, αυξάνοντας την επιφυλακτικότητα της επενδυτικής κοινότητας. Έτσι, “Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου συζητούν τρόπους να περιορίσουν τις κινεζικές επενδύσεις στις ΗΠΑ”, μετέδωσε την Παρασκευή το Bloomberg, επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές.

Σε κάθε περίπτωση, ίσως αξίζει υπενθύμισης ότι η τρέχουσα εβδομάδα ολοκληρώνεται την Παρασκευή με την ομιλία του προέδρου της Fed Jerome Powell, στις 21.00.

Η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α. διεξήχθη εν μέσω μικτών προσήμων και οριακών μεταβολών, όσον αφορά την εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών και με ουδέτερα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων (στο 1,38% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους). Επίσης, να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας, από το σύνολο των μετοχών του FTSE25, με θετικό πρόσημο “επέπλεε” μόνο ο τίτλος της Αεροπορίας Αιγαίου και αμετάβλητη η μετοχή της TITC, ενώ οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερδιπλάσιες των ανοδικών, εικόνα που βελτιώθηκε σχετικά προς το τέλος.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία του μήνα και του χρηματιστηριακού εννεαμήνου. Ο Σεπτέμβριος ολοκληρώθηκε με απόλυτα οριακά κέρδη 0,04% για τον Γενικό Δείκτη και με κέρδη 6,16% για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών. Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 41,6% και ο Τραπεζικός δείκτης κέρδη 88,84%

Μετοχή του χρηματιστηριακού εννεαμήνου η Αλουμύλ, με κέρδη 667,96%.

Ξεκινώντας από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (+0,18%), Εθνική (+0,18%), Eurobank (-0,11%) και Πειραιώς (+0,98%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 815,39 (-1,61%) και 831,27 μονάδων (+0,30%), σημείο που βρέθηκε στις 17.00. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 830,19 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,17%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τον ΔΤΡ το ημερήσιο “stop long” έχει ανέβει στις 787 μονάδες και η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στις 847 - 850 και 863 μονάδες.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι Αεροπορία Αιγαίου (+0,25%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,45%), Viohalco (+0,54%), Lamda Development (+1,56%), Motor Oil (+0,66%), Jumbo (+0,99%), TITC (+1,60%), Fourlis (+1,66%) και αμετάβλητη η μετοχή του Σαράντη.

Όπως προαναφέρθηκε, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (+0,25% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), συμπληρώνοντας τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Οι επόμενες αντιστάσεις στα 8,25, 8,40 – 8,50 και 8,72 ευρώ και οι πρώτες στηρίξεις στα 8,00 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 7,90 και 7,68 ευρώ.

Συμπλήρωσε πέντε συνεδριάσεις με κλεισίματα χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 10,00 ευρώ, ο τίτλος της Μυτιληναίος (-0,93% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας). Το ημερήσιο “stop short” στα10,18 ευρώ και οι επόμενες αντιστάσεις στα 10,28 και 10,73 ευρώ. Οι πρώτες στηρίξεις στα 9,72, 9,40, 9,17 και 9,00 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, επαναπροσεγγίζει τα πρόσφατα υψηλά ο Μουζάκης (+8,47%), επιμένει πλαγιοανοδικά η Ευρ. Πίστη (+2,31%), τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Frigoglass (+0,91%) παρά την αυξημένη προσφορά, επιστροφή αγοραστών στην ΕΥΔΑΠ (+2,31%) και λόγω αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου, ενώ αντίδραση έδωσε ο Άβακας (+1,39%) μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Με “αρνητική αύρα” από την πέραν του Ατλαντικού όχθη το σημερινό, εν μέσω Α.Μ.Ε.Μ., -16,58% για την Intralot, που συμπλήρωσε και όγδοη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, επιμένει πλαγιοκαθοδικά από τα 2,15 ευρώ (κλείσιμο 16/9) η Ιντρακάτ (-6,15%) και από τα 1,03 ευρώ (κλείσιμο 13/9) η Ιντρακόμ (-5,63%), εμφάνιση πωλητή σε Τεχν. Ολυμπιακή (-10,84%) και MLS (-6,46%), πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Παπουτσάνη (-2,38%), ενώ μένει να φανεί τι θα γίνει, όταν ολοκληρωθεί το μάζεμα στα υψηλά 8ετιας για τον Τζιρακιάν (-1,44%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Λύκο (+0,32%) και Autohellas (+2,40%), κάτι κινήθηκε στην Fieratex (+18,84%), με επιθετικό πωλητή και λόγω αποτελεσμάτων η ΕΚΤΕΡ (-18,06%), ενώ ο Κυριακούλης (-5,66%) συμπλήρωσε τέσσερις πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες πέντε.

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών.

Για τον Γενικό Δείκτη, το ημερήσιο “stop long” ανέβηκε στις 851 μονάδες και η πρώτη αντίσταση στην ζώνη 874 – 878.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ημερήσιο “stop long” ανέβηκε στις 2104 μονάδες και η πρώτη αντίσταση στις 2172 – 2177 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Η τελευταία συνεδρίαση του μήνα δεν έδωσε την κορύφωση της αγοραστικής διάθεσης των Θεσμικών Επενδυτών με στόχο τον ‘καλλωπισμό’ των αποτιμήσεων ( window dressing). Η τεχνική ανάλυση επισημαίνει τις 878 μονάδες ως κρίσιμο όριο αντίστασης του ΓΔ, στην πορεία προς τις 900 μονάδες, αλλά και τις 856 μονάδες στο σενάριο υποχώρησής του” αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η εβδομάδα ξεκίνησε με τον ΔΤΡ να βρίσκεται πλησίον των υψηλότερων επιπέδων των τελευταίων 13 μηνών, οδηγώντας την ανοδική κίνηση του ΓΔ. Εκτιμούμε ότι ακόμα και να υπερβούμε τις 900 μονάδες ΓΔ, η άμεση ανοδική διαφυγή δεν συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες πραγματοποίησης στην παρούσα φάση, εκτός και αν στηριχθεί από μία αντίστοιχη κίνηση στις Διεθνείς Αγορές. Στο εξής, ιδιαίτερα αυξημένη βαρύτητα θα δίνεται στην πορεία των οικονομικών μεγεθών της Χώρας. Στο εξωτερικό, μαίνεται ο εμπορικός πόλεμος, ενώ διέρρευσαν και νέα σενάρια περί ενδεχόμενων περιορισμών σε επενδυτικά κεφάλαια που κατευθύνονται προς Κίνα, το Χρηματιστήριο της οποίας θα είναι κλειστό από 1 μέχρι 7 Οκτωβρίου”, επισημαίνει η Leon Depolas Sec.

“Στα μέχρι τώρα αποτελέσματα 6μηνου, η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη από πέρσι, ενώ θυμίζουμε ότι οι Επενδυτές έχουν μόνο 5% φόρο στην διανομή των μερισμάτων το 2020” σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Ο μήνας έκλεισε με την Αγορά να τερματίζει κοντά στα υψηλά έτους, χωρίς όμως να μας δείχνει ακόμα τα σημάδια εκείνα που θα κάνουν την διαφορά για να αλλάξουμε επίπεδο. Ο μήνας που ακολουθεί έχει σημαντικά νέα, με πρώτο και καλύτερο την ανακοίνωση της S&P στις 25 του μήνα. Τέλος εβδομάδας περιμένουμε τα αποτελέσματα σε σχέση με το Καζίνο στο Ελληνικό, με το ενδιαφέρον από Ελληνικής Πλευράς να είναι εστιασμένο στην ΓΕΚΤΕΡΝΑ, που ουσιαστικά συμμετέχει στην κατασκευή σε περίπτωση που ο Ξένος Όμιλος κερδίσει τον διαγωνισμό.

Στα ΕΛΠΕ περιμένουμε εξελίξεις, μιας και ο μήνας μπορεί να κρύβει πώληση ποσοστού, με την Εταιρεία να καταφέρνει έκδοση ομολόγου με επιτόκιο στο 2,12%, σαφώς χαμηλότερο από αυτό του 2014. Θυμίζουμε ότι ο ΟΤΕ κατάφερε να δανειστεί κοντά στο 1% την εβδομάδα που πέρασε, ενώ όπως όλα δείχνουν θα ακολουθήσει όλη η Ομάδα του 2014 που είχε λήξεις.

Τεχνικά το 875 είναι σημαντική αντίσταση που κατοχύρωση μπορεί να μας δώσει και πάλι τα υψηλά έτους, χωρίς ο τζίρος να μας δείχνει ότι μία αλλαγή επιπέδου είναι άμεση, με την Αγορά να μπαίνει στον τρίτο μήνα συσσώρευσης ανάμεσα στο 800 και 900 επίπεδο.

Μεσοπρόθεσμα παραμένουμε ιδιαίτερα αισιόδοξοι παρακολουθώντας την κίνηση στην ζώνη τιμών και περιμένοντας το “trigger” εκείνο που θα αλλάξει τα δεδομένα.

“Ο Τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να είναι το κλειδί σε μεγάλη εικόνα, θυμίζοντας ότι από το 2016 η διαδρομή σταματάει στο τετραψήφιο του δείκτη. Φυσικά τα δεδομένα είναι πολύ καλύτερα με τα επιτόκια σε πολύ χαμηλά επίπεδα και με τις πιθανότητες να καλυτερέψουν και τα άλλα μέτωπα του κλάδου να είναι σημαντικά αυξημένες”, επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση του μήνα, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, μικρά κέρδη στην Wall Street.

Σημαντικές πιέσεις για Πετρέλαιο και Χρυσό, χαμηλότερα κινείται το Ευρώ, επιστρέφει πάνω από τα $8000 το Bitcoin.

Ενισχύθηκε για δεύτερο μήνα η δραστηριότητα στα Εργοστάσια της Κίνας τον Σεπτέμβριο. Ο δείκτης Caixin ΡΜΙ για τον τομέα της Μεταποίησης αυξήθηκε στις 51,4 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από 50,4 τον Αύγουστο, σύμφωνα με τις Εταιρείες Caixin Media και Markit.

O τζίρος στο Λιανεμπόριο της Γερμανίας αυξήθηκε 3,2% τον Αύγουστο, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Χώρας. Τον Ιούλιο είχε κινηθεί ανοδικά κατά 5,2%. Σε σύγκριση με έναν μήνα νωρίτερα, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 0,5%, ενώ τον Ιούλιο είχαν κινηθεί καθοδικά κατά 0,8%.

Αναπάντεχη πτώση σημείωσαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο. Ο αριθμός των Ανθρώπων που έμεινε εκτός εργασίας υποχώρησε κατά 10.000, στα 2,276 εκατ. Άτομα, σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους. Δημοσκόπηση του Reuters εκτιμούσε ότι θα υπάρξει άνοδος κατά 5.000. Το ποσοστό ανεργίας τον Σεπτέμβριο διατηρήθηκε στο 5%, ελαφρώς υψηλότερο από το ιστορικό χαμηλό του 4,9%, στο οποίο είχε φτάσει νωρίτερα φέτος.

Στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων 10 ετών και περισσότερο, υποχώρησε η ανεργία στις 19 Χώρες του ευρώ τον Αύγουστο. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 7,4% τον περασμένο μήνα, φτάνοντας στο πιο χαμηλό επίπεδο από τον Μάιο του 2008. Τον Ιούλιο ήταν 7,5%.

Το ΑΕΠ στη Βρετανία μειώθηκε κατά 0,2% το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στα τέλη Ιουνίου, σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, όπως ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της Χώρας. Το αποτέλεσμα δεν αναθεωρήθηκε από την προηγούμενη εκτίμηση. Σε ετήσια βάση, η ανάπτυξη της Βρετανικής Οικονομίας έτρεξε με ρυθμό 1,3% το δεύτερο τρίμηνο, σημειώνοντας πτώση από την ετήσια ανάπτυξη ύψους 2,1%, που είχε το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Κατά 0,9% ενισχύθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή, εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες Χώρες της Ευρωζώνης, στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για άνοδο ύψους 1%.

“Τα κορυφαία Οικονομικά Ινστιτούτα της Γερμανίας αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη”, δήλωσαν στο Reuters δύο καλά πληροφορημένες πηγές. Σύμφωνα με τις πηγές, “τα Γερμανικά Ινστιτούτα προβλέπουν ότι το Γερμανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,5% φέτος”. Μια από τις δύο πηγές υποστήριξε ότι για το 2020 αναμένεται ανάπτυξη 1,1%. Για το 2021, η ανάπτυξη υπολογίζεται στο 1,4%”. Τον Απρίλιο τα Ινστιτούτα ανέμεναν ανάπτυξη 0,8% το 2019 και 1,8% το 2020.

Η JP Morgan αναβάθμισε τη σύσταση για τις μετοχές της Ευρωζώνης σε "overweight", αντιστρέφοντας την μακροχρόνια προτίμησή της στις Αμερικανικές μετοχές. Ο Οίκος εκτιμά ότι οι πιεσμένες μετοχές της Ευρωζώνης αποτελούν ευκαιρία, προβλέποντας ότι θα ανακάμψουν στο επόμενο διάστημα. Η JP Morgan αναφέρει στην έκθεσή της ότι θα ενισχύσει το χαρτοφυλάκιο Ευρωπαϊκών μετοχών εις βάρος του χαρτοφυλακίου Αμερικανικών μετοχών, τις οποίες "κόβει", σε "neutral".

Επιστροφή στο ΧΑ

Οι τέσσερις συστημικές Ελληνικές Τράπεζες έχουν θέσει φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των μεγάλων αποθεμάτων μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων (NPEs) και η DBRS θεωρεί πως η επιτυχής υλοποίηση των στόχων αυτών είναι κρίσιμης σημασίας, για την αποκατάσταση των θεμελιωδών των Τραπεζών. Εκτιμά επίσης πως “οι Τράπεζες σημειώνουν κάποια πρόοδο στην ενίσχυση των καθαρών κερδών και της κεφαλαιοποίησής τους”.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 872,3 (+0,22%) και 862,71 μονάδων (-0,88%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 868,88 (-0,17%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 868,42 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,22%.

Ο τζίρος στα 73,6 εκατ., από τα οποία τα 3,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΟΤΟΕΛ, ΕΥΡΩΒ, ΛΑΜΔΑ, ΠΡΟΦ), ενώ ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΠΕΙΡ απέσπασαν το 65% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο ΑΡΑΙΓ και TITC και με το θετικό η ΕΕΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Motor Oil, TITC και στο χαμηλό οι Cenergy, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος και ΟΤΕ.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 43 ανοδικές μετοχές, έναντι 61 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.

----ΧΠΑ

Με υποχώρηση, ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση του μήνα στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι συναλλαγές παρουσίασαν μικρή αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (16.519 συμβόλαια).

Στα 15.787 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 15.545 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.014, 1.724 για τον Οκτώβριο, 290 για τον Νοέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.155) κινήθηκε μεταξύ 2.142 και 2.170,5 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.700 Πειραιώς, 15.000 Intralot), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.494), Alpha Bank (3.789), Πειραιώς (1.488), ΔΕΗ (1.004), Εθνική (3.783), MIG (1.064), Μυτιληναίο (314), Ελλάκτωρα (403), ΟΤΕ (105), ΟΠΑΠ (153), Intralot (1.108), ΓΕΚ (111), Τρ. Αττικής (149), Viohalco (114).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 37.422, Alpha Bank 60.513, Εθνική 37.765, MIG 74.941, ΔΕΗ 15.029, Ελλάκτωρα 12.206, Πειραιώς 22.146, Μυτιληναίο 11.400, ΓΕΚ 10.239.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                              Name of Issuer                     NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,02%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,01%

2019-08-07

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,75%

2019-09-24

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,57%

2019-09-24

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,59%

2019-09-13

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

 

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 57.455.944 τεμ., (από 56.088.600 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.199.860 τεμ. (25.023.621), ΔΕΗ 6.821.624 τεμ. (6.828.409), Eurobank 57.835.458 τεμ. (61.272.036), Εθνική 23.418.052 τεμ. (22.865.775), ΟΠΑΠ 1.279.607 τεμ. (1.279.607), Folli Follie Group 1.312.068 τεμ. (1.312.068).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v