Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλείσιμο στα υψηλά ημέρας για τον Γενικό Δείκτη

Η αποκλιμάκωση της απόδοσης του 10ετους και η ανακοίνωση για τη νέα χαλάρωση των capital controls έδωσαν «καύσιμα» στο τέλος της συνεδρίασης. Οι πρωταγωνιστές και ποια είναι τα τεχνικά ζητούμενα για τους βασικούς δείκτες.

Κλείσιμο στα υψηλά ημέρας για τον Γενικό Δείκτη

Σε μία συνεδρίαση με κύρια χαρακτηριστικά τον χαμηλό τζίρο και τις εναλλαγές προσήμων, ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου κινήθηκε μέσα σε ένα στενό εύρος οκτώ μονάδων, όμως κατόρθωσε να πετύχει και δεύτερο συνεχόμενο κλείσιμο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων και αυτό πιστώνεται στους λίγους αγοραστές, που θα πρέπει να συνεχίσουν να δίνουν παρουσία και μετά την συνεδρίαση της Παρασκευής, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί το "άτυπο" "window dressing", λόγω λήξης χρηματιστηριακού εννεαμήνου.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι την ψυχολογία των σημερινών αγοραστών, τόνωσαν το γύρισμα των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων σε μικρά κέρδη, το θετικό ξεκίνημα στο NYSE, αλλά και η σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων των Ιταλικών και Ελληνικών ομολόγων (στο 2,90% η απόδοση του Ιταλικού 10ετους, στο 4,02% η απόδοση του Ελληνικού), από τα πρωινά υψηλά.

Μένοντας στα ομόλογα, η πρωινή "αναταραχή" προκλήθηκε μετά από δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία "ο Κυβερνητικός Συνασπισμός της Ιταλίας οδηγείται σε αποφάσεις για έλλειμμα στον προϋπολογισμό, ύψους 2,4% το 2019, τη στιγμή που ο Υπουργός Οικονομικών επιδιώκει αυτό να είναι κάτω του 2% του ΑΕΠ".

Εν τω μεταξύ, στην πώληση τίτλων 5,25 δισ. ευρώ προχώρησε η Ιταλία, με αποδόσεις χαμηλότερες από την τελευταία δημοπρασία ομολόγων. Η απόδοση του 5ετους διαμορφώθηκε στο 2,03%, 40 μονάδες βάσης χαμηλότερα από την τελευταία πώληση τον Ιούλιο. Το επιτόκιο του 10ετους στο 2,9%, 35 μονάδες βάσης χαμηλότερα από την προηγούμενη πώληση. Τέλος, η απόδοση του 7ετους κυμάνθηκε στο 1,77%, 53 μονάδες βάσης χαμηλότερα από την προηγούμενη παρόμοια πώληση.

Από εκεί και πέρα, χωρίς αμφιβολία "η παράσταση δεν τελειώνει αν δεν τραγουδήσει η χοντρή" και τον ρόλο αυτόν ανέλαβαν οι τελικές δημοπρασίες, που έκλεισαν τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. στα υψηλά ημέρας και μαζί τους και έξι τίτλους του FTSE25 (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου). Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι μετά και το σημερινό κλείσιμο κάποιοι δείκτες, αλλά και τίτλοι, μπορεί να έδωσαν ημερήσιο σήμα τοποθετήσεων, όμως έτσι όπως επετεύχθησαν τα κλεισίματα, θα ήταν καλύτερο οι "βιαστικοί" να περιμένουν τις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας, για την εξαγωγή "ασφαλέστερων" συμπερασμάτων.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

"Αν και ο διοικητής της Fed κ. Πάουελ έσπευσε να προειδοποιήσει για τους κινδύνους της εμπορικής πολιτικής που ακολουθεί η Αμερικανική Κυβέρνηση, η Fed αύξησε χθες το βράδυ κατά 25 μονάδες βάσης το επιτόκιο, στο 2%, με 2,25%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών και της Αγοράς. Προβλέπει δε ότι ανάπτυξη θα συνεχίσει επί 3ετια και μετά το 2018. Παρά ταύτα οι δείκτες της Wall Street υποχώρησαν στα τελευταία λεπτά της χθεσινής συνεδρίασης, εξέλιξη που είναι πιθανό να παίξει τον ρόλο της και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο" ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Καμία σημαντική διαφοροποίηση δεν καταγράφηκε κατά την χθεσινή συνεδρίαση με αποτέλεσμα να εμμένουμε στην στρατηγική του 'stock picking', αξιολογώντας τα αποτελέσματα εξαμήνου των εισηγμένων που θα έχουν δημοσιευτεί, σχεδόν στο σύνολό τους, μέχρι την Δευτέρα" τόνιζε η Merit Sec.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, όσο και οι επιμέρους, Δεικτοβαρείς, Τραπεζικοί τίτλοι, "είδαν" και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Ο ΔΤΡ ξεκίνησε με "πτωτική ουρά" υποχωρώντας μέχρι τις 563,6 μονάδες (-1,42%), για να ακολουθήσει ανοδική αντίδραση μέχρι τις 581,02 (+1,63%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 580,81 (+1,59%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα υψηλά ημέρας και στις 589,25 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 3,07%.

Μετά και τη σημερινή συνεδρίαση, για τον εν λόγω δείκτη, το ημερήσιο "stop short" κατέβηκε στις 618 μονάδες.

Για όσους ασχολούνται με το Τραπεζικό trading και σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, τα ημερήσια "stop short" έχουν κατέβει για την Alpha Bank (+3,93%) στα 1,25 ευρώ, για την Εθνική (+2,29%) στα 1,835 ευρώ, για την Eurobank (+4,07%) στα 0,66 ευρώ και για την Πειραιώς (0%) στα 2,214 ευρώ.

Από την άλλη, το γεγονός ότι μετά από τέτοια πίεση των τιμών, οι Τραπεζικές μετοχές δεν μπορούν να δώσουν ουσιαστική και πειστική ανοδική αντίδραση, περιμένοντας τις όποιες βοήθειες από τα "μαγικά" των τελικών δημοπρασιών, ασφαλώς και δεν είναι και η πλέον αισιόδοξη ένδειξη, όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "κρίσιμες αποφάσεις για την τύχη της Εθνικής Ασφαλιστικής αναμένεται να λάβει το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την κατάθεση από τον Κινεζικό όμιλο 'Gongbao' της μοναδικής δεσμευτικής προσφοράς".

Από την άλλη, αυξήθηκαν κατά 1,3 δισ. οι Ιδιωτικές καταθέσεις τον Αύγουστο. Στα 131,57 δισ. ευρώ ανήλθαν στα τέλη Αυγούστου οι καταθέσεις Ιδιωτών στις Εγχώριες Τράπεζες, καταγράφοντας άνοδο για έβδομο συνεχόμενο μήνα. Αυξημένες καταγράφονται οι καταθέσεις και σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης. Αρνητική παραμένει η πιστωτική επέκταση.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, "καταργούνται από 1/10, πλήρως οι δύο πυλώνες του οδικού χάρτη των 'capital controls' και απελευθερώνονται οι περιορισμοί στην ανάληψη μετρητών και στην κίνηση των κεφαλαίων εντός της Χώρας. Παράλληλα γίνεται περαιτέρω σταδιακή άρση των περιορισμών του τρίτου πυλώνα, που αφορά στη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό".

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό FTSE25, χωρίς την παραμικρή αμφιβολία, μετά τις Τραπεζικές μετοχές την χειρότερη τεχνική εικόνα συνεχίζει να έχει ο τίτλος της ΔΕΗ (-0,43), ο οποίος συνεχίζει την πλαγιοκαθοδική του πορεία, σε κάθε επιδείνωση του κλίματος και όχι μόνο (!)

Το ημερήσιο "stop short" κατέβηκε στα 1,538 ευρώ και η αμέσως επόμενη αντίσταση στα 1,688 και 1,74 ευρώ. Όσο ο τίτλος παραμένει χαμηλότερα των 1,42 - 1,55 ευρώ, οι μειώσεις θέσεων θα συνεχίσουν να έχουν επιθετικό χαρακτήρα.

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Jumbo (+2,05%), που σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Αν ο τελευταίος πωλητής έχει ολοκληρώσει το "έργο του", στα 13,26 ευρώ εντοπίζεται το ημερήσιο "stop short". Σε περίπτωση επιστροφής των πιέσεων, απόλυτα αποφασιστική η στήριξη στα 12,04 ευρώ.

Κατεβαίνοντας τα "σκαλιά" των κεφαλαιοποιήσεων, τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Forthnet (+1,85%), "ντουμπλάρισαν" τις ανοδικές συνεδριάσεις, με μικρή αύξηση του όγκου, οι Χαϊδεμένος (+9,78%) και Μαθιός (+8,33%), εμφάνιση μικρού πωλητή στον Κυριακούλη (-9,65%), τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Εβροφάρμα (+7,21%), έκτη συνεχόμενη ανοδική για την Ευρ. Πίστη (+1,37%) και πέμπτη ανοδική για την Cenergy (+0,16%).

Στην περίπτωση της τελευταίας, στο ένα τρίτο σε σχέση με το ποσοστό που είχε αποφασιστεί τον Αύγουστο περιορίστηκαν οι δασμοί αντιντάμπινγκ που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στις εισαγωγές σωλήνων μεγάλου διαμετρήματος, μεταξύ άλλων στη "Σωληνουργεία Κορίνθου". Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες το ποσοστό των δασμών από 22,51% μειώνεται, με απόφαση που αναμένεται να ανακοινωθεί άμεσα, σε 7,45%.

Ενθαρρυντικά τα τεχνικά μηνύματα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. με ερωτηματικά τον χαμηλό τζίρο, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο επιτεύχθηκαν τα σημερινά κλεισίματα.

Για τον Γενικό Δείκτη και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, παραμένει πρώτο ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 710 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και 715 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων). Σε μία τέτοια περίπτωση, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 743, 762 και 785 μονάδες. Κλείσιμο χαμηλότερα των 689 μονάδων, θα επαναφέρει τα σενάρια για υποχώρηση προς τις 660 και 647 μονάδες και βάζοντας σαν επόμενους στόχους τις 600 - 580 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,65%), που έχει καλύτερη εικόνα από τον ΓΔ, το κλείσιμο υψηλότερα των 1850 μονάδων, αφήνει "παράθυρο αισιοδοξίας" για κίνηση προς τις 1870 μονάδες. Επιστροφή του εν λόγω δείκτη με κλείσιμο χαμηλότερα των 1817 μονάδων, αφήνει ανοιχτά τα ενδεχόμενα για υποχώρηση προς τις 1755 και 1675 μονάδες.

Το πτωτικό σενάριο αναβάλλεται με κλείσιμο του εν λόγω δείκτη υψηλότερα των 1877 μονάδων και ακυρώνεται με κλείσιμο υψηλότερα των 1992 μονάδων (!)

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η έκθεση της Moody’s, για άλλη μια φορά επισήμανε τις φοβίες, τα ερωτήματα και τις επιφυλάξεις των Διεθνών Επενδυτών για την Ελληνική Οικονομία. Η συνέχιση του αυστηρού δημοσιονομικού προγράμματος και των διαρθρωτικών αλλαγών του, οι καθυστερήσεις σε μεγάλα επενδυτικά προγράμματα (π.χ. Ελληνικό), ο χρόνος των επόμενων εκλογών αλλά και η πόλωση στην Ελληνική πολιτική σκηνή, συντηρούν την επιφυλακτικότητα στην Ελληνική Χρηματαγορά. Οι δηλώσεις και οι επαφές από μόνες τους δεν αρκούν και απαιτούνται συγκεκριμένες ενέργειες για να βγούμε 'πραγματικά' στις Αγορές" τονίζει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Η πρόσφατη πίεση σε όλο το εύρος των Αναδυόμενων Αγορών, η Ιταλία με τα συνεχιζόμενα ανοικτά θέματά της (Προϋπολογισμός – Χρέος - Πολιτική αστάθεια), η άνοδος των τιμών Πετρελαίου, η μη επίτευξη συμφωνίας για το "Brexit", αλλά και οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στον εμπορικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει με την Κίνα, συντηρούν την ανησυχία σε διεθνές επίπεδο.

Η καμπύλη επιτοκίων του Ελληνικού χρέους, παρά την πολυδιαφημισμένη λήξη των μνημονίων, αλλά και την Κυβερνητική προσπάθεια με ταξίδια, δηλώσεις και συναντήσεις με Διεθνείς τραπεζίτες, δεν άλλαξε την μεσοχρόνια εικόνα της, κρατώντας "καρφωμένο" για μεγάλο διάστημα το 10ετες ομόλογο άνω του 4,0%.

Αν και στην Ελληνική Οικονομία αχτίδες φωτός αρχίζουν να φαίνονται από πρόδρομους οικονομικούς δείκτες, με δυσκολία συντηρούν τον Γενικό Δείκτη πέριξ της τεχνικής περιοχής των 700 μονάδων, με τον Τραπεζικό κλάδο να αποτελεί το βασικό "πρόβλημα" του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Προς το παρόν η ανάπτυξη κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα των στόχων που έχουν τεθεί στον προϋπολογισμό και τα ληξιπρόθεσμα χρέη των Ιδιωτών συνεχίζουν να γράφουν νέα ιστορικά υψηλά (εξαιτίας της υπερφορολόγησης) και τα υπερπλεονάσματα στερούν πολύτιμη ρευστότητα από την Ελληνική Οικονομία.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η πλειοψηφία των εισηγμένων εταιρειών συνέχισαν να βελτιώνουν τα αποτελέσματά τους, κρίνοντας από το πρώτο δείγμα δημοσιευμένων ισολογισμών, αν και από τον Τραπεζικό κλάδο περιμέναμε κάτι καλύτερο.

Το πρόβλημα Folli – Follie αρχίζει να παρουσιάζει το τεράστιο μέγεθος ζημιών του και οι παρενέργειες από την "λογιστική απάτη", θα ταλαιπωρούν για μεγάλο χρονικό διάστημα την Ελληνική Κεφαλαιαγορά.

Ο δείκτης Τραπεζών παλεύει να κρατήσει τις 556 - 550 μονάδες και μόνο αν επανέλθει πάνω από το 620, θα ελπίζουμε σε προσέγγιση του πρώτου επιπέδου αντίστασης των 660 - 670 μονάδων.

O Γενικός Δείκτης προσπαθεί να διατηρηθεί άνω των 700 μονάδων και διατήρηση του επιπέδου, σε ημερήσιο γράφημα, μας προδιαθέτει για επαναπροσέγγιση σε 1η φάση των 725 και σε 2η των 745 μονάδων. Ημερήσιο κλείσιμο κάτω από τις 690 μονάδες, θα επιβαρύνει την τεχνική αρνητική εικόνα του, κάνοντας τον στόχο των 660 μονάδων να φαίνεται εύκολος.

Αντίστοιχα η έγκυρη διάσπαση των 1860 μονάδων στον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης, μεγαλώνει τις πιθανότητες για προσέγγιση αρχικά των 1915 και στην συνέχεια των 1950 μονάδων. Αδυναμία διακράτησης των 1830 αποτελεί το πρώτο σήμα για επαναπροσέγγιση των επίπεδων στήριξης 1797 και 1780 μονάδων.

Η μελέτη των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων θα μας βοηθήσει στην επανεκτίμηση των υφιστάμενων επενδυτικών μας θέσεων, αλλά και στην επιλογή νέων τοποθετήσεων. Επιλέγουμε μετοχές και όχι δείκτες και η βοήθεια των Επενδυτικών μας Συμβούλων αλλά και τεχνικών εργαλείων είναι μονόδρομος.

Συμπερασματικά, διαφαίνεται μια προσπάθεια αντίδρασης, που για να έχει συνέχεια θα πρέπει να κρατηθούν "ως κόρη οφθαλμού" συγκεκριμένα σημεία στηρίξεων. Επιπλέον οι πολιτικές αλλά και οι μακροοικονομικές εξελίξεις θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην χρονική συνέχεια, αλλά και το εύρος της αντίδρασης. "Όλες οι Αγορές, αλλά κυρίως η Ελληνική, επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από το πολιτικό σκηνικό και φαίνεται πως το επόμενο διάστημα, μέχρι το τέλος χρόνου, θα είναι πυκνό σε πολιτικά γεγονότα, δίνοντας ευκαιρίες για μεσοχρόνιες τοποθετήσεις, αλλά και βραχυχρόνιο trading" εκτιμά ο οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μόνο ο δείκτης Kospi (+0,70%) διασώθηκε με θετικό πρόσημο, από τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, στον απόηχο της αύξηση των Αμερικανικών επιτοκίων από την Fed, κατά 25 μονάδες βάσης.

Θετικά τα πρόσημα στην Ευρώπη, προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, υποχωρούν χαμηλότερα Χρυσός και Ευρώ.

Τουλάχιστον εντυπωσιακό ήταν το μπαράζ των σημερινών εξωτερικών ειδήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, η Γερμανία μείωσε το συνολικό Δημόσιο χρέος της κατά 2,3%, στα 1,93 τρισ. ευρώ, στο πρώτο εξάμηνο του έτους, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 2011, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

H διάθεση των Γερμανών Καταναλωτών βελτιώθηκε. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου "GfK", ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος ενισχύθηκε στις 10,6 μονάδες, από 10,5 τον προηγούμενο μήνα. Δημοσκόπηση του Reuters ανέμενε να παραμείνει αμετάβλητος στις 10,5 μονάδες.

Χαμηλότερα κινήθηκε το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, για ένατο συνεχόμενο μήνα. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος για τις 19 Χώρες που μοιράζονται το Ευρώ υποχώρησε στις 110,9 μονάδες, από 111,6 τον Αύγουστο. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 111,2 μονάδες.

παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί στο εγγύς μέλλον και ο κίνδυνος μιας κλιμακούμενης εμπορικής διαμάχης μεταξύ των Μεγάλων Δυνάμεων θα μπορούσε να επιβαρύνει περαιτέρω το κλίμα", ανέφερε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο τακτικό οικονομικό της δελτίο που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε επίσης, πως ξεκίνησε και πάλι να αγοράζει Κυπριακά ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Χώρας.

"Η ανάπτυξη του Παγκόσμιου Εμπορίου αναμένεται να είναι, πιθανότατα, χαμηλότερη από ότι προηγουμένως αναμενόταν, το 2018 και 2019", τόνισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, που προβλέπει ανάπτυξη του Παγκοσμίου Εμπορίου κατά 3,9% φέτος, λιγότερο από την εκτίμηση του Απριλίου για 4,4%. Την επόμενη χρονιά αναμένεται στο 3,7%, μειωμένη από την προηγούμενη πρόβλεψη ύψους 4%.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία επιταχύνθηκε τον Σεπτέμβριο. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυξήθηκε κατά 2,2% σε ετήσια βάση. Οι εκτιμήσεις αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters και προέβλεπαν 2%.

Η Αμερικανική Οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 4,2% το δεύτερο τρίμηνο, όπως είχε μετρηθεί και προηγουμένως. Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης που έχει σημειωθεί από το τρίτο τρίμηνο του 2014. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η μέτρηση του ΑΕΠ θα αναθεωρηθεί υψηλότερα στο 4,3%.

Κατά 12.000 αυξήθηκαν οι νέες αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου, φτάνοντας τις 214.000. Η ανάγνωση ήταν χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις για 216.000.

Ανοδική κίνηση κατά 4,5% σημειώθηκε στις παραγγελίες Διαρκών Αγαθών τον Αύγουστο, στις ΗΠΑ. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση 2,2%.

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διευρύνθηκε τον Αύγουστο στο εποχικά προσαρμοσμένο ποσό των $75,8 δισ. Οι εξαγωγές υποχώρησαν 1,6%, ενώ οι εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά 0,7%, σε μία ανάγνωση που δείχνει να είναι η χειρότερη από τον Φεβρουάριο.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε επιφυλακτικά υποχωρώντας μέχρι τις 699,3 μονάδες (-0,37%), για να ακολουθήσει αντίδραση μέχρι τις 705,06 (+0,45%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 703,02 (+0,16%) και με "καύσιμα" από τις τελικές δημοπρασίες, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο υψηλό των 707,92 μονάδων, με κέρδη 0,86%.

Ο τζίρος στα 42,5 εκατ., από τα οποία τα 6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΤΙΤΚ), ενώ ΟΠΑΠ, ΜΟΗ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 43% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΜΠΕΛΑ, ΟΛΠ, ΤΕΝΕΡΓ. Δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, και ΣΑΡ,

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Eurobank, Εθνική, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ και Τιτάν.

Θα μπορούσε να είναι καλύτερη η τελική εικόνα με 50 ανοδικές μετοχές, έναντι 49 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια στην Αγορά Παραγώγων, ενώ μείωση παρουσίασαν οι συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (26.408 συμβόλαια).

Στα 7.419 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 7.501  στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 357, 276 για τον Οκτώβριο και 81 για τον Νοέμβριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.858) κινήθηκε μεταξύ 1.830 και 1.853,75 μονάδων και έμεινε σε υπερτίμηση 0,15%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (19.000 Intralot), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σεEurobank (4.732), Alpha Bank (3.403), Πειραιώς (1.654), MIG (560), Μυτιληναίος (363), ΔΕΗ (337), ΟΠΑΠ (216), ΟΤΕ (249), Τρ. Αττικής (100), Εθνική (13.404), Ελλάκτωρα (252), Cenergy (292), Lamda Development(112), Viohalco (162), Τέρνα Ενεργειακή (153).

Ας σημειωθούν τα 100 δικαιώματα αγοράς για την Alpha Bank, λήξεως Νοεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 1,10 ευρώ.

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 54.078, Eurobank 47.486, Alpha Bank 42.718, Εθνική 256.987, ΔΕΗ 12.101, Πειραιώς 16.384.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

        Position Holder                                Name of Issuer                    NSP      Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,51%

2018-09-3

 

 

 

 

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,62%

2018-08-13

Marshall Wace LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,90%

2018-07-31

Oceanwood Capital ManagementLLP

 

NATIONAL BANK OF GREECE SA

 

0,80%

 

2018-09-25

 

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,40%

 

2018-08-30

 

Oceanwood Capital Management LLP

 

ALPHA BANK SA

 

1,00%

 

2018-08-17

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

 

Oceanwood Capital Management LTD

 

EUROBANK ERGASIAS S.A.

.

 

0,49%

 

2018-09-25

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 21.515.851 τεμ., (από 21.996.933 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 22.123.284 τεμ. (22.373.999), ΔΕΗ 6.167.717 τεμ. (6.167.823), Eurobank 25.299.666 τεμ. (25.327.127), Εθνική 11.028.842 τεμ. (11.028.842) Folli Follie Group 1.364.604 τεμ. (1.364.604).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v