Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ενδοσυνεδριακή υπέρβαση των 700 μονάδων

Πάνω από το ψυχολογικό όριο ο Γενικός Δείκτης, με τα περισσότερα blue chips να αντιδρούν θετικά στο τελευταίο κομμάτι της συνεδρίσης. εξακολουθούν οι πιέσεις στις τράπεζες ενώ ξεχωρίζουν ανοδικά Coca Cola, Σαράντης, Viohalco και Φουρλής.

ΧΑ: Ενδοσυνεδριακή υπέρβαση των 700 μονάδων

Η επαναφορά της πολύκροτης υπόθεσης Folli Follie στο προσκήνιο σε συνδυασμό με τον δεύτερο κύκλο παρουσίασης του εγχώριου banking στο Λονδίνο έδωσαν αρχικά προβάδισμα έδωσαν αρχικά προβάδισμα στους short, αλλά η εικόνα ανατράπηκε στο τελευταίο κομμάτι της συνεδρίασης.

Οι ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο της εταιρείας, με το χειρότερο σενάριο (της... μαύρης τρύπας στη θυγατρική της Ασίας) να φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται, επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση ευρύτερα στη χρηματιστηριακή αγορά.

Αναπόφευκτα το θέμα των... greek statistics -κάτι που αναφέρθηκε από ορισμένους ξένους διαχειριστές στο Road Show της ΕΧΑΕ- έρχεται να (ξανα)ρίξει τη σκιά του, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται όχι μόνο για τη συγκεκριμένη εταιρεία αλλά ευρύτερη για την αξιοπιστία της εγχώριας επενδυτικής κοινότητας.

Μας αρέσει-δεν μας αρέσει, η αρχική πρόβλεψή μας πως η υπόθεση Folli Follie θα βαραίνει για μήνες πάνω από τη Λεωφ. Αθηνών φαίνεται πως βγαίνει, με την αγορά να περιμένει νέο γύρο ακόμη πιο αρνητικών εξελίξεων όσον αφορά αυτό το ζήτημα.

Η Folli Follie είναι το ένα «όπλο»/αφορμή στα χέρια των short, το τραπεζικό είναι το δεύτερο, καθώς όπως από νωρίς είχε προειδοποιήσει η Αναστασία Παπαϊωάννου, τα μηνύματα (ξανά) από το Λονδίνο ήταν στην ίδια λογική της προηγούμενης εβδομάδας. Οι ξένοι επιφυλάσσονται για το κατά πόσον οι συστημικές τράπεζες θα πετύχουν τους στόχους τους (με ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας στο 1,5% και με το 80% των πλειστηριασμών να καταλήγουν στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια, το core των τραπεζών δεν μπορεί να βελτιωθεί ουσιαστικά, όπερ...), κάτι που αποτυπώνεται από την αρχή της συνεδρίασης με τις σταθερές αλλά ελεγχόμενες -μέχρι πριν λίγο- πωλήσεις τους, με τον τζίρο να υπολογίζεται στα 8 εκατ. ευρώ από τα οποία τα σχεδόν 3 έχουν πραγματοποιηθεί στη μετοχή της Eurobank.

Εως 3,1% χαμηλότερα ο ΔΤΡ και τις 556 με την περιοχή των 550 μονάδων να είναι μία πολύ σημαντική περιοχή στήριξης. Μεγαλύτερος τζίρος στη Eurobank, απώλειες 1,3% για την Εθνική. Ωστόσο μετά τις 16.00 οι απώλειες του κλάδου υποχώρησαν στο -1,31% με τον τραπεζικό δείκτη να κινείται πλέον στα επίπεδα των 570 μονάδων.

Εως τις 1.836 ο FTSE25, με ήπια κέρδη, καθώς η Coca Cola επιστρατεύεται έως 1,11% υψηλότερα στα 29,02 ευρώ και οι απώλειες για τον ΟΤΕ περιορίζονται στο 0,64% και τα 10,89 ευρώ. Ωστόσο στην πλειονότητά τους τα blue chips υποχωρούν με μικρότερη ή μεγαλύτερη προσφορά, αν και για όλα δεν τίθεται -μέχρι τώρα- αμφισβήτηση της μεσοπρόθεσμης τάσης τους.

Στοιχείο που μετρά στις επιμέρους κινήσεις επενδυτών και traders η ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων, σήμερα για την Τέρνα Ενεργειακή, αύριο (μετά τη λήξη) για Viohalco, Cenergy, ενώ ακόμη δεν έχει γνωστοποιηθεί η ημερομηνία αποτελεσμάτων (υπερ-12μηνης) για τα Jumbo (με το ύψος του μερίσματος να ενδιαφέρει την αγορά).

Ενθαρρυντικές ενδείξεις οι μέχρι πρότινος περιορισμένες συναλλαγές/τζίρος που δεν «δείχνει» να ξεπερνά τον μέσο όρο (42-43 εκατ.), η απορρόφηση της προσφοράς στις τράπεζες πάνω από τις 550 για τον ΔΤΡ, η ελεγχόμενη εικόνα μετοχών-σηματωρών όπως λ.χ. των Motor Oil, Μυτιληναίου, Jumbo, ΟΠΑΠ κ.α.

Αλλά και η σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 38/50 μετοχές είναι σχετικά ισορροπημένη και με τον FT Mid Cap σταθερά σε θετικό πρόσημο. Cenergy, Intralot αλλά και ΥΓΕΙΑ, Ιντρακάτ, Ικτίνος, Νηρέας και Attica Bank με αγοραστές. Οπως επίσης σε τίτλους των Forthnet, ΚΕΚΡΟΨ, ΜΕΡΚΟ, Εβροφάρμα, Λούλη, ΕΚΤΕΡ.

Η τεχνική εικόνα του ΟΠΑΠ

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v