Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το τεστ των 700 μονάδων και η υποψία window dressing

Πιέσεις στο ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη. Τρίτη φορά θα βρεθεί η αγορά αντιμέτωπη με την υπέρβαση του ψυχολογικού ορίου. Στις τράπεζες το κλειδί των εξελίξεων, προβληματίζει ο χαμηλός τζίρος. Η τεχνική εικόνα.

ΧΑ: Το τεστ των 700 μονάδων και η υποψία window dressing

Με... χορηγία Goldman Sachs το χθεσινό «σκίρτημα» στο ΧΑ, με τους long να οδηγούν τον Γενικό Δείκτη έως τις παρυφές των 700 μονάδων. Είναι η τρίτη φορά, το τελευταίο διάστημα, που επιχειρείται η προσέγγιση/υπέρβαση της συγκεκριμένης περιοχής, μετά την υποχώρηση της αγοράς χαμηλότερα, στη συνεδρίαση της 12ης Σεπτεμβρίου. Στις 19 και 21 του μηνός ο ΓΔ έφτασε έως τις 798, για να ακολουθήσουν δύο μικρές υποχωρήσεις έως τις 680-679 μονάδες. 

Στις 699,89 με υψηλό ημέρας στις 700,02 μονάδες ο ΓΔ, στις 578,11 με υψηλό ημέρας στις 587,36 ο ΔΤΡ και στις 1.834,46 με υψηλό ημέρας στις 1.835,76 ο FTSE25. Αναμφίβολα με το 2,27% του ΔΤΡ πήραν μπροστά οι long, με το 29% του τζίρου στον τραπεζικό κλάδο-κλειδί αλλά με το 1,40% του FTSE25 και τις αυξημένες συναλλαγές σε μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Grivalia, Jumbo, Μυτιληναίο, Sarantis, Viohalco, ΕΛΠΕ, εδραίωσαν την κίνησή τους. 

Στα 35,972 εκατ. η αξία συναλλαγών -χαμηλότερη κατά 7-8 εκατ. ευρώ από τον μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας-, που παραπέμπει στο μέτριο κόστος αυτής της προσπάθειας, πλην όμως η στόχευση των αγορών δείχνει ενεργή δραστηριοποίηση ισχυρών χεριών. Το επιλεκτικό ενδιαφέρον σε 2-3 αγαπημένους τίτλους των ξένων επενδυτών (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ) και κυρίως η επιθετικότητα των αγοραστών «μυρίζει» rebalancing, εκτιμά έμπειρος αναλυτής.

Την αντίδραση της αγοράς (την ώρα που στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχυόταν ισχνά 0,19% στις 12.374 μον.) την αποδίδει στις εισροές κεφαλαίων λόγω της αναδιάρθρωσης του δείκτη FTSE Russell, χάρη στην αναβάθμιση της Πολωνίας σε ανεπτυγμένη αγορά. Ωστόσο, το αγοραστικό ενδιαφέρον στις τράπεζες θα πρέπει να αποδοθεί σχεδόν αποκλειστικά στην έκθεση της Goldman Sachs εντελώς κόντρα στις προηγηθείσες άλλων επενδυτικών οίκων. 

Το ερώτημα είναι πόση διάρκεια μπορεί να έχει αυτό το «σκίρτημα» και σε ποιο βαθμό οι εισροές των passive funds μπορούν να το τροφοδοτήσουν έως λίγο υψηλότερα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εάν δηλαδή έχει διάρκεια σήμερα-Παρασκευή, τότε θα μπορεί να θεωρηθεί και σαν προσπάθεια των ισχυρών χεριών να καλλωπίσουν το κλείσιμο του μηνός. Τελευταία συνεδρίαση Σεπτεμβρίου αλλά και 9μηνου την Παρασκευή και η... υποψία ενός window dressing είναι αλήθεια πως παίζει στις σκέψεις των traders από την αρχή της Δευτέρας. Θα φανεί σήμερα εάν είναι εφικτό, άλλωστε με μέτριο κόστος επιχειρείται και με την προϋπόθεση πως δεν θα αλλάξει κάτι άρδην στις διεθνείς αγορές (λ.χ. Fed), ο μήνας μπορεί να κλείσει με μικρότερη ζημία απ' ό,τι πρόσφατα έδειχνε. 

Ηδη ο ΓΔ με την τελευταία κίνησή του είναι στο συν 1,49% σε εβδομαδιαίο και στο μείον 3,44% στο μηνιαίο, με τον ΔΤΡ στο μείον 4,13% και μείον 21,85% αντίστοιχα. Ενας εύλογος περιορισμός των απωλειών για τις τράπεζες σε συνδυασμό με εισροές κεφαλαίων σε επιλεγμένα blue chips μπορεί να οδηγήσει τους long έως τις 710-715 μον., επίπεδο που δικαιολογείται και τεχνικά. 

Χαμόγελα μπορεί να δικαιολογηθούν μόνο με την υπέρβαση και των 743 μονάδων, «μετρά» ο έμπειρος αναλυτής αλλά αυτή είναι μία στόχευση που προσώρας μας ξεπερνά. 

Γι' αυτό θα περιοριστούμε στο περιθώριο συνέχισης της ανοδικής διόρθωσης του ΔΤΡ έως τις 590 και 610 μονάδες, της δυναμικής του ΟΤΕ προς τα 11,05 (και σε δεύτερο χρόνο προς τα 11,14 ευρώ), του ΟΠΑΠ προς τα 9,84 ευρώ, της επαναφοράς της ΜΟΗ με επιβεβαίωση της στήριξης των 22,50 και της συνέχισης των ΤΙΤΑΝ, Μυτιληναίου, Jumbo, EΛΠE ή κάποιων εξ αυτών. 

Το 56/31 με σημαντική άνοδο και για ΚΕΚΡΟΨ, Centric, Foodlink, ΚΡΙ ΚΡΙ, Cenergy, Intralot κ.α. δείχνει πως η ανοδική προσπάθεια αφήνει/δικαιολογεί χώρο και για μετοχές της μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας. Κάτι που όχι μόνο θα συνεχιστεί αλλά θα ενταθεί εάν όντως επιβεβαιωθεί σήμερα πως ο ΓΔ πηγαίνει προς τις 710-715 μονάδες σε εβδομαδιαίο. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v