Η στήλη είχε πάρει το ρίσκο, από τις τελευταίες συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας, να επισημάνει ότι "υπήρχαν ισχυρές πιθανότητες η τελευταία ανοδική αντίδραση, να έχει κοντινή ημερομηνία λήξης" και δυστυχώς οι εξελίξεις, αλλά και η σημερινή αντίδραση της Αγοράς, ήλθαν να επιβεβαιώσουν και τα πλέον απαισιόδοξα σενάρια.
Δύο ήταν τα βασικά ζητούμενα για το Χ.Α., μετά την λήξη της συνεδρίασης της προηγούμενης Παρασκευής.
Πρώτον η αναμενόμενη "ετυμηγορία" της Moody,s για την Ελληνική Οικονομία και δεύτερο και κυριότερο, το υπόλοιπο των "flows" που θα κατευθύνονταν προς το Ελληνικό Χρηματιστήριο, προκειμένου να ωθήσουν δείκτες και μετοχές προς υψηλότερα επίπεδα.
Ξεκινώντας από την Moody's, ο Οίκος δεν προχώρησε σε επικαιροποίηση της αξιολόγησης (βαθμολογεί την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας με "Β3" - θετικές προοπτικές - από τις 21 Φεβρουαρίου, όταν η S&P βαθμολογεί την Ελληνική Οικονομία με "Β+" και θετικό outlook και η Fitch με "ΒΒ-" και σταθερό outlook).
Επόμενο ήταν να μην βγουν τα απολύτως βραχυπρόθεσμα "στοιχήματα" και οι αγοραστές της Παρασκευής, χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό, να προστεθούν στους πωλητές της Δευτέρας.
Η σημερινή συνεδρίαση, απλά επιβεβαίωσε για πολλοστή φορά την "ποιότητα" των όποιων αγοραστών δραστηριοποιούνται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και ακόμα περισσότερο τον επενδυτικό ορίζοντα με τον οποίο κινούνται (!)
Όμως, ο ακόμα μεγαλύτερος προβληματισμός ήλθε από την καταβαράθρωση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων 17 συνεδριάσεων, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 30/8, 30,83 εκατ.), σαν απάντηση σε όσους ευελπιστούσαν ότι οι αναδιαρθρώσεις στους δείκτες FTSE, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εισροές, που θα κράταγαν περισσότερο από μία συνεδρίαση (!)
Όλα τα παραπάνω είχαν σαν αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να συμπληρώσει και δέκατη συνεδρίαση με κλείσιμο χαμηλότερα των 700 μονάδων, ενώ σαν καλύτερο σενάριο δείχνει αυτό της συντήρησης των επιλεκτικών κινήσεων, από πλευράς αγοραστών, σε μικρό αριθμό τίτλων.
Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών
"H αναβολή της αναβάθμισης της Ελληνικής Οικονομίας από τη Moody’s, δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά ως προς την αιτιολόγησή της, ενώ οι ροές κεφαλαίων λόγω των αναδιαρθρώσεων των δεικτών FTSE ήταν μάλλον χαμηλές. Έτσι, το εγχείρημα της υπέρβασης των 700 μονάδων, σε συνέχεια της ανοδικής κίνησης της Παρασκευής, τίθεται υπό αίρεση στη σημερινή συνεδρίαση" ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
"Μας 'προσπέρασε' ο Οίκος αξιολόγησης Moody’s και δεν επικαιροποίησε την αξιολόγηση της Χώρας, γεγονός με αρνητική επίπτωση στην διάθεση ανάληψης ρίσκου, που σίγουρα ενδυναμώνει το σενάριο της βραχύβιας ανοδικής αντίδρασης για τον Γενικό Δείκτη, στην παρούσα φάση. Καμία αλλαγή στην ακολουθούμενη στρατηγική μας" τόνοζε η Merit Sec.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από τον Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλαδικός του δείκτης κινήθηκε μόνιμα στο "κόκκινο", όπως και το σύνολο των Τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, έστω και αν ανέκαμψαν σχετικά από τα χαμηλά ημέρας.
Ο Τραπεζικός δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 558,85 μονάδες (-4,78%), στις 17.00 βρέθηκε στις 567,03 (-3,38%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 565,28 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 3,68%.
Σε περίπτωση που συνεχιστούν οι πιέσεις, τελευταίο "οχυρό" των αγοραστών στις 527 μονάδες.
Για τις επιμέρους Τραπεζικές μετοχές, οι επόμενες στηρίξεις για την Alpha Bank (-3,85%) στα 1,175 ευρώ, για την Εθνική (-2,26%) στα 1,652 και 1,58 ευρώ, για την Eurobank (-3,04%) στα 0,62 και 0,56 ευρώ και για την Πειραιώς (-6,7% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) στα 1,93 και 1,77 ευρώ.
Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "με αργό ρυθμό κινείται η ενίσχυση των καταθέσεων, αυξήθηκαν μόλις 5,3 δισ. ευρώ από τις αρχές του 2018 (3,7 δισ. ευρώ από τα Φυσικά Πρόσωπα και 1,6 δισ. ευρώ από τις Επιχειρήσεις), γεγονός που προκαλεί ανησυχία στις διοικήσεις των Τραπεζών, ενώ έως σήμερα αποδεικνύεται 'φτωχό' το αποτέλεσμα από το μέτρο που ισχύει εδώ και ένα χρόνο, βάσει του οποίου κάποιος μπορεί να φέρει τα χρήματα που έχει στο εξωτερικό χωρίς κανένα περιορισμό".
Εν τω μεταξύ, στα 3,157 δισ. ευρώ έκλεισε το πρωτογενές πλεόνασμα του πρώτου οκταμήνου, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 917 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 3.544 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2017.
"Στο πλαίσιο της διαδικασίας της εξέτασης του προσχεδίου του Εθνικού προϋπολογισμού και πιθανότατα στο Eurogroup του Δεκεμβρίου, θα ληφθεί η απόφαση για το ζήτημα της περικοπής, ή μη των συντάξεων. Το Ελληνικό ζήτημα δεν βρίσκεται στην ατζέντα του Eurogroup της 1ης Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, ωστόσο, δεν αποκλείεται να συζητηθεί στο περιθώριο της συνάντησης" σύμφωνα με ανώτερο Αξιωματούχο της Ευρωζώνης.
Απόλυτα επιφυλακτικοί, για την πορεία των βασικών δεικτών, δηλώνουν οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, επισημαίνοντας πως "αυτή η εβδομάδα είναι και η τελευταία σε ότι αφορά τις δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου, οπότε εταιρείες με καλά θεμελιώδη και καλή πορεία στο εξάμηνο θα τραβήξουν την προσοχή των εναπομεινάντων αγοραστών".
Στα αρνητικά της σημερινής συνεδρίασης και η επέκταση των πιέσεων σε σημαντικό αριθμό μη Τραπεζικών blue chips και όχι μόνο στον "βασικό ύποπτο" (ΔΕΗ -4,14%) που ακολουθεί κατά πόδας τις Τραπεζικές πιέσεις, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα από τον μη Τραπεζικό 25αρη, με θετικό πρόσημο να διασωθούν μόνο οι: Viohalco (+0,34%), Grivalia (+0,13%), Motor Oil (+3,10%), Ελ. Πετρέλαια (+1,57%), ΕΥΔΑΠ (+0,38%), ΟΤΕ (+0,28%).
Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, αλλά μετά από τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, κινήθηκε η μετοχή του Σαράντη (-3,42%). Τεχνικά, ο τίτλος δείχνει να θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 7,60 - 7,66 ευρώ για να κινηθεί προς τα 7,88 ευρώ. Στα 6,84 ευρώ, το ημερήσιο "stop long".
Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Motor Oil (+3,10% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) και κίνηση προς τα υψηλά 12ετιας, στον απόηχο της παρουσίασης στο Roadshow του Λονδίνου.
Τελευταία και απόλυτα θεωρητική αντίσταση στα 24,28 ευρώ. Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 2,58 δισ. ευρώ και είναι στην τέταρτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., μετά τους ΕΕΕ (10,643 δισ.), ΟΤΕ (5,259 δισ.) και ΟΠΑΠ (2,992 δισ.).
Το ημερήσιο "stop long" στα 19,84 ευρώ.
Μεταφερόμενοι στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, εξαιρετικά τα "διαπιστευτήρια" του νέου ε.δ. στην Foodlink (+8,55%), νέα ιστορικά υψηλά για το Κρι Κρι (+1,08%), επέστρεψαν οι πωλητές σε Intralot (-3,61%) και Ελλάκτωρα (-3,92%), ενώ δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε η Cenergy (+5,09%) και λόγω επιχειρηματικών ειδήσεων.
Αντέδρασε μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις η ΕΛΧΑ (+3,82%), τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για το Ιασώ (+5,19%), ενώ διατηρεί την επαφή του με ιστορικά υψηλά ο Ικτίνος (+1,28%).
Εμφάνιση πωλητή στην Centric (-2,65%), επιμένει πλαγιοκαθοδικά η Τεχν. Ολυμπιακή (-5,03%), τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Παπουτσάνη (+3,59%), ενώ εικόνα χρηματιστηριακής εγκατάλειψης συνεχίζει να παρουσιάζει η Nexans (-6,02%).
Δεν άφησε και τις καλύτερες τεχνικές "παρακαταθήκες" για την συνέχεια, η σημερινή συνεδρίαση, όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.
Για τον Γενικό Δείκτη, το 713 κοντινή και το 730 κύρια αντίσταση, ενώ το 679 είναι στήριξη και αυστηρό "stop", για τους τυχόν εναπομείναντες "long".
Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,25%) το "make or break" στις 1835 μονάδες. Κατοχύρωση σε κλείσιμο μας δίνει αγοραστικό σήμα με επόμενο στόχο το 1895. Το 1786 είναι στήριξη, σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
-Απόστολος Μάνθος
"Λύγισε στη 'σκιά' των 700 μονάδων ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ακολουθώντας εκ νέου την πεπατημένη της πτώσης προς τη ζώνη βραχυχρόνιας στήριξης των 685 με 675 μονάδων" αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος.
Καθοδική καταστρατήγηση των 675 μονάδων, θα ανοίξει το δρόμο για το επίπεδο στήριξης και πιθανής έντονης εκτόνωσης των πωλητών μεταξύ των 660 με 650 μονάδων. Αλλαγή στο υπάρχον πτωτικό σκηνικό με την ανοδική "δραπέτευση" του Δείκτη άνω των 700 με 705 μονάδων.
Στην ίδια αδυναμία και δίχως να έχει το καθοριστικό "πάτημα" άνω των 1830 μονάδων βρίσκεται ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος προσπαθεί να κρατηθεί στην έλξη των 1800 μονάδων, προσμένοντας στην εύρεση "καυσίμων" για την ανοδική διαφυγή προς τις 1855 με 1865 μονάδες. Στην περίπτωση όμως, που η διαγραμματική επαφή κατακερματιστεί, τότε θα πρέπει να αναμένουμε βίαιη καθοδική κίνηση προς το "μαξιλάρι" στήριξης των 1770, με 1755 μονάδων.
Ο καθοδικός "εφιάλτης" συνεχίζεται στις Τραπεζικές μετοχές, με τον Τραπεζικό δείκτη να βρίσκεται για άλλη μια φορά, στις τελευταίες συνεδριάσεις, "αγκαλιά" με τη κρίσιμη περιοχή στήριξης των 563 με 550 μονάδων. Έτσι, ενώ η διατήρηση του δείκτη πέριξ του εν λόγω επιπέδου των 550 μονάδων θα καλλιεργήσει υπόνοια δημιουργίας διπλού βραχυχρόνιου πυθμένα, η καθοδική τμήση θα σπρώξει το, δείκτη προς το "σαθρό" σημείο στήριξης των 518 μονάδων.
Αναπτέρωση της αγοραστικής ψυχολογίας, μόνο με την αρπαγή των 604 μονάδων" τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.
-Ηλίας Ζαχαράκη
"Μέσα σε όλα τα άλλα, είχαμε και την απρόσμενη αναβολή της αξιολόγησης της Ελληνικής Οικονομίας από την Moody’s, με την αιτιολογία ότι είχε προειδοποιήσει από τον Αύγουστο για τον κίνδυνο να χάσει έδαφος, από τυχόν εφησυχασμούς και αδράνειες της Ελληνικής Κυβέρνησης, στην τήρηση των δεσμεύσεων και την καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων" αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.
Ουσιαστικά το "καμπανάκι κτύπησε", μιας και η Κυβέρνηση κάνει προσπάθεια να ακυρώσει τα συμφωνημένα, σε σχέση με το θέμα της μείωσης των συντάξεων, με την Moody’s να προειδοποιεί Θεσμούς και Κυβέρνηση ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν σε αυτή την περίπτωση.
Το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο, μιας και έχουμε μπει ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο, με την Κυβέρνηση να έχει μπροστά της να παραδώσει το προϋπολογισμό, καθώς και να αντιδράσει σε τυχόν εξελίξεις με το Μακεδονικό.
Από την άλλη θα δούμε αν η πρόσφατη πίεση στις Τράπεζες ήταν περισσότερο ένα "παίγνιο", από αυτά που έχουμε συνηθίσει τα τελευταία 3 χρόνια, ή υπάρχουν θέματα πέρα από τα γνωστά, που δεν έχουν βγει στην επιφάνεια.
Με βάση τα δεδομένα, το volatility πιθανότατα να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο.
Σίγουρα ο Τραπεζικός είναι ο δείκτης εκείνος που μπορεί να δώσει ρευστότητα σε τυχόν αντίδρασή του και χωρίς αυτόν το μεγαλύτερο μέρος των τίτλων απλά τηρούν στάση αναμονής, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων με πολύ καλά οικονομικά στοιχεία.
Οι κλάδοι που δίνουμε βάρος για το επόμενο διάστημα είναι της Ενέργειας, του Τουρισμού και των Τροφίμων, αλλά όλα δείχνουν πως θα ακολουθήσει και ο κλάδος των Κατασκευών.
Ο τελευταίος φαίνεται να μπαίνει στο στόχαστρο μετά από τις μετοχικές αλλαγές σε Ελλάκτωρα και Ιντρακάτ, αλλά και την σημαντική ΑΜΚ του Άβακα.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι το επόμενο διάστημα δεν θα πλήξουμε, παρόλα αυτά όσο η Αγορά είναι κάτω από τις 750 μονάδες σε εβδομάδα, δεν μπορούμε να την ορίσουμε ανοδική μεσοπρόθεσμα.
"Μία τυχόν κίνηση στην ζώνη του 732 - 745 θα βγάλει πιθανούς πωλητές και τα επίπεδα μπορούν να διασπαστούν μόνο με κάποιο σοβαρό νέο" εκτιμά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Επικράτηση των πωλητών έδειξε η σημερινή εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, καθώς από σήμερα ξεκινά η επιβολή δασμών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Οι Αγορές σε Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Κίνα ήταν κλειστές λόγω αργίας.
Επιφυλακτικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.
Σημαντικά κέρδη για το Πετρέλαιο, μικρότερα για Χρυσό και Ευρώ.
Το Γερμανικό επιχειρηματικό κλίμα σημείωσε αρνητική κίνηση τον Σεπτέμβριο, αλλά η πτώση ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη, σύμφωνα με την έρευνα του Ifo. Το Ινστιτούτο δημοσίευσε ότι ο δείκτης έφτασε στις 103,7 μονάδες, από το αναθεωρημένο επίπεδο των 103,9 του προηγούμενου μήνα. Η ανάγνωση ξεπέρασε τις εκτιμήσεις του ειδησεογραφικού πρακτορείου που προέβλεπε μείωση στις 103,2 μονάδες.
"Η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για ανάκαμψη του πληθωρισμού, βασίζεται στην εκτίμηση ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδο μέχρι και το τέλος του Καλοκαιριού της επόμενης χρονιάς", τόνισε ο Μάριο Ντράγκι σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η δραστηριότητα της Αμερικάνικης Οικονομίας παρέμεινε αμετάβλητη τον Αύγουστο σύμφωνα με τον δείκτη Chicago Fed. Ο δείκτης που καταρτίζει η Fed διαμορφώθηκε στις 0,18 μονάδες, στο ίδιο επίπεδο με τον Ιούλιο.
Αλλαγή στάσης σε Νομίσματα και Ομόλογα Αναδυόμενων Αγορών ανακοίνωσε η Morgan Stanley, γυρίζοντας σε "ουδέτερη" από "αρνητική", μετά το πρόσφατο "sell - off". Προειδοποίησε πάντως ότι το σκηνικό για τις Αναδυόμενες παραμένει δύσκολο.
Στα Νομίσματα υψηλών αποδόσεων, η Morgan Stanley ενισχύει την έκθεση σε αυτά της Αργεντινής, της Ινδονησίας και της Ρωσίας.
Επιστροφή στο ΧΑ
Νέες, χαμηλότερες τιμές - στόχους για τις τέσσερις Ελληνικές Τράπεζες δίνει η Goldman Sachs σε έκθεσή της, στην οποία διατηρεί σύσταση "buy" για τον τίτλο της Alpha Bank και "neutral" για Εθνική, Eurobank και Πειραιώς.
Ειδικότερα, ο Οίκος μειώνει την τιμή - στόχο για τη μετοχή της Αlpha Bank στα 2,45, από 2,5 ευρώ. Αντίστοιχα, ο στόχος για την Εθνική Τράπεζα μειώνεται στα 2,76 ευρώ, από 2,9 ευρώ, για τη Eurobank στο 1,03, από 1,04 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 3,25, από 3,4 ευρώ.
Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Motor Oil, στα 25, από 21,8 ευρώ δίνει η Eurobank Equities, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση "buy" για τον τίτλο. Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, "ο όμιλος επιδεικνύει μια μοναδική ικανότητα να ανταμείβει συνεχώς τους Μετόχους του, με μια γενναιόδωρη μερισματική πολιτική".
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 686,99 μονάδες (-1,68%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 689,73 (-1,29%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 689,96 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,26%.
Ο τζίρος καταβαραθρώθηκε στα 32,2 εκατ., από τα οποία τα 0,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΦΓΚΡΠ), ενώ ΜΟΗ, ΑΛΦΑ και ΕΤΕ απέσπασαν το 38,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο η Grivalia δεν "κοκκίνισε" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης.
Δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΣΑΡ, ΤΕΝΕΡΓ, ΤΙΤΚ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco, Motor Oil και ΓΕΚΤΕΡΝΑ και στο χαμηλό οι Πειραιώς, Μυτιληναίος, Τιτάν, Fourlis, Lamda Development.
Κακή η τελική εικόνα με 35 ανοδικές μετοχές, έναντι 64 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.
----ΧΠΑ
Με σημαντική υποχώρηση ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ σημαντική μείωση παρουσίασαν οι συναλλαγές, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (36.519 συμβόλαια).
Στα 7.540 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 7.485 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 877, 764 για τον Οκτώβριο και 113 για τον Νοέμβριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.809,75) κινήθηκε μεταξύ 1.799 και 1.830 μονάδων και έκλεισε στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (8.000 Lamda Development, 17.000 Μυτιληναίος, 11.000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.665), Alpha Bank (3.537), Πειραιώς (1.932), MIG (1.753), Μυτιληναίος (121), ΔΕΗ (245), ΟΠΑΠ (137), ΟΤΕ (121), Intralot (218), ΑΔΜΗΕ (356), Εθνική (23.974), Ελλάκτωρα (845).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 52.894, Eurobank 41.088, Alpha Bank 40.926, Εθνική 255.514, ΔΕΗ 12.160, Πειραιώς 15.935.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 2,51% | 2018-09-3 |
| | | |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 0,62% | 2018-08-13 |
Marshall Wace LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 0,90% | 2018-07-31 |
Oceanwood Capital ManagementLLP | NATIONAL BANK OF GREECE SA | 0,70% | 2018-01-10 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | PUBLIC POWER CORPORATION SA | 1,40% | 2018-08-30 |
Oceanwood Capital Management LLP | ALPHA BANK SA | 1,00% | 2018-08-17 |
Oasis Investments II Master Fund LTD | FOLLI FOLLIE S.A. | 0,80% | 2018-05-17 |
Oceanwood Capital Management LTD | EUROBANK ERGASIAS S.A. . | 0,57% | 2018-07-11 |
NSP: Net Short Position
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 22.463.513 τεμ., (από 22.393.513 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 22.734.892 τεμ. (22.784.892), ΔΕΗ 6.169.623 τεμ. (6.179.870), Eurobank 21.719.918 τεμ. (21.719.918), Εθνική 11.027.511 τεμ. (9.527.511) Folli Follie Group 1.364.604 τεμ. (1.364.604).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.