Δύσκολο το στοίχημα των 700 μονάδων, με τους short να ξεκινούν την εβδομάδα με μικρό πλεονέκτημα έναντι των long.
Υπαίτιος ο οίκος Moody's, καθώς με τη... σιγή του ήρθε να υπενθυμίσει τις προειδοποιήσεις που είχε απευθύνει προς Αθήνα και αγορές για τυχόν εφησυχασμό και προσπάθεια της κυβέρνησης να ακυρώσει τα συμφωνηθέντα. Ο ισχυρότερος των οίκων αξιολόγησης Moody's ήταν τόσο σαφής τον Αύγουστο όσο και στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν επίσπευδε κατά ένα μήνα την αξιολόγηση του ελληνικού outlook δίνοντας -τότε- δύο βαθμίδες από Caa2 σε Β3.
Σε ποιο βαθμό αυτή η σιγή-προειδοποίηση θα επηρεάσει τους traders θα φανεί από τις πρώτες κιόλας εντολές που θα περαστούν σε λίγο στο σύστημα, συνεκτιμώντας τη γενικότερη κατάσταση στις ευρωπαϊκές αγορές. Από τις 12.430 μονάδες ξεκίνησε ο DAX με τις 12.380 στήριξη και σημείο αναφοράς όσο πλησιάζει η Γερμανία προς την Κυριακή 14 Οκτωβρίου, οπότε διεξάγονται οι πολύ κρίσιμες εκλογές στη Βαυαρία. Προσοχή χρειάζεται, σταθερά και συνεχώς, και η Ιταλία, όσο η Ρώμη παραμένει σε τροχιά αντιπαράθεσης με τις Βρυξέλλες.
Το κλίμα στις ξένες αγορές, κυρίως όμως η στάση (κατ' αρχάς) των traders μετά την υπεραντίδραση της Παρασκευής, τη σιγή του οίκου Moody's, οι εξελίξεις στο εσωτερικό θα διαμορφώσουν τη βραχυπρόθεσμη τάση.
Η τελευταία εβδομάδα μπορεί να απέφερε θετική απόδοση 3% για τον FTSE25 και 2,5% για τον ΓΔ, μετά από πολύ καιρό, αλλά αυτή οφειλόταν στην υπεραντίδραση της τελευταίας συνεδρίασης και στον συνδυασμό triple witching, rebalancing και προσδοκιών λόγω Moody's. Με τα δύο πρώτα καλώς, με το τρίτο όχι, συνεπώς πρέπει να δούμε κατά πόσον οι βραχυπρόθεσμοι θα επιδιώξουν να «κλειδώσουν» ένα μέρος από τις εβδομαδιαίες αποδόσεις τους, εάν θα επιχειρήσουν να περάσουν από το... ταμείο αυτοί που είχαν τοποθετηθεί από τα τελευταία χαμηλά των 655 και άνω μονάδων.
Ενδεικτικά το 2,60% του ΓΔ την Παρασκευή είχε ως αποτέλεσμα η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να «γράψει» απόδοση 10,99% σε εβδομαδιαίο, ο Sarantis 11,76%, o ΑΔΜΗΕ 7,72%, ο ΤΙΤΑΝ 8,15% κ.α.
Εκτίμησή μας πως η δοκιμασία των πρώτων στηρίξεων θα επιβεβαιωθεί ή όχι ανάλογα από τη συμπεριφορά των ΟΤΕ και Coca Cola -με εβδομαδιαία απόδοση 2,10% και μείον 0,41%- αλλά και δεικτοβαρών τίτλων όπως Motor Oil (8,92%), Jumbo (μείον 1,11%), ΟΠΑΠ (4,66%), Μυτιληναίος (3,68%), ΕΛΠΕ (6,85%).
Ωστόσο κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός -τουλάχιστον όσο έχει αυτή την τόσο αυξημένη βαρύτητα στάθμισης, δυσανάλογη με τη συνολική αποτίμηση των τεσσάρων συστημικών ομίλων- καθώς την τελευταία εβδομάδα στον ΔΤΡ οι απώλειες περιορίστηκαν στο 1,33% λόγω του 3,42% της Παρασκευής. Σε Πειραιώς -κυρίως, λόγω του 6,74% της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας-, και Alpha Bank με 3,40% και Eurobank με 3,70% θα κριθεί η τάση, συνεκτιμώντας πως σε εβδομαδιαία μέτρηση η Αlpha Βank ήταν με ζημίες 5,53%, η Eurobank με κέρδη 5,87%, η Εθνική με απώλειες 3,15% και με κέρδη 1,06% η Πειραιώς. Η Αναστασία Παπαϊωάννου θέτει από νωρίς ένα σημαντικό θέμα για τον κλάδο, που αφορά στους πονοκεφάλους που φέρνει η προοπτική περαιτέρω χαλάρωσης των capital controls.
Για τον ΔΤΡ η τάση κρίνεται μεταξύ 560 και 590 μονάδων.
Τεχνικά η αντίδραση της Παρασκευής έδωσε μεν σήμα long για τον ΓΔ μετά από 4 και μήνες, ωστόσο θα πρέπει να ξεπεράσουν το σημερινό εμπόδιο οι αγοραστές, για να μην υποχρεωθούν να οπισθοχωρήσουν και πάλι χαμηλότερα των 680 μονάδων.
Οι 1.830 σημείο-κλειδί τάσης για τον FTSE25 και πιθανότερο ενδεχόμενο οι traders να επιστρέψουν στην τακτική των επιλεκτικών κινήσεων σε κλάδους και μετοχές. Ενέργεια, στοιχηματισμός (με αφορμή την επικείμενη είσοδο του ΟΠΑΠ στη Stoiximan.gr), τρόφιμα και κατασκευές είναι οι κλάδοι αιχμής και ενδιαφέροντος των traders και επενδυτών.
Σήμα long έχουν δώσει Motor Oil, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Lamda Development, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Sarantis, και από τα μεσαία σταθερά Quest, ΚΡΙ ΚΡΙ.