Πωλήσεις με... αέρα Λονδίνου στις τράπεζες (ξανα)ρίχνουν το ΧΑ στις 680 μονάδες.
Συννεφιασμένη, απ' ό,τι μαθαίνουμε η πρωτεύουσα της Αγγλίας, χαμηλό επενδυτικό βαρομετρικό για τον τραπεζικό κλάδο στο Road Show της ΕΧΑΕ, με συνέπεια οι απώλειες για τον Δείκτη Τραπεζών σταθερά μεγαλύτερες του 4% από τις 13:30 και μετά.
Συναλλαγές περίπου 4,9 εκατ. ευρώ στις μετοχές των συστημικών τραπεζικών, με τους πωλητές να έχουν εντείνει τις πιέσεις τους, με τον ΔΤΡ στις 570 μονάδες, την Alpha Bank κατά 5,59% χαμηλότερα, την Εθνική κατά 4,04%, τη Eurobank κατά 4,20% ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες 6,53% σημειώνει η μετοχή της Πειραιώς.
Απ' ό,τι φαίνεται οι ξένοι δεν προτίθενται να αναλάβουν επιπλέον ρίσκο στην ελληνική αγορά, τουλάχιστον στο διάστημα που απομένει μέχρι το «κλείσιμο των βιβλίων τους» για το 2018, δίνοντας επί της ουσίας... ραντεβού για το 2019.
Αυτή είναι η εκτίμηση που διαμορφώνεται από αρκετούς i.r. τραπεζών και εισηγμένων στις συναντήσεις που έχουν με ξένα funds αυτό το διήμερο. Κάτι που αποτυπώνεται και στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΧΑΕ Σωκράτη Λαζαρίδη πως οι ξένοι επενδυτές εστιάζουν σε επιμέρους εισηγμένες.
Stock picking δηλαδή και βλέπουμε... Τακτική που ακολουθείται από την πλειονότητα των ξένων από τα τέλη Ιανουαρίου-αρχές Φεβρουαρίου, διάστημα στο οποίο «κορυφώθηκε» ο ανοδικός κύκλος στα επίπεδα των 885 μονάδων. Εκτοτε, σε γενικές γραμμές και με βραχύβιες διαφοροποιήσεις, ακολουθείται η τακτική των επιλεκτικών κινήσεων στα blue chips και του trading στις όποιες... εκλάμψεις/ανοδικές διορθώσεις των τραπεζικών.
Με τον τραπεζικό κλάδο στο στόχαστρο, ο... περίπατος από τις 655 έως τις παρυφές των 700 μονάδων, για τον οποίο κάναμε λόγο στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, έχει λάβει τέλος και προσώρας οι tarders αναζητούν σημεία ισορροπίας λίγο χαμηλότερα.
Συναλλαγές και τζίρος σε μέτρια επίπεδα -αντιστοιχούν σε λιγότερα από 40-38 εκατ. ευρώ-, ένδειξη πως ούτε μετά τις 14:00-14:30 υπήρξε ουσιαστικό ενδιαφέρον από την πλευρά των αγοραστών. Μεμονωμένες κινήσεις στα μη τραπεζικά και πωλήσεις στα τραπεζικά συνιστούν την εικόνα της αγοράς την τελευταία ώρα.
Μεγαλύτερες οι απώλειες για τον ΔΤΡ έναντι των ΓΔ και FTSE25 καθώς οι 4 τραπεζικές «βαραίνουν» περίπου όσο και οι 2 πυλώνες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης (ΟΤΕ, Coca Cola). Με χρηματιστηριακή αξία στα περίπου 6 δισ. έναντι σχεδόν 16 των δύο «βαρύτερων» ομίλων του χρηματιστηρίου. Χρόνια στρέβλωση, που αναδεικνύει τις παθογένειες της αγοράς περισσότερο στις πτωτικές συνεδριάσεις.
Σε θετικό πρόσημο ΟΤΕ και Coca Cola, με συγκριτικά ικανοποιητικές συναλλαγές, αν και στον Οργανισμό είναι αισθητά λιγότερες απ' ό,τι στη χθεσινή συνεδρίαση.
Στα 10,44 ευρώ ο ΟΤΕ, στα 28,75 η Coca Cola. Από τις άλλες δεικτοβαρείς μετοχές, με αγοραστές στα ΕΛΠΕ (7,51 ευρώ), Μυτιληναίο (8,48 ευρώ), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (4,865 ευρώ) κ.α.
Στο 1/2 η σχέση ανοδικών - πτωτικών, με 30 μετοχές με θετικό πρόσημο. Ξεχωρίζουν από τις μικρότερες κατηγορίες οι τίτλοι των ΕΛΒΕ, Briq Properties, ΜΕΡΚΟ, Ανδρομέδα, Profile, ΙΑΣΩ κ.α.
Τζίρος 19 εκατ. ευρώ λίγο πριν τις 15:00.
Στο ΧΠΑ, μία μέρα πριν το triple witching, τα ΣΜΕ και των δύο χρονικών σειρών είναι με discount. Στην τρέχουσα σειρά, με απόκλιση 1,58% για 3.510 Συμβόλαια που λήγουν αύριο και στην επόμενη (τελευταία για το 2018) επίσης με discount 1,51% για 3.309 ΣΜΕ.