Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καθοδική κίνηση στο Χρηματιστήριο

Απομακρύνεται από το ορόσημο των 700 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο στόχαστρο των πωλητών. Η τάση στις αγορές και οι κινήσεις των traders. Θετικά πρόσημα για Coca Cola, ΔΕΗ.

Καθοδική κίνηση στο Χρηματιστήριο

Μικρές απώλειες στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με την προσοχή στη Fed, ανάλογη εικόνα και στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη να οπισθοχωρεί προς τις 695 μονάδες.

Από νωρίτερα στη Φρανκφούρτη ο DAX διόρθωνε προς τις 12.345 μονάδες (0,25%), την ώρα που τα futures του S&P 500 παρέπεμπαν σε ανοδικό -κατά 0,16%- άνοιγμα από τις 2.926 μονάδες.

Με λίγες πωλήσεις αρχικά και λίγες αγορές στη συνέχεια για τα πρώτα 15' της συνεδρίασης στο ΧΑ, με τους πωλητές να γίνονται πιεστικότεροι μετά τις 10:55, με συνέπεια ο τραπεζικός κλάδος να διορθώνει 1,61% προς τις 568 και η μεγάλη κεφαλαιοποίηση 0,39% προς τις 1.825 μονάδες.

Προφανές πως η διόρθωση οφείλεται στις ρευστοποιήσεις/πιέσεις στις συστημικές τραπεζικές μετοχές, με τους traders να συνεχίζουν να κινούνται γρήγορα στον κλάδο. Αυξημένη μεταβλητότητα και intraday trading χαρακτηρίζουν τις κινήσεις τους, καθώς ο κλάδος παραμένει μεοσμακροπρόθεσμα μη επενδύσιμος αλλά βραχυπρόθεσμα αυτός που διαμορφώνει τάση και δίνει αποδόσεις είτε στην υποκείμενη αγορά (στις εκάστοτε εκλάμψεις) είτε στα παράγωγα (μέσω short θέσεων).

Το 59% του τζίρου καταδεικνύει ακριβώς αυτή την επικέντρωση των βραχυπρόθεσμων στον τραπεζικό κλάδο συνεκτιμώντας πως για τον ΔΤΡ η απόδοση είναι αρνητική τόσο σε εβδομαδιαίο (5,37%) όσο σε μηναίο (22,86%).

Ενθαρρυντική ένδειξη το ότι στο 10λεπτο της προσφοράς/πίεσης στις τράπεζες οι συναλλαγές παρέμειναν σε μέτρια επίπεδα, δηλαδή δεν υπήρχε υπερβάλλουσα (προσφορά) ούτε και βιασύνη για μείωση θέσεων.

Αυτό εάν επιβεβαιωθεί ως τακτική, στη συνέχεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιβεβαίωση της στήριξης των 565 μονάδων για τον ΔΤΡ, συνακόλουθα τη σταδιακή ανάκτηση εδάφους και σε blue chips.

O τζίρος μάλλον μέτριος, στα επίπεδα των 35 εκατ. (για το σύνολο της συνεδρίασης), με μέτρια μεγέθη σε μετοχές των Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Μυτιληναίο που υποχωρούσαν στα πρώτα 40' της συνεδρίασης.

Πρακτικά η σχέση προσφοράς με τον τζίρο που έγινε στη διάρκεια της χθεσινής ανοδικής κίνησής τους (πλην ΜΟΗ) είναι μικρή και υπέρ των long, σε αυτή τη φάση.

Εως τα 10,81 ευρώ διόρθωσε η μετοχή του ΟΤΕ, που εάν επιβεβαιωθεί ως στήριξη θα μπορούσε στη συνέχεια (και μέχρι την Παρασκευή) να οδηγήσει σε αντίδραση πάνω από τα 11 ευρώ. Από αυτή την άποψη, ο ΟΤΕ είναι ένας αξιόπιστος σηματωρός και βραχυπρόθεσμα. Ανάλογα για Coca Cola αλλά και ΟΠΑΠ, ΤΙΤΑΝ, ΜΟΗ και Μυτιληναίο, ΕΛΠΕ, Jumbo.

Περισσότερες συναλλαγές και τζίρος στη μετοχή της Eurobank, που σημειώνει και τη μεγαλύτερη διόρθωση με 2,69% έναντι 1,87% της Εθνικής, 1,25% της Alpha Bank και 1,09% της Πειραιώς.

Από τις 21 μη τραπεζικές του δείκτη με αγοραστές σε ΑΔΜΗΕ, Viohalco, Grivalia, Coca Cola, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Lamda Development, Sarantis.

Στις 35/31 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με τον FT Mid Cap κατά 0,92% υψηλότερα στις 1.122 μονάδες.

Μοχλοί αντίδρασης για τη μεσαία κατηγορία οι Intralot, MIG και ΚΡΙ ΚΡΙ, Attica Bank, J&P Αβαξ, Ιντρακόμ.

Στα 4,8 εκατ. ο τζίρος στις 11:20.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v