Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Ισορροπεί στην περιοχή των 700 μονάδων ο Γενικός Δείκτης

Ηπιες μεταβολές στο Χρηματιστήριο, με τον τζίρο σε μέτρια επίπεδα. Κέρδη υψηλότερα του 2% για Eurobank και ΟΛΠ. Aνοδο καταγράφουν Alpha, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα. Απώλειες για Coca Cola, Σαράντη, ΔΕΗ.

XA: Ισορροπεί στην περιοχή των 700 μονάδων ο Γενικός Δείκτης

Με κύριο χαρακτηριστικό τις ακόμη πιο μέτριες συναλλαγές/τζίρο, το ΧΑ συντηρείται υψηλότερα του ορίου των 700 μονάδων. Στόχος, πάντα, για τους long παραμένει η δοκιμασία της πρώτης πολύ σημαντικής αντίστασης στα πέριξ των 715 μονάδων, αλλά δεδομένης της εικόνας στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αυτό που μετράει είναι πως οι αγοραστές έχουν (επαν)ανακτήσει μικρό προβάδισμα και μετά την επιβεβαίωση των στηρίξεων για τον ΓΔ (άνω των 690 μον.) έχουν ενεργοποιηθεί κάπως πιο έντονα.

Συναλλαγές μόλις 10,2, εκατ. μετοχών, αξία συναλλαγών στα 29,9 εκατ. ευρώ αρκετά χαμηλότερα του μέσου όρου της προηγούμενης εβδομάδας, ένδειξη πως ούτε οι αγοραστές αλλά ούτε οι πωλητές επιθυμούν ενεργότερη εμπλοκή. Κάτι η ρευστότητα στις διεθνείς αγορές, κάτι τα όσα διαδραματίζονται στο εσωτερικό κρατούν καθηλωμένο το επενδυτικό ενδιαφέρον σε χαμηλά επίπεδα, αλλά και η απουσία μεταβλητότητας κρατά εκτός παιδιάς και τους traders.

Χωρίς σημαντική μεταβολή για τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες αλλά και για το (σχεδόν) σύνολο των μετοχών του δείκτη, το volatility της αγοράς δεν προσφέρεται για βραχυπρόθεσμες κινήσεις.

Ετσι, με τον ΓΔ στις 703 μονάδες, με τον ΔΤΡ στις 573 και με τον FTSE25 στις 1.845 μονάδες, και οι τρεις κύριοι δείκτες διαμορφώνονται σε ήπια θετικό έδαφος χωρίς θεαματικές μεταβολές.

Παραμένει δεύτερος ο τραπεζικός κλάδος στη σχετική κατάταξη της αξίας συναλλαγών, μόνο που τα πετρέλαια-φυσικό αέριο έχουν υποχωρήσει στην τρίτη θέση καθώς στην πρώτη έχει ανέβει αυτός των ταξιδιών-αναψυχής.

Στα 4 εκατ. ευρώ η αξία συναλλαγών στη μετοχή του ΟΠΑΠ, με σειρά πακέτων στα 9,655 ευρώ για συνολικά 326 χιλιάδες μετοχές του Οργανισμού. Η τρέχουσα τιμή λίγο χαμηλότερα, στα 9,60 ευρώ.

Από τον τραπεζικό κλάδο, περισσότερες συναλλαγές στη μετοχή της Alpha Bank, με θετικό πρόσημο μόνο η Eurobank, που με μέτριο τζίρο αντιδρά 2,36% στο 0,6295 ευρώ. Με απώλειες ο τίτλος της Πειραιώς (0,20%) και με μεγαλύτερες (1,66%) της Εθνικής.

Μεικτές τάσεις για τα blue chips, καθώς με αγοραστές κινούνται υψηλότερα Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Motor Oil, Jumbo, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΤΙΤΑΝ και Fourlis.

To θετικό «γύρισμα» της μετοχής του ΟΤΕ, από τα 10,84 έως τα 10,98 ευρώ, ήταν αυτό που έκανε τη διαφορά στο πρόσημο της αγοράς, μετά τις 12:15 και εκ νέου μετά τις 13:45.

Σε MIG, ΥΓΕΙΑ, Πετρόπουλο, Πλαίσιο, Ιντρακόμ, Attica Bank οι αγοραστές, οι περισσότερες συναλλαγές/τζίρος και η μεγαλύτερη θετική απόδοση για τη μετοχή της Cenergy. Με γνώμονα τα αποτελέσματα 6μήνου η αντίδραση έως το 1,28 ευρώ, με αξία συναλλαγών 214.266 ευρώ, στις 14:30.

(*) Στις 16:30, με τη σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 46/43.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v