Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Μάχες» στη ζώνη των 700 μονάδων

Περιορισμένες οι πιέσεις για τον Γενικό Δείκτη, σε σύγκριση με τις απώλειες στις διεθνείς αγορές. Μεικτά πρόσημα στο τραπεζικό ταμπλό, πιέσεις για Coca Cola, ΟΤΕ. Οι «σκιές» από το σκάνδαλο Folli και οι κινήσεις των traders.

ΧΑ: «Μάχες» στη ζώνη των 700 μονάδων

Ευρωπαϊκές αγορές και Folli Follie δίνουν μικρό προβάδισμα στους short από τις πρώτες κιόλας εντολές.

Κυρίως το κλίμα που διαμορφώνεται από νωρίτερα σε Φρανκφούρτη, Παρίσι αλλά και Μιλάνο επηρεάζει τις κινήσεις των traders και στην Αθήνα, με τη χθεσινή απόφαση της Fed να δημιουργεί τάση σήμερα-αύριο, δηλαδή στο χρηματιστηριακό «κλείσιμο» μηνός και εννεαμήνου.

Οριακές οι αρχικές απώλειες για τον Γενικό Δείκτη έως τις 699,30 μον., όταν για τον DAX ξεπερνούσαν το 0,75% με κλίση προς τις 12.285 μονάδες και για τον CAC το 0,40% προς τις 5.490 μονάδες.

Νευρικότητα και στο Μιλάνο λόγω των δυσκολιών και αντιπαραθέσεων για την κατάρτιση του προϋπολογισμού, με τη Ρώμη σε κόντρα (και) με τις Βρυξέλλες. Στο 2,955% νωρίτερα το ιταλικό 10ετές, στο 4,070% το ελληνικό και προς οριακά πτωτικό άνοιγμα από τις 2.909 μονάδες «έδειχναν» τα futures του S&P 500 στη Νέα Υόρκη.

Σε αυτό το βραχυπρόθεσμο διεθνές περιβάλλον επιχειρούνται οι πρώτες κινήσεις των traders στο ΧΑ, σε μία συγκυρία που το σκάνδαλο Folli Follie εκτρέπεται με τον χειρότερο δυνατό τρόπο όχι μόνο για την ίδια την εταιρεία αλλά και για τις... σκιές που δημιουργούνται αλλά και τις αναπόφευκτες συνέπειες που κατά πάσα βεβαιότητα δεν θα περιοριστούν στα της Folli Follie.

Τα όσα αναφέρει ο Γιώργος Παπανικολάου στο εμπεριστατωμένο άρθρο του, θίγοντας (μεταξύ άλλων) και το θέμα ισολογισμών παλαιότερων χρήσεων αλλά κυρίως τον ρόλο (εκκωφαντική... σιγή) των Fosun και Fidelity, είναι ενδεικτικά και μόνο μίας συνέχειας που προοιωνίζεται δυσχερέστερη. Πολύ δύσκολα τα όσα θα δουν το φως της δημοσιότητας δεν θα επηρεάσουν -σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό- ένα μέρος της αγοράς και της αξιοπιστίας που έχει τρωθεί.

Ωστόσο, όπως σημείωνε έμπειρος χρηματιστής, μεγάλο μέρος της επενδυτικής, επιχειρηματικής κοινότητας είναι εμφανές πως επιχειρεί να στεγανοποιήσει την περίπτωση Folli Follie, να προχωρήσει παραπέρα ξεπερνώντας τα όσα προκαλεί η υπόθεση, έτσι ώστε να παραμείνει ενεργή η εμπιστοσύνη των ξένων προς τις υγιείς μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις/εισηγμένες.

Σε μέτρια επίπεδα συναλλαγές και τζίρος, μάλλον χαμηλότερα του μέσου όρου της προηγούμενης εβδομάδας (εξαιρουμένης της Παρασκευής), με το 34% του τζίρου να επικεντρώνεται στον κλάδο πετρελαίου-φυσικού αερίου σε ποσοστό 34% και τον τραπεζικό με 28% να ακολουθεί.

Αυξημένες συναλλαγές, χωρίς πακέτα, στη μετοχή της Motor Oil, με τους επενδυτές να κινούνται στο εύρος των 22,95-23,55 ευρώ, με την τιμή σε θετικό πρόσημο.

Αυξημένες συναλλαγές και στις μετοχές Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή αλλά και Jumbo, Viohalco, Lamda Development, Cenergy κ.α.

Μικρές απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο, στις 571 μονάδες ο ΔΤΡ, με τις περισσότερες συναλλαγές στην Alpha Bank, το μεγαλύτερο τζίρο επίσης στην Αlpha Βank, με θετικό πρόσημο η Eurobank μετά το χθεσινό... άδειασμα/πωλήσεις ισχυρού ξένου fund.

Μεικτές τάσεις για τις μη τραπεζικές του δείκτη, με αγοραστές σε Motor Oil, Jumbo, Μυτιληναίο και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Αεροπορία Αιγαίου να εξισορροπούν εν μέρει τις απώλειες των μετοχών ΟΤΕ, Coca Cola, ΟΠΑΠ.

Στο πλαίσιο των μεθοδικών συγχρονισμένων κινήσεων traders και επενδυτών (όπως περιγράφαμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας), η εικόνα όπως αυτή διαμορφώνεται στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Με πωλητές και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με τον FT Mid Cap χαμηλότερα 0,39% στις 1.119 μονάδες καθώς διορθώνουν οι «βαριές» Cenergy, Intralot, ενισχύονται MIG, ΥΓΕΙΑ, Πετρόπουλος, Ιντρακόμ.
Στις 28/38 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, στα 3,9 εκατ. ο τζίρος, μέτριος προς χαμηλός, στις 11:22.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v