Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα κλειδιά της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο

Σταθεροποιητική κίνηση στο ξεκίνημα για το ΓΔ. Τις ειδήσεις από το Washington Club και τα νέα από την πορεία της ανάπτυξης σταθμίζει η αγορά. Η προσοχή και στα διεθνή μέτωπα. Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση για τους βασικούς δείκτες.

Τα κλειδιά της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο

Στον ρυθμό των ξένων αγορών και των συζητήσεων για το χρέος, το ΧΑ. Ουσιαστικά ο Ιούνιος, ο πολύ κρίσιμος αυτός μήνας, ξεκινά χρηματιστηριακά από σήμερα καθώς η συνεδρίαση της Παρασκευής αποτέλεσε περισσότερο μία προσπάθεια εξισορρόπησης της αγοράς, μετά τα αρνητικά σερί του Μαΐου.

Με την 3ήμερη «ανοδική διόρθωση» μπορεί να αποκαταστάθηκε εν μέρει η τεχνική εικόνα για βασικούς δείκτες-μετοχές, ωστόσο η μεσοπρόθεσμη τάση επαναδιαμορφώνεται από σήμερα με ορίζοντα το Eurogroup της 21ης Ιουνίου ή ενδεχομένως αυτό της 12ης Ιουλίου. Κατατοπιστικό για το τι θα πρέπει να αναμένει αγορά, μετά τις άκαρπες επαφές σε G7 και Washington Group, το σχετικό ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου. 

H κατάσταση στις διεθνείς αγορές μπορεί να εξομαλύνθηκε μεν στο μέτωπο της Ιταλίας, αλλά αναζωπυρώθηκε σε αυτό των δασμολογικών κινήσεων Τραμπ, με τις ευρωπαϊκές αγορές -κυρίως τη γερμανική- να πλήττονται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Συνεπώς αποτίμηση των μέτρων Τραμπ θα πρέπει να γίνει σε αυτόν τον κύκλο συνεδριάσεων.

Η εικόνα των διεθνών αγορών εγγυάται στους traders αυξημένο volatility και εναλλαγές στις αγορές μετοχών, ομολόγων, εμπορευμάτων, κάτι που προφανώς θα επηρεάζει και την ελληνική. Ωστόσο για το ΧΑ, για μετοχές και ομόλογα, το τελευταίο διάστημα φάνηκε πως επιχειρούνται αρκετά πονταρίσματα στην προοπτική των όποιων αποφάσεων για το χρέος, ενδεχόμενο που επηρεάζει κατ' αρχάς τον τραπεζικό κλάδο.

Ισως αυτή η προσέγγιση των ξένων να εξηγεί τη διαφοροποίηση του τραπεζικού κλάδου έναντι των blue chips, καθώς όπως «μετρά» ο Ηλίας Ζαχαράκης για τον ΔΤΡ δεν καταγράφηκαν νεότερα χαμηλά, γεγονός που παρατηρείται για πρώτη φορά στην 3ετία, μιας και συνήθως ήταν ο τραπεζικός κλάδος που έκανε τις βαθύτερες διορθώσεις. Εάν όντως αποδίδεται σε αυτή την προσέγγιση, τότε ο τραπεζικός κλάδος θα είναι αυτός που παραμένοντας στο προσκήνιο, θα μπορούσε να δώσει το έναυσμα για την επόμενη κίνηση, είτε προς τη μία κατεύθυνση -της επαναφοράς πάνω από τις 802 μον. (για τον ΓΔ)- είτε της εκ νέου υποχώρησης -χαμηλότερα των 775 μονάδων. 

Στο σχόλιο της Κυριακής, στο μικροσκόπιο οικονομία και ξένες αγορές, επιχειρήσαμε να καταγράψουμε τα δεδομένα και τις παραμέτρους που θα καθορίσουν τη στάση τόσο των traders όσο των επενδυτών. 

Η προσοχή των πρώτων στρέφεται, σήμερα, στην ανακοίνωση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ (για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου 2018), με τις εκτιμήσεις να μην είναι και τόσο ενθαρρυντικές. Βραχυπρόθεσμα, ενδοσυνεδριακά η ανακοίνωση των μεγεθών πιθανότατα θα επηρεάσει αγοραστές και πωλητές. 

Τεχνικά, όπως δείχνει το σχετικό διάγραμμα, για τον FTSE25 η τελευταία εβδομάδα έφερε ανοδική διόρθωση, με απόδοση πάνω από 2%, με τον δείκτη -σε αντίθεση με τον ΓΔ- να κρατά τη μεσοπρόθεσμη στήριξη (με μηνιαίο κλείσιμο πάνω από τις 1.988 μον.).

Πιο κοντινή αντίσταση στις 2.050 μονάδες, που σε ενδεχόμενη υπέρβασή της θα ενίσχυε το ενδεχόμενο συνέχισης προς τις 2.109 μον. Κοντινότερες στηρίξεις στις 2.022 και 2.002 μονάδες. 

Λιγοστές οι long επιλογές, με τις μετοχές με εβδομαδιαία ανοδική τάση να αναφέρονται αναλυτικά στο σχόλιό μας της Κυριακής.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v