Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Καλοκαιρινό… ράλι για τις τράπεζες

Με κέρδη 6,5% για τον κλαδικό δείκτη υποδέχτηκε την νέα εποχή το χρηματιστήριο. Στις 776 μονάδες ο ΓΔ μετά τις εξελίξεις σε Ιταλία - Ισπανία. Πώς διαμορφώνεται η εικόνα στα βαριά χαρτιά μετά από μια εβδομάδα γκραν γκινιόλ.

XA: Καλοκαιρινό… ράλι για τις τράπεζες

Οι αγοραστές πέτυχαν την τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο και να ολοκληρώνουν τις συναλλαγές στα υψηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά, "πατώντας" στα θετικά πρόσημα των Ευρωπαϊκών Αγορών, στην θετική εκκίνηση της Wall Street, αλλά και στην νέα αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων του Ευρωπαϊκού Νότου (στο 4,49% υποχωρεί η απόδοση του Ελληνικού 10ετους την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, όμως αξίζει προσοχής ότι στις κοντινές λήξεις οι αποδόσεις σημειώνουν ανοδικές διαθέσεις).

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, πρώτης της Θερινής περιόδου, η προσπάθεια αποκατάστασης των "στρεβλώσεων" που έφερε το χθεσινό rebalancing, η έλλειψη "βοηθειών" από την ΕΕΕ (-1,11%) που ήταν από τους τίτλους του FTSE25, που κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, αλλά και η εμφανής υποχώρηση του τζίρου, έστω και αν οι δύο τελευταίες συνεδριάσεις θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως "ειδικών, συναλλακτικά, συνθηκών", λόγω του "πακέτου" του 5% του ΟΤΕ και των χθεσινών αναδιαρθρώσεων των χαρτοφυλακίων, λόγω MSCI.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με τμήμα ανάλυσης Ιδιωτικής ΑΧΕ που επικοινώνησε με Ξένους διαχειριστές, οι τελευταίοι συνεχίζουν να δηλώνουν συγκρατημένοι, καθώς, όπως επισημαίνουν, υπάρχουν αρκετά θέματα "χαμηλής ορατότητας" που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις Διεθνείς Αγορές και κατ΄ επέκταση και το Χ.Α., με το τελευταίο να περιμένει την ερχόμενη εβδομάδα με "πενία" ειδήσεων, κάτι που θα αυξήσει την εξάρτησή του από το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Μένοντας στο εξωτερικό, οι Αγορές θα περιμένουν τις πρώτες κινήσεις από τις "νέες" Κυβερνήσεις σε Ιταλία και Ισπανία, τα "απόνερα" του "νέου" Εμπορικού πολέμου, που επισήμως ξεκίνησε σήμερα, αλλά και τις επιδράσεις από τον νέο "μαύρο κύκνο" της Deutsche Bank.

Πιο συγκεκριμένα, από σήμερα οι ΗΠΑ επέβαλλαν δασμούς στις εισαγωγές Χάλυβα και Αλουμινίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά και το Μεξικό.

Ο Καναδάς ανακοίνωσε σήμερα ότι απαντά στους δασμούς που αποφάσισε η Ουάσιγκτον στις εισαγωγές Χάλυβα και Αλουμινίου, επιβάλλοντας από την πλευρά του δασμούς ύψους 16,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων Καναδά ($12,8 δισ.) σε Αμερικανικά προϊόντα.

Επίσης, η EE θα στείλει σήμερα επίσημο αίτημα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, για να αρχίσει η διερεύνηση της απόφασης των ΗΠΑ για επιβολή δασμών στο Ευρωπαϊκό Ατσάλι και Αλουμίνιο.

Εν τω μεταξύ, η S&P Global Ratings υποβάθμισε τη Deutsche Bank σε "ΒΒΒ+" από "Α-", όσον αφορά την Τράπεζα και τις δομικές λειτουργικές Θυγατρικές της, εκφράζοντας ανησυχίες για τα σχέδια αναδιάρθρωσης της Γερμανικής Τράπεζας. Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί εκτίμηση της Fed που ανέφερε ότι "οι δραστηριότητες της Deutsche Bank στις ΗΠΑ είναι σε προβληματική κατάσταση".

Η αξιολόγηση "προβληματική κατάσταση", είναι μια από τις χαμηλότερες στην κλίμακα που χρησιμοποιεί η Fed για τον έλεγχο των Τραπεζών.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., το τελικό +6,50% του Τραπεζικού δείκτη, ασφαλώς και δίνει μία "πρώτη γεύση" για τον κλάδο που "οδήγησε την κούρσα" από αρχής μέχρι τέλους.

Πιο συγκεκριμένα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 894,57 μονάδες. Στις 17.00 βρέθηκε στις 892,4 (+6,36%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 893,61 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 6,5%.

Αν οι αγοραστές είναι το ίδιο "ενθουσιώδεις" και στις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στις 906 - 910 μονάδες και το "stop short" στις 932 μονάδες.

Για τους επιμέρους, Δεικτοβαρείς, Τραπεζικούς τίτλους, η Alpha Bank (+6,50%) έχει σαν επόμενη αντίσταση τα 1,97 ευρώ και το ημερήσιο "stop short" στα 2,22 ευρώ. Πρώτη στήριξη στα 1,86 ευρώ.

Η Εθνική (+4,23%), με την υπέρβαση των 0,28 ευρώ, αρχίζει και "διακρίνει" το "stop short" που εντοπίζεται στα 0,302 ευρώ. Σημαντική η στήριξη στα 0,2720 ευρώ.

Επάνω στο ημερήσιο "stop short" των 0,97 ευρώ ολοκλήρωσε την σημερινή συνεδρίαση η Eurobank (+7,78%). Επόμενη αντίσταση στα 1,05 ευρώ και οι πρώτες στηρίξεις στα 0,86 και 0,78 ευρώ.

Άφησε πίσω της την αντίσταση στα 2,74 ευρώ η Πειραιώς (+8,52%) και η αμέσως επόμενη βρίσκεται στα 2,93 ευρώ (ημερήσιο "stop short). Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, η πρώτη στήριξη στα 2,62 ευρώ.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, συμμετοχή ισχυρών ονομάτων στο διαγωνισμό για την πώληση "κόκκινων" δανείων (project "Jupiter", ύψους 800 εκατ.) περιμένει η διοίκηση της Alpha Bank όπως ειπώθηκε στο conference call που ακολούθησε τη δημοσιοποίηση των οικονομικών στοιχείων για το πρώτο τρίμηνο. Όπως αναφέρθηκε ο σχεδιασμός είναι οι Επενδυτές να μπουν στο data room τις επόμενες ημέρες, να υπάρξουν δεσμευτικές προσφορές το Σεπτέμβριο και να κλείσει η συμφωνία μέχρι τα τέλη του χρόνου.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η διοίκηση της Τράπεζας, κατά τη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, οι πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων θα ανέλθουν φέτος στα 1,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "σημαντική ενίσχυση κατά 200 μονάδες βάσης στα κεφάλαια της Εθνικής θα προκύψει από τις πωλήσεις της Εθνικής Ασφαλιστικής, της θυγατρικής στην Κύπρο, στην Αλβανία και την Ρουμανία', ανέφεραν τα στελέχη του ομίλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των επενδυτών και υπογράμμισαν ότι 'η διαδικασία για τον διορισμό του νέου διευθύνοντος συμβούλου θα πάρει κάποιους μήνες'.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο ο τίτλος του ΟΠΑΠ (+2,72%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση πάνω στο ημερήσιο "stop short" των 9,45 ευρώ. Επόμενη αντίσταση στα 9,96 ευρώ και πρώτη στήριξη στα 9,08 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ (+3,97%), προσπαθώντας να "ρεφάρει" το χθεσινό -3,6%, που τον έστειλε χαμηλότερα από την αποφασιστική στήριξη των 1,70 - 1,68 ευρώ. Αν συνεχίσουν οι αγοραστές, το ημερήσιο "stop short" στα 1,788 ευρώ.

"Κατηφορίζοντας" σε κεφαλαιοποιήσεις, διέκοψαν το πτωτικό σερί των προηγούμενων έξι συνεδριάσεων οι Άβαξ (+8,28%) και Profile (+3,31%).

Αντέδρασε μετά από τέσσερις πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες πέντε, η Centric (+9,05%), τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσαν οι MIG (+4,6%, είχαν προηγηθεί πέντε συνεχόμενες πτωτικές), Intralot (+1,79%, είχαν προηγηθεί έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις) και Ικτίνος (+2,46%, μετά από "καρέ" πτωτικών συνεδριάσεων), ενώ ανέβηκαν λίγο ψηλότερα οι αγοραστές στον Περσέα (+4,29%).

Έληξε χθες, 31/05/2018, η υποβολή δεσμευτικών προσφορών προς την Τρ. Αττικής (+4,02%) για την ανάληψη της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου των NPEs ύψους 700,5 εκατ. ευρώ.

Υποβλήθηκαν τρεις προσφορές, οι οποίες θα αξιολογηθούν από τον Σύμβουλο και την Τράπεζα, στη συνέχεια θα επιλέξει μεταξύ των Ενδιαφερομένων τον πλέον κατάλληλο, ώστε μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός Ιουνίου να έχουν υπογραφεί τα απαραίτητα συμβατικά κείμενα, παράλληλα με τη συνεχιζόμενη προσπάθεια κεφαλαιακής ενίσχυσης της Τράπεζας από Επενδυτές του εξωτερικού και του εσωτερικού.

Η "Aldridge EDC", ο όμιλος "Duet" και η Κοινοπραξία "Pimco - Qualco - Oaktree" είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, τα τρία Σχήματα που υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές. "Οι προσφορές από τα τρία Σχήματα ανέρχονται μεταξύ 60 και 75 εκατ. ευρώ", αναφέρουν πηγές. Σημειώνεται ότι η "Aldridge" είχε πάρει και το πρώτο πακέτο δανείων της Τράπεζας, άνω του 1 δισ. ευρώ.

Σήμερα ο τίτλος κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, όμως η προσφορά μόνο αμελητέα δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Μόνο σε περίπτωση επιβεβαιωμένων κλεισιμάτων υψηλότερα των 0,31 ευρώ, η μετοχή θα μπορούσε να μπει στα "ραντάρ" των χαρτοφυλακίων, που κινούνται με γνώμονα τις τεχνικές ενδείξεις.

Δεν χωρά αμφιβολία, ότι οι τελευταίες τρεις ανοδικές συνεδριάσεις, έχουν "διασκεδάσει" σε σημαντικό βαθμό τις ανησυχίες που είχε φέρει το τελευταίο πτωτικό κύμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Αγορά έχει δώσει σήμα για νέες επανατοποθετήσεις.

Για την περίπτωση του Γενικού Δείκτη, πρώτο ζητούμενο, σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, είναι το κλείσιμο υψηλότερα των 779 μονάδων, ενώ το "stop short" περιμένει στις 802 μονάδες. Σε περίπτωση υποτροπής του κλίματος, οι πρώτες στηρίξεις στις 764, 753 και 738 - 735 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+2,70%), είναι θετική ένδειξη το κλείσιμο υψηλότερα των 2040 μονάδων. Επόμενη αντίσταση στις 2069 μονάδες και το "stop short" στις 2108 μονάδες. Οι πρώτες στηρίξεις στις 1984, 1953 και 1921 μονάδες.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, η οποία διέκοψε το πτωτικό σερί των προηγούμενων τεσσάρων εβδομάδων, δίνοντας εβδομαδιαίας κέρδη 2,8% στον Γενικό Δείκτη και 10,82% κέρδη στον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 3,19% και ο Τραπεζικός δείκτης γύρισε σε κέρδη 1,99%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Κώστας Φέγγος

"Παρά την έντονη αντίδραση το κακό έχει γίνει" τονίζει ο Κώστας Φέγγος. Μέχρι την πρόσφατη πτώση, τα μακροχρόνια διαγράμματα πολλών δεικτών του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, έδιναν ελπίδες για σημαντική άνοδο μέσα στο Καλοκαίρι. Η πρόσφατη κατακόρυφη πτώση, έχει ακυρώσει πολλά από αυτά τα σήματα και θα χρειαστεί πάλι καιρός για να ξαναεμφανιστούν. Έκτος και αν η αντίδραση μας επαναφέρει σε επίπεδα άνω των 820 μονάδων.

Η πρόσφατη πτώση ανέδειξε τις παθογένειες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, σε μια κρίσιμη περίοδο που η Ελλάδα προσπαθεί να βγει πάλι στις Αγορές.

Το θέμα της Follie έδειξε ότι η εξοντωτική γραφειοκρατία δεν διασφαλίζει την αξιοπιστία της Αγοράς, ιδιαίτερα αν δεν υπάρχει αποφασιστικότητα τις στιγμές των κρίσεων.

Το κλίμα δεν βοήθησε ούτε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Αττικής, ούτε ο διαγωνισμός για τα ΕΛΠΕ, ενώ η πώληση του τελευταίου 5% του ΟΤΕ ήταν δεδομένη.

Η κρίση στην Ιταλία σε συνδυασμό με τα παραπάνω, έστειλε το Χρηματιστήριο σε χαμηλά έτους.
Ο Ιούνιος είναι ο μήνας που κλείνει το πρώτο εξάμηνο και συνήθως αυτό δρα σταθεροποιητικά.

Σε διεθνές επίπεδο η κρίση στην Ιταλία ξεπερνιέται, ο εμπορικός πόλεμος Αμερικής - Ευρώπης είναι γεγονός, η Τουρκία είναι σε προεκλογική περίοδο και εμείς "προσπαθούμε" (?) να λύσουμε το θέμα με τα Σκόπια, ενώ μπροστά μας είναι το κλείσιμο της "τελευταίας" (?) αξιολόγησης, που φέρνει εκνευρισμό στην Κυβέρνηση.

Όπως φαίνεται το παράθυρο ευκαιρίας για καλές χρηματιστηριακές μέρες έχει ξεθωριάσει και επανερχόμαστε σε σενάρια για "range trading" μεταξύ 730 και 805 έως 820 μονάδες του Γενικού Δείκτη.

Προσωρινά είμαστε σε ανοδική αντίδραση που θα καθορίσει τα επόμενα βήματα.

"Φυσικά στην Ελλάδα ποτέ δεν ξέρεις. Πολιτικές εξελίξεις, ή εξωγενείς παράγοντες μπορούν να αλλάξουν τα πάντα" επισημαίνει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

-Απόστολος Μάνθος

"Φρένο πάτησε ο Γενικός Δείκτης λίγο πριν την στήριξη των 730 μονάδων, στρίβοντας ανοδικά το διαγραμματικό τιμόνι προς την περιοχή αναμέτρησης των 767 μονάδων" αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος. Η ανοδική διαφυγή από το εν λόγω σημείο βάζει σε σκέψεις τους πωλητές, καθώς θα ανοίξει το επίπεδο για τις 780 με 785 μονάδες. Αντιθέτως η αδυναμία επιβεβαίωσης των 767 με 770 μονάδων, θα επιφέρει πλήγμα στο ανοδικό σενάριο επαναφέροντας στο καθοδικό κάδρο τις 730 μονάδες.

Η αρπαγή της ζώνης των 2000 με 2017 μονάδων καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη μετέπειτα πορεία του δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Έτσι ενώ η επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση των 2017 μονάδων, θέτει ως στόχο τις 2045 και 2060 μονάδες, η άρνηση τμήσης θα επαναφέρει τον δείκτη με άγριες πτωτικές διαθέσεις προς την περιοχή στήριξης των 1930 μονάδων.

"Ζητούμενο για τον Τραπεζικό δείκτη είναι κατά πρώτον η διατήρηση των κεκτημένων στις 830 μονάδες και κατά δεύτερον ο σχεδιασμός ανοδικής ρότας προς το επίπεδο των 875 με 890 μονάδων. Χάσιμο των 830 μονάδων θα αυξήσει τις ρευστοποιήσεις, ωθώντας εκ νέου τον δείκτη χαμηλότερα των 800 μονάδων" σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης και μέλους επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Μετά από ένα σερί τεσσάρων πτωτικών εβδομάδων και καταγραφή νεότερων φετινών χαμηλών την περασμένη Τρίτη, η Αγορά αντέδρασε υποστηριζόμενη από την σταθεροποίηση των Ξένων Αγορών και την μερική αποκλιμάκωση στα spreads των Κρατικών ομολόγων" αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η τριήμερη άνοδος είχε ικανοποιητικά κέρδη της τάξεως του 5,5%, ωστόσο η πτώση που έχει προηγηθεί από τις 2 Μαΐου ήταν της τάξεως του 17%. Το ασταθές περιβάλλον του εξωτερικού φαίνεται να μπαίνει σε φάση ύφεσης, δίνοντας χρόνο στους Επενδυτές να επαναξιολογήσουν την στάση τους. Η ανακωχή πωλήσεων μπορεί να θεωρηθεί αρκετά εύθραυστη ακόμα, καθώς τα μέτωπα ρίσκου (Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ, Κυβέρνηση συνεργασίας στην Ιταλία, νέα Κυβέρνηση στην Ισπανία) παραμένουν ανοικτά, υπαγορεύοντας αυξημένα επενδυτικά αντανακλαστικά στο κοντινό μέλλον.

Η σχετική ηρεμία στο εξωτερικό πάντως έδωσε ευκαιρία εξέτασης των αποτελεσμάτων των εταιρειών με περισσότερη προσοχή, βγάζοντας αγοραστικό ενδιαφέρον σε σημαντική μερίδα Δεικτοβαρών τίτλων με ικανοποιητικά, επιμέρους, βραχυπρόθεσμα κέρδη.

Τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου μπορεί να μην ενθουσίασαν, αλλά δεν απογοήτευσαν σε σχέση με τις προσδοκίες της Αγοράς. Οι Τράπεζες φαίνεται ότι θα επαναλάβουν την οριακή επίδοση κερδών του 2017 στο σύνολο του 2018, έχοντας ωστόσο πετύχει να α) περάσουν τα "τεστ αντοχής" και την εφαρμογή του "ΔΠΧΠ9" χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα στην φερεγγυότητά τους β) να βρεθούν μπροστά από τους στόχους μείωσης των NPEs του SSM γ) να εντείνουν την μείωση της έκθεσης στον ELA και δ) να προχωρήσουν σε εσωτερικές αναδιαρθρώσεις που μείωσαν το κόστος λειτουργίας τους.

Όλα αυτά είχαν το τίμημά τους, καθώς η βασική πηγή εσόδων, τα έσοδα από τόκους, εμφανίζονται πλέον μειωμένα κατά 5,2% σε σχέση με πέρυσι, ή 900 εκατ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης. Το ζητούμενο βέβαια στην παρούσα φάση δεν είναι η κερδοφορία, αλλά η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού, ωστόσο η μείωση της προσδοκώμενης επαναλαμβανόμενης κερδοφορίας είναι μια παράμετρος που περιόρισε – και ήδη αυτό τιμολογήθηκε - το δυνητικό ανοδικό περιθώριο της αποτίμησής τους.

Στον μη Χρηματοοικονομικό κλάδο, την παράσταση έκλεψαν οι εταιρείες που προέρχονται από την μεσαία κεφαλαιοποίηση: Κρι – Κρι, Quest, Άνεμος, Mermeren, Autohellas και Aegean ξεκίνησαν εντυπωσιακά την χρονιά, ενώ τα δύο Διυλιστήρια μπορεί να εμφάνισαν χαμηλότερα κέρδη, είχαν ωστόσο την καλύτερη επίδοση δραστηριότητας σε διυλισμένες ποσότητες στην ιστορία τους, σε επίπεδο α’ τριμήνου. Το μικρό δείγμα γραφής του α’ τριμήνου δείχνει μείωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων κατά 8%, ωστόσο αν αφαιρεθούν οι εταιρίες Διύλισης παρατηρείται αύξηση κατά 7,3%.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης ήταν απόλυτα συνεπής στο ραντεβού του με την αντίδραση στην ζώνη τιμών των 735 μονάδων. Αν και είναι σχετικά νωρίς για να κριθεί αν ξαναμπαίνουμε σε βασική τάση ανόδου, η αρχική εικόνα της αντίδρασης είναι ποιοτική καθώς συνοδεύεται από ικανοποιητικές συναλλαγές με ευρεία διάχυση στο πλήθος των τίτλων που συμμετέχουν σε αυτή. Θεωρητικά το ελάχιστο που μπορεί να δώσει η αντίδραση είναι οι 783 μονάδες, ενώ η πραγματική μάχη για την αλλαγή της τάσης σε ανοδική θα γίνει λίγο χαμηλότερα από τις 800 μονάδες (796), όπου συμπίπτει το 50% της αντίδρασης και ο κινητός μέσος των 200 ημερών.

Η βουτιά προς τα χαμηλά έτους οδήγησε τους ταλαντωτές σε έντονα καθοδικές υποτιμήσεις, οι οποίες είχαν παρατηρηθεί για τελευταία φορά τον Νοέμβριο του 2017 όταν ο Γενικός Δείκτης είχε προσεγγίσει οριακά τις 700 μονάδες. Συμπερασματικά σε μια "ρηχή" από εσωτερικά νέα εβδομάδα, η Αγορά αναμένεται να διατηρήσει την επαφή της με την τάση των Ξένων Αγορών, έχοντας ανεβάσει τζίρους και ενδιαφέρον καθώς οι μετοχές είχαν φθάσει, πλέον, σε υπερπουλημένα, τεχνικά, επίπεδα τιμών.

Στους ρυθμούς των τακτικών γενικών συνελεύσεων αναμένεται να κινηθεί η ατζέντα της επόμενης εβδομάδας. "Ορισμένες από τις πιο σημαντικές λόγω μερισμάτων, ή άλλων αποφάσεων και ανακοινώσεων: Τρίτη 5/6 Mermeren, Τετάρτη 6/6 Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια, Πέμπτη 7/6 Μυτιληναίος και ΔΕΗ. Χωρίς τα μερίσματα χρήσης θα διαπραγματεύονται την ερχόμενη εβδομάδα οι: Paperpack (6/6, €0,16) και Inform Λύκος (8/6, €0,10)" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον "Κορεάτη" Kospi (+0,66%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Shanghai Composite (-0,66%).

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Πιέζονται χαμηλότερα, Πετρέλαιο, Χρυσός και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ασία, σταθερή παρέμεινε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα τον Μάιο, σύμφωνα με τον δείκτη Caixin China PMI της Markit. Όπως μεταδίδει το MarketWatch, παρέμεινε στις 51,1 μονάδες.

Επιβράδυνση σημείωσε ο μεταποιητικός τομέας της Ιαπωνίας τον Μάιο. Ο Nikkei-Markit PMI υποχώρησε στις 52,8 μονάδες, από 53,8 τον Απρίλιο. Όπως σημειώνουν οι Financial Times, η ανάγνωση του Μαΐου ήταν η χαμηλότερη από τον Οκτώβριο.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών επιβραδύνθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη τον Μάιο.

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του IHS Markit, ο PMI μεταποίησης υποχώρησε τον Μάιο στις 55,5 μονάδες, από 56,2 τον Απρίλιο, σε χαμηλό 15 μηνών.

Οι εκροές από τα Ευρωπαϊκά funds επιταχύνθηκαν αυτή την εβδομάδα, καθώς οι φόβοι για την πολιτική κρίση στην Ιταλία παρακίνησαν τους Επενδυτές να μειώσουν την έκθεσή τους στις Ευρωπαϊκές Αγορές.

Σύμφωνα με στοιχεία της "EPFR Global", τα funds που επενδύουν σε Ευρωπαϊκές μετοχές υπέστησαν απώλειες $4,5 δισ. την εβδομάδα που έληξε στις 30 Μαϊου. Ήταν η δωδέκατη διαδοχική εβδομάδα απωλειών. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαν καταγραφεί εκροές $2,6 δισ. Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, οι επενδυτές έχουν βγάλει ως τώρα $13,3 δισ. από τέτοια funds.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, η δημιουργία θέσεων εργασίας επιταχύνθηκε το Μάιο και το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο χαμηλό 18 ετών, του 3,8%.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Αμερικανική Οικονομία δημιούργησε 223.000 νέες θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα.

Επιστροφή στο ΧΑ

Την Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 625 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 7 Σεπτεμβρίου 2018.

Την επιστροφή της Εθνικής σε κερδοφορία καταγράφει η Morgan Stanley, σημειώνοντας, πάντως, ότι τα καθαρά κέρδη στο "Q1" ήταν κατώτερα των εκτιμήσεων, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί στόχο στα 0,30 ευρώ και σύσταση "equal weight".

Η Morgan Stanley υπογραμμίζει ότι τα καθαρά κέρδη της Alpha Bank διαμορφώθηκαν υψηλότερα λόγω των κερδών από συναλλαγές από το χαρτοφυλάκιο Κρατικών ομολόγων, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί "equalweight" και τιμή - στόχο στα 2,1 ευρώ.

Παράλληλα, σημειώνει την αύξηση του guidance για το κόστος ρίσκου από τη διοίκηση της Αlpha Βank.

"Τα ισχυρά κέρδη προ φόρων της Alpha Bank επισκιάστηκαν από το αυξημένο guidance για το κόστος ρίσκου", αναφέρει η UBS, σε έκθεση στην οποία διατηρεί "neutral" και τιμή - στόχο στα 2 ευρώ.

"Ευθυγραμμίστηκαν με τις εκτιμήσεις μας τα αποτελέσματα της Alpha", αναφέρει η Παντελάκης Sec. σε έκθεσή της, στην οποία διατηρεί σύσταση "overweight" με τιμή - στόχο στα 2,9 ευρώ.

Τονίζει δε, ότι η Τράπεζα καλείται να μειώσει τα NPEs κατά 3,1 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους, χαρακτηρίζοντας τον στόχο δύσκολο.

"Αντίστοιχα των εκτιμήσεων διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη και τα αναπροσαρμοσμένα EBITDA των Ελληνικών Πετρελαίων", αναφέρει η UBS σε έκθεσή της, στην οποία διατηρεί στόχο τα 9 ευρώ και σύσταση "neutral" για τη μετοχή.

Παράλληλα, σημειώνει ότι τα περιθώρια Διύλισης της εισηγμένης εμφανίστηκαν ανθεκτικά, ενώ αυξάνει τις προβλέψεις της για την εισηγμένη λόγω του αδύναμου ευρώ.

Η Παντελάκης Sec. επισημαίνει ότι τα μεγέθη των ΕΛΠΕ ξεπέρασαν τις προσδοκίες, καθώς το ρεκόρ παραγωγής αντιστάθμισε τα χαμηλότερα περιθώρια Διύλισης και το αδύναμο Δολάριο. Η χρηματιστηριακή διατηρεί σύσταση "neutral" και τιμή - στόχο στα 8,6 ευρώ για τη μετοχή.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, στις 17.00 βρέθηκε στις 775,92 μονάδες (+2,66%), μέσω των τελικών δημοπρασιών "είδε" τα υψηλά ημέρας των 776,81 μονάδων (+2,77%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 776,77 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,77%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 57,7 εκατ., από τα οποία τα 6,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΣΑΡ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ και ΟΤΕ απέσπασαν το 45% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΣΑΡ, ΤΕΝΕΡΓ, ΤΙΤΚ.

Αντίθετα, δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΓΡΙΒ, ΕΕΕ και ΕΧΑΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, ΟΛΠ, Τιτάν και Jumbo.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 83 ανοδικές μετοχές, έναντι 27 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 7%.

----ΧΠΑ

Με σημαντική άνοδο, ολοκληρώθηκε και η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στην Αγορά Παραγώγων, με μικρή αύξηση των συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη και οριακή μείωση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (49.788 συμβόλαια).

Στα 7.455 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 7.518 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.000, 1.679 για τον Ιούνιο και 321 για τον Ιούλιο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.028,75) κινήθηκε μεταξύ 1.974,75 και 2.031 μονάδων και αύξησε την υποτίμηση στο 0,8%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 Intralot, 56.525 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (7.044), Εθνική (24.800), MIG (1.235), Alpha Bank (7.444), Πειραιώς (3.842), ΔΕΗ (968), Intralot (202), ΟΤΕ (572), Μυτιληναίο (985), ΟΠΑΠ (502), Viohalco (485), Ελλάκτωρα (235), ΓΕΚ (156), Ελ. Πετρέλαια (273), ΑΔΜΗΕ (198), Jumbo (135), Cenergy (132), ΕΥΔΑΠ (106), Τέρνα Ενεργειακή (230).

Ας σημειωθούν τα 70 δικαιώματα αγοράς για την ΔΕΗ, λήξεως Ιουλίου, με τιμή εξάσκησης τα 2,20 ευρώ.

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 63.519, Eurobank 21.478, Εθνική 166.433, Alpha Bank 24.416, Πειραιώς 20.037, ΔΕΗ 10.198.

*Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

     Position Holder                                Name of Issuer                      NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,80%
2018-04-10
 
 
 
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,60%
2018-03-23
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,81%
2018-04-17
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
1,19%
 
2018-05-23
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,81%
 
2018-04-04
 
Oasis Investments II Master Fund LTD
 
FOLLI FOLLIE S.A.
 
0,80%
 
2018-05-17

NSP: Net Short Position

*Λόγω προβλήματος στο site της Επ. Κεφαλαιαγοράς, δεν έχει υπάρξει ανανέωση στον πίνακα των αρνητικών καθαρών θέσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 15.800.100 τεμ., (από 15.650.100 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 99.854.105 τεμ. (98.351.413), Πειραιώς 15.758.563 τεμ. (17.134.123), ΔΕΗ 5.433.934 τεμ. (5.436.926), Eurobank 19.853.090 τεμ. (19.865.955), Folli Follie Group 1.731.327 τεμ. (1.731.327).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v