Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίδραση χωρίς… εξάρσεις στο ΧΑ

Εσπασε το 4ημερο πτωτικό σερί για την εγχώρια αγορά, αλλά το κλείσιμο βρήκε τον ΓΔ αρκετά χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας. Ο τραπεζικός κλάδος βρέθηκε ξανά σε ρόλο οδηγού. Σε Ιταλία αλλά και αναδιάρθρωση MSCI η προσοχή.

Αντίδραση χωρίς… εξάρσεις στο ΧΑ

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο ερχόταν από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει αθροιστικές απώλειες 7,47% και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών απώλειες 12,77% και σήμερα έδωσε ανοδική αντίδραση, με επικεφαλής τον Τραπεζικό κλάδο, "πατώντας" στην ευδιάκριτη αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τα ομόλογα του Ευρωπαϊκού Νότου (στο 4,59% υποχωρεί η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου).

Άλλωστε η σημερινή αντίδραση, "αγόρασε χρόνο" και ταυτόχρονα δημιούργησε "πονηρό μαξιλαράκι" εν όψει των αυριανών, καθυστερημένων, εκροών, λόγω MSCI, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι διόλου απίθανο, αύριο κιόλας και κυρίως μέσω των τελικών δημοπρασιών, να δούμε "άλλου χρώματος" τελικό πρόσημο, για τον Γενικό Δείκτη.

Αυτό το τελευταίο φαίνεται ότι φοβήθηκαν οι εμπλεκόμενοι στην Αγορά Παραγώγων, με αποτέλεσμα το συμβόλαιο του δείκτη, λήξεως Ιουνίου, να παρουσιάσει επιφυλακτικότερη άνοδο.

Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η Ιταλία και πιθανόν και η Ισπανία, είναι δύο θέματα που θα απασχολήσουν με αυξημένη επιφυλακτικότητα, για αρκετούς μήνες τις Ευρωπαϊκές Αγορές και κατ΄ επέκταση και το Χ.Α.

Μένοντας στην Γείτονα Χώρα, "το Δημόσιο χρέος της Ιταλίας παραμένει ακόμα διαχειρίσιμο, παρά την απότομη αύξηση των αποδόσεων τις τελευταίες ημέρες", υποστηρίζει ο Οίκος αξιολόγησης DBRS. Η DBRS αξιολογεί αυτή τη στιγμή το χρέος της Ιταλίας με "ΒΒΒ +".

Εν τω μεταξύ, κρίσιμο τεστ πέρασε η Ιταλική Οικονομία σήμερα στις εκδόσεις 10ετών και 5ετών τίτλων.
Στην πρώτη το επιτόκιο εκτοξεύτηκε στο 3% (στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2014), έναντι 1,7% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία με τον δείκτη κάλυψης να φτάνει τις 1,38 φορές.

Από την άλλη πλευρά η κάλυψη του πενταετούς (αντλήθηκαν 1,75 δισ. ευρώ) ήταν η υψηλότερη από τον περασμένο Μάρτιο, καθώς διαμορφώθηκε στο 1,53. Το επιτόκιο ωστόσο εκτοξεύτηκε στο 2,32%, από μόλις 0,56% στην προηγούμενη έκδοση. Το ποσοστό είναι το υψηλότερο από τον Φεβρουάριο του 2018.
Η Ιταλική Κυβέρνηση εξέδωσε και ένα επταετές ομόλογο από το οποίο άντλησε 2 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 2%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και παρά την σημερινή ανοδική αντίδραση, αξίζει υποσημείωσης ότι ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε 11 συνεδριάσεις με κλεισίματα χαμηλότερα των 800 μονάδων, οι οποίες από στήριξη εξελίσσονται σε δυσκολοκατάβλητη αντίσταση, ενώ αξίζει ιδιαίτερης υποσημείωσης η ευδιάκριτη υποχώρηση δεικτών και επιμέρους μετοχών, από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά.

Τέσσερις συνεδριάσεις εκτός συναλλαγών, συμπλήρωσε ο τίτλος της Folli Follie Group, ενώ έγκληση - μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα για μη παροχή στοιχείων εκ μέρους της Folli Follie, αποφασίστηκε πριν από λίγη ώρα στο Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, "συσκέψεις επί συσκέψεων όλο το Σαββατοκύριακο και conference calls μεταξύ των Προέδρων των Ευρωπαϊκών Θεσμών, της Γαλλίας και της Γερμανίας, έφεραν στο προσκήνιο και το θέμα 'Ελλάδα, το οποίο σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες συζητήθηκε χθες. Ανώτατος Παράγοντας της Ευρωζώνης ανέφερε στο 'Euro2day.gr' ότι οι συγκυρίες αυξάνουν τις πιθανότητες για πιέσεις προς την Αθήνα να μπει σε προληπτική γραμμή στήριξης του ESM (ECCL+), που θα 'θωρακίζει' τη Χώρα από τους κλυδωνισμούς στις Αγορές, λόγω Ιταλίας".

"Σήμερα αναμένεται η δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων 1ου τριμήνου για τον ΟΠΑΠ, την Eurobank και τη Lamda, ενώ λήγει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το 50,1% των ΕΛΠΕ. Η τεχνική εικόνα κατευθύνει τη σκέψη για δρομολόγηση της συνέχισης της πλαγιοκαθοδικής κίνησης του Γενικού Δείκτη, με τις εξελίξεις των Χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου να επηρεάζουν καταλυτικά και τα δικά μας δρώμενα" ανέφερε στις πρωινές της προβλέψεις η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Πιθανή είναι η περαιτέρω διολίσθηση του Γενικού Δείκτη, με καθοριστικό, ενδεχομένως, σημείο την περιοχή των 700 μονάδων. Ωστόσο, οι πιέσεις αναμένεται να μετριαστούν στο εξής, αν το επιτρέψουν οι εξελίξεις φυσικά. Η σωστή επιλογή τίτλων είναι η ενδεδειγμένη στρατηγική στην παρούσα φάση, ενώ βασικά κριτήρια, μεταξύ άλλων, αποτελούν: η αποδεδειγμένη ικανότητα παραγωγής ελεύθερων ταμειακών ροών (>3%Free Cash flow yield), ο χαμηλός καθαρός δανεισμός, ανθεκτικό επιχειρηματικό μοντέλο, εξωστρέφεια και ικανοποιητικό μέρισμα" ήταν οι πρωινές "οδηγίες προς Επενδυτές" της Merit Investment Sec.

Απόλυτα επιφυλακτικοί συνεχίζουν να δηλώνουν και οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους αναλυτές, επισημαίνοντας οι αποδόσεις που έχουν διαμορφωθεί για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους, αναβάλλουν κάθε σκέψη για έξοδο της Χώρας στις Αγορές.

Απόλυτα ενδεικτική η εκτίμηση της Beta Sec., η οποία αναφέρει: "Τα εγχώρια περιουσιακά στοιχεία παραμένουν ευάλωτα σε τυχόν χειροτέρευση του πιστωτικού περιβάλλοντος, ειδικά στις Χώρες της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας, γι΄ αυτό και περιμένουμε οι επενδυτές να παραμείνουν επιφυλακτικοί καθώς οι Ευρωπαϊκές Αγορές θα διατηρήσουν τη μεταβλητότητά τους".

"Δυόμιση χρόνια φαγούρα…Μπορεί να έχουμε περάσει τα 'stress tests' τα δύο τελευταία χρόνια, παρόλα αυτά ο Τραπεζικός δείκτης 'γυρίζει γύρω από την ουρά του' περιμένοντας το νέο εκείνο που μπορεί να του αλλάξει ρότα. Όταν οι Τραπεζικές μετοχές φτάνουν στα επίπεδα των ΑΜΚ του 2016, ή λίγο ψηλότερα, βγαίνουν ρευστοποιήσεις χωρίς ποτέ να έχουν καταφέρει να αλλάξουν επίπεδο. Για ακόμα μία φορά έγινε το ίδιο. Το ίδιο είχε συμβεί και το 2017 όταν τελείωσαν τα 'stress tests" επισημαίνει το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλαδικός του δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 838,64 μονάδες (+5,66%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 827,47 (+4,21%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 821,84 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 3,55%.

Για την σχετική αποκατάσταση της βαριά τραυματισμένης, τεχνικά, εικόνας του εν λόγω δείκτη και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, απαιτείται υπέρβαση της ζώνης 875 - 905, που οριοθετούν οι δύο ΚΜΟ των 200 ημερών. Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα από την ζώνη στήριξης 777 - 761, δημιουργεί τις τεχνικές προϋποθέσεις για περαιτέρω υποχώρηση προς τις 688 και 604 μονάδες.

Για τις επιμέρους, Δεικτοβαρείς, Τραπεζικές μετοχές και για όσους επιμένουν να ασχολούνται με το ημερήσιο trading, το ημερήσιο "stop short" για την Alpha Bank (+3,89%) εντοπίζεται στα 2,23 ευρώ, για την Εθνική (+0,08%) στα 0,30 ευρώ, για την Eurobank (+6,29%) στα 0,974 ευρώ και για την Πειραιώς (+3,74%) στα 2,94 ευρώ.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, ασφαλώς και η είδηση της ημέρας αφορά την μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ, που είχε σαν αποτέλεσμα την εντυπωσιακή εκτίναξη της μικτής αξίας συναλλαγών.

Πιο συγκεκριμένα, μεταβιβάστηκε μέσω του Χρηματιστηρίου το 5% του ΟΤΕ στην τιμή των 11,5904 ευρώ. Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε μέσω "πακέτου" 24.507.520 τεμαχίων που πέρασε από το ΤΑΙΠΕΔ στην Deutsche Telekom. Το ύψος της συναλλαγής διαμορφώθηκε σε 284.051.959,81 ευρώ.

Ο τίτλος του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών ερχόταν από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, όμως σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, καθώς η προσυμφωνημένη συναλλαγή έγινε νωρίς και πιο συγκεκριμένα στις 10.35.26. Το ημερήσιο "stop short" έχει κατέβει στα 10,73 ευρώ, με ενδιάμεση αντίσταση στα 10,50 ευρώ. Αν επιστρέψουν οι πωλητές, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η στήριξη στα 9,95 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος του ΟΤΕ υποχώρησε σημαντικότατα από το υψηλό ημέρας των 10,49 ευρώ (+3,86%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση αμετάβλητος (!)

Προσπάθεια αντίδρασης στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 3,52 ευρώ (κλείσιμο 22/5) και από την Viohalco (+0,17%), με τον τίτλο να υποχωρεί αισθητά από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 3,105 ευρώ (+2,48%). Η απώλεια της στήριξης των 3,27 ευρώ δεν μπορεί να θεωρηθεί θετική ένδειξη, όπως και η παραμονή του τίτλου χαμηλότερα των 3,22 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Παραμένουν αυξημένες οι πιθανότητες, δοκιμασίας της επόμενης στήριξης στα 2,80 ευρώ.

"Χαμηλώνοντας" σε κεφαλαιοποιήσεις, συνεχίζεται το "διακριτικό μάζεμα" στον Καρέλια (0%) και στον Περσέα (-3,64%, πέριξ των 0,80 ευρώ, ή και ελαφρώς χαμηλότερα), ενώ επέστρεψαν οι πωλητές στην ΕΛΤΕΧ Άνεμος (-2,41%).

Μετά από παρατεταμένη πίεση έδωσαν ανοδική αντίδραση οι ΕΛΧΑ (+5,62%), Intralot (+13,17%), Cenergy (+0,69%), MIG (+4,28%), ΕΚΤΕΡ (+4,91%), Κέκροψ (+3,33%), Ιντρακόμ (+5,08%) και Ικτίνος (+5,26%).

Αντίθετα, πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν οι Profile (-9,63%), Άβακας (-5,56%) και Νηρέας (-2,08%).

Αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 296.278.456 νέες μετοχές της Τράπεζας Αττικής που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Τράπεζας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 461.254.013.

Επίσης, από σήμερα οι μετοχές της Ευρ. Πίστης ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2017, €0,12 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,102 ανά μετοχή).

Μπορεί η σημερινή άνοδος να "αγόρασε χρόνο", αλλά ασφαλώς και δεν άλλαξε την κακή, τεχνικά, εικόνα των βασικών δεικτών του Χ.Α.

Για την περίπτωση του Γενικού Δείκτη, θεωρείται μία πρώτη θετική ένδειξη, αν αυτή επιβεβαιωθεί από τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, είναι η υπέρβαση, με κλείσιμο υψηλότερα, των 745 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων). Η αυριανή λήξη του μήνα, θα ήταν θετικό να βρει τον Γενικό Δείκτη υψηλότερα των 750 - 755 μονάδων. Στις 809 μονάδες, ο εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων. Σε περίπτωση επιστροφής των πιέσεων, η πρώτη στήριξη στις 722 - 712 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,34%), σημαντική η αντίσταση στις 1988 μονάδες. Πλησιέστερη στήριξη στις 1926 μονάδες, ενώ υποχώρηση χαμηλότερα των 1869 μονάδων, θα φέρει "νηοπομπή" από κινήσεις "stop loss".

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Αναπήδηση από τα χαμηλά του 2018 για τον Γενικό Δείκτη, στη σημερινή συνεδρίαση της Λεωφόρου Αθηνών, με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, πάντως, να παραμένει αρνητική", όπως επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Η μείωση της διάθεσης των Επενδυτών για ανάληψη ρίσκου, με τελευταία αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, επιβαρύνει ευάλωτες Αγορές που χαρακτηρίζονται από χαμηλό όγκο συναλλαγών, θεμελιώδη με "αστερίσκους" και υψηλό beta, με την Ελληνική Αγορά να αποτελεί το χαρακτηριστικότερο τέτοιο παράδειγμα εντός της Ευρωζώνης.

Σε δημοσιονομικό - μακροοικονομικό επίπεδο η "έξοδος από τα μνημόνια" καθυστερεί, ενώ σε επίπεδο τίτλων, το θέμα ΦΦΓΚΡΠ και η δυσκολία αξιολόγησης των Τραπεζικών ισολογισμών, είναι κάποια από τα ζητήματα που μετατρέπουν στην παρούσα φάση την άνοδο της Αγοράς σε "Γολγοθά".

Εν μέσω πληθώρας επενδυτικών επιλογών σε Παγκόσμιο επίπεδο, είναι δύσκολο να εξηγήσει κάποιος με πειστικότητα το λόγο για τον οποίο συνίσταται τώρα η επένδυση σε ένα "πολύπαθο" Χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης του οποίου βρίσκεται στα πρόθυρα "bear market". Ο ΓΔ έχει χάσει περίπου 18% από το ενδοσυνεδριακό υψηλό της 1ης Φεβρουαρίου, μέχρι το ενδοσυνεδριακό χαμηλό της Τρίτης.

Το Ελληνικό δεκαετές ομόλογο λειτούργησε και πάλι σαν αξιόπιστος δείκτης επιβεβαίωσης της επενδυτικής διάθεσης των όσων εμπλέκονται στην Εγχώρια Κεφαλαιαγορά, καθώς η άνοδος της απόδοσης στη λήξη (yield to maturity) έχει αυξηθεί κατά 100 περίπου μονάδες βάσης στο αντίστοιχο διάστημα. Μάλιστα το yield χτύπησε χθες Τρίτη "καμπανάκι" προσεγγίζοντας το επίπεδο - κλειδί του 5%. Η σημερινή αποκλιμάκωση της απόδοσης (με αντίστοιχη άνοδο της τιμής κτήσης του benchmark δεκαετούς ομολόγου) συμπίπτει με το rebound στο ΧΑ.

Στις επόμενες συνεδριάσεις μένει να φανεί αν η προσπάθεια της Αγοράς να διαφύγει από τα "υπερπωλημένα" επίπεδα θα έχει συνέχεια, ή αν θα επικρατήσει η στρατηγική "sell the rallies", με όσους έχουν "εγκλωβιστεί" να καραδοκούν προκειμένου να κλείσουν τις "long" θέσεις τους σε λίγο υψηλότερα από τα τωρινά επίπεδα.

Πιθανή αύξηση του τζίρου στις πτώσεις, θα είναι ένα "σήμα" που ίσως κεντρίσει το ενδιαφέρον όσων προτιμούν την πτωτική κερδοσκοπία μέσω ΣΜΕ επί του δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να επιταχύνει το καθοδικό momentum και στους επιμέρους τίτλους.

"Μετά τις 735 μονάδες (χαμηλό Τρίτης), η επόμενη ορατή στήριξη στο εβδομαδιαίο γράφημα του ΓΔ εντοπίζεται στις 700 (χαμηλό εξαμήνου). Αντιστάσεις υπάρχουν στις 785 και 802 (Fibonacci κίνησης Μαίου)" τονίζει ο κ. Στεριώτης (Nuntius Sec.).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από απόλυτη επικράτηση των πωλητών, χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Shanghai Composite (-2,53%).

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, με ανοδικές διαθέσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Σημαντικά κέρδη για το Πετρέλαιο, σαφώς μικρότερα για Χρυσό και Ευρώ.

Η Goldman Sachs υποβάθμισε την πρόβλεψή της για την ισοτιμία Ευρώ/Δολαρίου για τους επόμενους τρεις, έξι και δώδεκα μήνες, εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκαλεί η Ιταλική κρίση. Η Αμερικανική Επενδυτική Τράπεζα προβλέπει τώρα ότι το Ευρώ θα ανταλλάσσεται για 1,15 Δολάρια τους επόμενους τρεις μήνες, έναντι 1,20 Δολαρίων που ανέμενε προηγουμένως.

Έκοψε επίσης την πρόβλεψη της για τους επόμενους έξι μήνες, στο 1,20 Δολάριο/Ευρώ από 1,27 και την δωδεκάμηνη στο 1,25, από 1,3.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, διατηρεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την πρόβλεψή του για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας το 2018, στο 6,6%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν έπειτα από επίσκεψη ομάδας του Ταμείου, αυτόν τον μήνα.

Το ΔΝΤ τον Ιανουάριο ανέβασε την πρόβλεψη του για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας φέτος, στο 6,6%, από 6,5% προηγουμένως.

Όπως τόνισε, μέχρι το 2023 θα υποχωρήσει σταδιακά στο περίπου 5,5%, ενώ ενθαρρύνει όλες τις Πλευρές να συνεργαστούν προς την αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων και την ενδυνάμωση του Εμπορίου και των Επενδύσεων.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, ανέκαμψαν οι μηνιαίες λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία τον Απρίλιο και μάλιστα περισσότερο από ότι αναμενόταν.

Μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτώσεις, ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 2,3% σε μηνιαία βάση, σημειώνοντας τη πιο δυνατή αύξηση από τον Οκτώβριο του 2016. Δημοσκόπηση του Reuters έκανε λόγο για 0,7% άνοδο, μετά την αναθεωρημένη άνοδο του 0,4% τον Μάρτιο.

Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 1,2%, ελαφρώς πιο αδύναμη κίνηση από την πρόβλεψη του Reuters για 1,3% άνοδο.

Η Αγορά Εργασίας στη Γερμανία συνέχισε την ισχυρή πορεία της τον Μάιο. Σύμφωνα με την Αρμόδια Στατιστική Υπηρεσία, οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν κατά 11.000, στις 2,358 εκατ. (εποχικά προσαρμοσμένα δεδομένα). Δημοσκόπηση του Reuters ανέμενε μείωση ύψους 10.000. Την ίδια ώρα, το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 5,2% τον Μάιο, στο πιο χαμηλό σημείο από το 1990.

Γρηγορότερα απ’ όσο περίμεναν οι αναλυτές κινήθηκε ο τιμάριθμος στην Ισπανία τον Μάιο, φτάνοντας το 2,1% σε ετήσια βάση, έναντι μόλις 1,1% τον Απρίλιο. Οι εκτιμήσεις ήθελαν τον πληθωρισμό να ανεβαίνει κατά 1,7%, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση του Reuters.

Δεν ανέκαμψε το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη τον Μάιο. Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, ο δείκτης παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος, καθώς με πτώση 0,2% διαμορφώθηκε στο 112,5. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη παρέμεινε αμετάβλητη, σύμφωνα με την Κομισιόν.

O δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γερμανία ενισχύθηκε τον Μάιο 0,6%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και 2,2% σε σχέση με τον Μάιο του 2017, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Χώρας.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ενίσχυση του πληθωρισμού στο 1,8% τον Μάιο, με μηνιαία άνοδο 0,3%.

Η Nomura μετακινεί, χρονικά, τις προβλέψεις της, όσον αφορά το πότε θα αυξήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα επιτόκια. Μεταθέτει την προηγούμενη εκτίμηση, η οποία έκανε λόγο για τον Μάρτιο του 2019, στον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, λόγω ενδείξεων επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και πολιτικής κρίσης στην Ιταλία.

Η Nomura ενημέρωσε τους πελάτες της ότι αναμένει η ΕΚΤ να ανακοινώσει στη συνεδρίασή της, τον Ιούλιο, τρίμηνη σταδιακή μείωση στην αγορά ενεργητικών, από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018. Η Τράπεζα ανέμενε συντομότερη περίοδο, διάρκειας δύο μηνών.

"H απόδοση του Ιταλικού 10ετούς ομόλογου δεν προσφέρει επαρκή αποζημίωση για το ρίσκο που αναλαμβάνουν οι Επενδυτές", δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής επενδύσεων της Pimco στο σταθερό εισόδημα Άντριου Μπολς, υποστηρίζοντας πως αν και ο κίνδυνος να φύγει η Ιταλία από την Ευρωζώνη είναι χαμηλός, η υφιστάμενη απόδοση στα Κρατικά ομόλογα δεν καλύπτει το ενεχόμενο ρίσκο.
Η Pimco είναι "underweight" στα Ιταλικά ομόλογα.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, η ανάπτυξη της Αμερικανικής Οικονομίας επιβραδύνθηκε περισσότερο από ότι είχε μετρηθεί αρχικά στο πρώτο τρίμηνο, μετά την καθοδική αναθεώρηση της καταναλωτικής δαπάνης.

"Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,2% σε ετήσια βάση", ανέφερε το Υπουργείο Εμπορίου στη δεύτερη μέτρηση του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου του 2018.  Το τέταρτο τρίμηνο του 2017 η Οικονομία είχε αναπτυχθεί κατά 2,9%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Στην έκθεσή του που δίδεται στη δημοσιότητα σήμερα Τετάρτη, σύμφωνα με πηγές του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ενίσχυση του ρυθμού ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας στο 2% φέτος και στο 2,3% το 2019, από 1,3% το 2017, με μοχλό τις εξαγωγές, που έχουν ενισχυθεί από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την αύξηση της εξωτερικής ζήτησης.

Παράλληλα, προβλέπει ότι θα συνεχισθεί η μείωση του ποσοστού της ανεργίας σε κάτω από το 20% το 2019.

Σε αλλαγές στις τιμές - στόχους για τις συστημικές Τράπεζες προχωρά με έκθεσή της η Morgan Stanley, διατηρώντας ωστόσο την "ουδέτερη" στάση της.

Η MS μειώνει την τιμή - στόχο της Alpha Bank στα 2,10 ευρώ ανά μετοχή, από 2,90 ευρώ προηγουμένως, της Πειραιώς στα 2,95 ευρώ, από 5,20 ευρώ, της Εθνικής στο 0,30 ευρώ από 0,40 ευρώ, ενώ αντιθέτως αυξάνει την τιμή - στόχο για τη Eurobank στο 1,05 ευρώ, από 0,90 ευρώ προηγουμένως.

"Για τη συνέχεια, ο δρόμος δεν είναι εύκολος. Οι Ελληνικές αποτιμήσεις αντανακλούν το δύσκολο 'ταξίδι' που έχουν μπροστά τους οι Ελληνικές Τράπεζες, καθώς θα μειώνουν τα NPEs τους κατά 52 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια. Οι αποτιμήσεις αφήνουν μικρό περιθώριο λάθους και βρισκόμαστε εν μέσω της τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης και των συζητήσεων για την ελάφρυνση του χρέους, που θα καθορίσουν το μακροοικονομικό 'story' για την Ελλάδα μετά την έξοδο της Χώρας από το πρόγραμμα διάσωσης στις 20 Αυγούστου φέτος", γράφει η Morgan Stanley.

Σε υποβάθμιση της σύστασης για τον τίτλο της ΕΕΕ σε "neutral" από "accumulate", λόγω αποτίμησης, προχωρά η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, καθώς η τιμή - στόχος για τη μετοχή παραμένει στα 29 ευρώ.

Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι διατηρεί την προσεκτικά αισιόδοξη στάση της, θεωρώντας κάθε αδυναμία της μετοχής ως καλό σημείο εισόδου.

Όσον αφορά στα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, η χρηματιστηριακή τονίζει ότι η εταιρεία είναι σε τροχιά για να πετύχει το guidance για το 2018.

Χαρακτηρίζει ιδιαίτερα σημαντική την επικείμενη Καλοκαιρινή περίοδο, με τις πωλήσεις της εταιρείας να εκτιμάται ότι θα στηριχθούν και από τη διεξαγωγή του Μουντιάλ.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 757,35 μονάδες (+2,61%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 751,8 (+1,86%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 749,28 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,52%.

Ο τζίρος εκτινάχθηκε στα 347,5 εκατ., από τα οποία τα 287,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΜΟΗ), ενώ ο ΟΤΕ απέσπασε το 86,78% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΟΛΠ, ΟΤΕ, ΣΑΡ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η ΕΧΑΕ και στο χαμηλό ημέρας οι ΕΕΕ, Ελ. Πετρέλαια και ΟΤΕ.

Θα μπορούσε να είναι και καλύτερη η τελική εικόνα, με 73 ανοδικές μετοχές, έναντι 47 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 6%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση αξιοπρόσεκτης ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με, νέα, αισθητή μείωση των συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (46.141 συμβόλαια).

Στα 7.754 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 7.860 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.664, 1.441 για τον Ιούνιο και 223 για τον Ιούλιο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.973,5) κινήθηκε μεταξύ 1.950 και 1.985,75 μονάδων και μείωσε την υποτίμηση στο 0,15%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Είχε "ποικιλία" ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (15.000 Intralot, 40.000 Fourlis, 5.000 ΓΕΚΤΕΡΝΑ, 27.000 Εθνική, 12.361 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.917), Εθνική (24.167), MIG (1.554), Alpha Bank (5.151), Πειραιώς (3.971), ΔΕΗ (325), Intralot (787), ΟΤΕ (813), Μυτιληναίο (492), ΟΠΑΠ (275), Viohalco (577), Ελλάκτωρα (348), ΓΕΚ (364), Ελ. Πετρέλαια (403), ΑΔΜΗΕ (146), Jumbo (112), Cenergy (155).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 63.912, Eurobank 23.291, Εθνική 173.189, Alpha Bank 21.344, Πειραιώς 22.477.

*Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                 Name of Issuer              NSP       Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,80%
2018-04-10
 
 
 
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,60%
2018-03-23
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,81%
2018-04-17
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
1,19%
 
2018-05-23
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,81%
 
2018-04-04
 
Oasis Investments II Master Fund LTD
 
FOLLI FOLLIE S.A.
 
0,80%
 
2018-05-17
 

NSP: Net Short Position

*Λόγω προβλήματος στο site της Επ. Κεφαλαιαγοράς, δεν έχει υπάρξει ανανέωση στον πίνακα των αρνητικών καθαρών θέσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 16.231.121 τεμ., (από 16.016.121 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 100.858.063 τεμ. (100.858.063), Πειραιώς 17.248.240 τεμ. (17.248.240), ΔΕΗ 5.436.926 τεμ. (5.436.926), Eurobank 19.713.955 τεμ. (19.713.955), Folli Follie Group 1.731.327 τεμ. (1.827.327).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v