Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Red alert για μετοχές και ομόλογα

Ιταλική κρίση, MSCI και… Folli Follie δημιουργούν ασφυκτική πίεση. Οι ρευστοποιήσεις και τα margin call στην εγχώρια αγορά. Τι σηματοδοτεί η αύξηση του τζίρου. Που βρίσκονται τα ημερήσια stop loss για τα blue chips.

ΧΑ: Red alert για μετοχές και ομόλογα

Αρνητικά πρόσημα στις Ευρωπαϊκές Αγορές, συντονισμένη επίθεση στα ομόλογα του Ευρωπαϊκού Νότου, λόγω των πολιτικών εξελίξεων σε Ιταλία και Ισπανία, συνεχιζόμενες εκροές στο Χ.Α. λόγω MSCI, "margin calls", αλλά και καθυστερημένες κινήσεις "stop loss" από χαρτοφυλάκια που κινούνται με πιο αργά αντανακλαστικά και όλα αυτά σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη, περιορισμένη ορατότητα στην υπόθεση της Folli Follie Group, οδηγούν τις αποτιμήσεις του Χ.Α. σε ελεύθερη πτώση και τον Γενικό Δείκτη σε νέα χαμηλά 5,5 μηνών.

Και όλα τα παραπάνω, σε μία συνεδρίαση που συνοδεύτηκε από αξιοπρόσεκτη αύξηση του τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων 14 συνεδριάσεων) και αυτό, ασφαλώς και έχει την σημασία του για την συνέχεια.

Ξεκινώντας από τους "εισαγόμενους κραδασμούς", με τον φόβο ότι οι επερχόμενες εκλογές στην Ιταλία θα οδηγήσουν σε ενίσχυση των Ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων θα πρέπει να "μάθουν να ζουν" οι Ευρωπαϊκές Αγορές, εξέλιξη που θα συνεχίσει να προκαλεί μαζικές ρευστοποιήσεις σε μετοχές και ομόλογα της Γειτονικής Χώρας και όχι μόνο.

Εν τω μεταξύ, η Ιταλία πλήρωσε την υψηλότερη απόδοση των τελευταίων πέντε ετών για να διαθέσει εξάμηνα έντοκα γραμμάτια, καθώς οι Επενδυτές έχουν θορυβηθεί από τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις. Η Ιταλία πούλησε τους προγραμματισμένους τίτλους, ύψους 5,5 δισ. ευρώ, λήξης το Νοέμβριο, με την απόδοση να κινείται στο 1,213%. Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία, στα τέλη Απριλίου, η απόδοση ήταν αρνητική, της τάξεως του -0,421%.

Το Ιταλικό Υπουργείο Οικονομικών είναι αντιμέτωπο με μια ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση την Τετάρτη, καθώς διενεργούνται δημοπρασίες για 5ετή και 10ετή ομόλογα, συνολικού ύψους ως 6 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα που η Moody's έχει θέσει υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση την αξιολόγηση "Βaa2" της Ιταλίας.

Στο Ιταλικό πρόβλημα, προστίθενται και οι πολιτικές εξελίξεις στην Ισπανία καθώς η αβεβαιότητα για το μέλλον της Κυβέρνησης Ραχόι οδηγεί σε πέμπτη μέρα απωλειών το Ισπανικό Χρηματιστήριο. Υπενθυμίζεται ότι ο Ραχόι αντιμετωπίζει ψηφοφορία επί πρότασης μομφής την Παρασκευή, μετά από αίτημα των Σοσιαλιστών, που προκλήθηκε από το μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς στο Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι αποδόσεις των Ιταλικών 10ετων ομολόγων ενισχύονται κατά 31 μονάδες βάσης, των Ισπανικών κατά 7 μονάδες βάσης, των Πορτογαλικών κατά 10 μονάδες βάσης και των Ελληνικών 10ετλων τίτλων κατά 49 μονάδες βάσης, στο 4,83% (!)

"Red alert" έχει χτυπήσει στις περισσότερες από τις εγχώριες χρηματιστηριακές, με τα τηλέφωνα να "έχουν πάρει φωτιά" προς Πελάτες που καλούνται με μειώσουν τις "μοχλευμένες" θέσεις τους, αξίζει να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας δεν υπήρχε τίτλος από την υψηλή κεφαλαιοποίηση που να διασώζεται, έστω, αμετάβλητος, ενώ συνεχίζεται η "σιγή ασυρμάτου", όσον αφορά την υπόθεση της Folli Follie Group.

"Στην εβδομάδα που ξεκινάει αναμένονται αποτελέσματα 1ου τριμήνου για τον ΟΠΑΠ, τη Eurobank και τη Lamda την Τετάρτη και τους Alpha, Εθνική και ΕΛΠΕ την Πέμπτη, οπότε και εκπνέει η προθεσμία υποβολής προσφορών για την τελευταία. Η τραυματισμένη αξιοπιστία της Αγοράς προϊδεάζει για συνέχιση των ρευστοποιήσεων, με τις Αρχές να καλούνται να μεγιστοποιήσουν την προσπάθεια για άμεση αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον Χρηματιστηριακό Θεσμό", τόνιζε στις πρωινές της προβλέψεις, η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Οι εξελίξεις σε Ιταλία, αλλά και Ισπανία, οδηγούν σε αύξηση το κόστος δανεισμού του Ευρωπαϊκού Νότου, επαναφέροντας την μείωση διάθεσης του ρίσκου και πιέζοντας τους αντίστοιχους μετοχικούς δείκτες. Για τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. καταγράφεται πτωτική διάσπαση κρίσιμων μεσοπρόθεσμων διαγραμματικών στηρίξεων (770 μονάδες) ανοίγοντας τον δρόμο για χαμηλότερα επίπεδα. Στην παρούσα φάση δεν αναζητούμε τον πυθμένα, αλλά αξιολογούμε τις εξελίξεις και εξετάζουμε σημεία εισόδου στις μετοχές που παρακολουθούμε. Πολύ πιθανή μια άμεση υποχώρηση κάτω από τις 740 για τον Γενικό Δείκτη" ανέφερε στο πρωινό της report η Merit Investment Sec.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από τον Τραπεζικό κλάδο, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι τίτλοι των Εθνικής (-1,51%) και Πειραιώς (-4,17%), με την δεύτερη να διασώζεται, οριακά, με κεφαλαιοποίηση υψηλότερη του 1 δισ. ευρώ (1,004 δισ.), ενώ το "κουδούνι" της λήξης βρήκε τον τίτλο της Alpha Bank (0%), να διασώζεται αμετάβλητος, ανακάμπτοντας από τις ενδοσυνεδριακές απώλειες που έφθασαν μέχρι και το -3,33%.

Να σημειωθεί ότι όλες οι Δεικτοβαρείς, Τραπεζικές, μετοχές, ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση, σχετικά μακριά από τα χαμηλά ημέρας. Ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 781,03 μονάδες (-3,14%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 792,08 (-1,77%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 793,69 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,57%. Το σημερινό κλείσιμο του Τραπεζικού δείκτη παραπέμπει σε τιμές τελευταίου 10ημέρου του Μαρτίου 2018, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 29/3 (784,95 μονάδες).

Τεχνικά, αν ο εν λόγω δείκτης δώσει κλεισίματα χαμηλότερα της ζώνης 776 - 768, απαιτούνται περαιτέρω μειώσεις θέσεων, ακόμα και για παίκτες με πιο υπομονετικά, χαρακτηριστικά (!)

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, η Τρ. Πειραιώς ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με την "Bain Capital Credit LP" για την πώληση μη εξυπηρετούμενων και καταγγελμένων επιχειρηματικών πιστωτικών ανοιγμάτων (ΝPE), με εμπράγματες εξασφαλίσεις σε ακίνητα, συνολικού ύψους πιστωτικών απαιτήσεων €1,95 δισ., μικτής λογιστικής αξίας €1,45 δισ. 

Εν τω μεταξύ, αύξηση εμφάνισαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα οι καταθέσεις του Ιδιωτικού τομέα, καθώς ανήλθαν στα 127 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, από 126 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. 

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, "διήμερο - φωτιά το τελευταίο του Μαΐου, με δύο από τις κορυφαίες Κρατικές Ενεργειακές Επιχειρήσεις να μπαίνουν σε τροχιά Ιδιωτικοποίησης. Ελληνικά Πετρέλαια και ΔΕΗ αλλάζουν σελίδα, με την πρώτη, αύριο, 30 του μηνός, να αναμένει τους μνηστήρες που θα διεκδικήσουν το 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου της, ενώ για τη δεύτερη, μεθαύριο, 31, ξεκινά η προκριματική φάση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις Λιγνιτικές Μονάδες της Μελίτης και της Μεγαλόπολης. Ειδικότερα και σε ότι αφορά τα ΕΛ.ΠΕ., εκτός απροόπτου αύριο λήγει η προθεσμία της κατάθεσης προτάσεων από Επενδυτές που θέλουν να αποκτήσουν το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του Πετρελαϊκού ομίλου".

Από το σύνολο των μη Τραπεζικών blue chips, υπάρχει παντελής έλλειψη του "πράσινου", ενώ αμετάβλητοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι τίτλοι των Grivalia, ΑΔΜΗΕ και Τιτάνα.

Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον τίτλο του ΟΤΕ (-5,52%) με κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας. Το ημερήσιο "stop short" έχει κατέβει στα 10,73 ευρώ, με ενδιάμεση αντίσταση στα 10,50 ευρώ. Αν επιμείνουν οι πωλητές, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η στήριξη στα 9,95 ευρώ.

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον τίτλο της ΕΥΔΑΠ (-1,93%), που και αυτός ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας. Πρώτη αντίσταση στα 5,65 ευρώ, το ημερήσιο "stop short" στα 5,85 ευρώ και επόμενες στηρίξεις στα 5,40 - 5,37 και 5,12 ευρώ.

"Κατηφορίζοντας" σε κεφαλαιοποιήσεις, υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές της εταιρείας Πλαίσιο ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2017, €0,07 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,0595 ανά μετοχή).

Επίσης, οι μετοχές της εταιρείας Profile ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το ποσό €0,04 ανά μετοχή, προερχόμενο από διανομή κερδών προηγουμένων ετών, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,034 ανά μετοχή).

Από την ίδια μέρα και κατόπιν απόφασης της Επιτροπής Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών του Χρηματιστηρίου Αθηνών της 25/05/2018 και κατ’ εφαρμογή του κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών, οι μετοχές της εταιρείας Αιολική Α.Ε.Ε.Χ. μεταφέρθηκαν στην Κατηγορία Επιτήρησης.

Οι μετοχές της Αιολική Α.Ε.Ε.Χ. αφαιρέθηκαν από την σύνθεση του δείκτη τιμών μεσαίας & μικρής κεφαλαιοποίησης Χ.Α. και αντικαθίστανται από τις μετοχές της εταιρείας BriQ Properties με στάθμιση 24%.

Επιστροφή αγοραστών στην Έλτον (+2,05%) και Κανάκη (+2,05%), αλλά και στον Άνεμο (+2,19%), μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, πιθανότατα λόγω ικανοποιητικών αποτελεσμάτων α' τριμήνου, ενώ πέριξ των 0,80 ευρώ, κάποιοι "μαζεύουν" Περσέα (-1,79%).

Από την άλλη, έβδομη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την Intralot (-1,80%), πέμπτη συνεχόμενη πτωτική για MIG (-2,01%) και Ιντρακόμ (-0,92%), "καρέ" πτωτικών συνεδριάσεων για Ιντρακάτ (-4,33%) και Νηρέα (-2,44%), ενώ τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν, μεταξύ άλλων και οι Ικτίνος (-6,17%), Κέκροψ (-4,76%) και Σελόντα (-1,52%).

"Non stop" η επιδείνωση της τεχνικής εικόνας των βασικών δεικτών.

Για τον Γενικό Δείκτη, το σημερινό κλείσιμο χαμηλότερα των 767 μονάδων, ασφαλώς και βάζει δύσκολα ερωτήματα στην τάση της τελευταίας 2ετιας, με τις 764 - 778 μονάδες, να γίνονται επιθετική αντίσταση.

Επόμενες στηρίξεις στις 736, 724 - 722 και 700 μονάδες. Το ημερήσιο "stop short" έχει κατέβει στις 802 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-2,33%), αν χαθούν οι 1950 μονάδες, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 1916, 1843, 1790 και 1765 μονάδες. Το ημερήσιο "stop short" στις 2108 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Συνεχίζεται η τροφοδότηση της περιρρέουσας ατμόσφαιρας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου με αρνητικές εξελίξεις, διαμορφώνοντας προϋποθέσεις επιβάρυνσης της επενδυτικής ψυχολογίας" αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Η αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής του Folli-Follie, μετοχής με συμμετοχή στους σημαντικότερους δείκτες αναφοράς για το Ελληνικό Χρηματιστήριο στην οποία συμμετείχαν 110 funds (τα Fidelity, Vanguard, Blackrock ανάμεσά τους), κατέστη αναπόφευκτη μετά τις "σκιές" που πλανώνται ακόμη και για τα ρευστά διαθέσιμα της εταιρείας. Η εξέλιξη αυτή συνιστά σημαντικό πλήγμα για την αξιοπιστία της Αγοράς, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα μπορούσαν να εγείρουν αμφισβητήσεις των οικονομικών στοιχείων και άλλων εταιρειών, διαδικασία που αναμένεται να προκαλέσει αναταράξεις.

Παράλληλα, οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία και η αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης σε συνέχεια του Προεδρικού veto για τον προτεινόμενο Υπουργό Οικονομικών, οδηγούν σε νέες εκλογές και νέο κύμα Ευρωσκεπτικισμού. Οι αποδόσεις των 10ετών Ιταλικών ομολόγων εκτοξεύθηκαν πάνω από το 3%, επηρεάζοντας και εκείνα των άλλων Χωρών του Νότου, ενώ το αντίθετο συμβαίνει με τα Γερμανικά, με τις αποδόσεις να καταβυθίζονται και τις τιμές να εκτοξεύονται καθώς εκλαμβάνονται ως οι ασφαλείς επιλογές (flight to safety !). Τα Ελληνικά ομόλογα αναπόφευκτα επηρεάζονται, με τα 10ετη να κινούνται προς το 5%, καθώς η Ελληνική Οικονομία αποτελεί πάντα "αδύναμο κρίκο", αν και στην παρούσα φάση το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα διαχέει προς τις Αγορές θετικά μηνύματα.

Με αυτά τα δεδομένα, η στάση των Επενδυτών είναι εύλογη: αποεπενδύουν από το Ελληνικό Χρηματιστήριο, ρευστοποιώντας τις θέσεις τους τόσο σε Τραπεζικούς τίτλους, όσο και σε άλλες Δεικτοβαρείς μετοχές, εκλαμβάνοντας ότι ο επενδυτικός κίνδυνος συμμετοχής στο Ελληνικό Χρηματιστήριο αυξάνεται. Τα όρια στήριξης (περιοχή 740 - 735 μονάδων) δύσκολα μπορούν να διατηρηθούν, ενόσω συντηρείται κλίμα υποχώρησης του πήχη των προσδοκιών για τις προοπτικές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, παρά το ισχυρό ενδεχόμενο ολοκλήρωσης του μνημονιακού κύκλου στα επόμενα Eurogroup.

Ωστόσο, η επίτευξη ενός συμβιβασμού ανάμεσα στο Βερολίνο και το ΔΝΤ, για τη διευθέτηση του Ελληνικού χρέους στο αμέσως επόμενο διάστημα, συνιστά τον βασικό θετικό καταλύτη που μπορεί να επαναφέρει το Γενικό Δείκτη στις επόμενες εβδομάδες.

Στο διεθνές περιβάλλον, ο Ιταλικός "πυρετός" δεν αποτελεί τη μόνη εξέλιξη που μπορεί να θέσει σε δοκιμασία τη συνοχή του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος. Ανάλογες εξελίξεις υπάρχουν στην Ισπανία, με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών να είναι ορατό.

Στις δε ΗΠΑ, οι παλινωδίες του Προέδρου Trump στα ζητήματα των Εμπορικών σχέσεων με την Κίνα και τη συνάντηση με τον Βορειοκορεάτη Πρόεδρο συνεχίζονται, δημιουργώντας χαμηλότερο κλίμα εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της Παγκόσμιας Οικονομίας.

"Συνθήκες που δύσκολα μπορούν να καθησυχάσουν την Επενδυτική Κοινότητα, με το σκηνικό υψηλής μεταβλητότητα να διατηρείται, όπως και η τιμή του Πετρελαίου, ένδειξη ότι για κάποιους συνιστά μορφή 'ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου" τονίζει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μόνο ο "Αυστραλός" ASX 200 (+0,16%), διασώθηκε με θετικό πρόσημο από τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε ο δείκτης Hang Seng (-1%).
Σιγκαπούρη, Μαλαισία και Ταϊλάνδη παρέμειναν κλειστές σήμερα, λόγω αργίας.

Αρνητικός βηματισμός στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Πιέζονται προς χαμηλότερα επίπεδα, Πετρέλαιο, Χρυσός και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, αμετάβλητη παρέμεινε η εμπιστοσύνη των Γάλλων καταναλωτών τον Μάιο.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη παρέμεινε στις 100 μονάδες τον Μάιο, σε συμφωνία με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Αλλάζοντας Ήπειρο, οι ΗΠΑ διαμήνυσαν ότι θα συνεχίσουν τις εμπορικές κινήσεις κατά της Κίνας, λίγες ημέρες αφότου η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία εξέφραζαν την επίτευξη συμφωνίας σε βασικά ζητήματα της μεταξύ τους διαμάχης.

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, η Ουάσιγκτον θα δημοσιεύσει μια λίστα με Κινεζικά αγαθά αξίας $50 δισ. στα οποία θα επιβληθούν δασμοί 25%.

Επιπλέον, η Αμερικανική Κυβέρνηση θα συνεχίσει να διεκδικεί κυρώσεις κατά της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Εν τω μεταξύ, ως το τέλος Ιουνίου, οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν περιορισμούς στις επενδύσεις και ενισχυμένους ελέγχους εξαγωγών, για Κινεζικά Πρόσωπα και Οντότητες, σε σχέση με την απόκτηση σημαντικών τεχνολογιών.

Υψηλότερα κινήθηκε τον Μάιο η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ σύμφωνα με στοιχεία που καταγράφει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του CBO ενισχύθηκε στις 128 μονάδες, από 125,6 μονάδες τον Απρίλιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 128 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Σε έναν Νόμο και με τη διαδικασία του επείγοντος θα ψηφιστούν έως τις 14 Ιουνίου, από την Ολομέλεια, όλα τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης, ενόψει του Εurogroup της 21ης Ιουνίου.

Αυτό αποφασίστηκε στη σημερινή διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής", όπως έκανε γνωστό ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Alpha Bank αναμένεται να ανακοινώσει 'καλά κέρδη' το πρώτο τρίμηνο του 2018, καθώς οι υψηλότερες προβλέψεις και οι πιέσεις στα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένεται να αντισταθμιστούν από τα ισχυρά κέρδη από συναλλαγές", αναφέρει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τιμή - στόχο στα 2,36 ευρώ και σύσταση "buy".

Η χρηματιστηριακή τονίζει ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους της Τράπεζας αναμένεται να υποχωρήσουν 7%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, στα 445 εκατ. ευρώ, επηρεασμένα από τις μειωμένες χορηγήσεις, τις προβλέψεις του "IFRS 9" και τις κινήσεις απομόχλευσης.

Η Τράπεζα αναμένεται να εμφανίσει καθαρά κέρδη ύψους 48 εκατ. ευρώ.

Οι προβλέψεις για επισφάλειες αναμένεται να διαμορφωθούν στα 407 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο.

Δεδομένης της μεγάλης έκθεσης της Τράπεζας σε Ελληνικά Κρατικά ομόλογα, η Alpha, λογικά, θα έχει ωφεληθεί από την καλή πορεία των τίτλων στο διάστημα αυτό, καταγράφοντας αυξημένα κέρδη από συναλλαγές. Ως εκ τούτου, η χρηματιστηριακή προβλέπει έσοδα που δεν προέρχονται από βασικές δραστηριότητες, ύψους 150 εκατ., με τα συνολικά έσοδα να διαμορφώνονται στα 679 εκατ. ευρώ.

Η ΑΛΦΑ αναμένεται να ανακοινώσει αποτελέσματα στις 31 Μαϊου, μετά το κλείσιμο της Αγοράς.

Εθνική αναμένεται να εμφανίσει κέρδη ύψους 17 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο, από ζημιές 265 εκατ. το τέταρτο τρίμηνο του 2017", προβλέπει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος σε έκθεσή της.

Η χρηματιστηριακή προβλέπει μεγάλη πτώση στα καθαρά έσοδα από τόκους, στα 295 εκατ. ευρώ, λόγω της διαφορετικής λογιστικής απεικόνισης του "Titlos" λόγω "IFRS9".

Επίσης, τα καθαρά έσοδα από τόκους της Εθνικής θα επηρεαστούν αρνητικά από τις πρόσθετες προβλέψεις λόγω "IFRS9".

Τα συνολικά έσοδα της Τράπεζας εκτιμώνται στα 385 εκατ. ευρώ.

Οι προβλέψεις για επισφάλειες εκτιμώνται στα 132 εκατ. ευρώ, από 200 εκατ. κατά το Q4 του 2017.

Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι θα συνεχιστεί η απομόχλευση, ενώ οι καταθέσεις αναμένεται να παραμείνουν σταθερές σε τριμηνιαία βάση.
Η Εθνική ανακοινώνει αποτελέσματα στις 31 Μαϊου, μετά το κλείσιμο της Αγοράς.

"Οριακή αύξηση εσόδων, στα 278,5 εκατ. ευρώ, θα εμφανίσει η Intralot το πρώτο τρίμηνο", εκτιμά η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "neutral" και τιμή - στόχο στο 1,1 ευρώ.

Η χρηματιστηριακή προβλέπει ότι η εισηγμένη θα εμφανίσει σταθερά EBITDA, στα 42 εκατ. ευρώ, με τις ζημιές από συνεχιζόμενες δραστηριότητες να διαμορφώνονται στα 9,2 εκατ. ευρώ. από 10,4 εκατ. κατά το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο.

Επιστρέφοντας στα "υπόλοιπα" της σημερινή συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 735,66 μονάδες (-2,64%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 739,42 (-2,15%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 738,08 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,32%.

Το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο για τον Γενικό Δείκτη στις 7/12/2017 (728,76 μονάδες), ενώ η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από την συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., 1,1 δισ. ευρώ.

Ο τζίρος "ψήλωσε" στα 87,7 εκατ., από τα οποία τα 3,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΥΤΙΛ, ΑΛΦΑ, ΚΡΙ), ενώ ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, απασχόλησαν το 44% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΣΑΡ, ΤΕΝΕΡΓ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η ΕΧΑΕ και στο χαμηλό ημέρας οι ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ και ΟΤΕ.

Κακή η τελική εικόνα με 23 ανοδικές μετοχές, έναντι 92 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 6%.

---ΧΠΑ

Με ισχυρή πτώση ξεκίνησε και η νέα εβδομάδα στην Αγορά Παραγώγων, με αισθητή μείωση των συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (56.684 συμβόλαια).

Στα 7.860 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 8.072 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.158, 1.901 για τον Ιούνιο και 257 για τον Ιούλιο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.943,5) κινήθηκε μεταξύ 1.935 και 1.967,5 μονάδων και μείωσε την υποτίμηση 0,40%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (45.000 Intralot), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.602), Εθνική (19.718), MIG (4.486), Alpha Bank (7.689), Πειραιώς (6.057), ΔΕΗ (1.761), Intralot (2.230), ΟΤΕ (1.047), Μυτιληναίο (487), ΟΠΑΠ (291), Viohalco (1.012), Τέρνα Ενεργειακή (1.340), Ελλάκτωρα (394), ΓΕΚ (506), Ελ. Πετρέλαια (531), ΑΔΜΗΕ (557), Jumbo (416), Cenergy (477), Motor Oil (117), ΕΧΑΕ (201), Ιντρακόμ (379).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 64.586, Eurobank 24.475, Εθνική 175.923, Alpha Bank 22.868, Πειραιώς 22.915.

*Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                  Name of Issuer                  NSP         Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,80%
2018-04-10
 
 
 
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,60%
2018-03-23
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,81%
2018-04-17
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
1,19%
 
2018-05-23
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,81%
 
2018-04-04
 
Oasis Investments II Master Fund LTD
 
FOLLI FOLLIE S.A.
 
0,80%
 
2018-05-17

NSP: Net Short Position

*Λόγω προβλήματος στο site της Επ. Κεφαλαιαγοράς, δεν έχει υπάρξει ανανέωση στον πίνακα των αρνητικών καθαρών θέσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 16.016.121 τεμ., (από 16.334.121 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 100.858.063 τεμ. (100.858.063), Πειραιώς 17.248.240 τεμ. (17.348.240), ΔΕΗ 5.436.926 τεμ. (5.436.926), Eurobank 19.713.955 τεμ. (19.713.955), Folli Follie Group 1.827.327 τεμ. (2.202.530).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v