Ολοκληρώθηκε και η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που αποδείχθηκε η τέταρτη συνεχόμενη πτωτική, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει εβδομαδιαίες απώλειες 3,47% και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών απώλειες 9,25%.
Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 5,83% και ο Τραπεζικός κατά 7,97%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το "καρέ" των συνεχόμενων πτωτικών εβδομάδων, οι πωλητές το πέτυχαν με ιδιαίτερη ευκολία και αυτό αποτελεί αρνητικό ρεκόρ εννεαμήνου, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Beta Sec., ο Δείκτης είχε να "δει" τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες από το διάστημα 28/8/2017 έως και 6/10/2017, όταν και είχε συμπληρώσει έξι συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες, ενώ το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη σηματοδοτεί νέα χαμηλά 5,5 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 13/12/2017 (749,76 μονάδες).
Χωρίς την παραμικρή αμφιβολία, η σημερινή συνεδρίαση διεξήχθη στον απόηχο της απόφασης για προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της Folli Follie Group, (ανεστάλη και η διαπραγμάτευση των Παραγώγων προϊόντων και των προϊόντων δανεισμού των μετοχών της εταιρείας στο Χ.Π.Α.), αλλά και υπό την συνεχόμενη συντριβή των αποτιμήσεων στον Τραπεζικό κλάδο, όπου η "νηοπομπή" από κινήσεις "stop long", αλλά και η επιστροφή των "margin calls", απλά ανεβάζουν στροφές στην πτωτική τάση.
Ξεκινώντας από την περίπτωση της ΦΦΓΚΡΠ, "η διοίκηση της Folli Follie δήλωσε αδυναμία παροχής στοιχείων που αφορούν στις οικονομικές της καταστάσεις", αποκάλυψε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε ανακοίνωσή της, συμπληρώνοντας ότι για το λόγο αυτό ζήτησε από το Χρηματιστήριο την αναστολή διαπραγμάτευσης.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Πέννυς Κούτρα, "πρόσθετες εξασφαλίσεις για τα δάνεια που έχουν χορηγήσει στον όμιλο Folli Follie ζητούν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ελληνικές Τράπεζες, με επίσημο αίτημα που έχει διαβιβαστεί στη διοίκηση και στα στελέχη της εταιρείας.
Από εκεί και πέρα, η προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής, φέρνει στην επιφάνεια κάποια θέματα τεχνικού χαρακτήρα, αν αυτή δεν έχει αρθεί μέχρι την συνεδρίαση της Πέμπτης 31 Μαϊου.
Πρώτον πως θα ρευστοποιήσουν θέσεις τα Ξένα funds, τουλάχιστον όσα δεν πρόλαβαν να αποεπενδύσουν, λόγω αποχώρησης του τίτλου από τον MSCI Standard και δεύτερον αν η αναστολή πάει ακόμα μακρύτερα, αξίζει αναφοράς ότι στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών υπάρχουν ανοιχτά 1735 συμβόλαια λήξεως Ιουνίου και 5 συμβόλαια λήξεως Σεπτεμβρίου 2018, επί του τίτλου της ΦΦΓΚΡΠ.
"Το χτεσινό Eurogroup πιθανολόγησε ότι στις 21/6 θα ληφθούν μέτρα για το χρέος, εφόσον ψηφιστούν εγκαίρως όλα τα προαπαιτούμενα. Επομένως, η αισιόδοξη προοπτική για το Χ.Α. με την παραδοχή της επανόδου στην κανονικότητα μετατίθεται χρονικά, με τα εξωτερικά γεγονότα να συνεχίσουν να επηρεάζουν τη χρηματιστηριακή καθημερινότητα" ανέφερε στις πρωινές της προβλέψεις η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
"Ο Γενικός Δείκτης εν αναμονή κρίσιμων εξελίξεων, το επόμενο διάστημα και εν μέσω ανοιχτών ζητημάτων εντός και εκτός, βρίσκεται στην ευαίσθητη ζώνη των 770 μονάδων, η οποία είναι η τελευταία σημαντική διαγραμματική στήριξη, στο ανοδικό κανάλι που διαγράφεται από τα ιστορικά χαμηλά των 420 μονάδων. Από την άλλη, η Ευρωπαϊκή Οικονομία δείχνει καθηλωμένη, όπως υποδηλώνει και η σημαντική υποχώρηση του Ευρώ, αλλά και η επιδείνωση αρκετών μακροοικονομικών δεικτών. Ενδεχομένως να υπάρξουν διακυμάνσεις και νευρικότητα στα τρέχοντα επίπεδα, μιας και στο ταμπλώ υπάρχουν μετοχές με ελκυστική απόδοση, αλλά η διαφαινόμενη συρρίκνωση της διάθεσης ρίσκου προβληματίζει αρκετά ώστε να είμαστε επιφυλακτικοί" τονίζει η Merit Investment Sec.
Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, όπου οι εν δυνάμει πωλητές "κάνουν επίδειξη ισχύος", η εικόνα απέχει ελάχιστα από το γενικό "sell off", το οποίο θα έλθει και σημαντική αύξηση του τζίρου.
Όλες οι τεχνικές στηρίξεις αποδεικνύονται απόλυτα θεωρητικές και καταρρέουν σαν "χάρτινοι πύργοι", τόσο στον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, όσο και στις επιμέρους Δεικτοβαρείς μετοχές.
Ξεκινώντας από τις δεύτερες και από την Alpha Bank (-4,76%), χάθηκε με εντυπωσιακή ευκολία και η στήριξη στα 1,86 ευρώ και η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στα 1,70 ευρώ.
Παρελθόν αποτελεί η, θεωρούμενη, ισχυρή στήριξη των 0,275 0,272 ευρώ για την Εθνική (-2,79%) και πάρα πολλά θα κριθούν από την στήριξη των 0,25 ευρώ.
"Βούτυρο στο ψωμί των πωλητών" αποδείχθηκε η στήριξη των 0,875 ευρώ για την Eurobank (-7,66% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας). Αμέσως επόμενη στήριξη στα 0,805 ευρώ.
Την χειρότερη, τεχνικά, εικόνα, συνεχίζει να έχει η Πειραιώς (-7,69%), όπου κατέρρευσε με απίστευτη ευκολία η στήριξη στα 2,65 και 2,50 ευρώ. Τελευταίο "οχυρό" των "buyers" στα 2,15 ευρώ.
Ο Τραπεζικός δείκτης είχε, τεχνικά, ζητούμενο την επιστροφή υψηλότερα των 939 μονάδων, όμως συμπλήρωσε και δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση χαμηλότερα από την αποφασιστική στήριξη των 873 μονάδων, ενώ χάθηκε με χαρακτηριστική ευκολία και η στήριξη στις 811 μονάδες και όλα δείχνουν ότι τα συνεχιζόμενα "stop long", έχουν αυξημένες πιθανότητες να πιέσουν τον εν λόγω δείκτη προς τις 776 - 768 μονάδες.
Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με τις ειδήσεις που ακολούθησαν την χθεσινή συνεδρίαση, "είχαμε μια, αρχικά, ανταλλαγή απόψεων για το χρέος και τα μέτρα που θα εφαρμοστούν, υπό τον όρο της επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος στο τέλος του και στον βαθμό που απαιτούνται".
Όπως είπε ο επικεφαλής του Eurogroup οι αποφάσεις θα ληφθούν τον Ιούνιο, ενώ τόνισε ότι αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητα σε ότι αφορά την Ελλάδα.
Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα γίνει με το ΔΝΤ που έχει δηλώσει ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις, ο Μάριο Σεντένο είπε ότι δουλεύει για πολύ καιρό στο πρόγραμμα πολύ στενά.
Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, "χθες στο Eurogroup, αλλά και στις μικρότερες Ομάδες που συναντήθηκαν πριν από αυτό, φάνηκε ότι η Γερμανία θα καθορίσει τις εξελίξεις και ότι οι αποφάσεις θα παρθούν μεταξύ Βερολίνου και Ουάσιγκτον.
Παρά το γεγονός ότι στην αρχή φάνηκε ότι στο παιχνίδι έμπαινε και η Γαλλία, το Παρίσι παραμένει στα ευχολόγια.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του 'Euro2day.gr', το ΔΝΤ εμφανίστηκε να κάνει βήματα πίσω, όμως, το θέμα 'σκαλώνει' στην πρόταση να υπάρχει αυτόματος διακόπτης στο ελληνικό χρέος, που θα 'ανάβει' όταν το χρέος παρεκκλίνει των προβλέψεων και θα εφαρμόζονται αυτόματα μέτρα για την υποχώρησή του που δεν θα περνούν από έγκριση. Αυτό το μεγάλο Γερμανικό βέτο παραμένει (και οι σκληροπυρηνικές Χώρες το υποστηρίζουν), με αποτέλεσμα, πιθανότατα, να οδηγούμαστε σε μια 'αναπροσαρμογή' του ρόλου του ΔΝΤ στην Ελλάδα. Το μοναδικό αλλά πολύ ισχυρό 'όπλο' που ακόμα κρατά στα χέρια του το ΔΝΤ, είναι το ότι εάν συνεχίσει να λέει ότι το Ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με το δίλημμα της επιλογής μιας προληπτικής γραμμής στήριξης".
Τις θετικές προοπτικές για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας επισήμαναν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν σήμερα στις Βρυξέλλες, οι Υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ.
"Οι εξελίξεις για την Ελλάδα σήμερα είναι καλές. Νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη πρόοδος, χάρη στις ενέργειες της Ελληνικής Κυβέρνησης. Υπάρχουν ακόμα κάποια επιπλέον βήματα που πρέπει να γίνουν, αλλά εκτιμώ ότι ως την 21η Ιουνίου θα έχουν γίνει όλα τα αναγκαία βήματα για να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις", δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. απόλυτα ανήσυχοι δηλώνουν οι περισσότεροι παράγοντας της Αγοράς (σε κάποιες ΑΧΕ έχει ήδη κτυπήσει "red alert"), επισημαίνοντας την αδυναμία έστω και σχετικής αντίδρασης, αλλά και το συνεχιζόμενο "σφυροκόπημα" στον Τραπεζικό κλάδο, που δεν αποκλείεται να δημιουργήσει "παράπλευρες" απώλειες όταν περισσότερσ "marninαρισμένα" χαρτοφυλάκια, κληθούν να κλείσουν εσπευσμένα θέσεις (!)
Εννοείται ότι η εικόνα στους βασικούς δείκτες του Χ.Α. θα ήταν πολύ χειρότερη, αν ο μόνιμος "σωματοφύλακας" δεν είχε κινηθεί και σήμερα, μόνιμα με θετικό πρόσημο.
Με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της ΕΕΕ (+2,39%) να ξεπερνά τα 11,3 δισ. ευρώ, ο τίτλος έδωσε ανοδική διαφυγή υψηλότερα της αντίστασης των 30,36 ευρώ και προσδοκά κίνηση προς τα 31,10 ευρώ. Πρώτη στήριξη στα 29,40 ευρώ και το ημερήσιο "stop long" στα 27,50 ευρώ, αλλά θα ανέβει στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.
Δεν έφεραν "ενθουσιασμό" στην Αγορά τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου του Τιτάνα (-1,66% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), όμως ο τίτλος συνεχίζει να στηρίζεται και από τις αγορές βασικών μετοχών.
Σημαντική η στήριξη στα 19,94 ευρώ και το ημερήσιο "stop short" στα 21,90 ευρώ.
Σε πλαγιοκαθοδική κίνηση, δείχνει να επιμένει η μετοχή της Μυτιληναίος (-0,75%). Αν χαθεί η στήριξη στα 9,21 ευρώ, δεν μπορεί να αποκλειστεί ο τίτλος να "επισκεφτεί" την επόμενη στήριξη στα 8,72 ευρώ. Σε περίπτωση ουσιαστικής επιστροφής των αγοραστών, πρώτη αντίσταση στα 9,68 ευρώ και το ημερήσιο "stop short" στα 10,20 ευρώ.
Αυτό το οποίο γίνεται κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, απλά, ξεπερνάει και τον όρο "δραματική επιδείνωση", όσον αφορά την τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών.
Ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη και μετά την απώλεια του "οχυρού" στις 767 μονάδες, "μπήκαν στο κάδρο" οι 750 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) καταστρατήγηση των οποίων θα φέρει καταιγισμό πωλήσεων από "margin calls", με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Το ημερήσιο "stop short" έχει κατέβει στις 802 μονάδες.
Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,52%), η τελευταία "μάχη" πριν την οριστική επικράτηση των πωλητών, θα δοθεί στις 1991 μονάδες. Το ημερήσιο "stop short" έχει κατέβει στις 2108 μονάδες.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
-Κώστας Φέγγος
"Έσπασαν τα φρένα' στο Χρηματιστήριο. Είναι εμφανές ότι η κατάσταση έχει αλλάξει μετά την λανθασμένη αντιμετώπιση της Follie, αλλά και την αβεβαιότητα για το τι θα συμβεί μετά τον Αύγουστο. Η διεθνής κατάσταση δεν βοήθησε και πολύ με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ιταλικές Ιράπεζες, η Ισπανία αλλά και τη γενικότερη γεωπολιτική αστάθεια" επισημαίνει ο Κώστας Φέγγος.
Τώρα που χρειάστηκε να αποδειχθεί η αξιοπιστία της Αγοράς, κανείς Θεσμικός Παράγοντας δεν "έβαζε το χέρι του στη φωτιά", κανείς δεν είχε ελέγξει τίποτε και φυσικά λεφτά δεν υπήρχαν.
Σύντομα βγαίνουμε από την "προστατευτική θερμοκοιτίδα" των μνημονίων και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις Αγορές. Πολλοί ακόμη πιστεύουν πως θα τις πείσουμε με λόγια και γραφειοκρατία. Καλώς, ή κακώς οι Αγορές θέλουν αποτελέσματα.
Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο διασπάσαμε σημαντικές στηρίξεις με αποτέλεσμα να αναζητούμε χαμηλότερα επίπεδα που θα συγκρατήσουν την πτώση. Προσωρινά ακόμη βρισκόμαστε σε επίπεδα που μπορούν να αναστραφούν, καθώς ο τζίρος παραμένει χαμηλός, η Follie βγήκε εκτός διαπραγμάτευσης και ο Μάιος τελειώνει.
Στηρίξεις υπάρχουν στις 750 μονάδες του Γενικού Δείκτη, στις 735 και μετά στις 720 μονάδες. Αντίσταση στις 780 μονάδες, αλλά σημαντικό παραμένει το επίπεδο των 805 μονάδες, πάνω από το οποίο διατηρείται το ανοδικό σενάριο.
"Αν η πτώση συνεχιστεί και μετά το τέλος Μαϊου, η κατάσταση μπορεί να γίνει επικίνδυνη και για την πραγματική Οικονομία" τονίζει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.
-Απόστολος Μάνθος
"Κάτισχνος ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου έχει μπει σε διαδικασία 'μετωπικής' με τη ζώνη στήριξης των 770 - 767 και 750 μονάδων, έχοντας 'κάψει' το ζητούμενο της διαγραμματικής επαναφοράς του άνω των 805 μονάδων, που είχαμε θέσει στην προηγούμενη εβδομαδιαία τεχνική ανάλυση" αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος.
Σε περίπτωση συνέχισης της καθοδικής διάτρησης με αύξηση στο τζίρο συναλλαγών, θα ανοίξει η "καταπακτή" για τις 740 με 730 μονάδες, με ότι αυτό συνεπάγεται για την Αγορά και τις μετοχές που απαρτίζουν τον Δείκτη. Βραχυχρόνια θετική χροιά, η αποτύπωση ημερήσιων κλεισιμάτων άνω της προηγούμενης "δεξαμενής" ρευστοποιήσεων στις 785 μονάδες.
Η καθοδική λύση της στήριξης των 2060 μονάδων για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης έδωσε, όπως είχαμε δηλώσει, τιμές κοντά στη σημαντική περιοχή στήριξης των 2017 με 1990 μονάδων, ενεργοποιώντας έτσι μια πρώτη ανοδική αντίδραση των αγοραστών. Η "σαθρότητα" της κίνησης αυτής, που βρίσκεται εν εξελίξει, θα καθορίσει τις επόμενες δύο συνεδριάσεις της Τρίτης και της Τετάρτης, καθώς εάν αποτυπωθεί σχηματισμός βραχυχρόνιας πτωτικής λήξης, μπορεί να προσφέρει ανωφερή κίνηση προς το επίπεδο των 2080 μονάδων.
Άρνηση όμως καταγραφής ανοδικού πατήματος άνω των 2045 μονάδων, θα επαναφέρει τον FTSE25 σε πτωτικό "φλερτ" με ακόμα χαμηλότερα επίπεδα τιμών.
Και στον Τραπεζικό δείκτη, η ανεπιτυχής διακράτηση του επιπέδου στήριξης των 900 μονάδων άνοιξε καθοδικά το δρόμο για την επόμενη στήριξη των 800 μονάδων. Πιθανή καταστρατήγηση και των 800 μονάδων θα ενεργοποιήσει έντονες τεχνικές ρευστοποιήσεις, βάζοντας, πλέον, ως αρχικό στόχο τα χαμηλά του περασμένου Μαρτίου στις 760 μονάδες.
"Θετική αλλαγή σκηνικού, μόνο με την αποτύπωση τουλάχιστον δύο ημερήσιων κλεισιμάτων άνω των 900 μονάδων" τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.
-Μάνος Χατζηδάκης
"Τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες υποχώρησης συμπλήρωσε ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος αδυνατεί να βρει ένα σημείο αναφοράς νέων που θα σταθεροποιήσουν την πτωτική εικόνα του" σύμφωνα με την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη.
Ο "αρνητικός ήχος" από την υπόθεση της Folli- Follie, η αύξηση των spreads στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια και το γεωπολιτικό ρίσκο συνέβαλαν στο να διατηρηθεί και να ενισχυθεί το κλίμα επιφυλακτικότητας στην Ελληνική Αγορά. Ο συνδυασμός χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας και αρνητικών νέων, έδωσε με σχετική ευκολία νέο φετινό χαμηλό διαπραγμάτευσης για τον Γενικό Δείκτη, στην εκπνοή της τρέχουσας εβδομάδας. Είναι εμφανές ότι η αρνητική φημολογία έχει ξεφύγει από τα στενά όρια της περίπτωσης του FF Group και έχει απλωθεί από πολύ έως λίγο, σε αρκετές μετοχές της Αγοράς αποτυπώνοντας, ενδεχομένως, και μια διάθεση αποστροφής σε τίτλους που κατά καιρούς έχουν διαψεύσει προσδοκίες, ή βρίσκονται συστηματικά σε μια κατάσταση επιχειρηματικής αδυναμίας.
Ωστόσο η συμπεριφορά πολλών εισηγμένων Επιχειρήσεων προς τους Επενδυτές, έχει δείξει σημαντικές διαφοροποιήσεις ως προς το βαθμό αντιμετώπισης των αρνητικών ακουσμάτων, περιορίζοντας τον "θόρυβο" και δίνοντας περισσότερο βάθος ανάλυσης στην Αγορά. Αυτό ίσως να είναι και το μοναδικό κέρδος της υπόθεσης, καθώς τα αντανακλαστικά και η εγρήγορση πολλών Εισηγμένων, δεν άφησαν την πίεση να αποκτήσει επιδημικό χαρακτήρα και να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Από την άλλη πλευρά όλη αυτή η πίεση που παρατηρείται έχει οδηγήσει κάποιες αποτιμήσεις σε επίπεδα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον τοποθετήσεων. Οι Τράπεζες βρίσκονται αισθητά χαμηλότερα από τα πρόσφατα υψηλά τους, χωρίς να έχουν μπροστά τους εκκρεμότητες όπως τα "τεστ αντοχής", ή την εφαρμογή του "ΔΠΧΠ 9".
Aegean, Jumbo, Διυλιστήρια έχουν διορθώσει από τα πρόσφατα υψηλά τους, διατηρώντας ικανοποιητικές προοπτικές μερισματικής απόδοσης για την ερχόμενη χρήση. Ακόμα δεν υπάρχει η κραυγαλέα αποτίμηση των "επενδυτικών ευκαιριών" ωστόσο η υποχώρηση των τιμών δίνει καλύτερα επίπεδα εισόδου σε μετοχές που μέχρι πρότινος η αποτίμηση τους, ενδεχομένως να ενσωμάτωνε περισσότερη προσδοκία.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης αφού στην αντίδραση της περασμένης Τετάρτης δεν κατάφερε να "νικήσει" την αντίσταση των 800 μονάδων, "έδωσε ραντεβού" με τα νέα χαμηλά έτους τα οποία σημειώθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής. Σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα οι τρεις βασικοί κινητοί μέσοι είναι πουλημένοι, έχοντας καθοδική φορά. Επόμενη μεσοπρόθεσμη στήριξη βρίσκεται μεταξύ 735 και 740 μονάδων, επίπεδο από το οποίο διέρχεται ένα ήπια ανοδικό κανάλι που έχει την αφετηρία του στο Μαϊο του 2017. Εφόσον η Αγορά συνεχίσει προς το εν λόγω επίπεδο τιμών, η σύγκλιση των ταλαντωτών προς υποτιμημένες ζώνες τιμών θα συγκεντρώσει πολλές πιθανότητες για μια ουσιαστική αντίδραση, χωρίς μάλιστα ιδιαίτερες συναλλακτικές προϋποθέσεις. Συμπερασματικά και η ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να παραμείνει νευρική ενδεχομένως και λόγω των εκροών του MSCI.
Αν και μικρότερη κατά μία ημέρα η ερχόμενη εβδομάδα είναι αρκετά γεμάτη από γεγονότα και ανακοινώσεις. Η Δευτέρα είναι αργία σε Αθήνα, Λονδίνο, Ν Υόρκη και η Αγορά θα παραμείνει κλειστή. Την Τρίτη θα διεξαχθούν οι τακτικές γενικές συνελεύσεις των Cenergy και Viohalco, ενώ την ίδια ημέρα η μετοχή του Πλαισίου θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης (7 λεπτά ανά μετοχή). Την Τετάρτη ΟΠΑΠ, Eurobank και Lamda Development θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου μετά το τέλος της συνεδρίασης, ενώ την ίδια ημέρα λήγει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση του 50% των Ελληνικών Πετρελαίων. Την Πέμπτη ανακοινώνουν αποτελέσματα τα Ελληνικά Πετρέλαια η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα μετά το τέλος της συνεδρίασης.
"Το απόγευμα της ερχόμενης Πέμπτης 31 Μαΐου, εκτός από τις προγραμματισμένες ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων, θα λάβει χώρα και η αναδιάρθρωση των δεικτών της Morgan Stanley με μοναδικές ωφελημένες σε επίπεδο εισροών τις μετοχές των Jumbo και ΓΕΚΤΕΡΝΑ" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Ινδικό Sensex (+0,76%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη Hang Seng (-0,56%).
Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.
Μικρές πιέσεις σε Ευρώ και Χρυσό και σημαντικά μεγαλύτερες στο Πετρέλαιο, μετά την είδηση σύμφωνα με την οποία "η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία θα συζητήσουν το ενδεχόμενο αύξησης της παραγωγής Πετρελαίου του ΟΠΕΚ και Χωρών εκτός ΟΠΕΚ κατά περίπου 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως".
"Μια αύξηση κατά περίπου 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως θα μείωνε την συμμόρφωση με τους περιορισμούς στην Παγκόσμια παραγωγή στο 100%, από περίπου 152% που είναι σήμερα", σύμφωνα με τις πηγές.
Οι Υπουργοί των Χωρών Μελών και μη Μελών του ΟΠΕΚ θα συνεδριάσουν στη Βιέννη στις 22 - 23 Ιουνίου, όπου θα ληφθεί και η τελική απόφαση για το θέμα.
Ξεκινώντας από την Ευρώπη, σταθερό παρέμεινε το επιχειρηματικό κλίμα τον Μάιο στη Γερμανία, σύμφωνα με το Γερμανικό Ινστιτούτο "IfO", σε σύγκριση με τα τελικά αναθεωρημένα στοιχεία του προηγούμενου μήνα.
Διαμορφώθηκε στις 102,2 μονάδες και ενώ δημοσκόπηση του Reuters ανέμενε να κινηθεί χαμηλότερα, στις 102 μονάδες. Είχε προηγηθεί πτώση για πέντε συνεχόμενους μήνες.
Αλλάζοντας Ήπειρο, οι παραγγελίες διαρκών Αγαθών στις ΗΠΑ υποχώρησαν 1,7% τον Απρίλιο.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του MarketWatch, είχαν προβλέψει πτώση 1%, στα διαρκή Αγαθά, σε αυτά δηλαδή που διαρκούν περισσότερο από τρία χρόνια.
Επιστροφή στο ΧΑ
"Τα ισχνά περιθώρια διύλισης το α’ τρίμηνο επιβάρυναν την κερδοφορία της Motor Oil, η οποία, ωστόσο, ευθυγραμμίστηκε με τις εκτιμήσεις", σχολιάζει η Alpha Finance. Σημειώνει πως στον βραχίονα της λιανικής (marketing) κατεγράφησαν υψηλότερα EBITDA, παρά τις δύσκολες συνθήκες στην Εγχώρια Αγορά και πως για μια ακόμα φορά, το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων αφορούσε σε εξαγωγές. Αναφέρει επίσης πως το καθαρό χρέος αυξήθηκε στα 348 εκατ. ευρώ ,από 280 εκατ. στο τέλος του 2017. Η χρηματιστηριακή δίνει τιμή - στόχο 21,9 ευρώ ανά μετοχή και σύσταση “outperform”.
Για "στέρεα" αποτελέσματα κάνει λόγο η Beta Sec., αν και σημειώνει πως διαμορφώθηκαν χαμηλότερα των εκτιμήσεών της, λόγω των χαμηλότερων EBITDA στη Διύλιση. Επισημαίνει πως, όπως ήταν αναμενόμενο, τα περιθώρια Διύλισης ακολούθησαν το διεθνές σημείο αναφοράς, παρά την αύξηση των πωλήσεων του α’ τριμήνου (το 74% από εξαγωγές). Και η Beta αναφέρει την αύξηση του καθαρού χρέους στα 348 εκατ., από 280 εκατ. στο τέλος του 2017.
"Οι ΗΠΑ παραμένουν η βασική κινητήριος δύναμη για την κερδοφορία της Τιτάν και μάλιστα παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες", αναφέρει η Euroxx Sec., σχολιάζοντας τα αποτελέσματα α' τριμήνου.
Όπως αναφέρει, τα αποτελέσματα, γενικά, ευθυγραμμίστηκαν με τις εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής, αν και ήταν λίγο χαμηλότερα σε επίπεδο κύκλου εργασιών. Οι ΗΠΑ αποτέλεσαν και πάλι την κινητήριο δύναμη, ενώ στήριξη παρείχαν και οι δραστηριότητες στην Αίγυπτο, που ανακάμπτουν. Στην Ν.Α. Ευρώπη, τα χαμηλότερα κόστη συντήρησης ευνοούν την κερδοφορία, ενώ στην Ελλάδα η υποτονική ζήτηση σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στα προσφάτως ανακοινωθέντα έργα υποδομής και την αρνητική επίπτωση που είχε στις τιμές των εξαγωγών η αποδυνάμωση του Δολαρίου, επηρέασαν αρνητικά τα αποτελέσματα των τμημάτων.
Για το 2018, η Euroxx αναφέρει πως οι προοπτικές για το υπόλοιπο έτος παραμένουν θετικές, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που συνέβαλαν στην βραδεία εκκίνηση του έτους και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο όμιλος σε Αίγυπτο και Ελλάδα. Αναμένει συνέχιση της δυναμικής ανάκαμψης στις ΗΠΑ, επιστροφή της ανάπτυξης στην Αιγυπτιακή Αγορά και περαιτέρω μείωση της ζήτησης στην Ελλάδα, ενώ για την Περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης σημειώνει πως η πολιτική συμμετοχή της ΕΕ, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη, δημιουργούν προσδοκίες για μετρημένη ανάπτυξη στον Κατασκευαστικό κλάδο συν τω χρόνω.
Η Euroxx δίνει τιμή - στόχο 24,20 ευρώ ανά μετοχή και σύσταση “overweight”.
Από την πλευρά της, η Beta Sec. χαρακτηρίζει ανάμικτα τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Τιτάν, τα οποία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις σε επίπεδο κερδοφορίας. Ωστόσο, οι πωλήσεις και τα EBITDA φαίνεται πως επηρεάστηκαν αρνητικά από τις διακυμάνσεις στο Ξένο Συνάλλαγμα.
Για καλές επιδόσεις λόγω της βελτιωμένης πληρότητας και της κίνησης κάνει λόγο η Euroxx Sec., σχολιάζοντας την ενημέρωση της Αεροπορίας Αιγαίου για τα στοιχεία του α’ τριμήνου 2018.
Όπως επισημαίνει, όπως ήταν αναμενόμενο, η εποχικότητα επιβάρυνε τα αποτελέσματα, αν και οι υψηλότερες πληρότητες/κίνηση, η σταθεροποίηση των αποδόσεων και τα βελτιωμένα στοιχεία στα κόστη (καθώς οι Συναλλαγματικές Ισοτιμίες αντιστάθμισαν τις υψηλότερες τιμές των Καυσίμων), οδήγησαν σε περιορισμένες προ φόρων απώλειες σε ετήσια βάση, που ήταν λίγο υψηλότερες από τις εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής.
Η χρηματιστηριακή δίνει τιμή - στόχο 10 ευρώ ανά μετοχή και σύσταση "overweight".
"Υψηλότερα των εκτιμήσεων της Αγοράς ήταν τα αποτελέσματα της Aegean το α’ τρίμηνο", σχολιάζει η Beta Sec.
"Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το α΄ τριμηνο η ΕΛΧΑ ήταν γενικά ισχυρά και ευθυγραμμίστηκαν με τις εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής, με βασικό 'οδηγό' την αύξηση του όγκου πωλήσεων και των θετικών επιπτώσεων από το μίγμα πωλήσεων", σύμφωνα με την Euroxx Sec.
Αναφερόμενη στην επένδυση 150 εκατ. ευρώ στην Έλαση Αλουμινίου, η οποία εξελίσσεται σύμφωνα με το πρόγραμμα, όπως ανέφερε η διοίκηση της εταιρείας, η Euroxx εκτιμά πως αυτή η νέα επένδυση ενισχύει σημαντικά τις προοπτικές ανάπτυξης των κερδών της Ελβαλχαλκόρ μετά το 2020.
Η χρηματιστηριακή δίνει τιμή - στόχο 2,40 ευρώ για τη μετοχή με σύσταση “overweight”.
Για τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου της Fourlis, η Euroxx κάνει λόγο για βελτιωμένες επιδόσεις και για στοιχεία που γενικά ευθυγραμμίστηκαν με τις προβλέψεις. Όπως αναφέρει, η βελτιωμένη καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και τα ΙΚΕΑ καθώς και η θετική δυναμική στις πωλήσεις στο εξωτερικό, έδωσαν ώθηση στις επιδόσεις της εταιρείας.
Η τιμή - στόχος είναι στα 7 ευρώ ανά μετοχή, με σύσταση “overweight”.
Τέλος, για την Autohellas, η Euroxx αναφέρει πως τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου γενικά ευθυγραμμίζονται με τις εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής και παραπέμπουν σε ένα συνολικά ισχυρό 2018. Κάνει λόγο για βελτίωση των ελεύθερων ταμειακών ροών, παρά την καθαρή επένδυση στα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα ύψους 23 εκατ. ευρώ, ενώ σημειώνει και την μικρή μείωση του καθαρού χρέους του ομίλου.
Η Euroxx δίνει τιμή - στόχο 32,3 ευρώ ανά μετοχή με σύσταση “overweight”.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης και σήμερα, ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, αναρριχόμενος μέχρι τις 776,95 μονάδες (+0,79%), για να ακολουθήσει υποχώρηση μέχρι τις 754,78 (-2,09%).
Στις 17.00 βρέθηκε στις 757,35 (-1,76%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 755,63 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,98%.
Ο τζίρος έφθασε στα 54,3 εκατ., από τα οποία τα 0,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ), ενώ ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ και ΕΤΕ απέσπασαν το 43% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο η ΕΕΕ δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο Σαράντης και στο χαμηλό ημέρας οι Eurobank, Grivalia, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν.
Κακή η τελική εικόνα με 29 ανοδικές μετοχές, έναντι 85 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.
---ΧΠΑ
Με ισχυρή πτώση, ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, με μικρή αύξηση των συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη και οριακή υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (66.996 συμβόλαια).
Στα 8.072 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 8.457 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.997, 2.808 για τον Ιούνιο και 189 για τον Ιούλιο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.984) κινήθηκε μεταξύ 1.980,25 και 2.048 μονάδων και γύρισε σε υποτίμηση 0,70%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (7.127), Εθνική (28.688), MIG (11.085), Alpha Bank (7.937), Πειραιώς (6.040), ΔΕΗ (1.083), Intralot (945), ΟΤΕ (360), Μυτιληναίο (219), ΟΠΑΠ (384), Viohalco (547), Τέρνα Ενεργειακή (247), Ελλάκτωρα (235), ΓΕΚ (236), Ελ. Πετρέλαια (343), ΑΔΜΗΕ (198), Jumbo (159), Lamda Development (185).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 67.728, Eurobank 23.612, Εθνική 174.412, Alpha Bank 25.068, Πειραιώς 23.110, ΔΕΗ 10.073, Ελλάκτωρα 10.165, ΑΔΜΗΕ 10.144.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 1,80% | 2018-04-10 |
| | | |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 0,60% | 2018-03-23 |
Marshall Wace LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 0,81% | 2018-04-17 |
Oceanwood Capital ManagementLLP | NATIONAL BANK OF GREECE SA | 0,70% | 2018-01-10 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | PUBLIC POWER CORPORATION SA | 1,19% | 2018-05-23 |
Oceanwood Capital Management LLP | ALPHA BANK SA | 0,81% | 2018-04-04 |
Oasis Investments II Master Fund LTD | FOLLI FOLLIE S.A. | 0,80% | 2018-05-17 |
NSP: Net Short Position
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 16.334.121 τεμ., (από 15.647.121 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 100.858.063 τεμ. (100.888.063), Πειραιώς 17.348.240 τεμ. (17.348.240), ΔΕΗ 5.436.926 τεμ. (5.436.926), Eurobank 19.713.955 τεμ. (19.713.955), Folli Follie Group 2.202.530 τεμ. (2.394.740).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.