Ηταν κακό το διεθνές κλίμα, το... 'φαγε και η Folli Follie, για να προκύψει το χθεσινό «άδειασμα» στο ΧΑ. Για να χρησιμοποιήσω τη φράση ενός πολύ φίλου, αποτυπώνοντας εύγλωττα όλα όσα διαδραματίστηκαν χθες στην Ευρώπη, με το κλίμα και την τάση να επηρεάζουν και το ελληνικό χρηματιστήριο.
Παρά το ότι στο ΧΑ επιχειρήθηκε, μέχρις ενός σημείου, να ελεγχθεί η διόρθωση, να γίνει η καλύτερη δυνατή διαχείριση της προσφοράς, οι long δεν μπόρεσαν να αντέξουν, όταν σταδιακά μετά τις 14:00-14:30 ενεργοποιούνταν στο σύστημα οι κύριες εντολές των ξένων. Αλλωστε για το επίμαχο διάστημα, μετά τις 14:00, είχαμε εξαρχής επιφυλάξεις για το τελικό αποτέλεσμα, που βρήκε τον ΓΔ κατά 1,59% χαμηλότερα, οριακά κάτω από το σημείο αναφοράς των 785 μονάδων, τον ΔΤΡ με σημαντικές απώλειες 3% στις 882,57 και τον FTSE25 μείον 1,63%, στις 2.060,48 μονάδες.
Αλώβητος δεν έμεινε ούτε ο FTSE Mid Cap καθώς υποχώρησαν στην πλειονότητά τους οι βαριές μετοχές του δείκτη, με συνέπεια την υποχώρηση στις 1.229,44 μον., με 1,16% ποσοστό μικρότερο από αυτό των άλλων 3 κύριων δεικτών.
Ωστόσο παρά την κατ' αρχάς αποθαρρυντική εικόνα, θα πρέπει να συνεκτιμηθούν: το διεθνές κλίμα, δηλαδή η Wall Street, που δεν δείχνει -ακόμη- έτοιμη για τη μεγάλη διόρθωση καθώς ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,32% με κλείσιμο πάνω από τις σημαντικές 2.727 στις 2.733,29 μονάδες, οι μειωμένες συναλλαγές/τζίρος σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης και η τεχνική εικόνα βασικών δεικτών, μετοχών, που ναι μεν διόρθωσαν αλλά δεν χάθηκαν οι σημαντικές στηρίξεις.
Σε απόκλιση οι ευρωπαϊκές αγορές από αυτή των ΗΠΑ, κυρίως λόγω Ιταλίας, με τον DAX σε σημαντική διόρθωση προς τις 12.976, αλλά ακόμη δεν έχει ειπωθεί η τελευταία λέξη από τους long. Οι 12.700 μονάδες είναι μία ευρύτερη περιοχή που μπορεί να αποδειχτεί σημαντική στήριξη. Θα τα δούμε αυτά, σήμερα-αύριο...
Στα καθ' ημάς, ήταν η αύξηση των πωλήσεων από την πλευρά ξένων (και... ξένων) μετά τις 14:00-14:30, που σε συνδυασμό με το νέο... άτσαλο «γύρισμα» στη μετοχή του Folli Follie οδήγησαν και άλλους traders να μειώσουν θέσεις καθώς προεξοφλούνταν η περαιτέρω διόρθωση προς την περιοχή των 785 μονάδων. Οπερ και εγένετο.
Αποθαρρυντική μεν η εικόνα και για τους τρεις βασικούς δείκτες, ωστόσο οι συναλλαγές ήταν στα 26,590 εκατ. μετοχές, ο τζίρος στα 46,328 εκατ., το 41% στον τραπεζικό κλάδο, δηλαδή σχεδόν στα μισά της προχθεσινής συνεδρίασης.
Τεχνικά για τον ΓΔ, όπως «μετρά» έμπειρος αναλυτής, η διήμερη αναλαμπή επρόκειτο για κλασική περίπτωση retest του ΚΜΟ 200 ημ. και αυτό που μένει να φανεί (ενδεχομένως σήμερα-αύριο) είναι εάν θα καταλήξει ή όχι σε bear trap. Για όσο διάστημα ο ΓΔ παραμένει χαμηλότερα της ζώνης των 806-810 μον., η βραχυπρόθεσμη τάση θα παραμένει πτωτική και ο κίνδυνος εγκλωβισμού μεγάλος.
Για τον FTSE αναγκαία και ικανή συνθήκη για τους long είναι η υπέρβαση των 2.110 μον., ενώ για τον ΔΤΡ καλό είναι να μη χαθεί η στήριξη των 873, ενώ σε περίπτωση ανοδικής διόρθωσης προϋπόθεση για μερική βελτίωση της τάσης είναι η υπέρβαση των 939 μονάδων. Αντίσταση που από ειδικούς της ανάλυσης αναφέρεται και σαν... στοιχειωμένη.
Για το ΧΑ μετρούν και οι εξελίξεις στο θέμα της τέταρτης αξιολόγησης, με το σημερινό Eurogroup να έχει τη σημασία του και την Ελενα Λάσκαρη από νωρίτερα να μας αποκαλύπτει τι ζητούν οι δανειστές στο επικαιροποιημένο μνημόνιο.
Την ίδια ώρα, οι εισηγμένες ανακοινώνουν τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, χθες ήταν η σειρά της Motor Oil, της ΕλβάλΧαλκόρ, στον κλάδο της Υγείας σύμφωνα με τον Χρήστο Κίτσιο η Πειραιώς ανοίγει το... παιχνίδι για το Ερρίκος Ντυνάν, ενώ στον κλάδο της ενέργειας όπως σημειώνει ο Χρήστος Κολώνας η ΔΕΗ πουλά λιγνιτικές μονάδες έως το τέλος του 2018.
Λιγοστές οι θετικές εξαιρέσεις στη χθεσινή συνεδρίαση (ΑΔΜΗΕ, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil και Grivalia, Sarantis, ΤΕΝΕΡΓ), ανάλογα από τη μεσαία κατηγορία (ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΑΘ, ΚΛΜ, Attica Bank, Πλαστικά Θράκης, Πλαίσιο).
Από τα... ιδιαίτερα της χθεσινής συνεδρίασης, η σύγκλιση Folli Follie και Πλαστικών Κρήτης. Με βαριές απώλειες 16,47% (σωρευτικά μείον 61,37% σε μηνιαίο), η πρώτη αποτιμάται πλέον στα 427,8 εκατ., με νέα θεαματική άνοδο 7,91% (συν 1,94% σε μηνιαίο) η δεύτερη στα νέα υψηλά των 15 ευρώ και αποτίμηση στα 410,69 εκατ.! Από τα σημεία των καιρών, θα πείτε, και θα έχετε απόλυτο δίκιο.