Σε αρνητικό έδαφος και με κλίση χαμηλότερα των 790 μονάδων, νωρίτερα, ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ.
Υπό το βάρος των διευρυνόμενων απωλειών στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, διόρθωση που... τροφοδοτούνταν και από το μείον 2% του δείκτη ΜΙΒ στο Μιλάνο και τη νέα επιβάρυνση των ιταλικών κρατικών τίτλων, οι πωλητές ανέλαβαν ενεργότερο δράση και στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Σταδιακά, μετά τις 14:00-14:15, διάστημα κατά το οποίο ενεργοποιείται το κύριο μέρος των εντολών των ξένων, άρχισαν να διευρύνονται οι απώλειες για βασικούς δείκτες και μετοχές.
Ετσι, λίγο μετά τις 14:45, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε χαμηλότερα και των 790 μονάδων, θυμίζοντας την προηγούμενη αναφορά μας πως οι πραγματικές διαθέσεις των traders θα διαφαίνονταν στο δεύτερο ήμισυ της συνεδρίασης. Αυτό γιατί στο πρώτο, όταν η διόρθωση σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Μιλάνο ήταν μεγαλύτερη στο ΧΑ, η προσφορά απορροφούνταν σε τιμές όχι χαμηλότερα των 790 μονάδων και με την ελεγχόμενη προσφορά να μαζεύεται σε λογικά χαμηλότερες τιμές.
Ωστόσο η περαιτέρω επιβάρυνση του κλίματος στην Ευρώπη, οι χαμηλότερες τιμές που έδιναν τα futures του S&P στη Wall Street, ήρθαν να επιδεινώσουν την τάση και τους short να γίνουν πιεστικότεροι.
Είναι ενδεικτικό πως εδώ και μία ώρα τις ισχυρότερες πιέσεις/μεγαλύτερες απώλειες δέχεται ο τραπεζικός κλάδος-κλειδί (κατ' αρχάς) της βραχυπρόθεσμης τάσης, με τον ΔΤΡ να διορθώνει έως τις 890 μονάδες.
Συνακόλουθη η ενεργοποίηση πωλήσεων σε σταδιακά περισσότερα blue chips, με συνέπεια ο FTSE25 να υποχωρήσει προς τις 2.070 μονάδες.
Σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα ημέρας εκτιμάται πως θα κριθεί η βραχυπρόθεσμη τάση, εάν δηλαδή θα είναι εφικτό το ενδεχόμενο επαναφοράς προς τις 800 ή της συνέχισης της διολίσθησης χαμηλότερα και των 780 μονάδων. Προσώρας για τον ΓΔ οι 785 μονάδες παραμένουν το σημείο αναφοράς μας, στο οποίο εστιάσαμε στα προηγούμενα δύο σχόλιά μας.
Το κλίμα για τα blue chips επιδεινώθηκε και λόγω της νέας «βουτιάς» που είχε μετά τις 14:50 η μετοχή της Folli Follie. Σε αρνητικό μεν έδαφος μέχρι εκείνη την ώρα, με απώλειες από τα 7,68 προς τς 7,40 και 7,30 ευρώ, ωστόσο από το σημείο εκείνο και μετά εντάθηκαν οι πιέσεις, με αποτέλεσμα η μετοχή να υποχωρήσει προς τα 6,5 ευρώ (μείον 15%) και την αποτίμηση της εισηγμένης κάτω από τα 470 εκατ. ευρώ.
Κατά την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς, όλο αυτό το διάστημα (από τις 4 Μαΐου και μετά) η μετοχή της Folli Follie λειτουργεί σαν ένα από τα... βαρόμετρα της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Θυμίζοντας πως η εταιρεία έχει περιθώριο μέχρι μεθαύριο Παρασκευή να γνωστοποιήσει στοιχεία για διαθέσιμα/ταμείο.
Στο μείον και οι 4 συστημικές τραπεζικές, στο κόκκινο τα περισσότερα blue chips αλλά και με αρκετά να ξεχωρίζουν με κόντρα κίνηση, για ακόμη μία συνεδρίαση. Ανακάμπτει η μετοχή της Aegean μετά τη χθεσινή λόγω αποκοπής μερίσματος (0,55/μτχ.), διόρθωση, με αγοραστές σε ΔΕΗ-ΑΔΜΗΕ, άλλη μία συνεδρίαση που επιβεβαιώνει το long σήμα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και δευτερευόντως της Ενεργειακής, ενθαρρυντική η απορρόφηση της προσφοράς στον ΟΤΕ από τα 10,73 προς τα 10,93 ευρώ, αλλά και η θετική κίνηση των Grivalia, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Sarantis, Eλληνικά Πετρέλαια κ.α.
Στις 15:45 η σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 41/59 στα 27,1 εκατ. ευρώ, πολύ λιγότερα από τα 70+ της χθεσινής ανοδικής συνεδρίασης.