Διχασμένα τα blue chips στο χρηματιστήριο

Δεν βγήκε ουσιαστική αντίδραση για τον Γενικό Δείκτη. Σημαντική αντίδραση για ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Coca Cola και ΓΕΚ Τέρνα, αλλά και πιέσεις σε Πειραιώς, Βιοχάλκο Jumbo Τιτάνα. Σε χαμηλά επίπεδα (43 εκατ. ευρώ) περιορίστηκε ο όγκος συναλλαγών.

Διχασμένα τα blue chips στο χρηματιστήριο

Την προηγούμενη εβδομάδα οι πωλητές πέτυχαν το απόλυτο και με πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις αφαίρεσαν 4,81% από τον Γενικό Δείκτη, 10,62% από τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών και περίπου, 2 δισ. ευρώ από την συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. και επόμενο ήταν να επιχειρηθεί ανοδική αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα, στον απόηχο της επίτευξης του "staff level agreement", το Σαββατοκύριακο που ακολούθησε την πτωτική εβδομάδα.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας με τους Θεσμούς για την 4η αξιολόγηση ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Το γεγονός γνωστοποίησαν με ανακοίνωσή τους και οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί. Η συμφωνία θα παρουσιαστεί στη Σύνοδο του Eurogroup στις 24 Μαΐου 2018. Από την πλευρά του το ΔΝΤ, στην ανακοίνωση που εξέδωσε, στέκεται στο θέμα του χρέους ενώ αφήνει και 'αστερίσκους' για κάποια θέματα. Όπως είπε ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, 'ξέρουμε ακριβώς τι πρέπει να γίνει μέχρι τις 21 Ιουνίου. Μερικά είναι δύσκολα τεχνικά και θα πρέπει να τρέξουμε, να είμαστε οργανωμένοι. Σε όλα τα ζητήματα έχουμε κλείσει και ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. Ένα κομμάτι του παζλ έχει πάρει το δρόμο του. Την Πέμπτη θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες για το χρέος, πώς δηλαδή έχει πάει η συζήτηση με τους Ευρωπαίους και με το ΔΝΤ και στις 21 Ιουνίου θα συζητηθεί και η μεταμνημονιακή εποπτεία".

Στον απόηχο της παραπάνω ανακοίνωσης, ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση και έχοντας επικεφαλής τον Τραπεζικό κλάδο, επιχειρήθηκε ανοδική αντίδραση, έστω και για "την τιμή των όπλων" (!)

Ο Τραπεζικός δείκτης, παίρνοντας "flying start", ταχύτατα βρέθηκε στο υψηλό ημέρας των 911,69 μονάδων (+2,64%), όμως από εκεί και πέρα ακολούθησε σταθερά πλαγιοκαθοδική κίνηση μέχρι τις 877,11 μονάδες (-1,26%). Στις 17.00 είχε μαζέψει μέρος των ενδοσυνεδριακών απωλειών και βρέθηκε στις 887,06 (-0,17%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 882,58 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,67% και συμπληρώνοντας και έκτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, αν ο εν λόγω δείκτης δώσει συνεχόμενα κλεισίματα χαμηλότερα των 886 μονάδων, δεν μπορεί να αποκλειστεί διολίσθηση μέχρι τις 811 μονάδες, βάζοντας σαν απώτερο στόχο τις 750 μονάδες.

Σε περίπτωση ουσιαστικής επιστροφής των αγοραστών, κάτι που δεν έδειξε καμία από τις τελευταίες συνεδριάσεις, οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 903 - 910, 920, 939 και 987 μονάδες. Από εκεί και ψηλότερα, θα μπορούμε να μιλάμε, με σχετική σιγουριά, για "αλλαγή βηματισμού".

Επίσης μετά και το σημερινό κλείσιμο της Alpha Bank (-0,40%), δυστυχώς, δεν υπάρχει Τραπεζικός τίτλος που να κινείται υψηλότερα από την τιμή της τελευταίας Α.Μ.Κ.

Μικτά τα μηνύματα από τις Αγορές ομολόγων, όπου μικρή άνοδο παρουσιάζουν οι αποδόσεις στο Αμερικανικό 10ετες (3,08%) και οριακή υποχώρηση στον Ελληνικό 10ετη τίτλο (στο 4,48%, όμως το πρωί είχε αναρριχηθεί μέχρι το 4,563%).

"Η εβδομάδα που ξεκινάει περιλαμβάνει το Eurogroup της 24ης Μαΐου, ενώ αναμένονται αποτελέσματα 1ου τριμήνου για την ΕΧΑΕ (Δευτέρα), τους Motor Oil, Fourli (Τρίτη), τον Τιτάνα (Πέμπτη) και τη Grivalia (Παρασκευή). Η βεβαρημένη τεχνική εικόνα προϊδεάζει ότι η περαιτέρω υποχώρηση του Γενικού Δείκτη είναι ενδεχόμενη. Ωστόσο, η προοπτική έγκρισης του SLA από το Eurogroup αποτελεί θετική εξέλιξη και μπορεί να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα" τόνιζε στις πρωινές της εκτιμήσεις η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Το διεθνές περιβάλλον παραμένει ευμετάβλητο, ενώ ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου υποχώρησε υπό την πίεση της αύξησης της απόδοσης της 10ετίας, γεγονός που αναδεικνύει πόσο εύκολα μεταβάλλονται οι συνθήκες στις Αγορές κεφαλαίου και τον λόγο που είμαστε επιφυλακτικοί. Από την άλλη, όπως έχουμε αναφέρει ξανά, το άμεσο κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης (μέχρι την 21η Ιουνίου) ενδεχομένως να σταθεροποιήσει ελαφρώς το κλίμα στο εσωτερικό. Πιθανή αποχώρηση του ΔΝΤ δεν είναι ένα καλό σημάδι για τις Αγορές, υπό τις τρέχουσες συνθήκες" ανέφερε στις πρωινές της επισημάνσεις η Merit Investment Sec.

Παίρνοντας με την χρονική τους σειρά τις ειδήσεις που ακολούθησαν την συνεδρίαση της Παρασκευής, "το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πολύ δύσκολα θα χορηγήσει δάνειο στην Ελλάδα", σύμφωνα με την "Handelsblatt" και το "Spiegel".

"Ακόμη όμως και στην περίπτωση που το ΔΝΤ αποφασίσει να μην ενεργοποιήσει το δάνειο ύψους 1,6 δισ. ευρώ, το οποίο έχει ήδη εγκρίνει επί της αρχής τον Ιούλιο του 2017, οι Βρυξέλλες θα ήθελαν την παραμονή του στο Ελληνικό δανειακό πρόγραμμα. Η συμμετοχή του Ταμείου θεωρείται σημαντική για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης στους Επενδυτές, ενόψει της επιστροφής της Ελλάδας στις Χρηματαγορές".

"Η Fosun πιστεύει στη φίρμα Folli Follie και στον κλάδο της προσιτής πολυτέλειας. Ως Στρατηγικός Επενδυτής δεν εμπλέκεται στη λειτουργία της Folli Follie και δεν διαθέτει εσωτερική πληροφόρηση, αλλά σκοπεύει να προστατεύσει τα συμφέροντά της ως Μέτοχος μειοψηφίας. Ελπίζουμε να έχουμε άμεσες διευκρινίσεις" δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο Qian Jiannong, αντιπρόεδρος της Fosun International, ο οποίος κατέχει, επίσης, θέση μη εκτελεστικού μέλους στο Διοικητικό Συμβούλιο της εισηγμένης Ελληνικής εταιρείας.

Για πολλοστή συνεδρίαση, η εν λόγω μετοχή κινήθηκε μέσω σημαντικής μεταβλητότητας, μεταξύ 7,61 (+2,84%) και 7,06 ευρώ (-4,73%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 7,40 ευρώ, αμετάβλητη.

Με τόσο αυξημένο volatility και με εξάρτηση από τις ειδήσεις της "επόμενης μέρας", κάθε πρόβλεψη για την βραχυπρόθεσμη τάση μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής. Σε κάθε περίπτωση, το ημερήσιο "stop short" εντοπίζεται στα 9,46 ευρώ.

Διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του 64,5% της ΕΛΤΕΧ Άνεμος "τρέχει" η Ελλάκτωρ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάκτωρ ανέθεσε τις σχετικές διαδικασίας σε Εθνική Τράπεζα και Axia.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος συμπλήρωσε και τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, ενώ σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αλλά και με διόλου ευκαταφρόνητη προσφορά.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του Χ.Α., ο Ελλάκτωρας κατέχει στην ΕΛΤΕΧ Άνεμος το 64,5% και ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης το 7,096%.

Από την άλλη, δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση του συνόλου της συμμετοχής της στο Υγεία δέχτηκε από την Hellenic Healthcare, που ελέγχεται από τη CVC Partners, η MIG. Το τίμημα ανέρχεται στα 0,92 ευρώ ανά μετοχή, ή στα 197,97 εκατ. ευρώ. ενώ η MIG έχει το δικαίωμα να αποκτήσει ποσοστό ως 10% στην Hellenic Healthcare.

Το διοικητικό συμβούλιο της MIG θεώρησε ικανοποιητική την προσφορά και παραχώρησε στην εταιρεία περίοδο αποκλειστικότητας για την ολοκλήρωση του deal έως τις 30 Ιουνίου.

Ευνόητο είναι ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση ο τίτλος του Υγεία (+4,64%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ "παράπλευρες" ανοδικές αντιδράσεις σημειώθηκαν σε MIG (+5,38%) και Ιασώ (+6%), στην περίπτωση του τελευταίου λόγω συγκριτικών αποτιμήσεων. Όλοι οι παραπάνω τίτλοι, ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση σχετικά χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας.

Υπενθυμίζεται ότι στο Υγεία η MIG κατέχει 70,3849% και η Γ. Αποστολόπουλος Συμμετοχών 5,181%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Χ.Α.

Από εκεί και πέρα, όλο και πιο απογοητευμένοι δηλώνουν οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, επισημαίνοντας την δυσκολία της Αγοράς να δώσει ακόμα και την στοιχειώδη αντίδραση, ακόμα και μετά την συμφωνία των τεχνικών κλιμακίων το Σαββατοκύριακο και την σχετική βελτίωση της ψυχολογίας στις Διεθνείς Αγορές.

Τονίζουν την επιστροφή της απόλυτης επιφυλακτικότητας στο Τραπεζικό ταμπλώ και την συνεχιζόμενη συρρίκνωση τους ενδιαφέροντος για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση, έδωσε τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, χωρίς την παραμικρή αμφιβολία, τα πράγματα θα ήταν σημαντικά δυσκολότερα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., αν έλειπαν οι σημαντικές βοήθειες από τον τίτλο της ΕΕΕ (+2,38% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), ο οποίος σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση να έχει επιστρέψει υψηλότερα των 11,18 δισ. ευρώ, αν ο τίτλος δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 30,36 ευρώ, η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 30,87 και 31,10 ευρώ. Η πρώτη στήριξη στα 29,40 ευρώ και το ημερήσιο "stop long" στα 27,50 ευρώ, αλλά με ανοδικές τάσεις.

Στο "φίνις" σημαντικές βοήθειες έδωσε και ο τίτλος του ΟΠΑΠ (+3,83%), ο οποίος μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας. Σχετικές βοήθειες και από ΔΕΗ (+3,35%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+2,68%), ΕΧΑΕ (+1,28%) και Motor Oil (+2,07%).

Όλο και λιγοστεύουν τα άξια αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου τις εντυπώσεις συνεχίζει να κερδίζει ο τίτλος της Byte (+5%), έστω και αν σήμερα υποχώρησε αισθητά από το υψηλό ημέρας, καθώς συμπλήρωσε έξι ανοδικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες επτά.

Διατηρούνται η κινητικότητα και οι πλαγιοανοδικές διαθέσεις στην Foodlink (+9,48%), στο +2% η CPI μετά το -29,08% της Παρασκευής, ενώ η Σελόντα (+4,41%) έδωσε ανοδική αντίδραση μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Ο Λύκος (-2,81%) συμπλήρωσε και τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, η Τρ. Αττικής (-6,22%) επτά πτωτικές στις τελευταίες οκτώ, μετά και τα νέα που αφορούσαν την κάλυψη της Α.Μ.Κ., στο -9,80% η Nexans με συνολικό όγκο 594 τεμ. και στο -19,29% ο Μπήτρος με συναλλαγές 300 τεμ. (!)

Δεν υπήρξε ουσιαστική αλλαγή στα υφιστάμενα τεχνικά δεδομένα, όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Για τον Γενικό Δείκτη, τελευταίο "οχυρό" των "buyers" η ζώνη 774 - 767, που αποτελεί και μεσοπρόθεσμη στήριξη. Το 805 κοντινή αντίσταση με κύρια το 828 επίπεδο που είναι και το ημερήσιο "stop short".

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,61%) και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, ουσιαστική στήριξη έχουμε στο 2008 και 1988. Το 2092 κοντινή αντίσταση που διάσπαση μπορεί να δοκιμάσει το 2132. Το ημερήσιο "stop short" στις 2158 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Οι συζητήσεις με τους Θεσμούς συνεχίζονται χωρίς να φαίνεται ότι υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα με την αγορά να περιμένει αν θα βγει 'λευκός καπνός' ενώ μετά την ύπαρξη του 'staff level agreement', μένει να φανεί αν είμαστε μέσα στους χρόνους και προλαβαίνουμε το Eurogroup της 24ης" αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Μπορεί όλοι να πιστεύουν ότι η Ιταλία είναι η αφορμή για πίεση στα ομόλογα και στο Χρηματιστήριο, παρόλα αυτά πολύ πιο σημαντικό είναι αν θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα.

Οι Επενδυτές αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια, ενώ ξέρουν πως αν συμμετάσχει το θέμα χρέος θα προχωρήσει. Από την στιγμή που φαίνεται ότι οι πιθανότητες αυτές μικραίνουν, βλέπουμε τους πωλητές, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, να υπερτερούν.

Μεσοπρόθεσμα δεν έχει αλλάξει κάτι παραμένοντας αισιόδοξοι όσο ο Δείκτης παραμένει υψηλότερα των 767 μονάδων.

Παραμένει κομβικός ο ρόλος της Γερμανίας, που θέλει το ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα, αλλά, ταυτόχρονα, θέλει να αφήσει χρονικά πίσω το θέμα χρέος.

Τώρα το τι είδους αποτέλεσμα θα υπάρξει, θα το αποφασίσουν οι Θεσμοί το επόμενο διάστημα.

"Πάντως είναι δύσκολο η Χώρα να καταφέρει να δανειστεί σε χαμηλά επιτόκια, πετυχαίνοντας μία 'καθαρή έξοδο', μιας και το 10ετες spread πλησιάζει και πάλι στις 400 μονάδες, οπότε σαν μόνη λύση δείχνει αυτή της προληπτικής γραμμής στήριξης" τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Shanghai Composite (+0,64%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Ινδικό Sensex (-0,67%).

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, ενώ με ανοδικές διαθέσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street, στον απόηχο της εξομάλυνσης των εμπορικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Πιέζονται χαμηλότερα Χρυσός, Πετρέλαιο και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ασία, "η Κίνα και οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αποφύγουν τον Εμπορικό πόλεμο και την επιβολή νέων δασμών. Οι δύο Πλευρές θα βελτιώσουν, επίσης, τη διμερή συνεργασία τους σε τομείς όπως είναι η Ενέργεια, τα Αγροτικά Προϊόντα, η Υγεία, τα Προϊόντα Τεχνολογίας και οι Χρηματοπιστωτικές Συναλλαγές. Αυτό θα συμβάλλει οι ΗΠΑ να μειώσουν το έλλειμμά τους στο ισοζύγιο τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών με το Πεκίνο", διαβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της Κινεζικής Κυβέρνησης Λίου Χε, όπως μετέδωσε το Κινεζικό Κρατικό πρακτορείο ειδήσεων "Νέα Κίνα".

Αύξηση 7,8% σημείωσαν οι Ιαπωνικές εξαγωγές τον Απρίλιο, σε ετήσια βάση, με ώθηση από την ισχυρή ζήτηση για αυτοκίνητα από τις ΗΠΑ. Η άνοδος στις συνολικές εξαγωγές – η 17η στη σειρά – ήταν σε συμφωνία με την πρόβλεψη για 8% που έβλεπαν οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, ο Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ προειδοποίησε ότι "η σταθερότητα της Ευρωζώνης μπορεί να απειληθεί, αν η προσεχής Ιταλική Κυβέρνηση δεν σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για το χρέος και το έλλειμμα".

"Ο καθένας πρέπει να καταλάβει στην Ιταλία ότι το μέλλον της Ιταλίας είναι στην Ευρώπη και πουθενά αλλού και για να είναι το μέλλον αυτό στην Ευρώπη υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τηρούνται", υπογράμμισε ο Λεμέρ μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή "Le Grand Rendez-vous" του Γαλλικού δικτύου "Europe 1" σε συνεργασία με την οικονομική εφημερίδα "Les Echos" και το δίκτυο "CNEWS".

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά αναρριχόμενος μέχρι τις 789,1 μονάδες (+0,80%), για να ακολουθήσει διάβρωση των αρχικών κερδών και υποχώρηση του Δείκτη μέχρι τις 779,76 μονάδες (-0,39%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 784,49 (+0,22%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 784,46 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,21%.

Ο τζίρος συρρικνώθηκε στα 43 εκατ., από τα οποία τα 8,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΕΧΑΕ, ΜΟΗ, ΙΚΤΙΝ), ενώ οι ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 56,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, ΜΟΗ, ΤΕΝΕΡΓ. Δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΒΙΟ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ και ΤΙΤΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΕΕ και ΟΠΑΠ και στο χαμηλό ημέρας οι Ελ. Πετρέλαια, Τιτάν, Eurobank.

Υποδεέστερη της αρχικής η τελική εικόνα με 55 ανοδικές μετοχές, έναντι 60 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

----ΧΠΑ

Με οριακή άνοδο ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα στην Αγορά Παραγώγων, αλλά με αισθητή μείωση των συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (48.895 συμβόλαια).

Στα 7.797 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 7.971 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.206, 1.170 για τον Ιούνιο και 36 για τον Ιούλιο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.061,5) κινήθηκε μεταξύ 2.042 και 2.070 μονάδων και έκλεισε με υποτίμηση 0,1%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.300 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.465), Εθνική (26.682), MIG (3.915), Alpha Bank (4.647), Πειραιώς (3.559), ΔΕΗ (483), Intralot (828), Folli Follie Group (179), ΟΤΕ (284), Μυτιληναίο (101), ΟΠΑΠ (335), Viohalco (112), Ελ. Πετρέλαια (115), Τέρνα Ενεργειακή (823).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 73.739, Eurobank 24.876, Εθνική 160.570, Alpha Bank 17.228, Πειραιώς 13.017, ΔΕΗ 10.442, Ελλάκτωρα 10.409, ΑΔΜΗΕ 10.307, Intralot 10.261.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

      Position Holder                              Name of Issuer                    NSP         Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,80%
2018-04-10
 
 
 
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,60%
2018-03-23
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,81%
2018-04-17
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
1,24%
 
2018-04-30
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,81%
 
2018-04-04
 
Oasis Investments II Master Fund LTD
 
FOLLI FOLLIE S.A.
 
0,80%
 
2018-05-17

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 14.609.983 τεμ., (από 14.228.258 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 100.888.053 τεμ. (101.856.034), Πειραιώς 17.348.240 τεμ. (17.348.240), ΔΕΗ 5.487.674 τεμ. (5.488.074), Eurobank 19.958.297 τεμ. (19.782.297), Folli Follie Group 2.464.996 τεμ. (2.449.766).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v