ΧΑ: Σε SLA και Eurogroup αναζητούνται αντίβαρα

Το βαρύ το κλίμα για την αγορά και οι πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα οπλίζουν τους short. Ποια είναι τα βραχυπρόθεσμα όρια κίνησης. Ο ιταλικός κίνδυνος και οι τίτλοι που μπορούν να διαφοροποιηθούν.

ΧΑ: Σε SLA και Eurogroup αναζητούνται αντίβαρα

Με απώλειες κοντά στο 5% και με τον Γενικό Δείκτη στις 782,80 μονάδες «έκλεισε» η τελευταία εβδομάδα. 5 στις 5 συνεδριάσεις με αρνητικό πρόσημο, εμφανή υπερίσχυση των πωλητών και πρόδηλη την απογοήτευση, επιφυλακτικότητα των αγοραστών.

Μία εβδομάδα, που παρά τις ευοίωνες προϋποθέσεις που είχαν δημιουργηθεί με την συνεδρίαση της Παρασκευής 11 Μαίου μας διέψευσε... πανηγυρικά συντηρώντας στα ύψη την πολύ βασική παράμετρο της αξιοπιστίας/εμπιστοσύνης.

Πλέον η αγορά «φλερτάρει» με νέα χαμηλά έτους καθώς η υπόθεση Folli Follie ήρθε να ακυρώσει στην πράξη τα όποια οφέλη είχαν προκύψει με την ανακοίνωση των stress tests. Για αυτό η νέα εβδομάδα θεωρείται (και είναι) τόσο καθοριστική όσο καμία άλλη από αυτές του Απριλίου-Μαίου, καθώς θα κριθεί η δυνατότητα των traders/επενδυτών να επαναφέρουν την αγορά προς τις 806 και 828 μονάδες ή η υπεροπλία των short με συνέπεια έναν νέο κύκλο... αιμορραγίας με απώλειες προς τις 770 και ακόμη χαμηλότερα.

Στις 2.090 μονάδες το σημείο αναφοράς για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης «μετρούσαμε» την Παρασκευή (στον Εκηβόλο) με τον FTSE25 να... σκοντάφτει ακριβώς στις 2.089,33 απ΄ όπου διόρθωσε για να «κλείσει» τελικά στις 2.050,54 μον. που ήταν και το χαμηλό ημέρας. Αρνητική εξέλιξη για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, καθώς παραπέμπει σε συνέχιση της σταδιακής μείωσης θέσεων από τα ισχυρά ξένα χέρια, από funds και traders.

Ελπίδα πλέον των long τα ενθαρρυντικά νέα από το μέτωπο της τέταρτης αξιολόγησης, και η προοπτική μίας ουσιαστικής εξέλιξης στο Eurogroup της Πέμπτης. Κατ΄ επανάληψη έχουμε πει, πως για την αγορά (για τους long) δύο είναι οι ικανές συνθήκες για να επιχειρηθεί αναστροφή του κλίματος α) η διαφαινόμενη θετική εξέλιξη στο θέμα του χρέους και β) η προοπτική μίας υβριδικής γραμμής κάλυψης/εγγύησης/χρηματοδότησης μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου.

Η παραμονή ή όχι του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, τα μέτρα για το χρέος και μία οποιασδήποτε μορφής (ακόμη και χαλαρής) πιστωτικής γραμμής θα μπορούσαν να ξανά ενεργοποιήσουν αγορές από την πλευρά των ισχυρών χεριών και των traders.

Η θεαματική υψηλή επιβάρυνση της απόδοσης των κρατικών τίτλων, η επαναφορά του 10ετούς προς το 4,55% είναι ενδεικτική του κλίματος που έχει δημιουργηθεί (και κακώς αποδίδεται μόνο στον παράγοντα Ιταλία).

Στην συνεδρίαση της Παρασκευής αίσθηση προκάλεσαν οι υψηλοί τζίροι σε συγκεκριμένες μετοχές-σηματωρούς της στάσης των ισχυρών χεριών, με τον ΟΤΕ να διορθώνει 1,85% στα 10,80 ευρώ, με αξία συναλλαγών 16,667 εκατ. αλλά με τον ΤΙΤΑΝα να αντιδρά 0,71% στα 21,35 ευρώ με 4,945 εκατ. όπως και ο ΟΠΑΠ 0,32% στα 9,265 ευρώ με 4,647 εκατ., η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 1,75% στα 5,22 ευρώ με 1,010 εκατ., ο Μυτιληναίος 1,69% στα 9,60 ευρώ με 1,151 εκατ. ευρώ.

Ακόμη και το «γύρισμα» της Folli Follie από τα 6,56 έως τα 8,03 και τελική τιμή στα 7,40 ευρώ με 3,852 εκατ. - αποτελώντας το απόλυτο trade bet- συζητήθηκε στα χρηματιστηριακά (και όχι μόνο ) γραφεία. Το τι μπορεί να σήμαιναν αυτές οι... ογκώδεις κινήσεις των ισχυρών χεριών πιθανότατα θα το δούμε στις συνεδριάσεις που ακολουθούν.

Προφανώς τα νεότερα από την Ιταλία, από τις αγορές κρατικών τίτλων της ευρω-περιφέρειας, το γενικότερο κλίμα που επικρατεί διεθνώς θα παραμείνουν ρυθμιστές και αυτή την εβδομάδα. Σημείο αναφοράς μας παραμένει ο S&P 500 και η δυνατότητα επανόδου (ή όχι ) πάνω από τις 2.727 μον., έχοντας ¨κλείσει" την Παρασκευή στις 2.712,97 μονάδες.

Tα νεότερα από τα ομόλογα της ευρω-περιφέρειας εύλογα επηρεάζουν και τον σχεδιασμό της Αθήνας/ΟΔΔΗΧ για μία νέα έκδοση με το τελευταίο 4,543% να μεταθέτει εκ των πραγμάτων την προσπάθεια για ευθετότερο χρόνο. Παράλληλα όμως στέλνει και ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση για τους κινδύνους που θα ελλοχεύουν από την 20 Αυγούστου και μετά στη περίπτωση που η Αθήνα επιμείνει στην λογική της «καθαρής εξόδου».

Θεωρώ δεδομένο πως τόσο ο ΥΠΟΙΚ, όσο η οικονομική ομάδα του πρωθυπουργού έχοντες απόλυτη γνώση της κατάστασης και των κινδύνων που «καιροφυλακτούν» θα συμφωνήσουν σε μία «υβριδική γραμμή κάλυψης», αν αυτό απαιτηθεί από τις συνθήκες.

Ανάλογα θα συνεχίσουν όμως να επηρεάζουν και οι εξελίξεις από το μέτωπο της Folli Follie, από την στάση των δεκάδων funds που πρακτικά θέτουν ζητήματα αξιοπιστίας/εμπιστοσύνης. Δεν είναι τυχαίο, πως ήδη (τουλάχιστον ) δυο μεγαλομέτοχοι ομίλων (του FTSE25) ξανά δέχτηκαν τις τελευταίες ημέρες κρούσεις/προτάσεις είτε για μεταφορά σε άλλο χρηματιστήριο της Ευρώπης είτε για «παράλληλη διαπραγμάτευση» των μετοχών τους. Και αυτό είναι κάτι, που προβλημάτισε τους πιο διορατικούς της αγοράς, καθώς ξανά ανοίγει ένα θέμα που «αδυνατίζει» την προοπτική του χρηματιστηρίου μας.

Τούτων δοθέντων σε αυτό τον κύκλο συνεδριάσεων θα δοκιμασθούν οι αντοχές των long, θα επιβεβαιωθεί (ή όχι ) το εμφανές πλεονέκτημα που έχουν αποκτήσει οι short και θα φανεί εάν το ΧΑ μπορεί να επανέλθει πάνω από τις 800 μονάδες.

Για τον FTSE25 σημείο αναφοράς είναι οι 2.090 μον. με την τάση να κρίνεται από τις 3-5 δεικτοβαρείς μετοχές που την τελευταία εβδομάδα μας έδωσαν αμφίσημες ενδείξεις.

Σε εβδομαδιαία μέτρηση, η τεχνική εικόνα για τις 25 μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης συνηγορεί υπέρ των short, καθώς στο μείον είναι οι: ΑΔΜΗΕ, Alpha Bank, Αεροπορία Αιγαίου, Viohalco, Grivalia, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Εθνική, Eurobank, EXAE, Lamda Development, Motor Oil, Jumbo, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Πειραιώς, Sarantis, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΤΙΤΑΝ και Folli Follie.

Επιβιώσαντες μόλις 3 Cocla Cola, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ. Διακυμάνσεις που έκαναν την διαφορά το συν 3,34% της Coca Cola και το μείον για ΟΤΕ (5,78%), Alpha Bank (10,31%), Folli Follie (10,84%).

H εβδομάδα περιλαμβάνει αρκετά επί μέρους που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν κινήσεις stock picking με τον Μάνο Χατζηδάκη να μας θυμίζει, πως την Δευτέρα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα τριμήνου της ΕΧΑΕ (μετά την συνεδρίαση), την Τρίτη ο Fourlis και η Motor Oil, την Πέμπτη ο ΤΙΤΑΝας και την Παρασκευή η Grivalia Properties. Χωρίς το μέρισμα (0,55/μτχ) η Aegean την Τρίτη, την ίδια μέρα που η Sarantis συγκαλεί Γ.Σ με κύριο θέμα την διανομή μερίσματος (0,28/μτχ) και split της μετοχής (1ν/1π). Γ.Σ για την έγκριση μερίσματος επίσης την Τρίτη για Πλαίσιο (0,07/μτχ) και Ευρωπαική Πίστη (0,12/μτχ).

Σε εβδομαδιαία «μέτρηση», στο μείον οι κλαδικοί δείκτες, με εξαίρεση των «τροφίμων-ποτών», στα 55,8 δισ. η συνολική αποτίμηση, στα 59,7 εκατ. ο μέσος ημερήσιος τζίρος (μειωμένος 11,8%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v