Στην κόψη του ξυραφιού το Χρηματιστήριο

Σε ιδιαίτερα κρίσιμο τεχνικά όριο ο Γενικός Δείκτης μετά την τρίτη πτωτική συνεδρίαση που συνοδεύτηκε από αυξημένες συναλλαγές. Πιέσεις και για τα ελληνικά ομόλογα λόγω Ιταλίας. Με πτώση 3,2% έκλεισε ο τραπεζικός κλάδος.

Στην κόψη του ξυραφιού το Χρηματιστήριο

Σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, που ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, σήμερα η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από συνεχείς εναλλαγές προσήμων, με τους αγοραστές να επιδιώκουν την επιστροφή του Δείκτη υψηλότερα των 800 μονάδων και τους πωλητές, που όπως φάνηκε είχαν και τον τελευταίο λόγο, να πιστωθούν και την τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση.

Να σημειωθεί ότι στις τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει αθροιστικές απώλειες 4,19% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών απώλειες 8,17%.

Αρκετά πρόσφατα, ο Γενικός Δείκτης έχει συμπληρώσει μεγαλύτερο αριθμό συνεχόμενων πτωτικών συνεδριάσεων, με το αρνητικότερο ρεκόρ στο διάστημα από 13 έως και 23/3, όταν και συμπλήρωσε εννέα συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, όμως στην παρούσα φάση η εικόνα, για πολλούς εγχώριους αναλυτές, θεωρείται αποτρεπτική και δεν θα μπορούσε να παρακινήσει σε τοποθετήσεις, ακόμα και τους λίγους traders που θα στόχευαν σε βραχύβια αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η επιμονή του τζίρου σε αξιοπρόσεκτα επίπεδα, η απόλυτα επιφυλακτική εικόνα στο Τραπεζικό ταμπλώ, όπου μόνο ο τίτλος της Alpha Bank διασώζεται υψηλότερα από την τιμή της τελευταίας Α.Μ.Κ., η έλλειψη διάθεσης "contrarian" κίνησης από τα περισσότερα, μη Τραπεζικά blue chips και η συνεχιζόμενη, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, απόσυρση των αγοραστών, από τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Από την άλλη, συνεχίστηκαν τα αρνητικά μηνύματα από τις Αγορές ομολόγων, όπου σήμερα σημειώθηκε συνδυαστική επίθεση πωλητών στα ομόλογα του Ευρωπαϊκού Νότου, πιθανόν και λόγω των Ιταλικών πολιτικών εξελίξεων, με αποτέλεσμα, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι 10ετείς τίτλοι της Ισπανίας να φθάνουν σε απόδοση το 1,38%, της Πορτογαλίας το 1,76% και της Ιταλίας το 2,10%.

Ακόμα εντυπωσιακότερη η αύξηση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να φθάνει στο 4,39%.

"Στη σημερινή συνεδρίαση οι αγοραστές καλούνται να επιδείξουν αντανακλαστικά που να επαναφέρουν τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 800 μονάδες. Αν και η διαδικασία αυτή έγινε αρκετές φορές φέτος, η τωρινή συγκυρία κρατάει χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για άμεση επανάληψή της" τόνιζε στις πρωινές της εκτιμήσεις η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει σημαντική τεχνική στήριξη εντός της περιοχής των 790 - 770 μονάδων, αλλά ενδεχόμενη υποχώρηση του Τραπεζικού δείκτη κάτω από την περιοχή των 900 μονάδων, πιθανότατα να μας συμπαρασύρει χαμηλότερα. Είναι αυτονόητο ότι η διατήρηση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου σε λογικά επίπεδα, κάτω των 450μβ είναι υψίστης σημασίας όσο πλησιάζουμε τον Αύγουστο. Αυτό φυσικά εξαρτάται και από τις Κρατικές ομολογιακές αποδόσεις των υπολοίπων Χωρών" ανέφερε στο πρωινό της report η Merit Investment Sec.

Χωρίς αμφιβολία η εικόνα των βασικών δεικτών θα ήταν πολύ χειρότερη, αν ο τίτλος της ΕΕΕ (+0,85%), για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, δεν έδινε κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο. Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ακουμπά τα 11 δισ. ευρώ, ενώ, τεχνικά, η επόμενη, σημαντική, αντίσταση, να εντοπίζεται στην ζώνη 30,45 - 30,87 ευρώ. Πρώτη στήριξη στα 28,70 ευρώ.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, ο κλαδικός δείκτης ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης αναρριχόμενος μέχρι τις 947,65 μονάδες (+0,18%), όμως από εκεί και πέρα ακολούθησε σταθερή πλαγιοκαθοδική κίνηση. Η καθοδική διάσπαση της σημαντικής στήριξης των 939 μονάδων, έφερε κινήσεις "stop loss" που ανέβασαν τις στροφές στην "νότια" κίνηση, με αποτέλεσμα ο εν λόγω δείκτης να υποχωρήσει μέχρι τις 908,62 μονάδες (-3,95%).

Στις 17.00 βρέθηκε στις 915,43 (-3,23%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 912,88 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 3,50%.

Τεχνικά και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, η απώλεια της στήριξης των 939 μονάδων επιδείνωσε δραματικά την εικόνα και όλα δείχνουν ότι πολύ δύσκολα δεν θα μπουν σε δοκιμασία οι επόμενες στηρίξεις στις 907 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 881 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Όσον αφορά τις περιπτώσεις των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, αξίζει υποσημείωσης ότι ο τίτλος της Alpha Bank δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, ενώ ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ, "είδαν" και τα δύο πρόσημα.

Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με το Τραπεζικό trading και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, για την Alpha Βank (-2,70%) το "stop long" εντοπίζεται στα 1,98 ευρώ, με ενδιάμεση στήριξη στα 2,03 ευρώ.
Σε ημερήσιο "short" συνεχίζει ο τίτλος της Εθνικής (-2,40%), με το "stop short" να έχει κατέβει στα 0,3160 ευρώ. Τελευταίο "οχυρό" των αγοραστών τα 0,278 ευρώ. Για την Eurobank (-4,74%), το ημερήσιο "stop long" στα 0,914 ευρώ, ενώ για την Πειραιώς (-6,16%), το επιβεβαιωμένο κλείσιμο χαμηλότερα 2,77 ευρώ, απαιτεί άμεσες κινήσεις μείωσης θέσεων.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, τέσσερις δεσμευτικές προσφορές υποβλήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, για το χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, με εξασφαλίσεις επί ακινήτων, που έχει βγάλει προς πώληση η Πειραιώς (project Amoeba). 

Απόλυτα επιφυλακτικό δηλώνει το σύνολο των εγχώριων αναλυτών, επισημαίνοντας την κακή εικόνα στο σύνολο των μετοχών του FTSE25, αλλά και τη συνεχιζόμενη μείωση του ενδιαφέροντος για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.

Σύμφωνα με τους ίδιους σαν επικρατέστερο σενάριο δείχνει αυτό της διατήρησης της μεταβλητότητας, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στις μετοχές που επηρεάζονται από τις αλλαγές του MSCI αλλά και στις εξελίξεις όσον αφορά το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης και τις διαπραγματεύσεις για το Ελληνικό χρέος, λόγω απουσίας σημαντικών επιχειρηματικών ειδήσεων.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη και εκτός της ΕΕΕ, της Folli Follie Group (-3,92%) και της ΔΕΗ (+0,68%) που έδειξε ότι θα προσπαθήσει να μην υποχωρήσει και χαμηλότερα των 2,00 ευρώ, η "μεγάλη εικόνα" δείχνει τουλάχιστον επιφυλακτική και το ελάχιστο "rotation", από πλευράς αγοραστών, απλά συντηρεί τα τελευταία προσχήματα.

Γλύτωσε την τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση η Viohalco (0%) και τις πέντε πτωτικές στις τελευταίες έξι. Ο τίτλος έχει γυρίσει σε ημερήσιο "short", με "stop" στα 3,64 ευρώ, ενώ αν οι πωλητές πιέσουν τον τίτλο χαμηλότερα των 3,26 ευρώ, θα πυκνώσουν σημαντικά οι κινήσεις "stop loss" από τα χαρτοφυλάκια που διατηρούν "αισιόδοξες" θέσεις.

Προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Μυτιληναίο (+0,32%). Η απώλεια των 9,52 ευρώ, γύρισε τον τίτλο σε ημερήσιο "short", με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στα 9,06 και 8,49 ευρώ. Μόνο επιστροφή υψηλότερα των 9,52 ευρώ, ξαναβάζει στο "κάδρο" την επόμενη αντίσταση στα 10,02 ευρώ.

Δεν έχει σταματήσει να επιδεινώνεται η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, η οριακή απώλεια της ζώνης στήριξης των 790 - 788 μονάδων, αυξάνει τις "ευθύνες" της αμέσως επόμενης στήριξης στις 768 - 767 μονάδες. Το ημερήσιο "stop short" στις 828 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,38%), αν χαθεί η στήριξη των 2069 μονάδων, θα ανοίξει η "καταπακτή" για βύθισμα προς τις 1996 μονάδες, με την εικόνα να επιδεινώνεται δραματικά.
Το ημερήσιο "stop short" στις 2158 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Στην Ελληνική Αγορά βρίσκει απόλυτη εφαρμογή ο 'Νόμος του Murphy' σύμφωνα με τον οποίο 'ότι μπορεί να πάει στραβά σε μία κατάσταση, θα πάει..", αναφέρει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Δυστυχώς για την Ελληνική Οικονομία και το Χρηματιστήριο, αυτά που μπορεί να πάνε στραβά είναι τόσα πολλά, που δεν αφήνουν πολλά σημάδια αισιοδοξίας, ή εφησυχασμού για την συνέχεια.

Πέραν των πολλών ανοικτών θεμάτων που ταλάνιζαν εδώ και καιρό την Ελληνική Οικονομία και κρυβόντουσαν με διάφορες δικαιολογίες, προστέθηκε και η αναξιοπιστία των δημοσιευμένων οικονομικών στοιχείων μεγάλων Ελληνικών εταιρειών, με διεθνή παρουσία και Ξένους Μετόχους.

Σε συνδυασμό με την γεωπολιτική αναταραχή στην Μέση Ανατολή που δεν λέει να σβήσει, αλλά και τον προβληματισμό που προκαλεί η πολιτική προσπάθεια για συγκυβέρνηση Λαϊκιστών στην Ιταλία, οι πωλητές δεν άργησαν να επιβληθούν στην "ρηχή" Ελληνική Αγορά.

Η εκτόξευση των spread Κρατικών ομολόγων του Νότο, αλλά και η συνεχιζόμενη ανοδική κίνηση του επιτοκίου των Αμερικανικών ομολόγων συντηρούν την ανησυχία.

Η πολυπόθητη έξοδος από τα μνημόνια, τελικά δεν φαίνεται και τόσο εύκολη όσο την φανταζόταν η Ελληνική Κυβέρνηση, αφού τα προαπαιτούμενα δεν έχουν κλείσει, το ΔΝΤ συνεχίζει να εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις και οι Γερμανοί θέλουν πρόσθετη εποπτεία χωρίς λεφτά, ενώ κανείς δεν μας εξηγεί ποιο θα είναι το πρόσθετο κόστος χρηματοδότησης από τις Αγορές…

Οι εγγενείς αδυναμίες της Ελληνικής Οικονομίας, μετά από σχεδόν 10 χρόνια κρίσης παραμένουν, με βασικότερες :

Την ανάγκη για επίτευξη υψηλών πολυετών πλεονασμάτων άνω του 3,5%.
Την υπερφορολόγηση και την πολυετή κόπωση, έχοντας επιφέρει μείωση στα φορολογικά έσοδα.
Την συνεχιζόμενη δυσλειτουργία του Κρατικού μηχανισμού παρά την αύξηση του προσωπικού.

Οι επιπτώσεις στην καμπύλη επιτοκίων του Ελληνικού χρέους αρχίζει να γίνεται αντιληπτή, ξεπερνώντας το 10ετές ομόλογο το 4,35%. Η πολιτική όξυνση, αλλά και η συνεχιζόμενη προκλητικότητα των Γειτόνων εξ Ανατολών (και όχι μόνο) καλά κρατεί και αν η αναταραχή στις Αγορές, κυρίως τις ομολογιακές, ενταθεί, τότε η διαχείριση της κατάστασης θα γίνει ακόμα δυσκολότερη…

Στην Χρηματιστηριακή Αγορά την αφορμή για διόρθωση την έδωσε η ιστορία της ΦΟΛΙ και θα πάρει χρόνο και προσπάθεια από όλους τους συντελεστές της, ώστε να ξεπεραστεί το σοκ χωρίς περαιτέρω απώλειες.

Εξάλλου, όπως είχαμε αναφέρει και σε πρόσφατα σχόλιά μας, οι αποτιμήσεις αρκετών εταιρειών δεν μπορούν χαρακτηριστούν πλέον "φθηνές" ή "ευκαιρίες", όσον αναφορά τα θεμελιώδη μεγέθη τους και θα πρέπει να επαναξιολογήσουμε τα ratio με βάση τις νέες αποτιμήσεις, αλλά και τα εκτιμώμενα κέρδη του 2018.

Ο Τραπεζικός κλάδος και ο δείκτης Τραπεζών, έχει σχηματίσει ενδοσυνεδριακά σχηματισμό "ώμο – κεφάλι - ώμο" και έγκυρη διάσπαση του επιπέδου των 913 - 910 μονάδων δίνει στόχους μεταξύ 845 και 800 μονάδων. Τεχνικά μόνο διακράτηση της ανωτέρω στήριξης αναιρεί το καθοδικό σενάριο.

O Γενικός Δείκτης χάνοντας τις 795 μονάδες σε ημερήσιο γράφημα, αυξάνει τις πιθανότητες για επαναπροσέγγιση των 770 μονάδων.

Αντίστοιχα, πιθανή διάσπαση των 2070 στον FTSE25, μεγαλώνει τις πιθανότητες για επαναπροσέγγιση των 2030 μονάδων, με τελικό στόχο εκπλήρωσης τις 2000 και 1970 μονάδες.

Το τελευταίο διάστημα έχουμε επιστήσει ιδιαίτερη προσοχή για το διεθνές περιβάλλον. Αύξηση των επιτοκίων και του πληθωρισμού μπορεί να δημιουργήσει αστάθεια στις Αγορές και σε συνδυασμό με το περίεργο – αντισυστημικό αποτέλεσμα των Ιταλικών εκλογών, μπορούν να εκτινάξουν την μεταβλητότητα και την ανησυχία των Αγορών.

Τα μικτά μακροοικονομικά στοιχεία% που δημοσιεύονται και η επίμονη παραμονή του 10ετους Αμερικανικού ομολόγου πέριξ του 3%, μας προϊδεάζουν ότι βρισκόμαστε στο τέλος του ανοδικού κύκλου και όσο πλησιάζουμε στην ολοκλήρωση των εταιρικών αποτελεσμάτων, οι κίνδυνοι μεγαλώνουν.

Συμπερασματικά, η Ελληνική Οικονομία έχασε μια χρυσή ευκαιρία τα προηγούμενα 3 έτη να κάνει τα απαραίτητα άλματα, εκμεταλλευόμενη το καλό διεθνές περιβάλλον. Δυστυχώς μετά από σχεδόν 10 έτη κρίσης, τα δομικά προβλήματα τόσο της Ελληνικής Οικονομίας όσο και της Χρηματιστηριακής Αγοράς "μπαλώθηκαν", αλλά δεν λύθηκαν. Με εξαίρεση την προσπάθεια μεμονωμένων Ελληνικών εξωστρεφών εταιρειών, η πλειοψηφία δεν έχει μεταλλαχτεί απλώς έχει καλυφθεί πίσω, κυρίως, από την μείωση του λειτουργικού κόστους και την βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων.

"Ελπίζουμε όλοι οι Εμπλεκόμενοι (Πολιτικό και Κρατικό προσωπικό – Επιχειρηματίες και Κοινωνία) να αντιληφθούμε ότι ο δρόμος μπορεί να γίνει πολύ δύσκολος, αν δεν προσέξουμε τις λεπτομέρειες του διεθνούς περιβάλλοντος, στις οποίες πάντα κρύβεται ο Διάβολος…" τονίζει ο οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον ASX 200 (+0,15%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Shanghai Composite (-0,71%).

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Υποχωρούν Χρυσός, Ευρώ και Πετρέλαιο.

Μένοντας στο τελευταίο, "ο ΟΠΕΚ βλέπει το ράλι του Αργού Πετρελαίου προς τα $80 το βαρέλι, ως ένα βραχυπρόθεσμο άλμα που προκαλείται από τις γεωπολιτικές εντάσεις, παρά ως ένα έλλειμμα προσφοράς", δήλωσαν τέσσερις Εκπρόσωποι του Πετρελαϊκού Καρτέλ, σημειώνοντας πως η τελευταία άνοδος στην τιμή προέρχεται κυρίως από την ανησυχία για κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν και την ένταση στη Μέση Ανατολή.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, τα στοιχεία για την Ιαπωνική Οικονομία έδειξαν συρρίκνωση 0,6% το α΄ τρίμηνο του 2018, για πρώτη φορά από τα τέλη του 2015.

Οι τιμές κατοικιών στην Κίνα ενισχύθηκαν ελαφρώς τον Απρίλιο από τον προηγούμενο μήνα, οδηγούμενες από την άνοδο στις μικρότερες Πόλεις.

Η μέση τιμή για νέες κατοικίες σε 70 Πόλεις αυξήθηκε 0,6% τον Απρίλιο, από τον Μάρτιο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Wall Street Journal, που βασίστηκαν σε στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Τον Μάρτιο η αύξηση ήταν 0,4%.

Σε σύγκριση με τα στοιχεία της αντίστοιχης περσινής περιόδου, ο μέσος όρος τιμών για νέες κατοικίες αυξήθηκε 5,3% τον Απρίλιο, σε σχέση με τα 5,5% κέρδη του Μαρτίου.

Τέλος, σύμφωνα με το MarketWatch, οι τιμές αυξήθηκαν σε 58 από 70 Πόλεις τον Απρίλιο, την ώρα που τον Μάρτιο η άνοδος ήταν σε 55.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στο 1,6% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τις τελικές εκτιμήσεις, σε συμφωνία με τις προκαταρκτικές προβλέψεις. Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός, συγκρίσιμος με τα στοιχεία από τις άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες, ήταν στο 1,4%, επίσης σε συμφωνία με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις.

Η επιβράδυνση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο επιβεβαιώθηκε σήμερα από τη Eurostat. Η Αρμόδια Στατιστική Υπηρεσία σημείωσε ότι ο πληθωρισμός στις 19 Χώρες που μοιράζονται το Ευρώ ήταν 1,2% τον Απρίλιο, από 1,3% τον Μάρτιο σε ετήσια βάση. Ο δομικός πληθωρισμός, εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τομέων της Ενέργειας και των μη επεξεργασμένων Τροφίμων, επιβραδύνθηκε στο 1,1% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, από 1,3% τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι ο δομικός είναι η μέτρηση που παρακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη χάραξη νομισματικής πολιτικής.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, η κατασκευή νέων κατοικιών σημείωσε μεγάλη πτώση τον Απρίλιο. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, οι ενάρξεις κατοικιών υποχώρησαν κατά 3,7% τον προηγούμενο μήνα, μετά από άνοδο 3,6% τον Μάρτιο. Ο συνολικός αριθμός διαμορφώθηκε στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος του 1,287 εκατ. κατοικιών. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι θα διολισθήσουν στο 1,31 εκατ.

Η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 0,7% τον Απρίλιο, σημειώνοντας άνοδο για τρίτο διαδοχικό μήνα. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch, ανέμεναν ότι η βιομηχανική παραγωγή θα αυξηθεί κατά 0,6%.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Τα Ελληνικά Χρηματιστήρια αναμένεται να εμφανίσουν αυξημένα κέρδη το πρώτο τρίμηνο, στα 1,4 εκατ. ευρώ", εκτιμά η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "neutral" και τιμή - στόχο στα 5,2 ευρώ για τη μετοχή.

"Η βελτιωμένη συναλλακτική δραστηριότητα στο Χ.Α. αναμένεται να επηρεάσει θετικά τα αποτελέσματα της ΕΧΑΕ", τονίζει η χρηματιστηριακή.

Προβλέπει ότι τα έσοδα θα εμφανίσουν άνοδο 28% στα 7,1 εκατ. ευρώ, με τα EBITDA να διαμορφώνονται στα 2,7 εκατ., σε υπερδιπλάσια επίπεδα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Τα Ελληνικά Χρηματιστήρια ανακοινώνουν αποτελέσματα τριμήνου στις 21 Μαϊου, μετά το κλείσιμο της Αγοράς.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και "χαμηλώνοντας" σε κεφαλαιοποιήσεις, από σήμερα έπαυσε η διαπραγμάτευση του δικαιώματος της Τράπεζας Αττικής, συμμετοχής στην Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών. Ημερομηνία λήξης άσκησης του δικαιώματος προτίμησης η 18/05/2018.

Από εκεί και πέρα, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Intralot (+1,18%). Να σημειωθεί ότι την αγορά ιδίων μετοχών έως 10% του μετοχικού κεφαλαίου, εντός χρονικής διάρκειας 24 μηνών (έναρξη ισχύος από 16/5), με κατώτατη τιμή €0,30 και ανώτατη τιμή €12 ενέκριναν οι Μέτοχοι της εισηγμένης.

Ξαφνική εμφάνιση αγοραστών στην CPI (+29,09%), επιστροφή αγοραστών για Ιασώ (+2,22%), Attica Group (+2,8%) και Foodlink (+2,7%), ενώ η Centric προσπάθησε να αντιδράσει στο χθεσινό -13,64%, βρέθηκε να κερδίζει μέχρι και 8,27%, αλλά ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με κέρδη 0,75% (!)

Τρεις συνεχόμενες πτωτικές και πέντε στις τελευταίες έξι για την ΕΛΧΑ (-3,23%), οκτώ οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για το Υγεία (+1,20%, αλλά είχαν προηγηθεί έξι συνεχόμενες πτωτικές), ενώ δύο ανοδικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες τρεις, αθροίζει ο ΟΛΘ (+2,66%), που σήμερα ανέβασε αισθητά και συναλλαγές.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Mermeren (+1,75%, ενώ είχαν προηγηθεί δύο συνεχόμενες πτωτικές), όμως θα αξίζει νέας παρακολούθησης μόνο αν δώσει νεότερα ιστορικά υψηλά, σε κλείσιμο.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 803,24 (+0,48%) και 786,54 μονάδων (-1,61%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 787,91 (-1,43%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 787,9 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,43%.

Ο τζίρος στα 76,4 εκατ., από τα οποία τα 6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΜΟΗ, ΕΥΡΩΒ, ΦΡΛΚ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ), ενώ ΕΤΕ και ΑΛΦΑ απέσπασαν το 29,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο οι ΓΡΙΒ, ΕΕΕ και ΕΛΠΕ δεν "κοκκίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης.

Αντίθετα, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ και ΤΙΤΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Κακή η τελική εικόνα με 31 ανοδικές μετοχές, έναντι 86 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 7%.

----ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ η μεταβλητότητα και οι συνεχιζόμενες μετακυλίσεις θέσεων αύξησαν, ακόμα περισσότερο τις συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (83.839 συμβόλαια).

Μείωση του όγκου παρατηρήθηκε στο συμβόλαιο του δείκτη.

Στα 3.282 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.635 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7.161, 4.313 για τον Μάιο, 2.725 για τον Ιούνιο και 123 για τον Ιούλιο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.072,75) κινήθηκε μεταξύ 2.067,5 και 2.112,75 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (50.000 Eurobank, 53.265 Alpha Bank, 16.100 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (10.362), Εθνική (45.746), MIG (7.151), Alpha Bank (8.552), Πειραιώς (6.068), ΔΕΗ (1.514), Intralot (661), Folli Follie Group (762), Ελλάκτωρα (203), Ιντρακόμ (142), ΟΤΕ (350), ΑΔΜΗΕ (179), Μυτιληναίο (395), ΓΕΚ (287), Ελ. Πετρέλαια (242), ΟΠΑΠ (353), Viohalco (189), ΕΧΑΕ (108), Jumbo (129).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 73.773, Eurobank 23.927, Εθνική 151.373, Alpha Bank 15.969, Πειραιώς 17.650, ΔΕΗ 10.474, Ελλάκτωρα 10.332, ΑΔΜΗΕ 10.257, Intralot 10.223.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

    Position Holder                            Name of Issuer                    NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,80%
2018-04-10
 
 
 
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,60%
2018-03-23
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,81%
2018-04-17
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
1,24%
 
2018-04-30
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,81%
 
2018-04-04
 
Oasis Investments II Master Fund LTD
 
FOLLI FOLLIE S.A.
 
0,90%
 
2018-05-11

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 14.095.162 τεμ., (από 13.985.162 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 101.281.578 τεμ. (101.281.578), Πειραιώς 17.378.240 τεμ. (17.364.182), ΔΕΗ 5.487.823 τεμ. (5.487.823), Eurobank 19.576.972 τεμ. (22.315.325), Folli Follie Group 2.449.766 τεμ. (2.405.390).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v