Πιέσεις σε μετοχές και ομόλογα

Κάτω από τις 790 υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, με τις τραπεζικές μετοχές και τα ομόλογα στο επίκεντρο των πιέσεων. Μεταβλητότητα στα Folli, που κινούνται χαμηλότερα. Ποιες μετοχές επιμένουν ανοδικά. Πτωτικό γύρισμα και για mid caps.

Πιέσεις σε μετοχές και ομόλογα

Υψηλότερα αντιδρούν τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, χαμηλότερα κλίνει το ΧΑ.

Σε κίνδυνο πλέον και οι 786 μονάδες, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την τεχνική εικόνα. Ξεπερνά το 3% η διόρθωση στις τράπεζες.

Με το βλέμμα σε Νέα Υόρκη και Μιλάνο οι traders από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Μαδρίτη, με την προσοχή στην επιφυλακτική στάση της πλειονότητας των ξένων διαχειριστών η Αθήνα.

Κατά 0,40% στις 13.017 μονάδες νωρίτερα (στις 14:50) ο DAX στη Φρανκφούρτη, επαναφορά χαμηλότερα προς τις 790 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, ενόσω η κρίση αξιοπιστίας που βαραίνει την αγορά επηρεάζει το μεγαλύτερο μέρος των εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης με έκθεση σε «ξένα κεφάλαια».

Πιέσεις καταγράφονται και στα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να αυξάνεται στο 4,34%. 

Συνεδρίαση αυξημένης μεταβλητότητας, με μικρή υποχώρηση αρχικά, διεύρυνσή της στη συνέχεια και προσπάθεια αναστροφής που ωστόσο δεν διάρκεσε πέρα από τις 13:15, οπότε υπερίσχυσαν εκ νέου οι πωλητές. Εκτοτε η αγορά, οι βασικοί δείκτες διαμορφώνονται με αρνητικό πρόσημο, ενώ ενδεικτικό του γενικότερου κλίματος που επικρατεί είναι το πτωτικό «γύρισμα» και του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Συναλλαγές και τζίρος σε επίπεδα μάλλον χαμηλότερα από τη χθεσινή συνεδρίαση, ωστόσο στις 14:55 η συνολική αξία συναλλαγών προσέγγιζε τον μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας.

Δεδομένου ότι χθες ο τζίρος ξεπέρασε το όριο των 70 εκατ., με την πλειονότητα των blue chips να υποχωρούν (περισσότερο ή λιγότερο), έχει τη σημασία του ο τζίρος που θα πραγματοποιηθεί συνολικά μέχρι και τις 17:15.

Το διαφορετικό στοιχείο με τις τελευταίες πτωτικές συνεδριάσεις έγκειται στον επιμερισμό της προσφοράς, καθώς πέραν του τραπεζικού κλάδου όπου είχε πραγματοποιηθεί το 47% του τζίρου, σημαντικά ποσοστά είχαν γίνει σε ταξίδια-αναψυχή (9%), τηλεπικοινωνίες (9%), πετρέλαιο-αέριο (8%), εμπόριο (7%). Η σύνθεση συναλλαγών/τζίρου δείχνει πως ξένα funds μειώνουν θέσεις τους πέραν των τραπεζικών, της Folli Follie και σε μετοχές άλλων κλάδων, εξέλιξη που κατά την εκτίμησή μου επιβαρύνει παρά ελαφρύνει το ούτως ή άλλως βεβαρημένο κλίμα.

Χρηματιστηριακός παράγων σημείωνε πως εάν οι ξένοι διευρύνουν το χαρτοφυλάκιο πωλήσεών τους, τότε στο ΧΑ η θέση των long θα εξασθενήσει ακόμη περισσότερο, δίνοντας επιπλέον πλεονέκτημα στους short συνακόλουθα, ενισχύοντας το ενδεχόμενο δοκιμασίας και των 786 μονάδων.

Σημαντικές οι απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ κατά 2,68% χαμηλότερα προς τις 920 μονάδες, διευρύνοντας την εβδομαδιαία διόρθωση (μείον 5,72%) και μειώνοντας στο 1,47% τη μηνιαία θετική απόδοση.

Από τον κλάδο, περισσότερες συναλλαγές στη μετοχή της Εθνικής (τα 23 από τα συνολικά 37 εκατ. μετοχές), μεγαλύτερος τζίρος στην Alpha Bank, με την Εθνική να ακολουθεί.

Με απώλειες και οι 4 μετοχές των συστημικών τραπεζικών.

Στο μείον οι 13 από τις 21 μη τραπεζικές, με τη μετοχή του Folli Follie παρά την προσπάθεια αντίδρασης, έως τα 7,35, να υποχωρεί εκ νέου στα 6,91 έχοντας διορθώσει στα πρώτα 15' της συνεδρίασης έως τα 6,56 ευρώ. Η αποτίμηση της εισηγμένης στα 462 εκατ. ευρώ και χαμηλή τιμή 52 εβδομάδων στα 6,44 ευρώ στη συνεδρίαση της 8ης Μαΐου. Τεχνικά ενδεχόμενη απώλεια των 6,44 ευρώ θα παρέπεμπε σε επιδείνωση της κατάστασης για την εταιρεία και ορατό τον κίνδυνο καταγραφής ακόμη χαμηλότερων τιμών.

Με αγοραστές στις μετοχές της Αεροπορίας Αιγαίου, στα 9,22 ευρώ, της Grivalia (9,18 ευρώ), της ΔΕΗ (2,09), της Coca Cola (29,57), των EΛΠΕ (7,85), του Μυτιληναίου (9,29), του ΟΠΑΠ (9,36).

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση με θετικό πρόσημο οι μετοχές Ιντρακάτ, ΟΛΘ, Πλαίσιο και ΥΓΕΙΑ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v