Προσδοκίες για ανοδικό ξεκίνημα της εβδομάδος στις διεθνείς αγορές, παραμένουν τα ερωτήματα στα καθ΄ημάς.
Η συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας για "ψαλίδι" στο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ είναι προφανές, πως δίνει χώρο στους long να επιχειρήσουν να κινηθούν υψηλότερα, θυμίζοντας πως ενδεικτικά ο S&P 500 στις 2.712,97 μονάδες, "μέτρησε" την τελευταία εβδομάδα απώλειες 0,63% με σημείο αναφοράς στις 2.727 μονάδες.
Αυτά εκτός, από τη στιγμή που η Wall Street δίνει τον τόνο στις άλλες αγορές επηρεάζοντας σε (μικρότερο ή μεγαλύτερο ) βαθμό την Ευρώπη, συνακόλουθα την Αθήνα.
Στα εντός, λίγο ως πολύ γνωστοί οι λόγοι που έχουν εγκλωβίσει το ΧΑ στα χαμηλά και μάλιστα την τελευταία εβδομάδα έφερε τον ΓΔ χαμηλότερα του ορίου των 800 και για 4 συνεχόμενες συνεδριάσεις με "κλεισίματα" από τις 799 έως τις 782 μονάδες.
Σημαντικές οι εβδομαδιαίες απώλειες για τον ΓΔ με τους short να έχουν μεν προβάδισμα πλην όμως το διεθνές περιβάλλον σε συνδυασμό με τις προσδοκίες λόγω SLA και Eurogroup να καθιστούν αμφίρροπη τη "μάχη" short vs long από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή.
Στα σχόλια μας της Κυριακής, το ΧΑ προσβλέπει σε SLA και Eurogroup, αλλά και, φόβοι για "μαύρο κύκνο" στις αγορές συνθέτουν ένα ενδιαφέρον περιβάλλον με αμφίσημες παραμέτρους και...αγνώστους που θα κληθούν από σήμερα να αποτιμήσουν οι επενδυτές, και κατ΄αρχήν οι traders.
Κλάδος κλειδί ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ στην περιοχή των 888 μονάδων, με σημαντικές απώλειες 9,78% την τελευταία εβδομάδα και αρνητική ένδειξη την απώλεια των σημαντικών 903 μον. για τον κλαδικό δείκτη. Συνεπώς, κατ΄αρχήν ζητούμενο για τον κλάδο η διαμόρφωση προυποθέσεων για επαναφορά υψηλότερα, με τον ΔΤΡ προς τις 903 μον. Από την δυνατότητα επίτευξης (ή όχι ) αυτής της επαναφοράς θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και το αν στα blue chips θα επανεργοποιηθούν δυνάμεις των long ικανές να αναστρέψουν το αρνητικό κλίμα, την πτωτική τάση.
Κλειδιά, από τη συνεδρίαση της Παρασκευής, από το...γύρισμα των οποίων θα εξαρτηθεί η βραχυπρόθεσμη τάση ο ΟΤΕ και συγκεκριμένα blue chips. Αυξημένες συναλλαγές, υψηλοί τζίροι στη μετοχή του ΟΤΕ- την Παρασκευή- με τη μετοχή να "δοκιμάζεται" ήδη ένα πολύ σημαντικό επίπεδο στήριξης. Συναλλαγές, σχεδόν 5 εκατ. ευρώ, στη μετοχή του ΤΙΤΑΝα αλλά και αυξημένοι σε τίτλους των Motor Oil, Μυτιληναίου, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, FF Group, ΟΠΑΠ κ.α.
Τράπεζες και blue chips κρίνουν την τάση, κατ΄αρχήν βραχυπρόθεσμα, με τους short να έχουν μεν προβάδισμα αλλά με τους long να εναποθέτουν τις προσδοκίες τους στις διεθνείς αγορές, στην Wall Street με αφορμή την επίτευξη μίας win-win συμφωνίας μεταξύ Ουάσινγκτον- Πεκίνου.
Τεχνικά για τον FTSE25 στηρίξεις στις 2.008 και 1.988 μονάδες, κοντινότερες αντιστάσεις στις 2.092 ενώ ενδεχόμενη υπέρβαση της θα ενίσχυε το ενδεχόμενο της συνέχισης προς τις 2.132 μονάδες.
Για τον ΓΔ στηρίξεις στις 774 και 767 μονάδες- θυμίζοντας πως είναι σημαντική περιοχή μεσοπρόθεσμης στήριξης- ενώ πρώτη αντίσταση διαμορφώνεται στις 803-805 μονάδες. Πειστική υπέρβαση της θα ενίσχυε το σενάριο της επαναφοράς προς τις 825-830 όπου και τα stops για τους short.
Από ένα δείγμα μετοχών του FTSE25 FT και Mid Cap σήμα long για λιγότερες, με Alpha Bank, Αεροπορία Αιγαίου, Grivalia, Sarantis, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και short για Motor Oil, ΟΤΕ, Μυτιληναίο, Viohalco, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Jumbo. Από τη μεσαία κατηγορία, σήμα long για ΚΡΙ ΚΡΙ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Quest, Fourlis αλλά short για Intralot.
Για τον S&P 500 σημεία αναφοράς είναι οι 2.700 και οι 2.727 μονάδες, με περαιτέρω όρια προς τις 2.662 και 2.770 μονάδες. Για τον DAX, σημεία αναφοράς, οι 13.270 μον. αντίσταση που ενδεχόμενη υπέρβαση της ενισχύει την επαναφορά προς τις 13.400 μον. Στήριξη για τον δείκτη, με το γερμανικό χρηματιστήριο να υποβοηθείται και από την πτώση του ευρώ, στις 13.018 μονάδες.