ΧΑ: Πώς ήρθε… τούμπα η αντίδραση

Τα σύννεφα πάνω από την Ευρώπη και η Ιταλία οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη πίσω στις 784 μονάδες και σε κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας. Οι τράπεζες «πρωταγωνιστές» και στην υποχώρηση με κάμψη 3%. Βουτιά 16% για τη μετοχή της Folli Follie.

ΧΑ: Πώς ήρθε… τούμπα η αντίδραση

Απόλυτα βραχύβια αποδείχθηκε η τελευταία ανοδική αντίδραση, καθώς το Χ.Α. εγκατέλειψε κάθε προσπάθεια περαιτέρω αναρρίχησης, με την πρώτη επιστροφή των αρνητικών προσήμων στις Ευρωπαϊκές Αγορές.

Οι τελευταίες έδειξαν να προβληματίζονται ιδιαίτερα μετά την χθεσινοβραδινή υποχώρηση της Wall Street και το κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας, αλλά και από τις τελευταίες, απόλυτα συγκεχυμένες, δηλώσεις Τραμπ (εκτίμησε ότι η προγραμματισμένη για τις 12 Ιουνίου συνάντησή του με τον Ηγέτη της Β. Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν ενδέχεται να αναβληθεί για αργότερα). Επίσης αποκάλυψε το σχέδιό του για επιβολή προστίμου ύψους $1,3 δισ. και αλλαγή της διεύθυνσης και διοίκησης της Κινεζικής εταιρείας Τηλεπικοινωνιών "ZTE Corp.", τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κάποια συμφωνία με το Πεκίνο, ενώ φρόντισε να επισημάνει ότι δεν είναι ευχαριστημένος με τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας), με τους ενεργούς Επενδυτές να συνεχίζουν να προβληματίζονται και από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, αλλά και από το σημερινό, αρνητικό ξεκίνημα του NYSE.

Το "εισαγόμενο" βαρύ κλίμα στο Χ.Α., βάρυνε ακόμα περισσότερο η τελευταία έκθεση της Bundesbank.
Υπό τον τίτλο "Ελλάδα: δεν έχει ακόμη επιτευχθεί συμφωνία για την εποχή μετά το τέλος του προγράμματος", η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα αναφέρεται, στο μηνιαίο δελτίο της, στην κατάσταση όσον αφορά το Ελληνικό πρόγραμμα και την προοπτική ολοκλήρωσής του τον Αύγουστο, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα υπερβαίνει κατά πολύ τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος και εκτιμά ότι πλεονάσματα ύψους 3,1% του ΑΕΠ θα πρέπει να θεωρούνται - και μακροπρόθεσμα - εύλογα, επομένως δεν είναι επιτακτικώς απαραίτητο να ληφθούν σύντομα πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Προειδοποιεί ακόμη για τον κίνδυνο, ενδεχόμενη εκτεταμένη προστασία από τις αντιδράσεις των Αγορών, να οδηγήσει σε απώλεια της δυναμικής των μεταρρυθμίσεων.

Το Χ.Α. αντέδρασε με καθαρά αρνητική συνεδρίαση και τον Γενικό Δείκτη να κινείται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, παρά τα ουδέτερα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, όπου οι αποδόσεις, τουλάχιστον για σήμερα, ακολούθησαν πλάγια κίνηση.

Στα αξιοσημείωτα της σημερινής συνεδρίασης, η επιστροφή του τζίρου σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα, ο αιφνιδιασμός των περισσότερων αναλυτών, που δήλωναν συγκρατημένα αισιόδοξοι μετά την χθεσινή έντονα ανοδική κίνηση, το κλείσιμο των βασικών δεικτών στο χαμηλό ημέρας, αλλά και το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτη συμπλήρωσε και έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση, χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων.

"Το επίπεδο των 800 μονάδων αποδείχθηκε ιδιαίτερα σθεναρό σημείο αντίστασης, υποδηλώνοντας την παρατεταμένη προσπάθεια που θα χρειασθεί για την επανάκτησή του. Θα απαιτηθεί συναλλακτική αναβάθμιση για το σκοπό αυτό. Η συσσώρευση, επομένως, είναι το πιθανότερο σενάριο με τον Γενικό Δείκτη να παλινδρομεί και ανοικτό το ενδεχόμενο για το τελικό πρόσημο" ανέφερε στις πρωινές της εκτιμήσεις η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Η χθεσινή εικόνα ήταν ένα καλό ξεκίνημα μιας ανοδικής αντίδρασης, της οποίας η συνέχεια θα κριθεί στην περιοχή των 810 - 815 μονάδων. Οι αποφάσεις που θα παρθούν για την Χώρα το επόμενο χρονικό διάστημα, εκτιμούμε ότι είναι καθοριστικές για την Οικονομία και την Αγορά. Η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα ανέφερε συγκεκριμένα, ‘’όχι σε ρύθμιση χρέους και χωρίς πρόγραμμα’’. Ίδωμεν" τόνιζε στο πρωινό της report η Merit Investment Sec.

"Σε κρίσιμη καμπή ο Γενικός Δείκτης, μιας και για ένα τετράμηνο, περίπου, έχει εγκλωβιστεί ανάμεσα στο 770 και στο 885 επίπεδο. Και τα δύο επίπεδα είναι σημαντικά, καθώς κατοχύρωση του 767 μας δίνει πτωτική λύση, ενώ μία κατοχύρωση του 885 μπορεί να μας δώσει συνέχιση της ανοδικής κίνησης. Μπροστά μας ψάχνουμε ένα σημαντικό γεγονός που θα μπορούσε να βοηθήσει την ανοδική διάσπαση, με το χρέος να είναι ένα από τα πιθανά γεγονότα που θα μπορούσαν να λύσουν τον σχηματισμό. Η Αγορά ενώ φαίνεται να τελειώνει η αξιολόγηση κρατάει μικρό καλάθι στο θέμα χρέος, με την διαμάχη μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ να συνεχίζεται.

Ο ρυθμός ανόδου της Αγοράς τα τελευταία δύο χρόνια είναι αργός και δημιουργεί βάσεις σε κάθε επίπεδο, γεγονός που βοηθάει να έχει σημαντικές αντοχές στην διορθώσεις. Συνήθως μία συσσώρευση κρατάει 4 - 5 μήνες πριν δώσει λύση, οπότε είμαστε κοντά για την επόμενη κίνηση της Αγοράς. Στην παρούσα φάση βλέπουμε μία σημαντική αλλαγή στην εικόνα του Τραπεζικού κλάδου, καθώς για πρώτη φορά επιδεικνύει πολύ πιο αμυντική συμπεριφορά στην διόρθωση της Αγοράς. Παρόλα αυτά συνεχίζει για τρίτο χρόνο να είναι εγκλωβισμένος ανάμεσα στις 650 και τις 1100 μονάδες, χωρίς να έχει καταφέρει να αλλάξει επίπεδο" τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Ξεκινώντας από εκεί που σταμάτησε η αναφορά της Fast Finance, δηλαδή το Τραπεζικό ταμπλώ, ο κλαδικός του δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 883,72 μονάδες (-2,88%). Στις 17.00 είχε "μαζευτεί" στις 886,35 (-2,59%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας και στις 882,57 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 3%.

Για την σχετική αποκατάσταση της εικόνας και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, ο ΔΤΡ θα πρέπει να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 927 - 939 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση στις 907 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) για να ελπίζει σε κίνηση προς τις 994 και 1031 μονάδες.

Απόλυτη προσοχή χρειάζεται η στήριξη στις 880 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), καθώς σε περίπτωση καθοδικής διαφυγής είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα αντέξει η επόμενη στήριξη στις 875-873 μονάδες, υπό την πίεση των κινήσεων "stop loss".

Όσον αφορά τις επιμέρους Τραπεζικές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αξίζει αναφοράς ότι Eurobank (-2,84%) και Πειραιώς (-5,52%), δεν ήλθαν σήμερα σε επαφή με το θετικό πρόσημο, ενώ Alpha Bank (-2,25%) και Εθνική (-3,45%), ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας.

Η Alpha Bank επέστρεψε χαμηλότερα από το σημαντικό επίπεδο των 2,00 ευρώ, ενώ για τους traders που επιμένουν να θεωρούν "σηματωρό" τον τίτλο της Εθνικής, αυτός έχει σαν πρώτο ζητούμενο την επιστροφή, με κλείσιμο, υψηλότερα των 0,307 ευρώ, αν θέλει να ελπίζει σε κίνηση προς τα 0,343 ευρώ.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και παίρνοντας τις ειδήσεις με την χρονική τους σειρά, η Moody’s αναβάθμισε την αξιολόγηση των καταθέσεων και του μη εξασφαλισμένου χρέους των Alpha Bank και Eurobank σε "Caa2" από "Caa3". Η αναβάθμιση στηρίζεται στην διεύρυνση της καταθετικής βάσης των δύο Τραπεζών και την έκδοση υποχρεώσεων μειωμένης εξασφάλισης, που θα προσφέρει αυξημένη προστασία στους Κύριους Πιστωτές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "τις παρατηρήσεις - προτάσεις της για το επόμενο βήμα χαλάρωσης των 'capital controls' αναμένεται να στείλει τη Δευτέρα η Ελληνική Ένωση Τραπεζών στην Τράπεζα της Ελλάδος και στο Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να ληφθεί η τελική απόφαση και οι αλλαγές να ισχύσουν το επόμενο διάστημα. Οι προτάσεις αλλά και οι παρατηρήσεις της ΕΕΤ, ως προς τη δυνατότητα του Τραπεζικού Συστήματος, αλλά και τις ανάγκες των Επιχειρήσεων, αναμένεται να συζητηθούν την Παρασκευή στην Αρμόδια Επιτροπή".

Το πρώτο εν Ελλάδι χαρτοφυλάκιο με ακίνητα, τα οποία έχουν περιέλθει στην κατοχή της, βγάζει προς πώληση η Eurobank, ανοίγοντας άλλη μια υποκατηγορία για τη Δευτερογενή Αγορά διαχείρισης δανείων και ανακτημένων από Τράπεζες εξασφαλίσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί σε Ενδιαφερόμενους Επενδυτές, το προς πώληση χαρτοφυλάκιο (project "Pixel") περιλαμβάνει 650 ακίνητα, τα οποία είναι ανακτημένες από την Τράπεζα εξασφαλίσεις δανείων. Η εκτιμώμενη αξία τους ανέρχεται σε 21 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για κατοικίες (το 50% του χαρτοφυλακίου), εμπορικά και οικόπεδα, που είναι διεσπαρμένα σε όλη τη Χώρα, καθώς μόλις το 30% των 650 κατοικιών βρίσκεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ως σύμβουλος πώλησης λειτουργεί η PriceWaterhouseCoopers, η οποία έχει καλέσει Ενδιαφερόμενους Επενδυτές να υπογράψουν συμβάσεις εμπιστευτικότητας.

Τις αισιόδοξες εκτιμήσεις, που συνόδευσαν εξαρχής το project "Earth", επιβεβαιώνουν οι δεσμευτικές προσφορές καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, η Κοινοπραξία Intrum - Carval προσφέρει περίπου 110 εκατ. ευρώ, για να αποκτήσει μη εξασφαλισμένα καταναλωτικά και επαγγελματικά δάνεια οφειλόμενου κεφαλαίου 2 δισ. ευρώ και συνολικής απαίτησης 5,2 δισ. ευρώ. Η προσφορά της Κοινοπραξίας είναι σημαντικά καλύτερη από αυτές των υπόλοιπων "Μονομάχων" (APS, B2Holding, Hoist) και αντιστοιχεί στο 5,5% της αξίας του οφειλόμενου κεφαλαίου. Τις τελικές αποφάσεις θα λάβει το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, κατά τη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, με ορατό το ενδεχόμενο να αποφασίσει την απευθείας ανάδειξη της Κοινοπραξίας Intrum- Carval ως Προτιμητέου Επενδυτή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "προβληματική για τις Τράπεζες είναι η ανάλυση των πρώτων στοιχείων, από τους μέχρι τώρα διενεργηθέντες πλειστηριασμούς, καθώς προκύπτει ότι ο αριθμός όσων προτιμούν να χάσουν τα ενεχυριασμένα ακίνητα, παρά να ρυθμίσουν, είναι πιθανώς μεγαλύτερος από αυτόν που προέβλεπαν οι αρχικές εκτιμήσεις. Από τα τέλη Φεβρουαρίου ως σήμερα βγήκαν στο... σφυρί κυρίως ακίνητα που είχαν λάβει οι Τράπεζες ως εξασφάλιση για δάνεια σε πολύ Μικρές (Ελεύθεροι Επαγγελματίες) και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. Η εικόνα που αναδύεται από την επεξεργασία των στοιχείων, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, είναι κατώτερη των εκτιμήσεων. Ακόμη και υπό την απειλή του πλειστηριασμού, το ποσοστό όσων έσπευσαν να ρυθμίσουν προκειμένου να μη χάσουν -ακίνητη - περιουσία ήταν χαμηλότερο του 20%. Ποσοστό που απέχει αισθητά από τις εκτιμήσεις των τραπεζιτών ότι το 25% με 30% των 'κόκκινων' δανείων ανήκει σε 'στρατηγικούς κακοπληρωτές".

Φεύγοντας από τον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "οι αποφάσεις για τη διευθέτηση του Ελληνικού χρέους, στον βαθμό όπου δεν 'ξεφύγει' η κατάσταση στην Ιταλία, θα κρίνουν τον χρόνο των επόμενων εκδόσεων Ελληνικών ομολόγων. Προς το παρόν, το μόνο δεδομένο είναι ότι ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει να εκδώσει ετήσια έντοκα γραμμάτια τον Ιούνιο, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, θα ακολουθήσουν δύο αντίστοιχες εκδόσεις Σεπτέμβρη και Δεκέμβρη, ενώ στο μεταξύ 'χτίζεται' με όλα τα μέσα το 'μαξιλάρι' ταμειακών διαθεσίμων. Τα τελευταία επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δείχνουν ότι στο τέλος Μαρτίου τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου είχαν κάνει 'άλμα' στα 12,328 δισ. ευρώ, έναντι μόλις 934 εκατ. ευρώ του περασμένου Δεκέμβρη. Το χρέος, αντίστοιχα, από τα 328 δισ. ευρώ, έκανε 'άλμα' στα 343 δισ. ευρώ και τα ρέπος από 14,9 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο, εκτοξεύτηκαν σε 22,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου έχουν φτάσει, πλέον, τα 15,5 δισ. ευρώ".

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, στενεύουν τα χρονικά περιθώρια μέσα στα οποία η Folli Follie Group (-16,47%) θα πρέπει να δώσει τις απαντήσεις της στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και αυτό εντείνει την νευρικότητα και τις τάσεις αποεπένδυσης στην μετοχή, η οποία ολοκλήρωσε την σημερινή συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας.

Για τους "λάτρεις των έντονων συγκινήσεων" το ημερήσιο "stop short" στα 7,77 ευρώ.
Μοναδικός τίτλος του FTSE25 που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ήταν αυτός του ΑΔΜΗΕ (+1,85%), συμπληρώνοντας και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Το ημερήσιο "stop short" στα 1,886 ευρώ, με ενδιάμεση αντίσταση στα 1,78 - 1,80 ευρώ. Απόλυτα σημαντική η στήριξη στα 1,71 - 1,68 ευρώ.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε σήμερα ο τίτλος της Jumbo (-1,55%), ακολουθώντας σταθερά πλαγιοκαθοδική κίνηση από τα 15,18 ευρώ (κλείσιμο 9/5). Η μετοχή έχει συμπληρώσει οκτώ πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες δέκα. Απόλυτα σημαντική η στήριξη στα 13,80 - 13,50 ευρώ, ενώ σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών, η πρώτη αντίσταση στα 14,24 ευρώ και το ημερήσιο "stop short" στα 15,26 ευρώ.
Όλο και λιγότερα τα άξια αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, που συνεχίζουν να χάνουν "θαυμαστές" όσο διαρκεί το κλίμα επιφυλακτικότητας.

Ξεκινώντας από τους τίτλους που επέδειξαν, σχετικά, ανοδικές διαθέσεις, επιμένει πλαγιοανοδικά η ΚΛΜ (+0,26%), με διαθέσεις επιστροφής στα πρόσφατα υψηλά το Ιασώ (+2,04%) και ο Κανάκης (+1,04%), αντέδρασε μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις η ΕΚΤΕΡ (+3,95%), ενώ "ντουμπλάρισαν" τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Λύκος (+0,86%), Καράτζη (+1,32%), Alpha Αστικά Ακίνητα (+0,78%) και Κέκροπας (+0,74%).

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Ελλάκτωρα (+1,99%), νέα ιστορικά υψηλά για την Mermeren (+1,87%), ενώ η Centric (+2,46%) συμπλήρωσε πέντε ανοδικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες έξι.

Από την άλλη, τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την Intralot (-2,95%), τρίτη συνεχόμενη πτωτική για την Frigoglass (-7,25%), ενώ ο Fourlis (-3,25%) συμπλήρωσε έξι πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες επτά και ο Άβακας (-4,76%) δεκαπέντε πτωτικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες είκοσι.

Εκεί που οι προηγούμενες δύο συνεδριάσεις, πήγαν να φέρουν ένα "αμυδρό φως στο τούνελ της απογοήτευσης", σήμερα η Αγορά έδειξε ότι "το φως ήταν το τρένο που ήλθε να χτυπήσει τους ενεργούς παίκτες στο Χ.Α.", επιδεινώνοντας, εκ νέου, την τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών.

Για τον Γενικό Δείκτη και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, τελευταίο "οχυρό" των "buyers" η ζώνη των 767 - 750 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων).

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,63%), το κλείσιμο χαμηλότερα των 2077 - 2070 μονάδων, αν επιβεβαιωθεί και από την αυριανή συνεδρίαση, απαιτεί άμεσες και απόλυτα συντονισμένες κινήσεις "stop loss", με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται (!)

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η στροφή των Διεθνών Επενδυτών προς ποιοτικά, θεωρούμενα ως low-risk assets, όπως το Γερμανικό δεκαετές ομόλογο, απεικονίζει ανάγλυφα τη διάθεση ανάληψης χαμηλότερων επενδυτικών κινδύνων από την επικρατούσα πλειοψηφία" επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έχει λειτουργήσει ως ένας εκ των Leader της πτώσης, με τον Μάιο να έχει δημιουργήσει – μέχρι σήμερα – ένα μεγάλο "κόκκινο κηροπήγιο", το δεύτερο μεγαλύτερο της τελευταίας διετίας. Κοιτώντας το γράφημα τιμών με αφετηρία το πολυετές χαμηλό του 2016, είναι εμφανές ότι ο Δείκτης δεν απέχει πολύ από το να δοκιμάσει και ίσως να παραβιάσει την ανοδική γραμμή τάσης της συγκεκριμένης περιόδου.

Στην παρούσα φάση φαίνεται να απουσιάζουν οι εσωτερικοί μακροοικονομικοί, κλαδικοί και εταιρικοί καταλύτες, που θα στηρίξουν τις μετοχικές αποτιμήσεις στη Λεωφόρο Αθηνών.
Εκτιμάται ότι με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την αξιοπιστία των στοιχείων τίτλου της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, οι Επενδυτές θα γίνουν ακόμη προσεκτικότεροι πριν το άνοιγμα αγοραστικών θέσεων. Ίσως η Ελληνική Αγορά υπεραντιδρά για μία ακόμη φορά, καθώς φαίνεται να έχει και πάλι ισχύ το "όποιος καεί με το χυλό, φυσά και το γιαούρτι".

Η αυστηροποίηση των επενδυτικών κριτηρίων που προηγούνται της τοποθέτησης σε οποιονδήποτε μετοχικό τίτλο είναι καλοδεχούμενη, αν και πλέον τίθενται τα ερωτήματα σε τι θα μπορούν να βασίζονται με σχετική ασφάλεια όσοι δηλώνουν θιασώτες της θεμελιώδους ανάλυσης στο Χ.Α. και μέχρι πού μπορούν να φτάσουν οι τάσεις καχυποψίας που μαραζώνουν συναλλακτικούς όγκους και αποτιμήσεις.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε βραχυπρόθεσμα καθοδική τάση όσο παραμένει κάτω από τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών, που βρίσκεται στην περιοχή των 812 μονάδων. Στηρίξεις εντοπίζονται στις 780 και στις 767 μονάδες και αντιστάσεις στις 812 και 828 μονάδες.

"Σε κρίσιμο σταυροδρόμι και η απόδοση του Ελληνικού δεκαετούς Κρατικού ομολόγου, που παραμένει πέριξ του 4,50%, με υπέρβαση του εν λόγω επιπέδου να ανοίγει διάπλατα την πόρτα του ομολογιακού Yield προς το υψηλό ενός έτους στο 5%, με ότι αρνητικό αυτό το σενάριο συνεπάγεται για τον Γενικό Δείκτη και ειδικότερα για τον πολύπαθο Τραπεζικό κλάδο" τονίζει ο κ. Στεριώτης (Nuntius Sec.).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μόνο ο "Κορεάτης" Kospi (+0,26%) διασώθηκε από τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε ο δείκτης Hang Seng (-1,82%).

Αρνητικά τα πρόσημα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.
Διορθώνει το Πετρέλαιο, μικρότερες απώλειες για Ευρώ και Χρυσό.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, η μεταποιητική δραστηριότητα της Ιαπωνίας αυξήθηκε με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων εννέα μηνών τον Μάιο.

Σύμφωνα με τη Markit, ο ΡΜΙ του τομέα Μεταποίησης υποχώρησε στο εποχικά προσαρμοσμένο επίπεδο των 52,5 μονάδων – το χαμηλότερο από τον Αύγουστο του 2017 – από το τελικό 53,8 του Απριλίου.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η ανάπτυξη στον Ιδιωτικό τομέα της Γερμανίας επιβραδύνθηκε τον Μάιο φτάνοντας στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων 20 μηνών.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον σύνθετο ΡΜΙ, που παρακολουθεί τους τομείς της Μεταποίησης και των Υπηρεσιών (μαζί αντιπροσωπεύουν περισσότερο από τα δύο τρίτα της Οικονομίας) υποχώρησε στις 53,1 μονάδες, από 54,6 τον προηγούμενο μήνα.

Οι εκτιμήσεις δημοσκόπησης του Reuters έκαναν λόγο για μικρή άνοδο, στις 54,7 μονάδες. Η ανάγνωση του Μαΐου ήταν η πιο αδύναμη από τον Σεπτέμβριο του 2016.

Σημαντικά μεγαλύτερη του αναμενόμενου ήταν η επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη τον Μάιο.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του IHS Markit, ο σύνθετος PMI υποχώρησε τον Μάιο στις 54,1 μονάδες, από 55,1 τον προηγούμενο μήνα και έναντι των 55 μονάδων που ανέμεναν οι αναλυτές. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 μηνών.

Ο προκαταρκτικός δείκτης PMI Μεταποίησης υποχώρησε στο χαμηλό 15 μηνών του 55,5, έναντι των 56,2 μονάδων του Απριλίου (56 μονάδες προέβλεπαν οι αναλυτές), ενώ ο PMI Υπηρεσιών διαμορφώθηκε σε χαμηλό 16 μηνών, στις 53,9 μονάδες, από 54,7 τον προηγούμενο μήνα και έναντι των 54,6 μονάδων που προέβλεπαν οι αναλυτές.

"Η νέα Κυβέρνηση της Ιταλίας θα πρέπει να στοχεύσει στη μείωση του υψηλού Δημοσίου χρέους της", δήλωσε σήμερα η Κομισιόν, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο η Χρηματοοικονομική αστάθεια στη Ρώμη να περάσει σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.

"Καμία από τις Χώρες που θέλουν να υιοθετήσουν το Ευρώ δεν πληρούν όλα τα κριτήρια ένταξης", σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σημειώνεται πως στη λίστα Υποψήφιων προς ένταξη Χωρών βρίσκονται η Βουλγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Κροατία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σουηδία.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Ο ΟΠΑΠ θα ανακοινώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου", εκτιμά η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος σε έκθεσή της για τη μετοχή, στην οποία διατηρεί σύσταση "buy" και τιμή - στόχο στα 13,3 ευρώ.

Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι ο τζίρος του ομίλου θα αυξηθεί καθώς τα νέα προϊόντα (virtual games, VLTs) θα υπεραντισταθμίσουν τις αδύναμες επιδόσεις σε Κίνο, Πάμε Στοίχημα και Τζόκερ, ενώ τα EBITDA αναμένεται να παραμένουν στάσιμα, λόγω αυξημένου λειτουργικού κόστους και τα κέρδη εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν λόγω υψηλότερων δαπανών για αποσβέσεις.

Η χρηματιστηριακή προβλέπει ότι ο όμιλος θα ανακοινώσει έσοδα 376 εκατ. το πρώτο τρίμηνο, αυξημένα κατά 5% σε ετήσια βάση, με τα EBITDA να διαμορφώνονται στα 79,5 εκατ. ευρώ με άνοδο 1% και τα καθαρά κέρδη να υποχωρούν 14% στα 33,6 εκατ. ευρώ.

Ο ΟΠΑΠ ανακοινώνει αποτελέσματα στις 30 Μαϊου, μετά το κλείσιμο της Αγοράς.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 785,05 μονάδες (-1,58%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 786,07 (-1,45%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας των 784,93 μονάδων, με ημερήσιες απώλειες 1,59%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 46,3 εκατ., από τα οποία τα 8,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΕΝΕΡΓ, ΕΥΡΩΒ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ), ενώ ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ απέσπασαν το 48% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο ο ΑΔΜΗΕ δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΕΕΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΛΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Viohalco, Lamda Development, Folli Follie Group, Εθνική, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος και Τιτάν.

Κακή η τελική εικόνα με 44 ανοδικές μετοχές, έναντι 72 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

----ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού με επιστροφή των πιέσεων και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (39.718 συμβόλαια).

Στα 9.222 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 9.068 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.207, 1.087 για τον Ιούνιο και 120 για τον Ιούλιο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.061,75) κινήθηκε μεταξύ 2.059 και 2.089,5 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Αυξήθηκε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (35.000 ΟΤΕ, 35.000 Intralot, 592.737 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.881), Εθνική (20.827), MIG (2.786), Alpha Bank (5.003), Πειραιώς (5.093), ΔΕΗ (544), Intralot (291), Folli Follie Group (545), ΟΤΕ (223), Μυτιληναίο (161), ΟΠΑΠ (170), Viohalco (109), Τέρνα Ενεργειακή (275), Ελλάκτωρα (192), ΓΕΚ (150), Jumbo (106).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 73.478, Eurobank 25.540, Εθνική 175.467, Alpha Bank 25.008, Πειραιώς 23.078, ΔΕΗ 10.521, Ελλάκτωρα 10.454, ΑΔΜΗΕ 10.179, Intralot 10.069.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

        Position Holder                               Name of Issuer               NSP         Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,80%
2018-04-10
 
 
 
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,60%
2018-03-23
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,81%
2018-04-17
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
1,24%
 
2018-04-30
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,81%
 
2018-04-04
 
Oasis Investments II Master Fund LTD
 
FOLLI FOLLIE S.A.
 
0,80%
 
2018-05-17

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 15.288.121 τεμ., (από 14.709.983 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 100.888.063 τεμ. (100.888.063), Πειραιώς 17.348.240 τεμ. (17.348.240), ΔΕΗ 5.486.926 τεμ. (5.487.674), Eurobank 19.917.955 τεμ. (19.917.955), Folli Follie Group 2.879.106 τεμ. (2.465.711).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v