Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκρηκτικό κοκτέιλ απειλεί το Χρηματιστήριο

Η πολιτική κρίση στην Ιταλία αλλά και στην Ισπανία ανασυνθέτουν σενάρια κρίσης στον ευρωνότο, τη στιγμή που το ΧΑ ταλαιπωρείται και από το πλήγμα αξιοπιστίας από την υπόθεση Folli. Τα χαμηλά έτους, τα σενάρια αναστροφής και οι εκτιμήσεις.

Εκρηκτικό κοκτέιλ απειλεί το Χρηματιστήριο

Τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες συμπλήρωσε το ΧΑ, την Παρασκευή, με την υποχώρηση του Γενικού Δείκτη στις 755,63 μονάδες, που είναι και νέο χαμηλό έτους.

Τρεις εβδομάδες από την "επίθεση" του QCM κατά της Folli Follie, που ενεργοποίησε ένα ντόμινο δυσπιστίας από την πλευρά των αγορών για την ελληνική. Και που στην τελευταία εβδομάδα ήρθαν να προστεθούν οι ανησυχίες για επιστροφή της κρίσης στον ευρωπαικό Νότο. Εκτίναξη της απόδοσης για τα ομόλογα Ελλάδος, Ιταλίας, Ισπανίας με την BofA να προειδοποιεί ότι η Ιταλία «δεν είναι Ελλάδα» και τους επενδυτές να προσπαθούν να αποτιμήσουν τα δραματικά γεγονότα του σαββατοκύριακου και την πορεία προς τις νέες εκλογές για τη γειτονική χώρα. Ηδη σήμερα, σε μια «ρηχή» συνεδρίαση (κλειστές οι αγορές σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη), οι πιέσεις στο Μιλάνο επανήλθαν παρά το αρχικά θετικό ξεκίνημα. 

Μείγμα εκρηκτικό που λειτουργεί υπέρ των short, οι οποίοι μόνο την τελευταία εβδομάδα μέτρησαν κέρδη από τις 3,47% απώλειες του ΓΔ και σωρευτικά 8,51% σε διάστημα μηνός. Πλήγμα αξιοπιστίας για το ΧΑ από την Παρασκευή 4 Μαίου, πολιτική κρίση σε Ιταλία και τελευταία στην Ισπανία με τις αγορές να επιφυλάσσονται εύλογα για το πώς θα επιχειρηθεί η έξοδος της Ελλάδας από το τρίτο μνημόνιο. Το πώς θα προστατευθεί η ελληνική οικονομία μετά το μνημόνιο σε μία περίοδο που ο επενδυτικός κίνδυνος επιβαρύνεται δραματικά είναι ένα θέμα, που αποτιμάται ήδη από τα funds και τους έχοντες θέσεις σε εισηγμένες/μετοχές.

Αδιαμφισβήτητα ο αρνητικός αντίχτυπος από την υπόθεση Folli Follie, οι νέες ευθείες κατηγορίες του QCM κατά της Foli Follie για... σάπιο μήλο, οι αναφορές σε... Greek Statistics μόνο εκροές προκαλούν με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια.

Ηδη ο Μάιος ολοκληρώνεται σε τρεις συνεδριάσεις με τον τραπεζικό κλάδο να υφίσταται απώλειες 13,06% σε μηνιαία μέτρηση, ενώ η εικόνα δεν είναι σημαντικά καλύτερη για κλάδους των τηλεπικοινωνιών (μείον 7,77%), κοινής ωφελείας (μείον 9,68%), πετρελαίου-φυσικού αερίου (μείον 6,85%), ενώ για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια για έναν κλάδο (εμπορίου) οι μηνιαίες απώλειες διαμορφώνονται στο... εξωπραγματικό μείον 68,98%... ελέω Folli Follie.

Τεχνικά, τη τελευταία εβδομάδα, οι long έχασαν διαδοχικά σημαντικές "μάχες", με τον ΓΔ να χάνει αρχικά την στήριξη στις 826/821 αλλά και τη σημαντική των 782 μον. (διέλευση του επιπέδου 23,6% του συνολικού ανοδικού κύματος από τις 420 στις 895 μονάδες). Πρακτικά αυτό σήμαινε, μέχρι και την συνεδρίαση της Πέμπτης, πως η διόρθωση ήταν μεγαλύτερη από αυτή που θα θεωρούνταν φυσιολογική. Για να έρθει και η συνεδρίαση της Παρασκευής για να διαλυθούν και οι τελευταίες αμφιβολίες πως μετά την απώλεια και των 767 η επόμενη δοκιμασία θα γίνει στις 742 μονάδες. Εάν δεν αλλάξει κάτι θεαματικά προς το καλύτερο, μέχρι το "άνοιγμα" της Τρίτης το πιθανότερο είναι ο ΓΔ να συνεχίσει χαμηλότερα προς τις 742 μονάδες έχοντας πλέον για αντίσταση σε ένα πιθανό retest τις 767 μονάδες.

Κατά μία λιγότερες οι συνεδριάσεις της εβδομάδος, με τον Ιούνιο να ξεκινάει και χρηματιστηριακά από την προσεχή Παρασκευή.

"Καμένος μήνας" για τους long ο Μάιος, εναποθέτουν πλέον τις προσδοκίες τους σε μία βελτίωση του κλίματος στην Ευρώπη (κατ΄ αρχήν) και σε έναν από... μηχανής Θεό στην Αθήνα. Χρέος και μεταμνημονιακή κάλυψη της Ελλάδας/οικονομίας είναι αυτό που θέλουν οι αγορές και όσο αυτό αργεί τόσο οι πωλητές θα έχουν το πάνω χέρι. Πιο ευπαθής κλάδος ο τραπεζικός αν και από τις 4 Μάιου και μετά, σταδιακά, πλήγματα δέχονται στην πλειονότητα τους τα blue chips.

Να δούμε λίγο τον μήνα, για τις 4 τραπεζικές και τα 21 blue chips. Alpha Bank στο μείον 11,76%, Εθνική στο μείον 12,83%, Eurobank στο μείον 11,35% και στο μείον 21,21% η Πειραιώς. Πολλά θα εξαρτηθούν εάν Τρίτη- Τετάρτη θα καταστεί δυνατή μία προσπάθεια αντίδρασης για τον ΔΤΡ από τα επίπεδα των 790 μονάδων.

Απογοητευτική η εικόνα και στις μη τραπεζικές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης αφού οι ανοδικές εξαιρέσεις (σε μηνιαίο )ήταν μόνον η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (5,91%), Coca Cola (9,88%) και Sarantis (6,08%). Μόλις 3 από τις 25 μετοχές του δείκτη διασώθηκαν από το... πτωτικό ντόμινο που ενεργοποιήθηκε με την...πτώση της Folli Follie. Η συγκεκριμένη μετοχή εξαυλώθηκε 70,73% σε διάστημα μηνός.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση διασώζονται τον Μάιο οι: ΕΛΤΕΧ- Ανεμος (6,73%), ASCo (7,48%), Ικτίνος (13,45%) και Fourlis (3,51%).

Aπολογισμός μηνός για τις 25+20 μετοχές της μεγάλης- μεσαίας κατηγορίας μόλις 3+4 μετοχές, σε έναν Μάιο ακριβώς αντίθετο του περυσινού ανοδικού (748,61- 775,24 μον.) που συνεχίστηκε έως τα μέσα Ιουλίου (860 μον.)

Σε κίνδυνο και τα blue chips, καθώς συνεχίζονταν οι σταθερές ρευστοποιήσεις από ξένα χαρτοφυλάκια, με τον FTSE25 να πρέπει να επανακάμψει πάνω από τις 2.064-2.074 μον. για να αρχίσει να διαφαίνεται βελτίωση της τάσης. Μέχρι τότε οι short έχουν τον πρώτο λόγο.

Στα της εβδομάδος, την Τρίτη οι γ.σ των Viohalco και Cenergy, την ίδια μέρα η αποκοπή μερίσματος (0,07/μτχ) για το Πλαίσιο, την Τετάρτη ΟΠΑΠ, Eurobank, Lamda Development ανακοινώνουν αποτελέσματα πρώτου τριμήνου (μετά την συνεδρίαση), ακολουθούν Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική και Alpha Bank.

Σημαντική η συνεδρίαση της Πέμπτης όχι τόσο λόγω του ¨κλεισίματος" μηνός όσο για την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, οπότε και φανούν οι διαθέσεις των ξένων και των γρήγορων funds (καθώς θα παραμένει εκτός διαπραγμάτευσης η μετοχή της Folli Follie...). Μοναδικές ωφελημένες (με εισροές) οι μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Jumbo, καθώς εντάσσονται στον MSCI Small Cap.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v