Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πτωτικό ξεκίνημα για τα blue chips

Κάτω από τις 750 υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης. Ποια είναι τα κρίσιμα επίπεδα για μετοχές σηματωρούς της αγοράς. Με το βλέμμα στραμμένο (και) στα ομόλογα οι επενδυτές. Οι εξελίξεις στην Ιταλία και οι αναταράξεις στις ευρωαγορές.

ΧΑ: Πτωτικό ξεκίνημα για τα blue chips

Η Ιταλία τάραξε, χθες Δευτέρα, τις ευρωαγορές, τα ομόλογα του νότου συνέχισαν την άνοδό τους. Στο ΧΑ, οι long τη... γλίτωσαν λόγω της αργίας, αλλά από σήμερα, σε λίγες ώρες θα βρεθούν αντιμέτωποι με το εκρηκτικό κοκτέιλ που απειλεί (και) το ελληνικό χρηματιστήριο. 

Για τις εξελίξεις στις ευρωαγορές (μετοχές, ομόλογα, τράπεζες κ.λπ.) αναλυτικό είναι το ρεπορτάζ του Αρη Δαμουλάκη, ενώ τις τελευταίες εξελίξεις και το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση (και) στα καθ' ημάς επιχειρήσαμε να παρουσιάσουμε στο χθεσινό σχόλιό μας. 

Ηδη οι επιπτώσεις είναι ορατές, με διαδοχικά πλήγματα κατά των ιταλικών τραπεζικών μετοχών, των ομολόγων της χώρας, με το 10ετές να πιάνει και τα 2,75%, την υποχώρηση του ευρώ και το Βερολίνο να «απειλεί» τη Ρώμη πως υπάρχουν δημοσιονομικοί κανόνες με τους οποίους θα πρέπει να συμμορφωθεί. Το Βερολίνο ή απλά είναι στον... γερμανικό κόσμο του ή έχει βαλθεί να δικαιώσει στο απόλυτο τους ευρωσκεπτικιστές, αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης, ει μη μόνον ως ενδεικτικό το αναφέρω. 

Στα καθ' ημάς, η επιβάρυνση των ομολόγων του ευρωνότου έρχεται να επιβεβαιώσει το πόσο δυσκολότερα γίνονται τα πράγματα και για την ελληνική υπόθεση, από τη στιγμή που έχει απομακρυνθεί πλέον η όποια σκέψη για νέα έκδοση ομολόγου, ενώ και τα έντοκα είναι ένα στοίχημα αρκετά δύσκολο. Εύλογα όσα διαδραματίζονται στην Ιταλία προβληματίζουν σφόδρα την Αθήνα, την κυβέρνηση, με τη Μαρίνα Μάνη να εστιάζει και στο «επίμαχο», που δεν είναι άλλο από την «πιστοληπτική γραμμή στήριξης»

Τα δεδομένα αλλάζουν από μέρα σε μέρα, από συνεδρίαση σε συνεδρίαση, και ο προβληματισμός των ξένων -της Rothschild συμπεριλαμβανόμενης- αναμφίβολα έχει αποδέκτες και στο Μαξίμου και στην πλατεία Συντάγματος. Τι μέλλει γενέσθαι; Νομίζω πως η απάντηση έχει δοθεί προ εβδομάδος, όταν εκτιμούσαμε πως τη λύση/διέξοδο θα τη δώσουν/επιβάλουν οι αγορές και σε μία τέτοια προοπτική/κίνδυνο, η Αθήνα δεν μπορεί να κάνει και πολλά. Το σίγουρο είναι πως η συνέχεια θα είναι άκρως ενδιαφέρουσα και οι traders δεν πρόκειται να πλήξουν. 

Στα της βραχυπρόθεσμης τάσης, η εικόνα των ευρωαγορών είναι αρνητική, με τον DAX στη Φρανκφούρτη σε επικίνδυνη κλίση. Κατά 0,58% χαμηλότερα στις 12.863 μονάδες ο δείκτης, με ορατό τον κίνδυνο δοκιμασίας της κρίσιμης στήριξης των 12.855 μονάδων, που σύμφωνα με διορατικό αναλυτή, εάν διασπασθεί, θα έχει άμεσες συνέπειες και για το ελληνικό χρηματιστήριο. 

Σημειωτέον πως η τάση στις διεθνείς αγορές θα γίνει πιο σαφής σήμερα, που θα λειτουργήσει η Wall Street (και το Λονδίνο). 

Με σαφές πλεονέκτημα οι short, ούτως ή άλλως από τις αρχές Μαΐου, με την υπόθεση του FF Group να λειτουργεί από τις 4 του μηνός σαν... θρυαλλίδα, με συνέπεια οι απώλειες για κλαδικούς δείκτες και μετοχές να είναι σημαντικές. 

Την προηγούμενη εβδομάδα ο ΓΔ είχε απώλειες σχεδόν 4%, ο FTSE25 στο 3% ενώ στις 2+1 συνεδριάσεις που απομένουν για να κλείσει ο Μάιος, οι short δεν κινδυνεύουν να χάσουν το προβάδισμα. Πλέον η προσοχή στρέφεται στη Σύνοδο του G7, την Πέμπτη, στον Καναδά, όπου πιθανόν να υπάρξουν νεότερα όσον αφορά στο ΔΝΤ, αλλά και από Παρασκευή τα πρώτα βήματα στον πολύ κρίσιμο Ιούνιο, με ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός έκτακτου EwG στις 7 του μηνός. Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, με την Αθήνα να μην έχει και πολλά περιθώρια ελιγμών. 

Σε κομβικό σημείο το ΧΑ, εν μέσω αναταράξεων (εκτός και εντός συνόρων) καθώς κλείσιμο μηνός χαμηλότερα των 767 μονάδων μάς βγάζει μεσοπρόθεσμα εκτός του 2ετούς καναλιού, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει κατ' αρχάς  βραχυπρόθεσμα. 

Για τις μετοχές σηματωρούς, από τον τραπεζικό κλάδο για την Εθνική δεν θα πρέπει να χαθεί η στήριξη των 0,2580-0,2520 ευρώ, ειδάλλως θα επιβαρυνθεί πολύ περισσότερο η τάση. Για τη μετοχή του ΟΤΕ, η απώλεια των δύο ΚΜΟ200 και κυρίως η αδυναμία μίας ανοδικής διόρθωσης εγκυμονεί κινδύνους εγκλωβισμού. Θα απαιτηθεί προσπάθεια και βελτίωση της συγκυρίας για να αποφευχθεί η περαιτέρω υποχώρηση προς τα 10 ευρώ. Για τον ΟΠΑΠ, δύσκολη η συνέχεια, σχεδόν ανάλογη με του ΟΤΕ. Για τη Viohalco, η απώλεια της στήριξης στα 3,27 ευρώ αποτελεί αρνητική εξέλιξη, με επόμενη δοκιμασία προς τα 3,22 ευρώ. Σε κομβικό σημείο και μετοχές των Aegean, Μυτιληναίος, ΤΙΤΑΝ κ.ά., μένει να φανεί εάν σήμερα-Πέμπτη θα καταφέρουν να αναστρέψουν την τάση.  

Στα... βαρίδια για το ΧΑ, προφανώς και η υπόθεση FF Group συνεχίζει να λειτουργεί διαβρωτικά όσον αφορά στην αξιοπιστία όχι για τη συγκεκριμένη εταιρεία αλλά για ολοένα μεγαλύτερο μέρος της αγοράς, σε βάρος των  εισηγμένων. Ηδη η Ενωση Ελλήνων Επενδυτών στρέφεται κατά της εταιρείας, προαναγγέλλοντας αγωγές, πρακτικά προσδίδοντας και νομική διάσταση στο όλο θέμα.  

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v