Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βύθιση» για Γενικό Δείκτη και 10ετές

Ρευστοποιήσεις σε τράπεζες και blue chips προκαλεί η αναταραχή στις διεθνείς αγορές, λόγω Ιταλίας. Πιέσεις και για τα ελληνικά ομόλογα, στη σκιά της πτώσης των αντίστοιχων τίτλων του ευρωπαϊκού Νότου. Ανεβάζουν ταχύτητα οι συναλλαγές.

«Βύθιση» για Γενικό Δείκτη και 10ετές

Ιταλικό ντόμινο ρίχνει τις ευρω-αγορές, από Μιλάνο, Φρανκφούρτη, παρασύροντας και την Αθήνα. Με διευρυνόμενες απώλειες ο DAX στη Φρανκφούρτη προς τις 12.710 μονάδες, με ισχυρές πιέσεις κυρίως για τον τραπεζικό κλάδο στο Μιλάνο (ήδη ανεστάλη η διαπραγμάτευση των μετοχών της UBI Banca), με το κύμα πωλήσεων να ρίχνει από νωρίς χαμηλότερα και το ελληνικό χρηματιστήριο.

Με καθοδικό χάσμα από τις 853,32 μονάδες ξεκίνησε, για τον ΓΔ, η συνεδρίαση, εντονότερες οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο, χωρίς ωστόσο να μένουν έξω από το... στόχαστρο των πωλητών τα blue chips αλλά και η πλειονότητα μετοχών της μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας.

Πάνω από τα 11 εκατ. η αξία των συναλλαγών στα πρώτα 20' της συνεδρίασης, με το 65% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, ενδεικτικό της επικέντρωσης των short παικτών.

Από τις 799 μονάδες, με καθοδικό χάσμα, και έως 15 μονάδες χαμηλότερα ο τραπεζικός δείκτης, με τις περισσότερες συναλλαγές στις μετοχές των Εθνικής και Alpha Bank, με μεγαλύτερο τζίρο στη μετοχή της πρώτης.

Εύλογη η πίεση που δέχεται ο τραπεζικός κλάδος, καθώς το κύμα ρευστοποιήσεων στο Μιλάνο επικεντρώνεται κατ’ αρχάς στον ευαίσθητο χρηματοπιστωτικό τομέα, με ενδεικτική τη νέα εκτίναξη του ιταλικού 10ετούς προς το 2,950% αλλά και του 2ετούς. Στα όρια του 5% κινείται πλέον η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς, που προ ολίγου, «έγραφε» 4,94% με ημερήσια άνοδο 50 μονάδων βάσης. Πρακτικά το ελληνικό 10ετές μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες έχει πάρει σχεδόν 200 μ.β., κάτι που αποτυπώνεται... αντιστρόφως ανάλογα στη διόρθωση του τραπεζικού κλάδου.

Ωστόσο, όπως είναι λογικό και επόμενο, το... ντόμινο που ρίχνει τον τραπεζικό κλάδο παρασύρει την πλειονότητα των κλαδικών δεικτών, το σύνολο των 24 μετοχών του δείκτη (το Folli Follie εκτός διαπραγμάτευσης), με περισσότερες ή λιγότερες πωλήσεις να πιέζουν χαμηλότερα.

Προς τις 1.970 μονάδες ο FTSE25, καθώς πέραν των τεσσάρων τραπεζικών στο μείον είναι συνολικά και οι 20 μη τραπεζικές. Ομως θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η διαφοροποίηση τόσο ως προς την πίεση/έκταση της διόρθωσης όσο σχετικά με την προσφορά και την απορρόφησή της, που επιχειρείται από τα χαμηλά ημέρας.

Συγκριτικά όταν στις 11:10 ο ΓΔ υποχωρούσε 1,25%, μετοχές με απώλειες μικρότερες του δείκτη ήταν ΑΔΜΗΕ, Grivalia, Coca Cola, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ και ΤΙΤΑΝ.

Στις 11:30 ο τζίρος διαμορφωνόταν στα 11,9 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v