Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε... ρωμαϊκή αρένα ΧΑ και 10ετές

Κάτω από τις 740 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να «φλερτάρει» με το 5%, εν μέσω κλυδωνισμών στις αγορές λόγω Ιταλίας. Στο κόκκινο το σύνολο σχεδόν των blue chips.

Σε... ρωμαϊκή αρένα ΧΑ και 10ετές

Συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις/πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, την ώρα που το ιταλικό 10ετές από το 3,388% υποχωρεί στο 3,112% και τα futures του S&P 500 στη Wall Street «δείχνουν» ξεκίνημα από 0,68% χαμηλότερα και τις 2.700 μονάδες.

Σε αχαρτογράφητα νερά η Ιταλία, σημειώνει η Citi, χαρακτηρίζοντας τις νέες εκλογές στη γείτονα σε δημοψήφισμα για το ευρώ, συμπληρώνει ο οίκος, ένας από τους πολλούς που είναι σε εγρήγορση, με αφορμή τις εξελίξεις στη γείτονα.

Αποθαρρυντικές οι συνέπειες και για την ελληνική πλευρά, καθώς το... ντόμινο παρασύρει συνολικά τις αγορές του Ευρωνότου. Ενδεικτικό το γεγονός πως νωρίτερα το ελληνικό 10ετές επιβαρυνόταν και άλλο (κατά 10,34%) στα 4,944%, καθιστώντας πλέον την οποιαδήποτε σκέψη για μία νέα έκδοση στο προσεχές διάστημα. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει, κατ' αρχάς, βραχυπρόθεσμα.

Μέχρι νωρίτερα (στις 14:50) οι συναλλαγές και ο τζίρος διαμορφώνονταν σε λογικά επίπεδα, ωστόσο πάνω από τον μέσο όρο της τελευταίας εβδομάδας. Ενδεικτικό το ότι σε εκείνο το διάστημα καλυπτόταν ο μέσος όρος των 57 εκατ. ευρώ (μέσος ημερήσιος τζίρος), με το 46% να πραγματοποιείται στις τράπεζες, κλάδος που τα τελευταία 24ωρα βρίσκεται στο... στόχαστρο των πωλητών.

Συγκριτικά αυξημένος τζίρος και σε αρκετά blue chips, που αναπόφευκτα παρασύρονται από το... ντόμινο πωλήσεων/πιέσεων, έχει ξεκινήσει από το Μιλάνο.

Σε μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίου, Jumbo αλλά και Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Τέρνα Ενεργειακή κ.α., όπως Coca Cola, Viohalco, Intralot, ένδειξη πως πέραν του τραπεζικού κλάδου η διόρθωση πλήττει και το μη τραπεζικό μέρος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Οπως σημείωνε χρηματιστηριακός παράγων, σε αυτή τη συγκυρία, βεβαρημένη αρχικά λόγω Folli Follie, έχει έρθει να προστεθεί ο εξωγενής παράγων που έχει πυροδοτήσει εντολές πωλήσεων στην πλειονότητα των αγορών της Ευρωζώνης. Δεν είναι τυχαίο πως την τελευταία εβδομάδα έχει επιβαρυνθεί ο συνολικός συντελεστής της Ευρωζώνης, ενέχοντας τον κίνδυνο εκροών από ευρωπαϊκά προϊόντα (μετοχές, ομόλογα κ.λπ.). Σε αυτά, εάν προστεθεί και το ακριβό πετρέλαιο, το μείγμα για την προοπτική ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας αποκτά σύνθεση εκρηκτική.

Στα καθ' ημάς, με απώλειες όλοι οι κλαδικοί δείκτες (ενδεικτικό το ότι ουδείς είναι, έστω, σταθερός/χωρίς απώλειες) ενώ μόλις σε 17 μετοχές οι λιγοστοί αγοραστές, την ώρα που οι πωλητές υπερισχύουν σε 89 τίτλους.

Από τις 24 μετοχές του δείκτη (προσωρινά εκτός η Folli Follie), σε μόλις δύο περιορίζονται οι θετικές εξαιρέσεις, στην Grivalia και στον ΤΙΤΑΝα.

Απώλειες μεγαλύτερες του 2,02% του ΓΔ για τους τίτλους των Αεροπορίας Αιγαίου, Viohalco, Lamda Development, Motor Oil, Μυτιληναίου, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή.

Οπως σημειώναμε νωρίτερα στον Εκηβόλο, σε μέτρηση του Ηλία Ζαχαράκη, η απώλεια και των 1.950 μονάδων αυξάνει τον κίνδυνο δοκιμασίας ακόμη χαμηλότερα, προς τα επίπεδα της στήριξης των 1.916 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v