Σημαντικές οι χθεσινές απώλειες στη Wall Street, καθώς τα... απόνερα από την Ιταλία έφθασαν μέχρι την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με συνέπεια ο S&P να διορθώσει απομακρυνόμενος κι άλλο από τη σημαντική περιοχή των 2.727 μονάδων.
Είναι προφανές πως διεθνώς το σύστημα, μετά από έναν μακροχρόνια ανοδικό κύκλο, έψαχνε για ακόμη μία αφορμή ώστε να πάει σε άλλη μία διόρθωση. Αυτή τη φορά, η αφορμή ήταν ευρωπαϊκή, φέρει τα ιταλικά χρώματα και έχει πολύ πιο σύνθετη μορφή απ' ό,τι για παράδειγμα αυτή που συντάραξε τη Νέα Υόρκη στις αρχές Φεβρουαρίου.
Τι μέλλει γενέσθαι, καθώς η ιταλική κρίση είναι πρώτο-δεύτερο θέμα στα διεθνή Μέσα, το πιθανότερο η όποια προσπάθεια αναστροφής θα έχει και πάλι διεθνή χαρακτήρα, ενδεχομένως και πάλι από την Ιταλία και τις εξελίξεις που επισπεύδονται.
Στα καθ' ημάς ισχύει η παροιμία... όταν τσακώνονται τα βουβάλια (παραφράζοντάς την... όταν κοντράρονται... ταύροι και... αρκούδες), καλό είναι να καθόμαστε στην άκρη. Ηδη η πρώτη ουσιαστική συνέπεια για την Αθήνα, πέρα από το... ντόμινο σε μετοχές και ομόλογα, είναι αυτή που αποκαλύπτει η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, θέμα που είναι κάτι σαν talk of the town από χθες σε χρηματιστηριακά, επιχειρηματικά αλλά και πολιτικά γραφεία. Η ιταλική κρίση φέρνει την προληπτική πιστωτική γραμμή πιο κοντά, με το ενδεχόμενο αυτό εκ των πραγμάτων ανοιχτό. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο όμως είναι από αυτά που αρέσουν, που θα ήθελαν οι πανίσχυρες αγορές, προκειμένου να έχουν καλυμμένες τις θέσεις τους μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου.
Συνεπώς το ερώτημα που έχει τεθεί στο τραπέζι είναι αν η Αθήνα, τελικά, θα υποχρεωθεί να αποδεχθεί μία τέτοια μορφή και τι θα σήμαινε κάτι τέτοιο για τα ελληνικά assets. Το απαγορευτικό της Rothschild για έξοδο στις αγορές, με μία νέα έκδοση ενός νέου ομολόγου (το 10ετές «χτύπησε» σχεδόν το 5%, σημείο συναγερμού για το benchmark) περιορίζει τα περιθώρια ελιγμών της Αθήνας και ενισχύει το σενάριο που αποκαλύπτει η Αγγελική.
Πρακτικά η Αθήνα θα περιμένει, κατ' αρχάς αύριο, να δει εάν στο περιθώριο της G7 -στον Καναδά- προκύψει κάτι πιο χειροπιαστό για το χρέος, για τον ρόλο του ΔΝΤ και μετά τη Δευτέρα, μέρα που η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει την εκτίμηση για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου. Από αυτά τα δύο θα εξαρτηθούν αρκετά για τη συνέχεια, που θα μπορούσαν να αναστρέψουν το κλίμα στην αγορά. Αυτή τη φορά, με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο, σημειώνοντας πως η συμπεριφορά του χθέες ήταν μακράν καλύτερη από πολλά blue chips. Στο μείον 1,57% η διόρθωση για τον τραπεζικό δείκτη, όταν για τον ΓΔ έφτασε το 2,32%, σχεδόν όσο για τον FTSE25 και ενώ για τηλεπικοινωνίες, οικιακά αγαθά, βιομηχανικά προϊόντα, πετρέλαιο-αέριο, ήταν πάνω από 3% έως 5,52 % για τις τηλεπικοινωνίες.
Το χθεσινό άδειασμα έγινε σε ισχυρά blue chips-σηματωρούς, όπως είναι ο ΟΤΕ, η Motor Oil, η Viohalco, η Jumbo και όχι τόσο στις τράπεζες, απ' όπου ξεχώρισε η Alpha Bank, ανθεκτική στο 1,75 ευρώ.
Για να αναστραφεί το κλίμα, η τάση, και για να πάρουν έναν γύρο και οι long, θα πρέπει να υπάρξει ανάλογη κίνηση στις διεθνείς αγορές και παράλληλα στα καθ' ημάς. Εκτίμησή μας πως ο τραπεζικός κλάδος θα δώσει το σήμα στους long στον επόμενο κύκλο ανοδικής διόρθωσης. Με απώλειες 5,97% σε εβδομαδιαίο ο ΓΔ και συνολικά 14% σε μηνιαίο, με τον ΔΤΡ αντίστοιχα με 10,07% και 23,02% στα ίδια διαστήματα, η ανοδική διόρθωση θα έρθει από τις τράπεζες. Τα σήματα θα δοθούν εάν όχι σήμερα-αύριο με το κλείσιμο Μαΐου, πιθανόν από Παρασκευή-Δευτέρα, από τις πρώτες συνεδριάσεις του Ιουνίου.
Συνεκτιμώντας πως από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση διαφοροποιήθηκε χθες θετικά μία ομάδα μετοχών στις οποίες ενεργοποιήθηκαν αγορές από τα χαμηλά και στο τέλος οι απώλειές τους ήταν μικρότερες από αυτές της αγοράς. ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Grivalia, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΤΙΤΑΝ έδωσαν ενθαρρυντικό σήμα στη χθεσινή συνεδρίαση, να δούμε τι θα γίνει σήμερα-αύριο. Να συνεκτιμηθούν το κλείσιμο short θέσεων συγκεκριμένων διορατικών traders, η έκταση της διόρθωσης που τεχνικά δικαιολογεί μία αντίδραση από λίγο χαμηλότερα, οι εξελίξεις στην υπόθεση Folli Follie.
Μία υπόθεση που έχει ξεκινήσει να... ματώνει το ΧΑ, κυρίως τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, από τις αρχές Μαΐου.
Η Πέννυ Κούτρα έχει όλες τις λεπτομέρειες και το παρασκήνιο, με τη σημερινή ημέρα να είναι εκ των πραγμάτων σημαντική για τη συγκεκριμένη υπόθεση.