Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάσες στο ΧΑ με το βλέμμα στη Ρώμη

Ισχυρά κέρδη καταγράφει το Χρηματιστήριο, αντλώντας στήριξη από το θετικό κλίμα στις ευρωαγορές. Ανοδος υψηλότερη του 3% για Πειραιώς, Eurobank, Eθνική, Alpha Bank, Motor Oil. Yποχωρούν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Ανάσες στο ΧΑ με το βλέμμα στη Ρώμη

H ανοδική διόρθωση στο ΧΑ ενεργοποιείται με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο και επηρεάζεται από τις διεθνείς αγορές και δη την ιταλική, που εύλογα είναι στο επίκεντρο.

Από νωρίς στο Μιλάνο επιχειρείται αντίδραση μετά το διήμερο sell off και τη χθεσινή «Μαύρη Τρίτη», με τον τραπεζικό κλάδο να παίρνει... ανάσες και τον δείκτη ΜΙΒ λίγο υψηλότερα. Προσπάθεια αντίδρασης κυρίως των τραπεζικών μετοχών, κινήσεις αποκλιμάκωσης στα ομόλογα, με αναλυτές να εκτιμούν πως το διάστημα ρευστότητας θα εξαρτηθεί και από τον χρόνο που η Ρώμη θα προκηρύξει νέες εκλογές. Δηλαδή από το πόσο σύντομα θα οριστεί, καθώς ενδέχεται να δημιουργηθεί ένα κενό μηνών, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Αφορμής δοθείσης από το Μιλάνο, το ΧΑ κινείται αντιδρώντας και πηγαίνοντας εμφανώς κόντρα σε χρηματιστήρια όπως για παράδειγμα του Παρισιού, του Λονδίνου ή της Φρανκφούρτης. Ενδεικτικό το ότι λίγο μετά τις 11:45 και στην Αθήνα ο ΓΔ αντιδρούσε 1,50% προς τις 750 μον., στη Φρανκφούρτη ο DAX μόλις που «γύριζε» οριακά θετικά στις 12.687 και στο Παρίσι ο CAC υποχωρούσε 0,54% στις 5.409 μονάδες.

Σε ανοδική διαφοροποίηση το ΧΑ έναντι των ευρωπαϊκών αναπτυγμένων, με το trading να επικεντρώνεται -πού αλλού;- στον τραπεζικό κλάδο που όπως σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιο, χθες έδειξε συγκριτικά καλύτερη συμπεριφορά έναντι των blue chips. Aνάσες παίρνουν και τα ελληνικά ομόλογα καθώς η απόδοση του του ελληνικού 10ετούς υποχωρεί στα επίπεδα του 4,64% και του 5ετούς στ0 3,77%.

Nωρίτερα ο μεν ΔΤΡ αντιδρούσε πάνω από 3% στις 818 μονάδες, με σημαντικό μέρος του trading και στις 4 συστημικές τραπεζικές μετοχές, για τα δε ομόλογα αποκλιμακωνόταν κάπως η απόδοση. Ενδεικτικά για το 10ετές ήταν 1,79% χαμηλότερα, στα 4,749%, δηλαδή πολύ υψηλά με τα μεγέθη προ δέκα ημερών. Ωστόσο είναι μία μικρή... ανάσα, που αποτυπώνεται κατ' αρχάς στον τραπεζικό κλάδο.

Ωστόσο στο χρηματιστηριακό ταμπλό, παρότι η προσοχή των traders είναι επικεντρωμένη στον τραπεζικό κλάδο και δευτερευόντως σε ανακάμπτοντα blue chips, αυτό που «μετράει» είναι η ολοκλήρωση μετά από καιρό πώλησης του 5% του ΟΤΕ από το ΤΑΙΠΕΔ στην Deutsche Telekom. Επρόκειτο για σημαντική ολοκλήρωση, της οποίας και χρηματιστηριακά περνά ένα μήνυμα για την τέταρτη αξιολόγηση και το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Από το ταμπλό πέρασαν με τη μορφή πακέτου 24.507.520 μετοχές του Οργανισμού στην τιμή των 11,5904 ευρώ, όταν το χθεσινό «κλείσιμο» ήταν στα 10,10 ευρώ.

Το πέρασμα του πακέτου και η εκτίμηση στην αγορά πως τελικά η Αθήνα θα αποδεχθεί μία... προληπτική γραμμή σε συνδυασμό με τις προσδοκίες που καλλιεργούνται ενόψει της G7, οδηγούν τους long επιθετικότερα έως 2,33% υψηλότερα, προς τις 755 μονάδες.

Στο ταμπλό, ισχυρά κέρδη καταγράφουν οι τέσσερις τράπεζες αλλά και η μετοχή της Motor Oil.

Στις 11:00 ο καθαρός τζίρος ήταν στα 5 εκατ. ευρώ, με τον ΔΤΡ στο 5,45% και τον ΓΔ στο 2,33%.  Στο συν και οι 24 μετοχές του δείκτη, με σημαντικά ποσοστά αντίδρασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v