Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζει υψηλότερα το Χρηματιστήριο

Πάνω από τις 750 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης, δίνοντας συνέχεια στη χθεσινή αντίδραση. Στις τραπεζικές μετοχές τα μεγαλύτερα κέρδη, ξεχωρίζει η Eurobank. Σε υψηλότερα επίπεδα ΟΤΕ, Jumbo, Μυτιληναίος, Τιτάνας.

Συνεχίζει υψηλότερα το Χρηματιστήριο

Με θετικό πρόσημο ξεκίνησε η συνεδρίαση, με τις πρώτες εντολές να δίνονται σε μετοχές των Εθνικής, Ελληνικών Πετρελαίων, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Eurobank, Jumbo.

Μεικτές τάσεις από νωρίτερα στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενθαρρυντική η εικόνα από τις αγορές ομολόγων, οριακή η τάση για τα futures του S&P 500. Στις 12.761 μονάδες ο DAX, χαμηλότερα κατά 0,21%, στις 5.433 κατά 0,11% υψηλότερα ο CAC, οριακές απώλειες για τον ΜΙΒ στις 21.783 μονάδες.

Στα ομόλογα, οι πρώτες ενδείξεις ενθαρρυντικές, καθώς το ιταλικό 10ετές υποχωρεί 8,02% στα 2,802%, το πορτογαλικό κατά 5,62% στα 2,033% και το ελληνικό, με το μικρότερο ποσοστό (0,77%) στα 4,529%.

Ενθαρρυντική κατ' αρχάς η εικόνα αλλά ακόμη οι αγορές είναι στην αρχή και μέχρι το τέλος της συνεδρίασης, τελευταία του Μαΐου, αρκετά μπορεί να ακολουθήσουν.

Με οριακό ανοδικό χάσμα το «άνοιγμα» για τον Γενικό Δείκτη από τις 750 μονάδες, με κίνηση σταδιακά υψηλότερα, θυμίζοντας πως πρώτο στόχο για τους long αποτελεί η περιοχή των 765 μονάδων.

Συμπληρώνοντας, πως πρόκειται για έναν στόχο στο πλαίσιο μίας ανοδικής διόρθωσης στην προηγηθείσα σημαντική πτώση, ένα retest και τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο.

Ενθαρρυντικό το ότι οι κινήσεις των traders σε τράπεζες και δεικτοβαρείς μετοχές και σηματωρούς διευκολύνουν τους long και αυτό γιατί ο μεν Δείκτης Τραπεζών ξεκίνησε από τις 820,24 προς υψηλότερα, την ίδια ώρα που εντολές αγοράς δίνονταν σε μετοχές αυξημένου ειδικού βάρους, με ενδεικτικότερη την περίπτωση του ΟΤΕ.

Ειδικά για τη μετοχή του Οργανισμού νωρίτερα «ανεβάσαμε» διάγραμμα που δείχνει την τεχνική σπουδαιότητα να μη χαθούν (σε κλείσιμο) τουλάχιστον τα 10,10 ευρώ. Σταδιακά στη μετοχή συναλλαγές «ανέβηκαν» προς τα 10,25 ευρώ.

Προσεκτικές οι κινήσεις στον τραπεζικό κλάδο, με την Alpha Bank λίγο χαμηλότερα, αλλά με την Black Rock να ανακοινώνει αύξηση της θέσης της στο 5,9% του μ.κ. (ήτοι 91,051 εκατ. μτχ. με δικαίωμα ψήφου). Για τη μετοχή ζητούμενη είναι η υπέρβαση του 1,89 ευρώ, με στόχο το 1,92 ευρώ.

Σταδιακή η ενίσχυση για τον FTSE25, με άνοιγμα από τις 1.981,05 μονάδες, με την τάση προς τις 2.000, αλλά ακόμη απέχει από το ελάχιστο απαιτούμενο βήμα, που είναι η υπέρβαση των 2.059 μονάδων.

Ωστόσο, όπως είχαμε αναφέρει στο προσυνεδριακό σχόλιο, τεχνική ξε-τεχνική η ανοδική διόρθωση αλλά καλοδεχούμενη και ως απλή... ανάσα, μετά από έναν πολύ δύσκολο μήνα με σωρευτικές απώλειες για την πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Συναλλακτικά και σε τζίρο προηγούνται οι 4 συστημικές τραπεζικές (Eurobank, Αlpha Βank, Εθνική και Πειραιώς), ακολουθούν ΟΤΕ, Jumbo, Μυτιληναίος, Intralot, Motor Oil, ΟΠΑΠ κ.α.

Αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, με την προσοχή σε εισροές-εκροές μετοχών του MSCI Greece και δευτερευόντως του Small Cap, οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου και επιχειρηματικές εξελίξεις δίνουν το στίγμα στη -μέχρι τώρα- συνεδρίαση.

Περισσότερες οι μετοχές με θετικό πρόσημο, στις 35, με την τάση να αυξάνεται σταδιακά, με τον τραπεζικό κλάδο να αποτελεί και σήμερα -για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση- τον μοχλό της ανοδικής διόρθωσης.

Είναι προφανές πως εάν στη Σύνοδο των G7 προκύψει η οποιαδήποτε εξέλιξη σχετικά με το ΔΝΤ, με το χρέος, αυτό θα αποτυπωθεί ανάλογα στην αυριανή συνεδρίαση, πρώτη για τον Ιούνιο.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v