Πόσες «ανάσες» έχει το Χρηματιστήριο

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ. Το περιθώριο για συνέχιση της χθεσινής κίνησης υψηλότερα και το θετικό κλίμα στις αγορές. Οι τράπεζες, ο ΟΤΕ, η αναδιάρθρωση του MSCI και ο παράγων Folli Follie. Κινητικότητα στα «μεσαία»

Πόσες «ανάσες» έχει το Χρηματιστήριο

Ευτυχώς για τους long, που «γύρισαν» ανοδικά οι διεθνείς αγορές, με το Μιλάνο αρχικά και τη Νέα Υόρκη αργά το βράδυ. Αφορμή που δεν άφησαν να περάσει αναξιοποίητη οι αγοραστές και προχώρησαν σε ένα πρώτο ανοδικό διορθωτικό βήμα. 

Εως τις 757,35 ο Γενικός Δείκτης, με «κλείσιμο» στις 749,28 μονάδες, αφήνοντας περιθώριο για ένα δεύτερο συνεχόμενο ανοδικό διορθωτικό βήμα προς λίγο υψηλότερα επίπεδα τιμών. Εως την περιοχή των 765-770 μονάδων και βλέπουμε για τη συνέχεια, καθώς από αύριο Παρασκευή ξεκινά ο Ιούνιος, μήνας πολύ σημαντικός, στη διάρκεια του οποίου θα κριθούν πολλά, στην πορεία προς το Eurogroup της 21ης. 

Αλλά ας περιοριστούμε στη σημερινή τελευταία συνεδρίαση για τον Μάιο, που κλείνει με μικρότερες ή μεγαλύτερες απώλειες για κύριους δείκτες, βασικές μετοχές, με ενδεικτικό το μείον 12,69% για τον ΓΔ, το μείον 20,29% για τον ΔΤΡ. 

Η χθεσινή... ανάσα καλοδεχούμενη από τους long, πλην όμως όχι αρκετή για να αναθεωρηθεί η short τάση σε μηνιαία μέτρηση της αγοράς. Θα χρειαστεί ένα θετικό «κλείσιμο» σήμερα, ει δυνατόν πάνω από τις 765 μονάδες και συνεχόμενες θετικές συνεδριάσεις μέχρι το σημαντικό εύρος τιμών 834-842 μονάδων. Αυτό γιατί σύμφωνα με διορατικό αναλυτή, η έκταση της κίνησης μέχρι εκείνες τις τιμές θα έχει τον χαρακτήρα μίας κλασικής διόρθωσης στην προηγηθείσα πτώση. Βέβαια μία ενδεχόμενη κίνηση προς εκείνα τα επίπεδα δεν είναι αμελητέα, για σχεδόν 100 μονάδες του ΓΔ πρόκειται, ενδεχόμενο που από Παρασκευή-Δευτέρα θα φανεί εάν είναι εφικτή και με ποιες προϋποθέσεις. 

Μία πολύ βασική προϋπόθεση για την επιβεβαίωση ενός τέτοιου σεναρίου περνά μέσα από τις εξελίξεις που θα κρίνουν την επίτευξη συμφωνίας (ή όχι) των Ευρωπαίων δανειστών (του Βερολίνου) με το ΔΝΤ. Συνεπώς οι συνομιλίες με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους στο περιθώριο της G7 έχουν την σημασία τους. Και μεγάλη μάλιστα. 

Ωστόσο, στη βραχυπρόθεσμη προσέγγιση προηγούνται οι αλλαγές στους δείκτες MSCI και κυρίως του MSCI Greece, με τον Γιώργο Α. Σαββάκη από νωρίτερα να αναλύει όλες τις παραμέτρους. Προφανώς μετοχές εισηγμένων, που άμεσα είτε έμμεσα εμπλέκονται στη σχετική διαδικασία, θα βρεθούν στο επίκεντρο σήμερα αλλά και λιγότερο αύριο. 

Η χθεσινή εικόνα της Wall Street, ειδικότερα δε η επαναφορά του S&P 500 προς την πολύ σημαντική περιοχή των 2.727 μονάδων, είναι ενθαρρυντική καθώς δίνει έναν «αέρα» στους long για την τάση της Wall Street για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις. Η Νέα Υόρκη σε συνδυασμό με το Μιλάνο θα μπορούσαν να διαμορφώσουν ένα περιβάλλον ευνοϊκό για τους long βραχυπρόθεσμα, με την Αθήνα να έχει το περιθώριο να αξιοποιήσει την αφορμή. Αρκεί βεβαίως τα νεότερα από τον Καναδά να συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση. 

Ο τραπεζικός κλάδος-κλειδί ήταν, όπως αναμενόταν, ο μοχλός της αντίδρασης, αλλά με τον ΔΤΡ μόλις στις 821 μονάδες απέχει πολύ από το να θεωρηθεί πως δεν έχει άλλο... κάτω. 

Από τους πρωταγωνιστές της συνεδρίασης ο ΟΤΕ, με επίκεντρο τη μεταβίβαση του 5% στην Deutsche Telekom αλλά με υψηλή τιμή ημέρας στα 10,49 και «κλείσιμο» στα 10,10 ευρώ, που ήταν και χαμηλά ημέρας, η τελική εικόνα ήταν άκρως αποκαρδιωτική.

Και χωρίς τράπεζες και δίχως ΟΤΕ (άντε και Coca Cola) η αγορά, όσον αφορά στους δείκτες, δεν μπορεί να πάει πολύ υψηλότερα. 

Ενθαρρυντική η εικόνα μετοχών όπως Motor Oil, Jumbo, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΙΤΑΝ, Lamda Development και ακόμη 2-4 από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, αλλά εάν δεν κινηθεί συνολικότερα η αγορά υψηλότερα, traders και επενδυτές θα περιοριστούν και πάλι σε stock picking κινήσεις. Κινητικότητα και στη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία, με ενθαρρυντική την εικόνα μετοχών όπως Intralot, MIG, Ικτίνος, Πλαίσιο, Πλαστικά Θράκης αλλά και ΕλβαλΧαλκόρ, Frigoglass, Ιντρακόμ κ.α. από αυτή την κατηγορία. 

Οι εξελίξεις στην υπόθεση Folli Follie προφανώς θα βαραίνουν για καιρό, μετά μάλιστα τη χθεσινή μηνυτήρια αναφορά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με συνέπειες και στην επιχειρηματική σκακιέρα. Οι μετοχικές αλλαγές στα Αττικά Πολυκαταστήματα, με τη Venture να αποκτά την πλειοψηφία, προοιωνίζονται αναδιατάξεις και στο επιχειρείν, τουλάχιστον όπου η Folli Follie έχει είτε άμεση είτε έμμεση παρουσία.  

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v