Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κερδισμένοι και χαμένοι του rebalancing

Στα 147 εκατ. ευρώ οδήγησε τον όγκο συναλλαγών η αλλαγή θέσεων λόγω του MSCI. Ποιες μετοχές ενισχύθηκαν, ποιες υποχώρησαν. Σε θετικό έδαφος κινήθηκε ολόκληρη η συνεδρίαση. Απώλειες 12% για το Γενικό Δείκτη το Μάιο.

ΧΑ: Κερδισμένοι και χαμένοι του rebalancing

Συνεδρίαση σε ήρεμο ρυθμό έως και τις 17.10΄ αλλά 'ανεβάζοντας στροφές" στα τελευταία 5 λεπτά και στην διάρκεια της δημοπρασίας να πραγματοποιούνται συναλλαγές αξίας σχεδόν 100 εκατ. ευρώ.

Το "κλείσιμο" της συνεδρίασης, τελευταίας για τον Μάιο, αν και λίγο ως πολύ αναμενόμενο- λόγω MSCI- επιφύλαξε ορισμένες μικρό-εκπλήξεις στους traders. Από την αρχή, τις πρώτες κιόλας εντολές, είχαν διαφανεί οι προθέσεις των long να επιχειρήσουν μία δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, μία περαιτέρω βελτίωση των θέσεων τους για έναν μήνα με σημαντικές απώλειες και με λήψη θέσεων/πονταρισμάτων εν όψει των εξελίξεων που ακολουθούν τον Ιούνιο.

Μέτριες συναλλαγές/ανάλογος τζίρος μέχρι και 5΄ πριν την λήξη της συνεδρίασης, εκτίναξη τους στο τελευταίο επίμαχο 5-10λεπτο με ενεργοποίηση εισροών- εκροών σε μετοχές που σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό επηρεάζονταν από τις αλλαγές στους δείκτες MSCI. Ενδεικτικό το γεγονός, πως σε συγκεκριμένες 5 μετοχές (Eurobank, OTE, Alpha Bank, ΟΠΑΠ και Jumbo) έγιναν τα 90 από τα συνολικά 147 εκατ. ευρώ. Ακολούθησαν άλλες 5 μετοχές (Πειραιώς, Εθνική, ΕΛΠΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΙΤΑΝ) με επίσης αυξημένο τζίρο (περί τα 34 εκατ. ευρώ). Σημειώνεται ότι ενισχύθηκαν οι Eurobank  6,5%, ΟΤΕ 1,5%, Jumbo 0,4%, Τράπεζα Πειραιώς 6,2%, Εθνική Τράπεζα 3,14% ενώ υποχώρησαν οι Alpha Bank  2,1%, ο ΟΠΑΠ 0,4%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ 4% και τα ΕΛΠΕ 0,84%.

Εάν "μετρούσαμε" την συνεδρίαση θα λέγαμε, πως μέχρι τις 17.10΄ πήγαινε by the book με συντηρητικές κινήσεις προς την περιοχή των 755-760 μονάδων, για τον ΓΔ, με μοχλό τον κλάδο-κλειδί τον τραπεζικό και με την συνδρομή συγκεκριμένων blue chips.

Τελικά ο ΓΔ διαμορφώθηκε στις 755,85 μονάδες, κατά 0,88% υψηλότερα, μειώνοντας στο 11,93% τις απώλειες σε μηνιαία βάση. Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, στις 839,05 μον. κατά 2,09% υψηλότερα σήμερα αλλά 18,62% χαμηλότερα σε διάστημα μηνός. Στις 1.990,59 μονάδες ο FTSE25 παρατηρώντας πως και οι 3 βασικοί δείκτες συνέχισαν μεν για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση σε ρυθμό ανοδικής διόρθωσης πλην όμως για κανέναν δεν υπήρξε υπέρβαση (ούτε καν ενδοσυνεδριακά ) των πρώτων σημαντικών αντιστάσεων. Συνεπώς αυτό σημαίνει, πως ναι μεν οι long πήραν μία 2ήμερη... ανάσα ωστόσο οι διαφορές τους με τους short παραμένουν και μάλιστα με τους δεύτερους να διατηρούν το προβάδισμα που έχουν από τον Μάιο και στις πρώτες συνεδριάσεις του Ιουνίου.

Σημαντική η αυριανή συνεδρίαση, όχι τόσο γιατί είναι η πρώτη ενός μήνα που τα τελευταία 25χρόνια "δίνει" 1 στις 4 χρονιές με θετικό πρόσημο όσο επειδή οι αγορές θα έχουν μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι με το ΔΝΤ και το χρέος. Κοστέλο και Σολτς εμμένουν στις θέσεις τους, κάτι που παραπέμπει σε...ήξεις-αφήξεις για τη συνέχεια και σε μία περίοδο που οι αγορές θέλουν "χειροπιαστές" εκτιμήσεις και για την τέταρτη αξιολόγηση, και για το χρέος και για την παραμονή ή όχι του ΔΝΤ. Επιπλέον είναι που σε αυτή την συγκυρία επανέρχεται η ΤτΕ για να επιμείνει στην προληπτική πιστωτική γραμμή, θέση που απηχεί και την ανάλογη της ΕΚΤ.

Τούτων δοθέντων η συνεδρίαση δεν επιφύλαξε θεαματικές εκπλήξεις ούτε στην διάρκεια της αλλά ούτε και προς το κλείσιμο, στις δημοπρασίες, καθώς η τάση για τις...επίμαχες- λόγω MSCI- μετοχές είχε αρχίσει να διαγράφεται από τα μέσα και μετά. Απλά προς το τέλος "φορτώθηκαν" με αυξημένες εντολές αγοράς ή πώλησης με αποτέλεσμα από τη μία η Eurobank με τζίρο 30,758 ευρώ να αντιδράσει 6,51% στα 0,90 ευρώ, από την άλλη η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με αξία συναλλαγών 4,035 εκατ να υποχωρήσει 4% στα 5,28% που ήταν και χαμηλό ημέρας.

Στην ίδια λογική σε Πειραιώς και Grivalia πραγματοποιήθηκαν επίσης υψηλοί τζίροι έως και 6,90% υψηλότερα, ενώ σε Motor Oil και πολύ λιγότερο σε ΕΛΠΕ υπερίσχυσαν οι πωλητές έως 2,03% χαμηλότερα.

Στις 58/46 η σχέση ανοδικών/πτωτικών με Grivalia, Eurobank στην κορυφή και τις Πειραιώς, ΕλβάλΧαλκόρ, ΕΛΤΕΧ- Ανεμος, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Αεροπορία Αιγαίου να ακολουθούν.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, εκτός από το...δίδυμο ΕΛΛΑΚΤΩΡ- Ανεμος άνοδο με αυξημένες συναλλαγές/τζίρο είχαν οι μετοχές των Intralot, Cenergy, MIG και Ικτίνος, Πλαίσιο, Ιντρακάτ, ΥΓΕΙΑ και Fourlis.

Συνεπώς συνεδρίαση με δεύτερο βήμα προς την κατεύθυνση της ανοδικής διόρθωσης αλλά χωρίς να επιτευχθεί- έστω και ενδοσυνεδριακά- ο στόχος των 765 μονάδων, αφήνοντας...κενά για την αυριανή συνεδρίαση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v