Ο στόχος με... κωδικό «υπέρβαση των 765-770 μονάδων» επιτυγχάνεται. Με την βοήθεια των ξένων αγορών και τη συνδρομή των traders στο ΧΑ, βασικοί δείκτες και μετοχές έχουν πάρει την ανιούσα, στο πλαίσιο μίας φυσιολογικής ανοδικής διόρθωσης.
Μετά την προηγηθείσα διόρθωση και με σημείο αναφοράς τα χαμηλά της Τρίτης είναι σε εξέλιξη τεχνικής μορφής αντίδραση, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να ενισχύεται έως τις 775 μονάδες, ο Δείκτης Τραπεζών έως τις 880 και ο FTSE25 να επανέρχεται πάνω από τις 2.000 μονάδες.
Από τη μέχρι πριν λίγο εικόνα των αγορών, παρά την αναντιστοιχία ΓΔ vs FTSE25 (*) και για τους τρεις βασικούς δείκτες επιτυγχάνεται κατ' αρχάς ο πρώτος στόχος, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια -βραχυπρόθεσμα και βλέπουμε.
Ανοδική διόρθωση μέτριου κόστους, με συναλλαγές/τζίρο σε επίπεδα χαμηλότερα του μέσου όρου των τελευταίων συνεδριάσεων αλλά με εμφανείς τις κινήσεις των traders. Η διαμόρφωση μεταβλητότητας διευκολύνει, αυτή τη φορά προς τα πάνω, τις κινήσεις των long, που εκμεταλλεύονται το volatility δεικτών και μετοχών αποκομίζοντας σημαντικά οφέλη.
Ηδη η ανοδική διόρθωση εκτείνεται για τον ΓΔ από τα χαμηλά (της Τρίτης ) των 735,66 έως τις 773,06 μονάδες νωρίτερα, δηλαδή διακύμανση 38 μονάδων, για τον ΔΤΡ από τις 804,59 έως τις 880,24 και για τον FTSE25 από τις 1.949,47 έως τις 2.033,02 μονάδες, πάντα στο διάστημα χαμηλών Τρίτης - υψηλών Παρασκευής.
Το σχεδόν 55% του τζίρου πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, όπου από τα χαμηλά της Τρίτης επικεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος των intraday και trading κινήσεων. Προσώρας το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό και παρότι εντάσσεται στο πλαίσιο ενός φυσιολογικού retest προηγούμενων στηρίξεων - νυν αντιστάσεων, καλοδεχούμενο από την αγορά. Μάλιστα με τη μέχρι τώρα εικόνα της συνεδρίασης φαίνεται πως θα εγγραφεί τρίτο συνεχόμενο ανοδικό βήμα.
Πάντα στο πλαίσιο μίας ανοδικής διόρθωσης για τον FTSE25, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη το stop στις 1.989 και στις 2.005 μονάδες, μέχρι νεωτέρας.
Στα συν για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση το γεγονός της σχεδόν παράλληλης αντίδρασης τραπεζικών και blue chips, με τον ΔΤΡ στο 4,46% και τον FTSE25 στο 1,80%, με την πλειονότητα των μη τραπεζικών να «βλέπει» υψηλότερα.
Αναλυτικότερα, στον τραπεζικό κλάδο, χωρίς να συντρέχουν ουσιαστικοί λόγοι για την αντίδραση (χρέος, αξιολόγηση, προληπτική γραμμή ή κάτι άλλο), αυτή έρχεται ως συνέχεια της μεγάλης μηνιαίας υποχώρησης του Μαΐου. Ενδεικτικά στα τρέχοντα επίπεδα ο ΔΤΡ ενισχύεται, μεν, 8,72% σε διάστημα εβδομάδας, αλλά μετρά απώλειες 14,99% σε διάστημα μηνός.
Κάπως ανάλογη η εικόνα για ΓΔ και FTSE25, με μηνιαίες απώλειες αλλά, μετά το 3άρι ανοδικό σερί, με θετικό πρόσημο.
Ειδικότερα στον τραπεζικό κλάδο, για τη μεν μετοχή της Eurobank επιβεβαιώνεται η επιθετικότητα (στην οποία αναφερόμασταν χθες, στον Εκηβόλο), με συναλλαγές έως το 0,96 ευρώ.
Ισχυρή η αντίδραση και για την Πειραιώς, στα 2,71 ευρώ, την Εθνική, στο 0,2776, ενώ η Alpha Bank στο 1,908 ευρώ δείχνει να υστερεί -τεχνικά- σε εβδομαδιαίο.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες απέδιδαν την υπεραπόδοση των τραπεζών πέραν της φυσιολογικής ανοδικής διόρθωσης και στη θεαματική αποκλιμάκωση στα ομόλογα όλων των χωρών του ευρωνότου. Από Λισαβόνα μέχρι Αθήνα οι αποδόσεις καταγράφουν κάθετη υποχώρηση, με το 10ετές της Πορτογαλίας στο 1,853%, της Ισπανίας στο 1,443%, της Ιταλίας στα 2,551% και της Ελλάδος στα 4,461%. Κάτω η απόδοση των ομολόγων, πάνω η απόδοση των μετοχών και δη των τραπεζικών.
Στα blue chips, σταδιακά μετά τις 13:30 - 13:45, οπότε ενεργοποιήθηκαν περισσότερες εντολές από την πλευρά των ξένων, ανεβαίνει ο πήχης, ενώ για το υπόλοιπο μέρος της αγοράς βελτιώνεται ακόμη περισσότερο η σχέση ανοδικών/πτωτικών.
Ανοδικό «γύρισμα» για τη μετοχή της Viohalco, μετά τις αρχικές πιέσεις με αφορμή την επικείμενη επιβολή δασμών για τις εισαγωγές χάλυβα - αλουμινίου στις ΗΠΑ. Από τα 3,03 στα 3,21 ευρώ η μετοχή, νωρίτερα. Από τα 5,27 στα 5,47 ευρώ η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, από τα 17,34 στα 17,96 ευρώ η μετοχή της Motor Oil, από τα 7,20 στα 7,37 ευρώ τα Ελληνικά Πετρέλαια, από τα 2,024 στα 2,12 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ.
Ενδεικτικό το ότι στις 14:05 από τις 21 μη τραπεζικές μετοχές, με αρνητικό πρόσημο ήταν μόνο 5, των Αεροπορίας Αιγαίου, Grivalia, Coca Cola, ΕΧΑΕ και ΟΛΠ.
Στις 67/25 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με αρκετές μετοχές της μεσαίας - χαμηλότερης κατηγορίας. J&P Αβαξ, ΜΕΡΚΟ, Profile, MIG, Νηρέας, Attica Bank κ.α.
(*) Σχετική ανάρτηση νωρίτερα στον Εκηβόλο.