Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Στο μικροσκόπιο οικονομία και ξένες αγορές

Οι εξελίξεις από το μέτωπο της οικονομίας με την ανακοίνωση του ΑΕΠ για το α΄ τρίμηνο αλλά και των διαπραγματεύσεων για το χρέος, θα βρεθούν στο επίκεντρο των επενδυτών. Η προσοχή και στην υπόθεση της Folli Follie. Ποια blue chip επανήλθαν σε long τάση. Καταλύτης η πορεία των ευρωαγορών.

XA: Στο μικροσκόπιο οικονομία και ξένες αγορές

Απόδραση από τα χαμηλά, με... ανάσες προς τις 776 μονάδες στο ΧΑ. Τα κάτω- πάνω ήρθαν την τελευταία εβδομάδα, με τον Μάιο να επιφυλάσσει ένα ενθαρρυντικό φίνις για τους long και τον Ιούνιο να ξεκινά συμπληρώνοντας ένα ανοδικό 3άρι ανακούφισης.

Στην ενδιαφέρουσα αυτή ανατροπή συνέβαλαν κυρίως η αλλαγή τάσης στις διεθνείς αγορές, προφανώς με αφορμή την αλλαγή κατεύθυνσης των traders με επίκεντρο τις εξελίξεις στην Ιταλία (δευτερευόντως στην Ισπανία) και ερώτημα προς απάντηση τις επικείμενες ενέργειες της Ουάσιγκτων σε ζητήματα δασμολογικής πολιτικής.

Παρεμπιπτόντως στις διεθνείς εξελίξεις προσμετρήθηκαν και οι προσδοκίες που καλλιεργούνται από αρκετούς για θετικά νεότερα και στο "ελληνικό θέμα", καθώς γενική είναι η εκτίμηση πως τον Ιούνιο θα κριθούν αρκετά και στα εθνικά και στα οικονομικά.

Ετσι το 3άρι ανακούφισης ήταν απαραίτητο για να ανασυνταχθούν και οι bears και οι bulls, με αμφότερους να μην πρέπει να είναι σίγουροι για τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Αλλωστε, μετά και το κλείσιμο της Παρασκευής, τόσο οι δείκτες όσο οι μετοχές-σηματωροί απλά έχουν κάνει 1-2 βήματα και τίποτε περισσότερο.

Το ενθαρρυντικό είναι, πως με το τέλος του μηνός ανακόπηκε(;) ένα πτωτικό σερί τεσσάρων εβδομάδων με χαμηλό στις 735 για τον ΓΔ, στις 1.949 για τον FTSE25 και στις 781 μονάδες για τον ΔΤΡ. Αυτά τα τρία χαμηλά. λογικά, θα έχουμε ως σημεία αναφοράς μας- έσχατα όρια για τον Ιούνιο, κάτι σαν stops για όσες long θέσεις έχουν ανοίξει (και θα ανοίξουν ) στη συνέχεια.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, πρόσφατα σαν βαρίδι που παρέσυρε το ΧΑ χαμηλότερα, τελευταία σαν μοχλός ανοδικής διόρθωσης.

Εύλογα θα πείτε, καθώς ήταν ο κλάδος με τις βαθύτερες απώλειες τον Μάιο, ο κλάδος που επηρεαζόταν άμεσα από τις εξελίξεις στην Ιταλία, ο κλάδος που "πλήρωσε" την εκτόξευση των ομολόγων και το "πάγωμα" των όποιων προσδοκιών για μία νέα έκδοση ομολόγου. Ομόλογα και τραπεζικός κλάδος ήταν στο επίκεντρο, από Λισσαβώνα μέχρι Αθήνα, όλη την τελευταία εβδομάδα και κατά πάσα βεβαιότητα θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν σαν... ευαισθητήρες στις όποιες επόμενες πολιτικές εξελίξεις. Επιπλέον, από την συνεδρίαση της Παρασκευής φάνηκε πως η δασμολογική πολιτική της Ουάσιγκτων υπεισέρχεται ως παράμετρος στην εξίσωση των αγορών.

Στα καθ΄ημάς τα νεότερα από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης, το χρέος, ο ρόλος του ΔΝΤ κ.λ.π αναπόφευκτα θα βαρύνουν είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση. Από αύριο Δευτέρα, κιόλας, με την Ελενα Λάσκαρη, μεταξύ άλλων, να εστιάζει στις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για τα στοιχεία του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου. Ανακοινώσεις- κλειδί για την βραχυπρόθεσμη τάση θα αφήσουν το...αποτύπωμά τους στην συνεδρίαση, με τον τραπεζικό κλάδο να λειτουργεί σαν... ευαισθητήρας.

Από αύριο, κιόλας, οι αγορές, το ΧΑ θα κληθούν να διαχειρισθούν την αναζωπύρωση των ανησυχιών για τον "εμπορικό πόλεμο", με τις ΗΠΑ να ανακοινώνουν, πως από την Παρασκευή επιβάλλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Ε.Ε, με την ευρωπαϊκή πλευρά να επιχειρεί (δια στόματος της Επιτρόπου Εμπορίου) να απαντήσει. "Πόλεμος" με λίγες ή περισσότερες "μάχες" (θα φανεί στη συνέχεια) που αναμφίβολα θα επηρεάζει τόσο το trading όσο τις πιο επενδυτικές κινήσεις (και) στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Συνεκτιμώντας πως κυρίως η Φρανκφούρτη και δευτερευόντως το Παρίσι είναι χρηματιστήρια με "βαρείς" βιομηχανικούς κλάδους και ομίλους-κολοσσούς οι μετοχές των οποίων έχουν αυξημένη στάθμιση στην διαμόρφωση των δεικτών DAX και CAC.

Στο περιθώριο, μεν, αυτών η ελληνική αγορά, μικρή άλλωστε η έκθεση και αυτή συγκεκριμένων ομίλων και επιχειρήσεων σε αυτό το μέτωπο (λ.χ. όμιλος Viohalco) ωστόσο έρχεται σε μία συγκυρία που στα επιτελεία 2-4 μεγάλων ομίλων έχει επανέλθει η σκέψη της μεταφοράς της έδρας του εκτός συνόρων. Τα όσα αναφέρει ο Στέφανος Κοτζαμάνης για τις... δεύτερες σκέψεις που κάνουν στον ΤΙΤΑΝα είναι ενδεικτικά, ενώ στην αγορά είναι κοινό μυστικό πως σε τουλάχιστον 2+2 ομίλους/εισηγμένους (οι 3 στον 25άρη) έχουν υποβληθεί σοβαρές προτάσεις για dual listing.

"Ξεχάστηκε" η υπόθεση Folli Follie; δεν νομίζω, καθώς την Δευτέρα η Ενωση Ελλήνων Επενδυτών προσφεύγει στην Κεφαλαιαγορά με ένα "βουνό" φακέλους και στοιχεία, ενώ οι κινήσεις των μετόχων της Αττικά Πολυκαταστήματα δείχνουν την "επόμενη ημέρα" του πάλαι ποτέ κραταιού ομίλου στο εγχώριο επιχειρείν. Η υπόθεση Folli Follie θα συνεχίσει να ρίχνει την σκιά της και σίγουρο είναι, πως κάθε φορά που θα ανακύπτει μία... υπόνοια, μία... φήμη θα αποτυπώνονται ανάλογα στο χρηματιστηριακό ταμπλώ.

Ποια σινιάλα στέλνουν τώρα οι αγορές, αναλύει ο Αναστάσιος Τσομπανίδης, στις προυποθέσεις για έναν "πράσινο" Ιούνιο εστίαζε ο Γιώργος Α. Σαββάκης δίνοντας μας ένα πλαίσιο-πλοηγό για τη συνέχεια.

Θα συμπληρώσουμε με τα εξής:

- Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, η δεικτοβαρής Coca Cola λειτούργησε για πολλοστή φορά σαν...ρυθμιστής κυκλοφορίας, αυτή την φορά βάζοντας φρένο στις επιθετικές κινήσεις των long. Το μείον 1,11% στα 29,40 ευρώ συνέβαλε στο να μετριασθεί το τελικό για τον ΓΔ στις 776,77 μον. και για τον FTSE25 στις 2.044,49 μονάδες,

- ο τραπεζικός κλάδος-κλειδί με την ανοδική διόρθωση, με 10,82% σε εβδομαδιαία μέτρηση, δείχνει πως θα μπορούσε να συνεχίσει να δίνει ώθηση στην περίπτωση που κινηθεί πάνω από τις 920 μονάδες,

- στα blue chips σημειώθηκαν ενθαρρυντικές ανατροπές, καθώς συγκεκριμένα-που λειτουργούν σαν σηματωροί- επανήλθαν σε εβδομαδιαία long τάση. Συγκεκριμένα: ΑΔΜΗΕ, Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Grivalia, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Lamda Development, Motor Oil, Jumbo, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΤΙΤΑΝ. Ειδικότερα 2 από αυτές τις μετοχές η αντίδραση έχει επιπλέον ενδιαφέρον, για τον μεν ΟΠΑΠ καθώς αλλάζει η μηνιαία πτωτική τάση για τον δε ΤΙΤΑΝα επειδή προοιωνίζεται εξελίξεις στον όμιλο (κινητικότητα μετά από καιρό στην προνομιούχο μετοχή),

- στην προσδοκία πως το εβδομαδιαίο μείον 3,51% της Coca Cola και το πιθανό "γύρισμα" του ΟΤΕ θα μπορούσαν να είναι 2 από τις στηρίξεις που θα διευκολύνουν τους long την εβδομάδα, που ξεκινά από αύριο,

- στην σταθερά καλή εικόνα που συντηρείται για επί μέρους μετοχές/εισηγμένες της μεσαίας/χαμηλότερης κατηγορίας.

Τούτων δοθέντων θα περιμένουμε από αύριο στις μεν διεθνείς αγορές την αποτίμηση των ενεργειών της Ουάσιγκτον στα δε καθ' ημάς κατ' αρχήν το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v