Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικό γύρισμα στο Χρηματιστήριο

Απώλειες καταγράφει πλέον το Χρηματιστήριο μετά την αρχική σταθεροποιητική κίνηση. Κέρδη καταγράφουν Eurobank, Coca Cola, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Απώλειες για Εθνική Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Αlpha Bank, Motor Oil. «Τσιμπημένος» ο τζίρος.

Πτωτικό γύρισμα στο Χρηματιστήριο

Δύσκολα θα αποφευχθεί ένα «κλείσιμο» του Μαρτίου χαμηλότερα των 800 μονάδων, «επιστρέφοντας» έτσι στα χαμηλά επίπεδα που ήταν στα μέσα Δεκεμβρίου. Στο διάστημα αυτό, το ΧΑ ακολούθησε μία ανοδική αντίδραση έως τα τοπικά υψηλά της 1ης Φεβρουαρίου (895,64 ενδοσυνεδριακό μέγιστο για τον ΓΔ), σημείο απ' όπου δρομολογήθηκε η σταδιακή υποχώρηση της αγοράς μέχρι το τελευταίο χαμηλό (777,37 μον.) στη συνεδρίαση της 23ης Μαρτίου.

Ωστόσο μετά τις 16.30 oι πωλητές πήραν το πάνω χέρι στη συνεδρίαση οδηγώντας το Γενικό Δείκτη στις 780 μονάδες.

Τις τελευταίες συνεδριάσεις είναι εμφανής η προσπάθεια των traders και δη των long να κρατήσουν τις «γραμμές άμυνας», να αποφευχθεί η υποχώρηση ακόμη χαμηλότερα, προς τις 750 μονάδες. Κινήσεις από την πλευρά των αγοραστών με την προσδοκία πως ο κατά κανόνα φιλικότερος (χρηματιστηριακά) Απρίλιος θα δώσει ευκαιρίες και αφορμές για καλύτερες/υψηλότερες τιμές.

Ανοδικό ξεκίνημα στη Wall Street «δείχνουν» τα futures του S&P 500, κατά 0,36% στις 2.617 μονάδες, σε μία μάλλον συντηρητική τελευταία συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη. Με τη συνδρομή και της Wall Street, το τελευταίο ημίωρο έχει ενισχυθεί η αντίδραση που επιχειρείται στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με ενδεικτική την κίνηση του DAX από το χαμηλό ημέρας των 11.942 να φτάσει έως τις 12.071 μονάδες. Σταθεροποιητικές τάσεις διαμορφώνονται για τον CAC 40 και τον FTSE 100 στο Λονδίνο.

Συγκριτικά ικανοποιητικός ο τζίρος (που αναμένεται να μειωθεί στις συνεδριάσεις της προσεχούς Μεγ. Εβδομάδος), πλησιάζει τα 30 εκατ. ευρώ, με το 57% σταθερά να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο.

Στο επίκεντρο (κυρίως λόγω αποτελεσμάτων) ο τραπεζικός κλάδος, δίνει μετά από σημαντική υποχώρηση στη διάρκεια του Μαρτίου μία τελευταία εβδομάδα με θετικό πρόσημο. Λίγο κάτω από το όριο των 800 μονάδων ο ΔΤΡ έχει «γυρίσει» με 2,55% σε εβδομαδιαία μέτρηση.

Περισσότερες συναλλαγές έχουν γίνει στη μετοχή της Εθνικής (το περίπου 50% των συνολικών), μεγαλύτερος τζίρος σε Alpha Bank, ETE (και οι δύο στο 40% του συνολικού τζίρου). Με αγοραστές στις τρεις μετοχές, με πωλήσεις στην Πειραιώς που με 25,18% καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες για τον μήνα.

Οι τέσσερεις τραπεζικές είναι πρώτες στη σχετική κατάταξη, ενώ ακολουθούν ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, MIG, TITAN, ΥΓΕΙΑ και Μυτιληναίος, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, Viohalco, J&P Αβαξ, Coca Cola, Κορρές κ.α.

Από τα blue chips, συνεχίζονται οι πωλήσεις/πιέσεις στις μετοχές των ΓΕΚ/Τέρνα - Ενεργειακής, σήμερα τελευταία ημέρα εγγραφών για το εταιρικό ομόλογο της μητρικής. Με απώλειες και η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας. Λίγο χαμηλότερα και η μετοχή της Μυτιληναίος, την επομένη της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων και της ενημέρωσης των θεσμικών επενδυτών.

Με θετικό πρόσημο, πέραν των 3 τραπεζικών, οι μετοχές των ΑΔΜΗΕ, Viohalco, Grivalia, Coca Cola, EXAE, Lamda Development, OTE, TITAN, FF Group.

Με αγοραστές στις περισσότερες μετοχές του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Σταθερά σε υπεραπόδοση ΥΓΕΙΑ και MIG, με αυξημένες συναλλαγές/ανάλογο τζίρο καθώς συνολικά ξεπερνά τα 2,3 εκατ. ευρώ.

Στις 57/54 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με υψηλότερο ποσοστό θετικής μεταβολής για τους τίτλους των AsCo, Νηρέα, ΥΓΕΙΑ, Attica Συμμετοχών, MIG, Σελόντα και Quest.

Τεχνικά για τον ΓΔ θα εστιάσω στη «μέτρηση» έγκυρου αναλυτή, ο οποίος βλέπει πως «... το ανοδικό χάσμα της 26/3 στις 791,93 μον. το διαδέχθηκε ένα καθοδικό, με αποτέλεσμα τη δημιουργία σχηματισμού island reversal, που εάν δεν αναιρεθεί άμεσα -σενάριο που προϋποθέτει τουλάχιστον ένα κλείσιμο πάνω από τις 794 μον.-, θα επιδεινώσει δραματικά την ήδη βεβαρημένη τεχνική εικόνα. Για τη σχετική βελτίωσή της απαιτείται -τουλάχιστον- υπέρβαση του απλού ΚΜΟ 200 ημερών, στις 801 μον. Σημαντικότερη πλησιέστερη στήριξη στις 786 μον., απ' όπου διέρχεται ο εκθ. ΚΜΟ 200 ημερών (και όχι μόνο)».

Αναφορικά με την εβδομαδιαία μέτρηση για την περαιτέρω βελτίωση απαιτείται η υπέρβαση και των 810, διαφορετικά θα είναι απλά ζήτημα χρόνου η περαιτέρω ταλαιπωρία των long προς τις 764 μονάδες.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v