Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με Coca Cola μάζεψε τη χασούρα στο τέλος

Περιορίστηκαν οι αρχικές σημαντικές απώλειες για τον Γενικό Δείκτη που έκλεισε τη συνεδρίαση στις 790 μονάδες. Η Coca Cola (+2,7%) έβαλε πλάτη. Αρνητικό πρόσημο για τα περισσότερα blue chip. Στα 50 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές.

ΧΑ: Με Coca Cola μάζεψε τη χασούρα στο τέλος

Καθαρά πτωτική η τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, διακόπτοντας το ανοδικό διάλειμμα των προηγούμενων δύο συνεδριάσεων.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, στην οποία οι πωλητές ξαναπήραν τα "ηνία" της Αγοράς, η σχετική "ανάδυση" των βασικών δεικτών από τα πρωινά χαμηλά και η σχετική συρρίκνωση του τζίρου.

Επίσης, σύμφωνα με τεχνικούς αναλυτές, η σημερινή συνεδρίαση έδωσε "island reversal", που σημαίνει ότι το ανοδικό "gap" της 26/3 έκλεισε με το σημερινό πτωτικό "gap" και αυτό δεν είναι και η καλύτερη ένδειξη για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εικόνα για τους βασικούς δείκτες θα ήταν σημαντικά χειρότερη, αν έλειπαν οι βοήθειες από την ΕΕΕ (+2,68% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) την οποία συνεπικούρησαν οι Ελ. Πετρέλαια (+0,76% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) και Motor Oil (+0,75%).

Τρεις δείχνουν να είναι οι λόγοι της σημερινής υποχώρησης, πλην της γνωστής επιφυλακτικότητας η οποία έχει εδραιωθεί στο Τραπεζικό ταμπλώ.

Η επιστροφή των πιέσεων στις Διεθνείς Αγορές, με τις Ευρωπαϊκές να μαζεύουν σημαντικό μέρος των πρωινών απωλειών, η άντληση ρευστότητας από την Αγορά για το ομόλογο της ΓΕΚΤΕΡΝΑ και η επιστροφή των γεωπολιτικών ανησυχιών, τις οποίες ενέτεινε η είδηση για έκτακτη άσκηση ετοιμότητας των ειδικών δυνάμεων στο Αιγαίο.

Για την περίπτωση των Διεθνών Αγορών, "the party is over', ακόμα και αν οι Ξένοι δείκτες επιχειρήσουν κίνηση προς τα πρόσφατα πολυετή, ή ιστορικά υψηλά, στην προσπάθεια 'retest'. Το πολυετές 'bull market' βασίστηκε, κατά κύριο λόγο, στο 'φθηνό χρήμα' και όλα δείχνουν ότι αυτό τελειώνει και ότι αναστρέφεται η τάση. Σε αυτή την περίπτωση 'no money, no honey", ήταν η απάντηση παλαιού παράγοντα της Αγοράς που ρωτήθηκε για την τάση στις Διεθνείς Αγορές και κατ΄ επέκταση και στο Χ.Α.

Αν επιβεβαιωθούν οι παραπάνω εκτιμήσεις, πολύ εύκολα μπορούν οι 800 μονάδες να μετατραπούν από σημαντική στήριξη, σε δυσκολοκατάβλητη αντίσταση, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις επιμέρους μετοχές.

"Καμία ουσιαστική αλλαγή δεν καταγράφηκε στην βραχυπρόθεσμη τεχνική εικόνα της Αγοράς κατά την χθεσινή συνεδρίαση, ενώ σταθεροποιητικά κινείται, προς το παρόν και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Χώρας στο 4,35% (mid ytm). Προβληματίζει η πτώση του τεχνολογικού κλάδου στις ΗΠΑ, καθώς υπενθυμίζεται ότι 'ευθύνεται' για το μεγαλύτερο μέρος της μέχρι τώρα ανόδου, σε όλους τους βασικούς δείκτες, όπως Dow και S&P 500. Αξιολογούμε τα εταιρικά αποτελέσματα με το βλέμμα στο εξωτερικό" τόνιζε στο πρωινό της report η Merit Investment Sec.

Ξεκινώντας από τον Τραπεζικό κλάδο και τις Τραπεζικές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, αξίζει να σημειωθεί ότι όλες "αναδύθηκαν" από τα πρωινά χαμηλά, παρά ταύτα Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο, καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης.

Ο τίτλος της Alpha Βank (-1,41%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 1,735 ευρώ (-2,25%), της Εθνικής (+0,38%) μέχρι τα 0,2536 ευρώ (-2,84%), της Eurobank (-0,86%) μέχρι τα 0,7385 ευρώ (-3,08%) και της Πειραιώς (-1,85%) μέχρι τα 2,682 ευρώ (-4,62%).

Ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 778,56 μονάδες (-2,78%).

Στις 17.00 είχε αναρριχηθεί στις 794,8 (-0,76%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 793,5 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,92%.

Ακόμα και αν, για τον εν λόγω δείκτη και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, το "stop short" έχει κατέβει στις 814 μονάδες, επειδή η εικόνα στις Διεθνείς Αγορές είναι απολύτως ρευστή και στα όρια "νευρικής κρίσης", καλό θα ήταν τα θεωρούμενα πιο "συντηρητικά" χαρτοφυλάκια να συνεχίσουν σε στάση αναμονής, έστω και αν επανατοποθετηθούν σχετικά ψηλότερα.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "συνάντηση με την ηγεσία του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) και με στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα έχουν στην Φρανκφούρτη, εντός του δευτέρου 15νθημέρου του Απριλίου, οι Έλληνες τραπεζίτες με βασικό θέμα της ατζέντας τα εν εξελίξει 'stress tests' των Ελληνικών Τραπεζών (η τελική ανακοίνωση του αποτελέσματος έχει προγραμματισθεί για την 4η Μαΐου)".

Για τον ίδιο κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "ανοικτά είναι όλα τα ενδεχόμενα, ως προς το αποτέλεσμα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test), που διενεργεί στις εγχώριες συστημικές Τράπεζες ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM), καθώς υπάρχουν αλλαγές και διευκρινίσεις, οι οποίες ενδέχεται να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα, καθιστώντας συνάμα δύσκολη τη διατύπωση εκτιμήσεων. Παρότι η μεθοδολογία της Πανευρωπαϊκής άσκησης δεν προέβλεπε εξαρχής καθορισμό ελάχιστων δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας στα δύο σενάρια, οι Τράπεζες εισέπρατταν ως τον Φεβρουάριο την αίσθηση ότι θα τεθούν άτυπα όρια. Η παραπάνω εκτίμηση διαψεύστηκε καθώς διευκρινίστηκε, με σαφή τρόπο, ότι το αποτέλεσμα της άσκησης θα κριθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά περίπτωση και όχι με 'οδηγό' κάποιους άτυπους δείκτες ελάχιστης κεφαλαιακής επάρκειας".

Μεταφερόμενοι στις υπόλοιπες ειδήσεις που ακολούθησαν την ολοκλήρωση της χθεσινής συνεδρίασης, "το απόθεμα ρευστότητας και ένα διαχειρίσιμο πρόγραμμα ανάπτυξης της Οικονομίας, είναι οι δύο βασικές προϋποθέσεις για μια πετυχημένη έξοδο της Χώρας από το μνημόνιο" υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μ. Σεντένο στην τηλεόραση του "ΣΚΑΪ".

Χάσμα ανάμεσα στα μεταμνημονιακά σχέδια του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και στα αντίστοιχα των Δανειστών διακρίνει η οικονομική εφημερίδα "Handelsblatt". Όπως γράφει σε ανταπόκριση της ηλεκτρονικής της έκδοσης, "με δεδομένο ότι επίκεινται νέες περικοπές (μειώσεις έως 18% από την 1η Ιανουαρίου 2019 στις συντάξει και πιέσεις του ΔΝΤ για μείωση του αφορολόγητου ορίου από τις αρχές του 2019, αντί για έναν χρόνο αργότερα, ίσως από τη σκοπιά του Αλέξη Τσίπρα να είναι προτιμότερο να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές, πριν δηλαδή γίνουν αισθητές οι νέες περικοπές.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "με αντίπαλο τον χρόνο τρέχει η Κυβέρνηση, προκειμένου να προλάβει την εντός των χρονοδιαγραμμάτων ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης. Οι Δανειστές αυξάνουν την πίεση και παρότι το σενάριο ολοκλήρωσης της λεγόμενης Παγκόσμιας συμφωνίας στις 21 Ιουνίου παραμένει ενεργό, οι δυσκολίες σε μια σειρά καυτών προαπαιτούμενων, αναθερμαίνουν σενάρια παράτασης".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, "μπορεί να πυκνώνουν οι ανακοινώσεις των εισηγμένων για τα αποτελέσματα χρήσης 2017, όμως η προσοχή των ενεργών παικτών παραμένει επικεντρωμένη στις Διεθνείς Αγορές και στο Τραπεζικό ταμπλώ, η εικόνα του οποίου συνεχίζει να διαμορφώνει κλίμα και διαθέσεις, στην Εγχώρια, Τραπεζοκεντρική, Αγορά. Το όποιο επιλεκτικό, αγοραστικό, ενδιαφέρον προκύπτει και λόγω αποτελεσμάτων, απλά 'φρενάρει' τις πτωτικές διαθέσεις των βασικών δεικτών και τίποτα παραπάνω".

Γίνεται περισσότερο από εμφανές, ότι για την εμφατική αλλαγή της πτωτικής τάσης, ή θα πρέπει να μπει στο σύστημα συναλλαγών "φρέσκο χρήμα", ή θα πρέπει τα "short" χαρτοφυλάκια να ανησυχήσουν και να προχωρήσουν σε εσπευσμένο κλείσιμο "απαισιόδοξων" θέσεων.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, ασφαλώς και έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η κίνηση μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, για την μετοχή του ΟΠΑΠ (-3,23%), στον απόηχο της σημερινής ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων χρήσης 2017.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, τα 9,90 ευρώ είναι, πλέον, κύρια αντίσταση και "stop" στο ημερήσιο "short". Το επίπεδο 9,50 έχει σημαντική στήριξη και μόνο μία διάσπαση μπορεί να μας δώσει άμεσα συνέχιση στο 9,15. Τα 9,74 ευρώ, κοντινή αντίσταση.

Τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες πέντε, αθροίζει ο τίτλος της Αεροπορίας Αιγαίου (-0,44%), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Το ημερήσιο "stop long" στα 9,01 ευρώ, ενώ αν επιμείνουν οι πωλητές, η αμέσως επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 8,90 ευρώ.

Συμπλήρωσε έξι πτωτικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες επτά, η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,17%). Παραμένει σε ημερήσιο "short", όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 5,52 ευρώ, ενώ αν χαθεί η στήριξη στα 5,03 ευρώ, η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στα 4,74 ευρώ.

"Κατηφορίζοντας" προς τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, που όλο και συρρικνώνεται ο αριθμός των "πειστικών", θετικών, ημερήσιων πρωταγωνιστών, τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε η Παπουτσάνης (+1,41%) και τρεις συνεχόμενες ανοδικές οι Γενική Εμπορίου (+2,61%), Μοτοδυναμική (+2,56%) και Quest (+4,35% και κλείσιμο σε υψηλά 17ετιας).

Από τις 20/6/2017 έχει να "δει" αρνητική συνεδρίαση ο Τζιρακιάν (+0,56%), όμως σήμερα βγήκε προσφορά και θέλει προσοχή, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Ευρ. Πίστη (+2,23%) και Εβροφάρμα (+0,92%, κυρίως με "ανοιχτές" εντολές αγορών), ενώ αντέδρασε ανοδικά μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις η Creta Farm (+1,99%).

Αντίδραση στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που ξεκίνησε από τα 1,74 ευρώ (κλείσιμο 16/3) για την Attica Group (+1,30%), ενώ επέστρεψαν οι αγοραστές στον Ικτίνο (+2,47%) που διατηρεί την επαφή του με τα υψηλά τρέχοντος έτους, που είναι και πολυετή υψηλά.

Αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα, έπαψε η διαπραγμάτευση και διεγράφησαν από το Χρηματιστήριο Αθηνών οι 57.390 ίδιες μετοχές της εταιρείας Επίλεκτος. Από την ίδια ημερομηνία, το σύνολο των μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 51.830.520.

Επίσης από σήμερα, οι μετοχές της εταιρείας Ιασώ ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με διανομή δωρεάν μετοχών, σε αναλογία 4 νέες μετοχές για κάθε 10 παλιές μετοχές. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων 34.901.930 μετοχών ορίζεται η 05/04/2018. Προσαρμοσμένη Τιμή Εκκίνησης: € 0,9640.

Παραμένει επιδεινούμενη η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών, έστω και αν για τους πολύ γρήγορους το "stop short" για τον Γενικό Δείκτη έχει κατέβει στις 800 μονάδες.

Για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,21%) το ωριαίο "stop short" στις 2057 μονάδες, ενώ αν χαθεί η στήριξη των 1983 μονάδων, ο εν λόγω δείκτης θα αναζητήσει στηρίξεις αρκετά χαμηλότερα.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Οι πωλητές συνεχίζουν να 'παρελαύνουν', κτίζοντας πτωτικά σερί το τελευταίο διάστημα στο Χ.Α., με την αβεβαιότητα να έχει επιστρέψει για τα καλά, τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο" αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης.

Η απουσία τζίρου στη Λεωφόρο Αθηνών αποδεικνύει ότι λίγοι "παίκτες" μπορούν να οδηγήσουν την Αγορά προς όποια κατεύθυνση επιθυμούν. Αυτό φυσικά δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά δυστυχώς έχει μετατραπεί σε "σταθερά" του Χ.Α. τα χρόνια της κρίσης.

Η ρευστότητα έχει επιλέξει να κινείται προς άλλες κατευθύνσεις και όχι προς το Χ.Α. και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει έντονα. Η έναρξη της εορταστικής περιόδου, πιθανότατα θα περιορίσει και άλλο τον τζίρο, κάτι που αναμένεται να ενισχύσει την υπεραντίδραση της Αγοράς στην ειδησεογραφία.

Βεβαίως, οι εγχώριοι αγοραστικοί είχαν τις "μέρες τους στον ήλιο" στο μεγαλύτερο διάστημα της τελευταίας διετίας και όπως είναι η φύση των Αγορών, κάποια στιγμή αυτό θα σταματούσε. Πλέον, αυξημένο βάρος πρέπει να πέσει στη διαχείριση ρίσκου, για τους τίτλους που τα ενεργά χαρτοφυλάκια έχουν διακρατήσει, ενώ το "stock picking" παραμένει σημαντικό, με τους Επενδυτές να πρέπει να βρουν ποιο κομμάτι της Αγοράς θα υπεραποδώσει στο εγγύς μέλλον.

Η αύξηση του δείκτη μεταβλητότητας στη Νέα Υόρκη αποδεικνύει, όχι μόνο την αύξηση της ημερήσιας διακυμανσιμότητας στο μεγαλύτερο Χρηματιστήριο του Πλανήτη, αλλά και την αυξημένη ζήτηση για "put options", δηλαδή για Παράγωγα που εν μέρει "εξασφαλίζουν" "long-only" χαρτοφυλάκια έναντι μίας πτωτικής Αγοράς.

Πάντως, εκτιμούμε ότι οι εικασίες πως οι Κεντρικές Τράπεζες θα κάνουν απότομη στροφή στην πολιτική έμμεσης στήριξης των Χρηματοπιστωτικών Αγορών απλά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Χωρίς φυσικά να υπάρχουν εγγυήσεις για το μέλλον, αναφέρουμε ότι η μεταπολεμική ιστορία της Wall Street έχει δείξει ότι "bull markets" που βασίστηκαν ως επί το πλείστον στα χαμηλά επιτόκια, χρειάστηκαν αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων προκειμένου να αναστραφούν δραματικά. Με αυτά τα δεδομένα, για τους Ιδιώτες Επενδυτές, υπάρχει σημαντική διαφορά ανάμεσα στη λήψη "short" θέσεων υποτιμητικής κερδοσκοπίας και στην απλή αποχή από την Αγορά.

Από διαγραμματική άποψη και σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Στεριώτη (Nuntius Sec.), "ο Γενικός Δείκτης έχει στηρίξεις στη ζώνη μεταξύ των 777 και των 759 μονάδων, πριν έρθουν στο προσκήνιο τα χαμηλά Νοεμβρίου στις 700. Αναπήδηση της Αγοράς μπορεί να προσεγγίσει τις αντιστάσεις που εντοπίζονται στις 820, 840 και 850 μονάδες, πριν τα υψηλά του Φεβρουαρίου αποτελέσουν και πάλι ρεαλιστικό στόχο".

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από απόλυτη επικράτηση των πωλητών, χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τις μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη Hang Seng (-2,50%).

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, με τους δείκτες να έχουν ανακάμψει από τα πρωινά χαμηλά, ενώ μικτές διαθέσεις επικρατούν και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Πιέζονται χαμηλότερα Πετρέλαιο, Χρυσός και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, απροσδόκητη άνοδο είχε το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία καθώς μπαίνουμε στον Απρίλιο. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου "GfK", ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος, βασισμένος σε έρευνα μεταξύ περίπου 2.000 Γερμανών, αυξήθηκε στις 10,9 μονάδες, από τις 10,8 που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές ανέμεναν να υποχωρήσει στις 10,7 μονάδες.

"Μία πιο προσεκτική προσέγγιση στις προσλήψεις εργαζομένων εμφανίζεται στη Γερμανία και ιδιαίτερα στον τομέα της Μεταποίησης", σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου "Ifo". Τo βαρόμετρο προσλήψεων υποχώρησε στις 10,8 μονάδες τον Μάρτιο, από 12,3 τον προηγούμενο μήνα και από το υψηλό των 17,5 που είχε τον Δεκέμβριο.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, η ανάπτυξη της Αμερικάνικης Οικονομίας επιβραδύνθηκε λιγότερο από ότι είχε μετρηθεί αρχικά, στο τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε πως το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,9% τους τρεις τελευταίους μήνες του 2017, αντί για 2,5% που είχε μετρηθεί αρχικά. Το τρίτο τρίμηνο η Οικονομία είχε αναπτυχθεί με 3,2%.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι η ανάπτυξη θα αναθεωρηθεί υψηλότερα στο 2,7%. Για το σύνολο του 2017 η Οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,3%, υψηλότερα από το 1,5% του 2016.

Η Αμερικανική Κυβέρνηση ανέφερε ακόμα ότι τα μετά φόρων εταιρικά κέρδη ενισχύθηκαν με ρυθμό 1,7% το τέταρτο τρίμηνο, μετά από άνοδο 5,7% το τρίτο τρίμηνο.

Οι επικείμενες πωλήσεις κατοικιών σημείωσαν οριακή άνοδο το Φεβρουάριο. Με βάση τα στοιχεία της Αμερικανικής Ένωσης Μεσιτών (NAR), ο δείκτης επικείμενων πωλήσεων σημείωσε άνοδο 3,1% στις 107,5 μονάδες, τον δεύτερο μήνα του έτους. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο κατά 2,1%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα περισσότερο εγχώριου ενδιαφέροντος, ολοκληρώθηκε η εκταμίευση της δόσης 5,7 δισ. ευρώ από το Ταμείο, όπως ήταν ο σχεδιασμός που ανακοινώθηκε χθες.

Με τιμή - στόχο τα 8,30 ευρώ και σύσταση για αγορά ξεκίνησε η Eurobank Equities την κάλυψη της Lamda Development.

Οι αναλυτές βλέπουν, όμως, περαιτέρω περιθώρια ανόδου μέσω της αξιοποίησης του Ελληνικού, με το σενάριο που επεξεργάστηκαν να αποτιμά την εισηγμένη στα 11,7 ευρώ ανά μετοχή, στην περίπτωση που προχωρήσει η επένδυση.

Οι αναλυτές της Eurobank επισημαίνουν πως αρκετά προαπαιτούμενα για την προώθηση της επένδυσης εκκρεμούν, αλλά θεωρούν σημαντικό βήμα την πρόσφατη έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

"Η εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνει και ποσό για το 'χτίσιμο του μαξιλαριού' ρευστότητας, υπονοεί ότι οι Δανειστές δουλεύουν με βάση το σενάριο ότι δεν θα υπάρξει προληπτική γραμμή στήριξης", σχολιάζει η Citi.

Όπως συμπληρώνει, "ωστόσο, η εξωτερική παρακολούθηση θα συνεχίσει να είναι αρκετά στενή, δεδομένης της μεγάλης έκθεσης που έχουν οι Ευρωπαϊκές Χώρες στην Ελλάδα".

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 782,79 μονάδες (-1,48%).

Στις 17.00 βρέθηκε στις 791,02 (-0,45%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 790,8 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,47%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 50,2 εκατ., από τα οποία τα 6,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΕΥΔΑΠ, ΤΙΤΚ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 39,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΣΑΡ και ΤΕΝΕΡΓ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η Jumbo και στο υψηλό ημέρας οι Αεροπορία Αιγαίου, ΕΕΕ, Ελ. Πετρέλαια και Τέρνα Ενεργειακή.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 54 ανοδικές μετοχές, έναντι 61 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 6%.

----ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού, με επιστροφή των αρνητικών διαθέσεων και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οριακή αύξηση παρουσίασαν οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη και σχετικά μεγαλύτερο όγκο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (30.061 συμβόλαια).

Στα 8.954 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 8.947 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.311, 1.209 για τον Απρίλιο, 102 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.038,25) κινήθηκε μεταξύ 2.014,5 και 2.041 μονάδων και έκλεισε κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.397), Εθνική (13.963), MIG (3.132), Alpha Bank (1.841), Πειραιώς (3.352), ΔΕΗ (390), ΟΤΕ (162), Μυτιληναίο (842), Viohalco (322), Ελλάκτωρα (431), Τρ. Αττικής (743), ΑΔΜΗΕ (142), ΕΕΕ (142), ΓΕΚ (101), ΕΧΑΕ (352), ΟΠΑΠ (223), Intralot (101).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 77.837, Eurobank 44.124, Εθνική 151.115, Alpha Bank 16.632, Intralot 10.482, Ελλάκτωρα 10.189, Μυτιληναίο 10.461, Πειραιώς 14.486.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

       Position Holder                           Name of Issuer                NSP         Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,64%
2018-02-28
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,68%
2018-01-11
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,60%
2018-03-23
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,80%
2018-01-12
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
0,80%
 
2018-01-03
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,71%
 
2018-03-05
 
Marshall Wace LLP
 
EUROBANK ERGASIAS S.A.
 
0,52%
 
2018-03-16

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 12.223.322 τεμ., (από 10.973.322 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 101.9955.647 τεμ. (102.165.647), Πειραιώς 14.399.283 τεμ. (14.209.283), ΔΕΗ 3.117.023 τεμ. (3.117.023), Eurobank 39.814.635 τεμ. (39.914.635).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v