Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρά κέρδη στο Χρηματιστήριο

Σε υψηλότερα επίπεδα ο Γενικός Δείκτης, με τις τραπεζικές μετοχές στο επίκεντρο μετά και τα αποτελέσματα. Προσπαθεί για τις 800 μονάδες ο κλαδικός δείκτης. Βοήθειες και από Coca Cola. Ποιοι ξεχωρίζουν από τα mid caps.

Μικρά κέρδη στο Χρηματιστήριο

Συντηρητικό το ξεκίνημα, ανάλογη η συνέχεια στην τελευταία συνεδρίαση του Μαρτίου, κλείνοντας τον κύκλο του πρώτου τριμήνου για το 2018.

Απογοητευτικός ο απολογισμός μηνός, όπως σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, με το ΧΑ -όπως και τα άλλα ξένα χρηματιστήρια- σε εορταστική περίοδο, με υποτονικό το επενδυτικό ενδιαφέρον και περιορισμένες τις συναλλαγές και τον τζίρο.

Στα... αβαθή από νωρίτερα τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που και αυτά «μετρούν» απώλειες για τον μήνα, που χρηματιστηριακά ολοκληρώνεται σήμερα, με ενδεικτικό το συν 0,26% του DAX στις 11.970 μονάδες.

Σε αυτό το περιβάλλον, η μέχρι τώρα εικόνα στο ελληνικό χρηματιστήριο αποτιμάται συγκριτικά ικανοποιητική, καθώς βασικοί δείκτες και μετοχές συντηρούνται υψηλότερα των... δεύτερων στηρίξεών τους. Αφήνοντας έτσι ανοιχτό ένα... παράθυρο για κάτι καλύτερο από τις αρχές Απριλίου.

Σε στενό εύρος η διακύμανση και για τους τέσσερις βασικούς δείκτες, με τον ΓΔ μεταξύ 791,59 έως 794,62 μονάδων, με τον ΔΤΡ στην περιοχή των 800 μονάδων, με τον FTSE25 στις 2.050 και τον FT Mid Cap προς τις 1.300 μονάδες.

Συναλλαγές και τζίρος σε ικανοποιητικά επίπεδα -δεδομένης πάντα της συγκυρίας-, με ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά την προσπάθεια επαναφοράς του τραπεζικού κλάδου πάνω από το όριο των 800 μονάδων, τη θετική ανταπόκριση των επενδυτών και των traders σε εισηγμένες που τις τελευταίες ημέρες «τρέχουν» οικονομικά αποτελέσματα και επιχειρηματικές εξελίξεις, τη συντήρηση της μόχλευσης που καταγράφεται -για ακόμη μία συνεδρίαση- στη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία.

Το 54% της αξίας συναλλαγών, δηλαδή στα περίπου 5 εκατ. ευρώ, έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο.

Με αγοραστές και θετικό πρόσημο και στις 4 συστημικές μετοχές του κλάδου, με τη Eurobank να έχει την ισχυρότερη τάση.

Σημαντικό μέρος του τζίρου έχει αλλάξει χέρια σε μετοχές των ΤΙΤΑΝ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίου, MIG, Viohalco, ΥΓΕΙΑ, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, ΓΕΚ/Τέρνα, Coca Cola κ.α.

Ενθαρρυντική ένδειξη το ότι σε μόλις 5 μετοχές του δείκτη υπερισχύουν οι πωλητές, σε Αεροπορία Αιγαίου, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΠΑΠ.

Καλή η εικόνα στη μικρή και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με τη σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 61/29 μετοχές.

Από τον δείκτη της μεσαίας, ξεχωρίζουν ΥΓΕΙΑ και MIG, ενώ κινητικότητα παρατηρείται και σε τίτλους των Νηρέα, ΑσΚο, Πλαστικών Θράκης, Cenergy, J&P Αβαξ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v