Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το βλέμμα στα εταιρικά αποτελέσματα

Σε θετικό έδαφος ο ΓΔ στο ξεκίνημα. Πρόωρα ολοκληρώνεται χρηματιστηριακά ο μήνας, λόγω Καθολικού Πάσχα. Στα αποτελέσματα τραπεζών και blue chips η προσοχή, εν μέσω νευρικότητας στις διεθνείς αγορές. Πώς κινήθηκαν οι δείκτες.

ΧΑ: Το βλέμμα στα εταιρικά αποτελέσματα

Τελευταία συνεδρίαση για την εβδομάδα και τον μήνα, με τον απολογισμό απογοητευτικό για τους long.

Από τη Wall Street, όπου με τον S&P 500 στις 2.605 μονάδες «μετρούν» απώλειες 4,01%, στη Φρανκφούρτη, με τον DAX στις 11.940, η ζημία είναι 3,98% μέχρι την Αθήνα, όπου με τον ΓΔ στις 790,80, η υποχώρηση είναι της τάξεως του 5,37%, πάντα σε διάστημα μηνός.

Για να έχουμε μία εικόνα τι μας επιφύλαξε ο Μάρτιος στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, παραθέτω τα εξής ολίγα: Δείκτης Τραπεζών στις 793,50 και στο μείον 13,19% (συνολικά στο μείον 9,44% από την αρχή του έτους), με την Πειραιώς στα 2,76 ευρώ να έχει χάσει 23,97% (στο 10% από την αρχή του έτους), αλλά με την Coca Cola στα 29,50 ευρώ να έχει απόδοση 8,26% (όσο και από την αρχή του έτους) και με μόλις άλλη μία από τις 25 μετοχές του δείκτη (την Jumbo) με θετικό πρόσημο. Οι μηνιαίες απώλειες για όλους τους σηματωρούς του δείκτη, μικρότερες ή μεγαλύτερες, καταδεικνύουν τη στάση αρκετών ξένων, που μείωσαν ένα μέρος της θέσης τους όχι μόνο στις τράπεζες (όπου και οι κυριότερες θέσεις short) αλλά στην πλειονότητα των blue chips.

Οι ξένοι κοίταξαν ξανά το ΧΑ τον Μάρτιο σημείωνε νωρίτερα ο Γιώργος Α. Σαββάκης, ο οποίος εστιάζει περισσότερο στις εισροές $62,98 εκατ. στο διαπραγματεύσιμο «καλάθι» GREC. Οι απώλειές του στο 9,1%, που «εξηγεί» και τη μεγάλη βουτιά των τραπεζικών με 13,19% σε αυτό το διάστημα.  

Μάρτης... γδάρτης (και κακός παλουκοκαύτης, όπως είναι ολόκληρη η παροιμία), με σαφές πλέον το μήνυμα των αγορών πως έχουν εισέλθει σε κλίση. Το αν είναι η αρχή ενός κύκλου υποχώρησης θα φανεί, με τα πανίσχυρα σπίτια BofA και Blackstone να εκτιμούν πως ακόμη και εάν έχει ολοκληρωθεί ο πολυετής ανοδικός κύκλος, θα χρειαστεί χρόνος για οριστική είσοδο στον επόμενο κύκλο. Άλλωστε σε περιόδους αλλαγών κύκλων (για παράδειγμα με αφορμή την αλλαγή τάσης λ.χ. στα επιτόκια), παίρνει χρόνο (και 2-3-4 αυξήσεις επιτοκίων) μέχρις ότου αλλάξει η φορά των αγορών. 

Σε ένα τέτοιο... μαρτιάτικο περιβάλλον, θα ήταν ουτοπικό να περίμενε κάποιος το ΧΑ να αυτονομηθεί, να κάνει την υπέρβαση (εδώ δεν γινόταν όταν... πέταγαν οι ξένες αγορές), πόσο δε μάλλον τώρα που έχουν πέσει όλα μαζί, από εθνικά/ελληνοτουρκικά, stress tests, αξιολόγηση, ρευστότητα κ.λπ. 

Το τι θα μπορούσε να μας επιφυλάσσει ο Απρίλιος (ο Απρίλιος έχει τ' όνομα και ο Μάιος τα λουλούδια, μια που έπιασα τις παροιμίες) θα το προσεγγίσουμε στα σχόλιά μας, του 4ημέρου, προσώρας περιορίζομαι στα της τελευταίας συνεδρίασης του Μαρτίου και στην ενθαρρυντική διαφοροποίηση ορισμένων εισηγμένων/μετοχών της μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας, που δεν δείχνουν να καταλαβαίνουν ούτε από Wall Street, ούτε από stress tests και εθνικά θέματα. 

Από τον FT Mid Cap, Ικτίνος με απόδοση 31,23%, MIG με 20,85%, MLS με 1,40%, Πλαστικά Θράκης με 0,81%, ΥΓΕΙΑ με 32,35%, αλλά και Ευρωπαϊκή Πίστη με 7,94%, ΙΑΣΩ με 10,90%, Ιατρικό με 16,54%, Quest με 8,11%, ΚΡΙ ΚΡΙ με 4,12%, Πετρόπουλος με 1,97%, Πλαστικά Κρήτης με 9,76% και ακόμη λίγων,  σε διάστημα μηνός.

Το αναφέραμε και στο χθεσινό σχόλιό μας (για πολλοστή φορά), οι δείκτες δεν είναι αντιπροσωπευτικοί, βαρύνονται/στρεβλώνονται κυρίως λόγω του τραπεζοβαρούς χαρακτήρα/σύνθεσής τους (αλλά αυτά είναι θέματα και αρμοδιότητες των υπευθύνων...), συνεπώς το να κοιτάς τον δείκτη προφανώς και έχει τη σημασία του, αλλά ενίοτε -συχνά θα έλεγα- χάνονται τα... δένδρα που ξεχωρίζουν από τα blue chips, τη μεσαία αλλά και τη χαμηλότερη κατηγορία. 

Τεχνικά για τον ΓΔ θα εστιάσω στη «μέτρηση» έγκυρου αναλυτή, ο οποίος βλέπει πως «... το ανοδικό χάσμα της 26/3 στις 791,93 μον. το διαδέχθηκε ένα καθοδικό, με αποτέλεσμα τη δημιουργία σχηματισμού island reversal, που εάν δεν αναιρεθεί άμεσα -σενάριο που προϋποθέτει τουλάχιστον ένα κλείσιμο πάνω από τις 794 μον.-, θα επιδεινώσει δραματικά την ήδη βεβαρημένη τεχνική εικόνα. Για τη σχετική βελτίωσή της απαιτείται -τουλάχιστον- υπέρβαση του απλού ΚΜΟ 200 ημερών, στις 801 μον. Σημαντικότερη πλησιέστερη στήριξη στις 786 μον., απ' όπου διέρχεται ο εκθ. ΚΜΟ 200 ημερών (και όχι μόνο)». 

Αναφορικά με την εβδομαδιαία μέτρηση για την περαιτέρω βελτίωση απαιτείται η υπέρβαση και των 810, διαφορετικά θα είναι απλά ζήτημα χρόνου η περαιτέρω ταλαιπωρία των long προς τις 764 μονάδες. 

Για τον FTSE25 τεχνικά σημεία που χρήζουν προσοχής, προς τα άνω οι 2.062 και 2.084 (σημείο σύγκλισης απλού ΚΜΟ 200 ημ. και εκθ. ΚΜΟ 30 ημ.).

Για τον ΔΤΡ, χιλιοειπωμένα, σε ομηρία όσο παραμένει θολή η εικόνα από τα stress tests και τα funds ανενόχλητα shortάρουν τις μετοχές του κλάδου. Η κατάσταση θα μπορούσε να αλλάξει, να δώσει... ανάσες, από τη στιγμή που θα υπάρξουν νέα ενθαρρυντικά για τα αποτελέσματα των ελέγχων αντοχής. Κάτι που προσρας θέλει ακόμη τον χρόνο του. Αναλυτικά για την πορεία των stress tests στο ενδελεχές θέμα του Χρήστου Κίτσιου: Τράπεζες, γιατί είναι όλα ανοιχτά, νέος -τελικός- γύρος υποβολής στοιχείων στις 16 Απριλίου.

Ακολουθεί περίοδος ζυμώσεων δύο εβδομάδων.  

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v