Τα νέα πονταρίσματα στο Χρηματιστήριο

Διαπραγματεύσεις και χρέος επιστρέφουν στο επίκεντρο με EwG και Μοσκοβισί στην Αθήνα να βγάζουν ειδήσεις. Πώς κλείνει ο Νοέμβριος, τι αναμένεται για τη συνέχεια. Η επαναφορά των τραπεζών στο «παιχνίδι», η ανοδική τάση στην αγορά, το ιταλικό δημοψήφισμα και τα ρίσκα.

Με σημαντικά κέρδη θα κλείσει ο Νοέμβριος για το ΧΑ, με πρωταγωνιστή τον τραπεζικό κλάδο και περαιτέρω ενίσχυση αρκετών blue chips αλλά και αρκετών εισηγμένων/μετοχών από χαμηλότερες κατηγορίες.

Σύμφωνα με τις τιμές "κλεισίματος" της Παρασκευής για τον Γενικό Δείκτη στις 623,35 μονάδες σημειωνόταν απόδοση 5,4%, με τον Δείκτη Τραπεζών στις 790,07 μονάδες να έχει ανακάμψει 20,75% από τα τελευταία χαμηλά.

Μήνας επαναφοράς του τραπεζικού κλάδου, καταγραφής ορισμένων σημαντικών εξελίξεων σε επιχειρηματικό επίπεδο και το κυριότερο απεγκλωβισμού του ΧΑ από την 5μηνη και πλέον συσσώρευση (και... βουτιά της 24ης Ιουνίου).

Επαναφορά του πολύπαθου τραπεζικού κλάδου που συνοδεύτηκε από κινήσεις προεξόφλησης ισχυρών χεριών για το "κλείσιμο" της δεύτερης αξιολόγησης και των συνακόλουθων που μπορεί να αφορούν δέσμη μέτρων για το βραχυπρόθεσμο μέρος του χρέους και την προοπτική συμπερίληψης των ελληνικών ομολόγων σε ένα διευρυμένο QE από την άνοιξη του 2017. Με αυτό το ποντάρισμα το ΧΑ αντέδρασε έως τις 635 μονάδες, ο FTSE25 στην περιοχή των 1.725 με αιχμή τον ΔΤΡ που υπερέβη τις 800 μονάδες.

Ανοδική αντίδραση με επιθετική μορφή στο ανοδικό 6άρι των συνεχόμενων θετικών συνεδριάσεων που χαρακτηρίστηκε από (σχεδόν) διπλασιασμό του μέτριου τζίρου των 40 εκατ. ευρώ (είχαν προηγηθεί περίοδοι με μ.ο. τζίρου στα 20-25 εκατ. ευρώ μετά βίας). Αύξηση συναλλαγών, ενίσχυση τζίρου που επιβεβαιώνουν το στοίχημα προεξόφλησης των ισχυρών χεριών που οδήγησε το ΧΑ έως εδώ.

Μέχρι τα επίπεδα των 630-640 μονάδων καλά, εύλογο το ερώτημα τι γίνεται απ' εδώ και πέρα καθώς τα ορόσημα-παγίδες είναι μπροστά μας, ξεκινώντας κιόλας από την Δευτέρα- Τρίτη.

Ο νέος γύρος δηλώσεων των Ρέγκλινγκ, Μοσκοβισί, Κερέ ενισχύουν την εκτίμηση όσων θεωρούν πως μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου θα έχουν "τρέξει" ουσιαστικές εξελίξεις για τα... μεγάλα ανοιχτά ζητήματα: διαπραγμάτευση, βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και ποσοτική χαλάρωση.

Με την κυβέρνηση να δίνει -και πάλι- πολιτικό χαρακτήρα στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης έχει ενδιαφέρον η στάση των δανειστών στο EwG, με τους Μοσκοβισί και Κερέ να μιλούν στην Αθήνα (στο πλαίσιο της διημερίδας του ΕλληνοΑμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου) και βεβαίως το αποτέλεσμα της επόμενης Κυριακής στην Ιταλία.

Σε αυτόν τον ορίζοντα των επόμενων 5 συνεδριάσεων- πριν την 4η Δεκεμβρίου και την 5η Δεκεμβρίου του Eurogroup- εκτιμάται πως θα ακολουθήσει ομοβροντία δηλώσεων, θέσεων απ΄ όλες τις πλευρές (με ΔΝΤ- Ευρώπη να επιχειρούν να συγκλίνουν στις θέσεις τους) ικανών να συμβάλλουν στην συντήρηση της μέχρι τώρα διαμορφωθείσας bullish τάσης με τον FTSE25 να κρατά τις 1.600 μονάδες. Επίπεδο, που αντιστοιχεί με τις 750 του ΔΤΡ και τις 605 του ΓΔ.

Στην αγορά κοινή εκτίμηση είναι πως στην 5η Δεκεμβρίου θα επιτευχθεί μία...μεσοβέζικη λύση (με πιθανή την σύγκληση έκτακτων συναντήσεων μέχρι τις εορτές) και ότι η κυβέρνηση θα πετύχει μία συμφωνία μέχρι το τέλος του χρόνου.

Το ενδεχόμενο επίτευξης τελικής συμφωνίας, με σαφείς αναφορές για το χρέος στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θεωρείται ως το "απόλυτα θετικό σενάριο" που δεν συγκεντρώνει παρά λίγες πιθανότητες. Σε ένα τέτοιο σενάριο το ΧΑ θα "έτρεχε" με τον ΔΤΡ πολύ επιθετικά προς τα επίπεδα της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης και τον ΓΔ για πάνω από τις 720 μονάδες. Το σενάριο αυτό αναφέρεται για καθαρά τυπικούς λόγους...

Ορίζοντας μας η επόμενη εβδομάδα, το κλείσιμο του μήνα την Τετάρτη σημειώνοντας πως ενώ το ΧΑ ενισχύεται 5,84% για τον Νοέμβριο, στην Φρανκφούρτη ο DAX μετρά απώλειες 0,54%, στο Λονδίνο ο FTSE100 υποχωρεί 2,52% , ενώ χαμηλότερα υποχωρεί το Μιλάνο.

Κλάδος κλειδί ο τραπεζικός με τις προσδοκίες των traders να έχουν αποτυπωθεί στην θεαματική αντίδραση κατά 20,75% του ΔΤΡ σε διάστημα μηνός με σημαντικές υπεραξίες και για τις 4 συστημικές μετοχές.

Ανοδική αντίδραση αντιστρόφως ανάλογη της αποκλιμάκωσης για το spread του 10ετούς ελληνικού (από 850 στις 690 μονάδες) με τον Dr Money να αναφέρεται στον χρησμό για την Ελλάδα (εστιάζοντας στην εικόνα των ομολόγων της μετά PSI εποχής) που υπό προϋποθέσεις μπορεί να έχει συνέχεια.

Εκτίμηση ειδικών της αγοράς είναι, πως την επόμενη εβδομάδα- με το δημοψήφισμα στην Ιταλία να ακολουθεί- θα επιχειρηθούν ως επί το πλείστον κινήσεις διασφάλισης των κεκτημένων, περαιτέρω μερικής κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων θέσεων αλλά και επιβεβαίωση του momentum που παραμένει ανοδικό.

Με γνώμονα και την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων εκτιμάται, πως θα επιδιωχθεί ένα stock picking υψηλότερα των 605 μονάδων και εάν δοθεί αφορμή θα δοκιμασθούν οι 640 μονάδες (για τον ΓΔ).

Στο 20% τα κέρδη του 9μηνου "μετρά"ο Στέφανος Κοτζαμάνης καταγράφοντας την ανοδική τάση του τρίτου τριμήνου που ξεκίνησε το 2014. Στον αναλυτικό πίνακα αποτυπώνεται ακριβώς αυτή η βελτίωση της οικονομικής θέσης πολλών εισηγμένων.

Πρακτικά όσο περνάει ο καιρός για όλο και περισσότερες μετοχές (κυρίως από τον FTSE25 αλλά όχι μόνον) αλλάζει η μεσοπρόθεσμη τάση προσελκύοντας πιο μεσοπρόθεσμους επενδυτές (και όχι μόνον traders). Ο τζίρος έχει αυξηθεί σημαντικά ενώ μειώνεται κατακόρυφα στις διορθωτικές συνεδριάσεις. Για τον ΓΔ επιτεύχθηκε ο στόχος των 630 με τις 650 μονάδες να είναι η επόμενη σημαντική αντίσταση.

Σύμφωνα με τους αναλυτές το "χαμηλό" για το μη τραπεζικό μέρος του FTSE25 έχει καταγραφεί το 2012 ενώ για τον κλάδο-κλειδί η συνέχεια θα είναι ανάλογη των όσων θα γίνουν τόσο με την ποσοτική χαλάρωση όσο (κυρίως ) με την ενεργή διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Είναι προφανές για μετοχές (ενδεικτική η αναφορά τους) των Μυτιληναίου, Jumbo αλλά και Σαράντη, Φουρλή κ.ά. η long τάση έχει ισχυροποιηθεί πλέον σε μεσοπρόθεσμη μέτρηση με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια ακόμη κι αν μεσολαβήσουν διορθώσεις.

Ας περιοριστούμε όμως στην επόμενη εβδομάδα- το δημοψήφισμα στην Ιταλία μπορεί να δρομολογήσει εξελίξεις ή να αλλάξει ισορροπίες- και δη στις μετοχές με ανοδική τάση σε ισχύ.

Alpha Bank, Aegean, Grivalia, Coca Cola, ETE, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚΑ, ΜΟΗ, Jumbo, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Πειραιώς, ΤΙΤΑΝ, FF Group από τον 25άρη είναι long.

Αλλά και από τον FT Mid Cap οι μετοχές των ΑΝΕΜΟΣ, ΚΑΝΑΚΗΣ, ΚΟΡΡΕΣ, Creta Farms, MIG, Τεχν. Ολυμπιακή, Πετρόπουλος, Πλαστικά Θράκης, ΠΛΑΙΣΙΟ, Σαράντης, Φουρλής η εβδομαδιαία τάση είναι ανοδική.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v