Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές δίνουν σήμα long

Μικρές απώλειες στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Πιθανότερο σενάριο η συσσώρευση, με το βλέμμα στο «παζάρι» για αξιολόγηση και χρέος. Στο επίκεντρο Εθνική και ΟΠΑΠ, μετά τα αποτελέσματα. Τα τεχνικά όρια για τους δείκτες. Κλειστή η Wall Street λόγω Thanksgiving.

Στάση... ταμείο μετά από άλλη μία μεστή συνεδρίαση στο ΧΑ.

Με τις διαψεύσεις και το...θρίλερ για το Washington Group να επηρεάζουν τη βραχυπρόθεσμη στάση των traders και όσων επέλεξαν τη χθεσινή συνεδρίαση για να "κλειδώσουν" μέρος των θέσεών τους.

Τα... πρωινά νεότερα, όπως μας τα μεταφέρει η Ελενα Λάσκαρη, θέλουν το ΔΝΤ να ζητά προκαταβολικά τα μέτρα για το 2018-2020, όσο ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα παραμένει στο 3,5%, εξέλιξη που τροποποιεί κάπως τα δεδομένα.

Στα επίπεδα των 635 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, των 1.715 για τον FTSE25 και των 835 μονάδων για τον Δείκτη Τραπεζών. Αρνήθηκε να κάνει πίσω ο ΓΔ, σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, στις ευρωαγορές επικράτησαν οι πωλητές και στη Wall Street συνεχίστηκε το μετα-Τραμπ ράλι με διαδοχικά ιστορικά υψηλά.

Συνεδρίαση λιγότερων συναλλαγών/τζίρου στη Νέα Υόρκη καθώς σήμερα το αμερικανικό χρηματιστήριο θα παραμείνει κλειστό (λόγω Thanksgiving), με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις διεθνείς αγορές. Συνεδρίαση χαμηλότερων τόνων προεξοφλούν για σήμερα οι ειδικοί της αγοράς, ευκαιρία για αναδιάταξη δυνάμεων, επιλεκτικές κινήσεις και κατοχύρωση μέρους θέσεων, χωρίς να διαταραχθεί το τελευταίο ανοδικό momentum.

Νωρίτερα, μεικτή εικόνα στις ασιατικές αγορές με το βλέμμα στη Fed, κέρδη 0,94% για τον Nikkei.

Στα 76,4 εκατ. ευρώ ο χθεσινός τζίρος, στα υψηλά επίπεδα των τελευταίων συνεδριάσεων, με συναλλαγές 145,4 εκατ. μετοχών καθώς σημαντικότατο μέρος πραγματοποιείται στις "φθηνές" τραπεζικές μετοχές.

Ευκαιρία για ανασύνταξη δυνάμεων σήμερα-αύριο, για αποτίμηση πεπραγμένων και των εξελίξεων που σχετίζονται με τη δεύτερη αξιολόγηση και το ελληνικό χρέος. Ορόσημα των traders παραμένουν το EwG της 28ης Νοεμβρίου αλλά και η Κυριακή 4 Δεκεμβρίου -δημοψήφισμα στην Ιταλία- και με τη διελκυστίνδα Ευρωπαίων- ΔΝΤ για τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα να μπορεί να μεταθέσει για λίγο αργότερα τις όποιες αποφάσεις των δανειστών. Τις τελευταίες ημέρες, ειδικότερα χθες, συνεκτιμήθηκε το ενδεχόμενο στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να μην υπάρξει τελική λύση αλλά ενδεχομένως σε μία έκτακτη συνάντηση των Ευρωπαίων πριν τις εορτές.

Παράμετρος που θα μπορούσε να αλλάξει εν μέρει τον αρχικό σχεδιασμό των βραχυπρόθεσμων παικτών. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ζητούμενο θα είναι η διασφάλιση των κεκτημένων μετά τον απεγκλωβισμό του ΧΑ από την περιοχή των 585-595 μονάδων, η συντήρηση της τάσης που κυρίως λόγω τραπεζών προσέλαβε επιθετικό χαρακτήρα.

Πιθανή συνεπώς μία συσσώρευση πέριξ των 1.700-1.720 μονάδων, με τον Ηλία Ζαχαράκη (Fast Finance) να σημειώνει πως οι αυξημένοι τζίροι δεν δικαιολογούνται από τη μεταβλητότητα των τιμών, κάτι που θα πρέπει να μας βάλει σε υποψίες για τη χρονική διάρκεια του τρέχοντος σχηματισμού. Τεχνικά, όπως φαίνεται στο διάγραμμα του FTSE25, οι 1.698 μονάδες είναι η κοντινή στήριξη, διάσπαση της οποίας οδηγεί προς τις 1.675 μονάδες (ελάχιστο της κατά 23% διόρθωσης της τελευταίας ανοδικής κίνησης).

Στα τρέχοντα επίπεδα τιμών και πέριξ αυτών δίνεται η ευκαιρία για επιλεκτικές κινήσεις με γνώμονα και τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων και τις όποιες επιχειρηματικές κινήσεις/ειδήσεις.

Η ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών τρίτου τριμήνου του ΟΠΑΠ, της Εθνικής χθες, δίνουν τη δυνατότητα μίας καταρχήν καλύτερης παρακολούθησης των δύο εισηγμένων, με τον Χρήστο Κίτσιο να αναλύει το πλάνο που θέτει η Εθνική για τη διαχείριση των "κόκκινων δανείων" ,με "ψαλίδι" 6,5 δισ. ευρώ ως και το 2019.

Στα επιμέρους θα περιοριστούμε σήμερα-αύριο, με την προϋπόθεση πως η αγορά θα συντηρηθεί πέριξ των 630 μονάδων, αφήνοντας περιθώριο στους traders να αναδιαμορφώσουν τις θέσεις τους ενόψει της δύσκολης συνέχειας.

To σήμα long (σε εβδομαδιαίο) διατηρείται για μετοχές των FF Group, TITAN, Jumbo, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, αλλά και αρκετών ακόμη από τους δείκτες FTSE25 FT Mid Cap, και για τις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών, με τη διαφορά πως στα τρέχοντα επίπεδα του κλαδικού δείκτη (835 μον. του ΔΤΡ) διαφαίνεται μία συσσώρευση/δοκιμασία στηρίξεων μέχρι νεωτέρας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v