Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποκομιδή κερδών στο Χρηματιστήριο

Μικρή πτώση στο Χρηματιστήριο, με ρευστοποιήσεις (και) στον τραπεζικό κλάδο. Απώλειες καταγράφουν Πειραιώς, Alpha, Eurobank, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ. Σταθεροποιητικά η Εθνική Τράπεζα. Κέρδη σημειώνουν ΟΤΕ, ΜΕΤΚΑ, Aegean. Aνεβασμένος ο τζίρος.

Σε οριακή άνοδο τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε πτώση το Χ.Α., σε ανοδικό άνοιγμα παραπέμπουν τα futures στη Wall Street.

Οι τελευταίες εξελίξεις και στο θέμα διαπραγμάτευσης - χρέους οδηγούν ορισμένους traders στη φυσιολογική κίνηση της κατοχύρωσης μέρους των βραχυπρόθεσμων διψήφιων υπεραξιών τους.

Στάση αναμενόμενη, καθώς το Χ.Α. έχει εισέλθει από τη Δευτέρα σε υπεραγορασμένη περιοχή, από τη στιγμή που ο τραπεζικός κλάδος αποδίδει πάνω από 30% παρά την αρχική μικρή διόρθωση σήμερα και μετά την ανατροπή με το δημοσίευμα του MNI και τη σύγκληση του Washington Group στο Βερολίνο μεθαύριο Παρασκευή.

Αφορμής δοθείσης, ένα περιορισμένης έκτασης «κλείδωμα κερδών» είναι χρήσιμο καθώς προσθέτει πραγματική ρευστότητα στα funds που ενεργούν στο Χ.Α. τις τελευταίες 5-10 συνεδριάσεις. Παράλληλα, δοκιμάζονται οι πρώτες/χαμηλότερες στηρίξεις για βασικούς δείκτες και μετοχές, με το στοίχημα της προεξόφλησης να παραμένει σε ισχύ μέχρι νεωτέρας.

Συνεπώς, η αρχική υποχώρηση του Γενικού Δείκτη προς τις 625 μονάδες θα πρέπει να θεωρηθεί ως επιβεβλημένη για την ισχυροποίηση της τάσης και υπό προϋποθέσεις για την προσέλκυση επιπλέον ρευστότητας/είσοδο νέων παικτών.

Η προσοχή των Ευρωπαίων στρέφεται και στην Ιταλία -καθώς πλησιάζει η κρίσιμη 4η Δεκεμβρίου-, καθώς στο χρηματιστήριο του Μιλάνου συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις τίτλων, την ίδια ώρα που η απόδοση του 10ετούς παίρνει και πάλι την ανιούσα και με 1,83% διαμορφώνεται στις 206 μ.β. Αντιθέτως, το ελληνικό 10ετές αποκλιμακώνεται κι άλλο φτάνοντας νωρίτερα στις 690 μ.β. (spread).

Σε αρνητικό έδαφος βασικοί δείκτες και μετοχές, με τη δεικτοβαρή Coca Cola έως -2,35% (19,79 ευρώ) αλλά με ενεργοποίηση long παικτών στα χαμηλά στις 10:50, με αποτέλεσμα τη σταδιακή άμβλυνση των πιέσεων, το συμμάζεμα των αρχικά μεγαλύτερων απωλειών.

Ετσι, ο Γ.Δ. από τις 626,57 μονάδες ανακάμπτει προς τις 629, με τις 631,67 μονάδες «υψηλό ημέρας», ο ΔΤΡ από τις 828,05 προς τις 840 με τις 847,14 μονάδες «υψηλό ημέρας» και ο FTSE 25 από τις 1.697,96 προς τις 1.707 με τις 1.717,02 μονάδες «υψηλό ημέρας». Ζητούμενο είναι τα αναφερθέντα όρια να αποτελέσουν σημεία αναφοράς για σήμερα, ειδικά οι χαμηλές τιμές ως στηρίξεις.

Mετά τις 11:55 ο ΓΔ υποχωρεί κατά 0,62%, στις 627 μονάδες.

Στα 20 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών μετά τις 11:55, διάστημα στο οποίο κατοχυρώνονταν θέσεις κυρίως στον τραπεζικό κλάδο και δευτερευόντως σε επιμέρους blue chips.

Με γνώμονα και τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου οι κινήσεις των επενδυτών, με τον ΟΠΑΠ στο επίκεντρο και τη μετοχή στα 8,75-8,90 ευρώ.

Το 58% του τζίρου στον τραπεζικό κλάδο, με τις περισσότερες συναλλαγές σε Εθνική και Πειραιώς και τον μεγαλύτερο τζίρο σε ΕΤΕ, Alpha Bank και Πειραιώς.

Στα 8,44-8,60 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, με αγοραστές έως τα 8,60 ευρώ, καλύπτοντας την αντίσταση των 8,50 ευρώ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη βραχυπρόθεσμη τάση. Στα 3,22-3,30 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, με τους πωλητές να υπερισχύουν έως τις 11:10 αλλά με αγοραστές από τα χαμηλά των 3,22 ευρώ.

Ανοδικά κινούνται οι δεικτοβαρείς μετοχές των Τιτάν, FF Group, Jumbo, συμβάλλοντας στη μείωση των απωλειών για τους βασικούς δείκτες.

Αποτέλεσμα, η προσέγγιση των 630 μονάδων για τον Γ.Δ. λίγο πριν από τις 11:15, σε μία απολύτως ελεγχόμενη -μέχρι εκείνη την ώρα- φυσιολογικότατη υποχώρηση της αγοράς, μετά το 9,03% που έχει «τρέξει» για τον Γ.Δ. σε εβδομαδιαία μέτρηση και το 30,13% για τον Δείκτη Τραπεζών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v